Gayrimenkulde yeni cazibe merkezi: Sakarya -2-

Bağlantı yolları, kritik ulaşım hattı ve artan nüfus yoğunluğuyla son yılların gözde şehirlerden olan Sakarya’da yeni yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Yabancıların da mercek altına aldığı il, yatırım açısından değerli bir konuma sahip… (İkinci Bölüm)
12.09.2022 15:19 GÜNCELLEME : 13.09.2022 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Batısında Kocaeli, güneyinde Bilecik ve doğusunda Düzce'ye komşu olan Sakarya, son dönemde inşa edilen karayollarıyla İstanbul ve Ankara'ya çok yakın, gözde bir şehre dönüştü. (İkinci Bölüm)

METREKARESİ 3 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Hepsiemlak.com tarafında da Sakarya için yılda ortalama 400-500 kadar ilan yayınlanıyor. İlde en çok değer kazanan ilçelerin başında Serdivan'ın geldiğini söyleyen Hepsiemlak.com yetkilileri, sonrasında ise en fazla sirkülasyonun Karasu'da yaşandığını söylüyor. Yabancı yatırım için çok cazip bir bölge olduğuna dikkat çekerken, konut talebinin de sürekli arttığını belirtiyorlar. Şehirdeki amortisman süresinin ortalaması Hepsiemlak.com'a göre 37 sene. Fakat bu süre, bölgelere göre değişiyor. Diğer firmaların aksine markalı konutların Sakarya'da çok fazla tercih edilmediğine dikkat çeken platform, bölgede en çok arazi ve arsa yatırım seçenekleri olduğuna dikkat çekiyor. Şu an mevcut konut projelerinin geneli ise müstakil ve villa tipi evlerden ya da üç-dört katlı binalardan oluşuyor. Hepsiemlak.com'un satılık ve kiralık fiyatları analiz edildiğinde ise 2021 yılı satılık konutta ortalama metrekare fiyatı 3 bin 158 TL iken bu yıl 8 bin 896 TL, kiralık konutta ise metrekaresi geçen yıl 15 TL iken 2022 yılı Ağustos ayında 32 TL seviyesine yükselmiş bulunuyor.

SAKARYA'DA YATIRIM YAPACAKLARA ÖNERİLER

* Her gayrimenkul yatırımında olduğu gibi konum avantajları iyi tespit edilmeli.

* Merkezi lokasyonu olan ve doğayla iç içe olabilecek noktalar seçilmeli.

* Büyükşehirlerde çok aranıp bulunmayan özelliklere dikkat.

* Çok odalı, büyük balkonlu, bahçeli veya havuzlu opsiyonlar, yatırımcılara avantaj sağladığı için bu kriterlere göre tercih yapılmalı.

* Bölgedeki nüfus artışının yüksek olması, yeni olanaklar ve markalı konutların bulunması, o bölgedeki yatırım ağının hızlandığı sinyalini verir.

"Sapanca'da ayrıca villa projemiz de bulunuyor"

Erden TİMUR / Nef Yönetim Kurulu Başkanı

Nef Arsa Sakarya projesi, bölgede ilk niteliği taşıyor. Satışa süren projede, içindeki Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin Teknik Bilimler Enstitüsü ve Ar-Ge merkeziyle ilk gününden yaşam dolu bir merkez olarak faaliyete geçiyor. 5 bin kişilik co-working alanına sahip projede 4 bin 500 kişi kapasiteli öğrenci yurdu ve 2 bin 500 beyaz yakalı için konutlar bulunuyor. Yatırımcılarımız, projedeki öğrenci rezidansından yaptıkları yatırım karşılığında aylık olarak kira geliri elde edebiliyor. Yani arsalarının değeri her gün yükselirken kendileri de her ay düzenli bir gelire sahip oluyorlar. Sakarya, 100 bine yakın öğrenci, 150 bine yakın beyaz yakalının yaşadığı genç, dinamik ve yeşil bir şehir. Türkiye'yi birbirine bağlayan ulaşım yollarının kesişiminde ve İstanbul'a yakın olduğu için 20 milyon kişinin günü birlik gidip gelebileceği bir konumda yer alıyor. Dolayısıyla Sakarya'ya ilgimiz sürüyor. Sapanca Gölü'ne yakın Kırkpınar bölgesinde başladığımız Nef Arsa Sakarya projesi; her yıl 1 milyona yakın turist ağırlayan Sakarya'da kazandıran bir diğer projemiz olacak. Sapanca'da ayrıca villa projemiz de bulunuyor. Kuzey Marmara Otoyolu ile Sakarya ile İstanbul arası 1 saat 15 dakika gibi kısa bir süreye düştü. Bugün Sakarya, İstanbul'dan sabah yola çıkılıp kahvaltı için gidilen bir şehir. Ulaşım kolaylığının Sakarya'ya daha fazla yatırım getireceğini göreceğiz. Arazilerimizi mutlaka gelişim potansiyeli olan bölgelerden seçiyoruz. İmar izni, altyapı çalışmaları gibi konularda bir sorun yaşatmayacak bölgeleri tercih ediyoruz. Arsayı aldıktan sonra projeyi bölgenin cazibe merkezi haline getirecek yaşam alanları tasarlayarak yatırımcılara sunuyoruz. Nef Arsa projeleri; hem avantajlı lokasyonlarda bulunuyor hem de katma değerli projelerle kendi değerini yaratıyor. Nef'in araştırmasına göre insanların yüzde 92'si, arsanın en kârlı gayrimenkul yatırımı olduğunu söylüyor. Arsa almış yatırımcıların da yüzde 80'den fazlası, tekrar arsa yatırımı yapmak istiyor. Bunun en önemli sebebi arsanın tarihteki en kârlı yatırım aracı olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca biz uygun fiyatla yatırım yapmak isteyenlere fırsat oluşturmak için bu inovatif ürünümüzü devreye almıştık. Büyük şehirlerde yaşayan uygun fiyatlı yatırım arayışındaki yatırımcılardan aynı zamanda çiftlik ve bahçe opsiyonu olarak da kullanılacak arsa talebi de sürekli artıyor.

"En düşük evin maliyeti 500 bin TL'den başlıyor"

Engin KÜÇÜK / Karasu Oked Gayrimenkul Emlak Firma Sahibi

Yeni yapılan yol çalışmaları ile Sakarya Karasu'ya ulaşım daha da kolaylaştı. Tampon bölge olduğu için insanlar burayı tercih ediyor. Ancak inşaat sektöründe yaşanan istikrarsızlık ve fiyatlardaki yükseliş, yeni projelerin başlamasına engel oluyor. Müteahhitler ellerindeki projeleri bitirmek için uğraşıyor. Satışlarımız bu dönemde çok düştü. Şu anda en düşük evin maliyeti 500 bin TL'den başlıyor. Bu fiyatlarda 1+1 daireler için geçerli. Neredeyse konutların fiyatı beş kat arttı. Yılda 10 bin daire satıyoruz.

"Daha çok stüdyo daireler inşa ediliyor"

Erkam TURHAN / Serdivan Cadde Group Gayrimenkul Danışmanı

Sakarya'nın Serdivan bölgesi, diğer ilçelere nazaran daha sakin bir lokasyon. Öğrencilerin daha fazla kaldığı bu bölgede fiyatlar geçen yıla göre yükseliş gösterdi. Serdivan'da 2+1, 3+1 evler yapmak yerine, 1+0 olan stüdyo daireler daha fazla tercih ediliyor. Çünkü bu daireleri öğrenciler kiralıyor. Geçen yıl 1+0 dairelerin kiralık fiyatı 3 bin 500 TL'yken, bu yıl eylül ayında 5 bin TL'den başlıyor. Satılık daireler 1+0'lar, 140 bin TL'yken 400 bin TL'lere kadar çıktı. 2+1 ve 3+1'lerin fiyatı ise 1 milyon TL'lere yükseldi. Bölgede arsa ve arazi yatırımı yapıldığında müteahhitler daha çok küçük daireler yapmayı tercih ediyorlar. Üniversitenin bu bölgede olması, eylül ayının daha hareketli geçmesini sağlıyor.

BİZE ULAŞIN