Esneyebilir ekranlara ve duygusal zekaya doğru

Akıllı telefonlar, bilginin kullanımını daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir alana yaydı. Peki bundan sonra ne olacak? General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, akıllı telefonların geleceğine dair fütüristik tahminlerini paradergi için kaleme aldı.
22.07.2022 13:31 GÜNCELLEME : 22.07.2022 13:31

Başlangıçta sadece kısıtlı fonksiyonlara sahip telefonlar, teknolojik gelişmelerle kazanmış oldukları yetenekler sayesinde birçok alanda insanların hayatını kolaylaştıran vazgeçilmez dijital araçlar haline geldiler. Farklı ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız farklı teknolojik araçları tek bir formda birleştiren ve bilginin kullanımını daha önce hiç olmadığı kadar geniş ve farklı alanlara yayan akıllı telefonların, ekran teknolojileri, bağlantı hızı, şarj, giyilebilir teknolojiler ve akıllı yapay zeka gibi gelecekte hangi teknolojileri bünyesine dahil edebileceği ve neye dönüşebileceğine dair kişisel öngörülerimi siz okuyucular için derledim:

KATLANABİLİR EKRANLARDAN, ESNEYEBİLİR EKRANLARA YOLCULUK

Son yıllarda üst segment Android işletim sistemine sahip cihazlarda gördüğümüz ve 2021 yılında 7.1 milyon adet tedarik hacmi toplamda da 27.6 milyon hacme ulaşan katlanabilir ekran teknolojili akıllı telefonların gelecek yıllarda orta ve giriş seviyesi cihazlarda yaygınlaşması beklenmektedir. Daha fazla sayıda marka ve modelde kullanılması daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Böylelikle, uygulama geliştiricilerinin de bu cihazlara daha fazla yönelmesine olanak tanıyarak yazılım anlamında da yeniliklerin gelmesi ile kullanılabilirliklerinin artması beklenmektedir. Bilgisayar ve tabletin tek bir platformda toplanmasına olanak verecek olan bu teknolojinin gelecekte esneyebilir ekran teknolojilerine dönüşerek ve ergonomi anlamında da daha çok gelişerek yolculuğuna devam edeceğini düşünüyorum.

SÜPER BAĞLANTI HIZI, MİNİMUM GECİKME: 6G BAĞLANTI TEKNOLOJİSİ

Ocak 2022 yılı global verilerine göre ilk defa 5G bağlantılı akıllı telefonların penetrasyonu %51 seviyesine ulaşarak 4G bağlantılı cihazları geçti. 5G bağlantısının sağladığı geniş kapsama alanı ve yüksek hızda veri iletim hızı, hem endüstriyel hem de günlük veri tüketimimizde yeni kullanım alanı ve alışkanlıkları oluşturmaya devam ediyor. 2030 yılında ticarileşmesi beklenen 6G bağlantı teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile 5G teknolojisi ile yaygınlaşmaya başlayan otonom sürüş, insansız hava araçlarının kullanımı , kapalı fabrikalar ve uzaktan yönetilen ameliyatlar gibi ultra yüksek hıza ve minimum gecikmeye ihtiyaç duyan kullanım alanlarını doğurmuştur. Tüm bu ve daha fazla ihtiyacı karşılamak için 6G bağlantılı teknolojiler, saniyede 1 terabayta kadar veri iletim hızına ulaşan ve milimetrik dalga frekansından daha yüksek frekans aralığı sunan terahertz dalga frekansları ile ultra yüksek hızda verinin minimum gecikmelerle sağlanmasına olanak tanıyacaktır.

YENİ NESİL WIFI ŞARJ

İnternet, video, oyun, müzik gibi multimedya kullanımları ve hatta iş için harcanan zamanın büyük çoğunluğu akıllı telefonlar üzerinden sağlanmaktadır. Kullanım alışkanlıklarımıza bağlı olarak da bugün belki de en çok ihtiyacını duyduğumuz fonksiyon uzun batarya süresi ve hızlı şarj. Teknoloji geliştiricileri son yıllarda yüksek hızda Watt değerlerine sahip adaptörler geliştirerek şarj süresinde hatırı sayılır hızlara ulaştılar. Fakat, henüz kullanıcıları kablo ve adaptörden kurtarmayı sağlayacak teknolojilere sahip değiller. Gelecek yıllarda WiFi teknolojilerinin gelişmesi ile tamamen kablosuz ve herhangi bir aparata ihtiyaç duymadan geniş mesafelerde radyo dalgaları sayesinde şarj sağlanıp batarya konusundaki ihtiyacımızı karşılayacağız.

GİYİLEBİLİR AKILLI TEKNOLOJİLER

Akıllı telefonlardan başlayarak genişleyen teknoloji ekosistem ürünlerini lokomotif olarak giyilebilir cihazlar oluşturmaktadır. Akıllı telefonlardaki birçok fonksiyonun boyuttan bağımsız olarak giyilebilir teknolojilere de uyarlanabilmesi ve kullanılabilmesi belki de gelecek yıllarda bugün kullandığımız cihazların yerini tamamen alacak akıllı gözlük, lens veya hologram teknolojisi gibi yeni alanlara bırakacağını söylemek mümkün. Böylelikle, sanal evrenin daha fazla içinde olabileceğimiz ve iş yapış şeklimizden sosyalleşme biçimimize kadar derinden değişime neden olacak teknolojik gelişmeleri hep beraber deneyimleyeceğiz.

AKILLI/DUYGUSAL YAPAY ZEKA

Akıllı telefonlarda bulunan kamera, sesli komut ve arttırılmış gerçeklik gibi birçok alanda yapay zekâ önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, kamerada kullanılan piksel birleştirme veya sahne algılama sayesinde sunulan doğru renk ve pozlama algoritması gibi yapay zekanın önemi vardır. Kamera sensörlerinin gelişmesi ile daha fazla optik yakınlaştırma yapılabilmektedir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte zoom objektif kullanılıyormuş gibi yapay zekanın pikselleri oluşturulması sayısal görüntüyü optik kalitede vermesi beklenebilir. Bunun dışında, gelişen teknolojilerle birlikte yapay zekanın tıpkı bir insan gibi düşünüp kullanıcıların ihtiyaçlarını analiz edip hayatı kolaylaştıran çözümler sunarak akıllı hale gelmesi ve hatta duygularımızı bile anlayarak üzgün, kızgın, mutlu olduğumuz anlarda bizlere önerilerde bulunarak çözümler sunması gelecek yıllarda karşımıza çıkacak yeniliklerden birisi olacaktır.

BİZE ULAŞIN