Bayilik veren gelinlikçiler ve şartları

Ertelenen düğünlerin neredeyse tüm yıla yayılması gelinlikçilerin yüzünü güldürüyor. Yüksek kârlı işlerden sayılan gelinlik bayiliği, girişimcilerin ilgi odağında. Mağaza açmanın maliyetleri ise 100 bin dolarları buluyor…
12.12.2021 21:08 GÜNCELLEME : 13.12.2021 00:00

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Ertelenen düğünlerin neredeyse tüm yıla yayılması gelinlikçilerin yüzünü güldürüyor. Yüksek kârlı işlerden sayılan gelinlik bayiliği, girişimcilerin ilgi odağında. Mağaza açmanın maliyetleri ise 100 bin dolarları buluyor…

Düğün sektörü, pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerden biri olsa da gelinlik dikimi halen en karlı iş olarak görülüyor. Bunun temel nedeni ise gelinliklerin belirli bir fiyat çizgisinde olmaması. 750 TL'ye toptan satın alacağınız bir gelinliği 4 bin TL'ye satmanız mümkün. Burada önemli olan konseptinizi ve tarzınızı iyi belirlemek. Sektörde piyasayı domine eden ve bayilik ağı ile büyüyen pek çok marka bulunuyor. Girişimcilere her anlamda destek veren markalar, böylelikle hem büyüyor, hem de Türkiye'nin her noktasında hizmet vermeyi hedefliyor. Peki gelinlik mağazası açarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Mağaza açmanın maliyeti nedir? Firmalar yatırımcılarından ne gibi şartlar istiyor?

VERA GELİNLİK

Sektörde çalışmış olmak şart

Türkiye'nin reklam ajanslarından biri olan Türk SEM'e ait Vera Gelinlik, dünya ve Türkiye'den önemli gelinlik üreticileri ile anlaşma sağlıyor. Firmanın en büyük hedeflerinden biri de yurt dışına gelinlik ihraç etmek. Arap ülkelerine, Türkiye'deki gelinlik modellerini tanıtmak ve bu bağlamda portföyünü genişletmek isteyen Vera Gelinlik, yatırımcılarına da bayilik anlamında fırsat tanıyor. Firma, bayilik alacak kişinin gelinlik sektöründe çalışmış olmasını tercih ediyor. Belirlenen mağazanın en az 250 metrekare olması hedeflenirken şubelerde gelinlik, duvak, çiçek ve taç paketi dışında başka ürünlerin satışına izin verilmiyor. Vera Gelinlik'in yatırım maliyeti ise 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor.

DIA BRILLANTE

İlk bayilik Çanakkale'ye

Dia Brillante firması, toptan gelinlik ve nişanlık elbise satışı yapıyor. Firmanın genel merkezi ve üretim yeri İzmir. Bayilik ağıyla büyümeyi hedefleyen firma, ilk franchising şubesini yakın zamanda Çanakkale'de açacak. Sahibi Fatoş Göktürk, "Bayilik şartlarımız, bulunan bölgeye ve yapılacak işlemlere göre değişiyor. Bayilik alacak firma ile birebir görüşüyoruz. Franchising almak isteyen firmalar için ortalama fiyatlarımız 50 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor" diyor. Firmanın tasarımcıları kendi bünyesinde çalışıyor. Yurt dışında da şube açmayı düşündüklerini söyleyen Göktürk, Almanya, Hollanda ve Katar'a yönelik çalışmalarının olduğunu belirtiyor.

JUSTIN ALEXANDER

Global gelinlik markası

İzmirli girişimci Savaş Mazıcıoğlu'nun, Türkiye distribütörlüğünü aldığı markası Justin Alexander, A ve A plus gruba hitap eden bir gelinlik markası. Türkiye'de daha fazla mağaza açmayı hedefleyen firma, başta İstanbul olmak üzere pek çok yerde franchising vermeyi hedefliyor. Justin Alexander, dünya genelinde yılda 100 bin adet gelinlik satan bir şirket. 30 yıldır ABD'de, 15 yıldır da Avrupa'da faaliyet gösteren firma, Türkiye'de bayilik kanalıyla dağıtılırken son bir yıldır kendi adını taşıyan zincir mağazalaşma sürecine girdi. Firmanın yatırım maliyeti ise yaklaşık 100 bin dolar civarında.

BEYAZ BUTİK

Tercihi A plus lokasyonlar

1997 yılında moda dünyasına ilk adımını atarak bugünkü başarısına ulaşan Beyaz Butik, büyümeye devam ediyor. Franchising yöntemi ile markasını daha da ileri taşımayı hedefleyen marka, özgün koleksiyonları ve uygun fiyatları ile tercih ediliyor. Beyaz Butik; yatırımcılarından 120 ile 150 metrekare arasında mağaza talep ederken, A plus lokasyonlardan cadde üzerinde olmayı tercih ediyor. Firmanın yatırım bütçesi ise 100 bin TL'lerden başlıyor.

MIA BRIDE

30 yıllık tecrübe

Bayilik yoluyla büyümeyi tercih eden firmalardan biri de Mia Bride. Marka yatırımcılarına gerekli tüm destekleri vermeyi ihmal etmiyor. 30 yıllık sektör tecrübesiyle herkesin erişebileceği fiyatlar sunmaya çalışan Mia Bride, 2014 yılından bu yana bayilik vermeyi sürdürüyor. İtalya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapan marka, Türkiye'de ise 20 franchise vermiş. Önümüzdeki üç yılda toplam 150 noktada daha bayilik yoluyla büyümek istiyor.

SETR-İ NUR GELİNLİK

Her türlü desteği veriyor

2000 yılından bu yana gelinlik sektöründe hizmet veren Setr-i Nur Gelinlik, franchise yöntemiyle büyümek isteyen firmalardan. Girişimcilere mağazanın açılışından itibaren lojistik, eğitim, tedarik, kalite kontrol gibi pek çok alanda desteğini sürdürüyor. Mağazaların giriş kat ya da üst kat olmasını tercih eden firma, 300 metrekarelik alan talep ediyor. Firmada yatırım bedeli ise 1.2 milyon TL civarında.

BİZE ULAŞIN