Alternatif ev pazarı çok hızlı büyüyor

Prefabrik, konteyner, tiny house, kütük evler… Metropol şehirleri terk edip kendine minimal hayat kurmayı tercih edenler, alternatif evlere yöneldi. Yılda binlerce ev üretimi yapan firmalar, her yıl siparişlerin daha da arttığını söylüyor. En düşük evin fiyatı ise 60 bin TL’den başlıyor.
07.08.2023 13:26 GÜNCELLEME : 07.08.2023 13:26

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR - ÖZGE ÖZ Minimal yaşam tarzı son yıllarda çok fazla gündeme gelen konuların başında yer alıyor. Özellikle birkaç yıl süren pandemi dönemi ve son yaşanılan depremle birlikte az katlı, ekolojik evlere talep artmaya başladı. Geçmiş yıllarında, kütük, saman balyası ve müstakil çelik konstrüksiyonlu pek çok alternatifte olan evleri dergi sayfalarımıza taşıdık. Şu anki gayrimenkul piyasasından daha az bütçe ile sahip olunabilen prefabrik ve tiny house gibi ev tipleri, son zamanlarda listesinin başını çekmeye başladı. Üretici firmaların sayısı artarken, arsa ve arazi satışları da o denli ivme kazandı. Prefabrik ve konteyner evleri daha önceden duymuş olsak da tiny house, son beş yılın belki de en popüler ev çeşitlerinden biri oldu. Doğayı seven ve evini yanında taşımak isteyenler için ilk seçenek olan tiny house'lar için SİT alanları dışında her noktada olabilmesi, kullanıcılar için büyük avantaj yaratıyor.

Evlerin ortalama büyüklükleri 15 metrekarelerden başlıyor. Tabii tiny house'ların karayollarında taşınıyor olması, kuralları da beraberinde getiriyor. Evlerin fiyatları ise modellerine göre değişiyor. Firmalar her yıl üretim miktarını artırırken, Ege ve Marmara bölgesinde bu tip evler çoğalıyor.

YILDA 4 BİN 800 KONUT, 18 BİN KONTEYNER

Prefabrik, hafif çelik ve konteyner olmak üzere üç kategoride İstanbul Tuzla'da konut üretimi gerçekleştiren Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri, 1986 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Yıllara göre değişmekle beraber konteyner ve konutların büyüklüğüne göre yılda 4 bin 800 konut, 18 bin de konteyner üretimi yapan firmada tüm ürünler yerli malzemelerden üretiliyor. Bu tarz yapılarda en çok merak edilen soruların başında coğrafi özelliklere göre evlerin dayanıklı olup olmadığı geliyor. Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, binanın yapılacağı coğrafi bölgeye göre duvarların çatı ısı izolasyonu malzeme ve kalınlarının Türk Standartları Enstitüsü'nün belirlediği kurallara göre yapıldığını söylüyor. Evlerin fiyatları metrekareye göre değişiyor. Tek katlı prefabrik yapılarda yaklaşık birim metrekare fiyatı, 4 bin 500-5 bin lira civarındayken, iki katlı prefabrik yapılarda yaklaşık birim metrekare fiyatı 6 bin 500-7 bin 500 lira arasında seyrediyor. Tek katlı hafif çelik yapılarda ise yaklaşık birim metrekare fiyatı 7 bin-7 bin 500 lira, iki katlı hafif çelik yapılarda yaklaşık birim metrekare fiyatı 9 bin 500-10 bin 500 lira olarak belirlenmiş. 21 metrekare boyutlarında iki pencereli ve bir dış kapılı 1+1 konteyner evin fiyatı ise 60 bin TL'den başlıyor. Prefabrik ve hafif çelik evlerin fiyatları standart üretimlere göre belirtilmiş olsa da farklı iklim bölgesi şartları, ekstra iç ve dış kaplama uygulamaları gibi etkenlere bağlı olarak fiyatlar değişim gösteriyor. Sözleşme sırasında yüzde 50 malzeme fabrikada yüklenmeden, daha sonra yüzde 50 olmak üzere ödeme kolaylığı bulunuyor.

Firmanın ev yaptırmak isteyen alıcılara sunduğu paket içerisinde; projelendirme, malzeme temini, üretimi ve montajı, dış duvar panelleri/ısı izolasyonları, iç duvar panelleri/ısı izolasyonları, çatı makas ve kaplama malzemeleri, çatı ısı izolasyonları, asma tavan malzemeleri, iki katlı binalarda ara kat döşemesi ve ısı izolasyonları, iki katlı binalarda merdivenler, merdiven ve balkon korkulukları, sıhhi ve atık tesisat borulama batarya-musluklar ve vitrifiye malzemeleri, elektrik tesisatı, kablolama ve aydınlatma armatürleri fiyata dâhil olarak teslim ediliyor.

20'NİN ÜZERİNDE KONUT TİPİ VAR

Son 10 yıldır hazır konutlara olan ilginin büyüdüğünü söyleyen Çankaya, yaşanan pandemi ve deprem sonrası bu durumun daha da ivme kazandığını belirtiyor. "Prefabrik ve hafif çelik evlerde 28 metrekare hobi evlerinden 206 metrekare lüks konutlara kadar 20'nin üzerinde konut tipi bulunuyor. Konteyner evlerde ise 21 metrekareden 42 metrekareye kadar standart modellerin yanı sıra daha büyük ebatlı konutlar üretilebiliyor. Müşterilerimiz ihtiyaç ve bütçelerine göre kataloglarımızdan konut tiplerini seçebildikleri gibi satış temsilcilerimiz ile yaptıkları görüşmelere göre yeni dizaynlar yapabiliyor" diyen Çankaya, arsası olan alıcıların bu tip evlere daha çok yöneldiğini vurguluyor. Firmanın ev üretimi dışında alıcılara arsa konusuna yönelik herhangi bir çalışması bulunmuyor.

Prefabrik ve konteyner gibi evlerin birbirine benzemesi, alıcılar için aradaki farkların ne olduğu sorusunu ortaya koyuyor. Çankaya; "En önemli fark, zemin betonu üzerine prefabrik binanın kurulumu gerçekleştirildikten sonra zemine şap dökülmesi zorunluluğudur. Şapın ardından zemine istenilen zemin kaplama malzemesi uygulanabilir. Konteynerlerin tabanlarında çelik konstrüksiyondan yapılmış taban şase bulunur. Hazır üretimli olup beton veya metal konstrüksiyonlu sert zemin üzerine konularak kullanılabilir. Taban şasenin içerisine istenirse ısı izolasyonu uygulanabilir. Taban şase kaplaması olarak kullanılan betopan ya da playwood'un (orman ürünü) üzerine genellikle PVC zemin kaplaması uygulanmaktadır. Prefabrik binalarda şapın üzerine PVC zemin kaplamasının yanı sıra, seramik, laminant parke, rabıtalı ahşap kaplama veya daha farklı kaplamalar seçilebiliyor" diyerek aradaki farkları anlatıyor.

4 BİN ADET ÜRETİYOR

Tiny house sektöründe Avrupa'nın en büyük üretim kapasitesine sahip firmalardan olan Mooble House, dünyanın dört bir yanına tiny house modellerini ihraç ederek ürünlerini, hem bireysel hem de kurumsal kitlelerle ulaştırıyor. Mooble House'un Çerkezköy'de bulunan fabrikasında 11 bin metrekare kapalı ve 20 bin metrekare açık alanı bulunuyor. Firma, 4 bin adet tiny house üretim kapasitesine sahip. Üretimini O2 Avrupa Tip Onay belgesi altında sürdürüyor. Ürünlerin hepsi, 2018/858 treyler yönetmeliğine ve tüm Avrupa yollarında çekilmeye uygun. Firmanın yurtiçinde ve yurtdışında olmak üzere yılda toplam 400-500 adet arasında sipariş alıcıya teslim ediliyor. Fabrikada hem tiny house hem de modüler hacim üretimi yapılıyor. Aynı anda 60 ile 100 adet ev üretilirken, fabrikanın iş gücü kapasitesine göre 10 ile 45 gün arasında üretim tamamlanıyor. Örneğin, dört kişilik bir ailenin yaşayacağı evlerde fiyatlar 599 bin TL'den başlıyor. Model seçenekleri, fiyatları kapasite, boyut, donanım, malzemeye göre değişkenlik gösteriyor. Lokomotif olarak satılan ürünlerin ortalama satış fiyatları ise 700 bin TL.

Mooble House tiny house'lar endüstri prensiplerine uygun olarak üretiliyor. Üst yapısında hafif çelik yapı teknolojisi kullanılıyor. Mimarlar, endüstri ürünleri tasarımcıları, inşaat mühendisleri, elektrik mühendisleri ve mekanik mühendislerinden oluşan multidisipliner bir ekip tarafından tasarlanıyor ve geliştiriliyor. Böylece uzun ömürlü, garantili ve kullanıcı memnuniyeti yüksek ürünler kullanıcılarla buluşturuluyor. Tüm modellerin tasarımı firma tarafından sürdürebilir malzemelerle ve üretim teknikleriyle üretiliyor. Firmanın en büyük avantajı ise kişiselleştirme imkânı sunması oluyor.

BİREYSEL Mİ, TİCARİ Mİ?

Mooble House'un ürün gamında Mo.1, Mo.2, Mo.3, Mo.4 ve Mo.5 olmak üzere beş ana modeli bulunuyor. Uzunluklar ise 4.50 m, 5.60 m, 6.35 m, 6.75 m, 8.00 m, 8.50 m olarak değişkenlik gösteriyor. Ana modellerin altında kullanıcı sayısına göre çeşitli boyutlar, yerleşim planları ve donanım alternatifleri sunuluyor. "Mooble House'dan tiny house satın almak isteyenlere öncelikle bireysel kullanım amacıyla mı, proje yatırımı için mi düşündüklerini soruyoruz" diyen Mooble House CEO'su Müge Şimşek, ticari olarak kullanılacak tiny house'ların hizmet edeceği amaç doğrultusunda tasarlandığını söylüyor. "Konaklama tesisi, ofis, cafe, dükkân vb. farklı fonksiyonlara sahip ürünler seçilebiliyor. Bireysel kullanım söz konusuysa kaç kişilik bir kullanım alanına ihtiyaç duyulduğunu öğrendikten sonra statik mi mobil mi olmayı istediklerini soruyoruz. Örneğin, dört kişilik bir ailenin yaşam şekli, konfor alanı tercihleri, çocuklu ailelilerin yaş durumları vb. konular tasarım tercihlerini belirler" diye de ekliyor.

Bazı kullanıcılar park alanlarında konaklama süresini uzun planlamak isterken, bazı kullanıcılar daha mobil olmak istiyor. Park alanlarının altyapı hizmetleri sayesinde tiny house'lar şebekeye bağlanıyor ve elektrik, temiz ve kirli su ihtiyaçları karşılanıyor. Daha mobil olan tiny houselar'ın altyapısı olmayan yerlerde park edilebilmesi için yenilenebilir enerjiden ve depolardan faydalanılarak kendi kendine yeten yapılar kurgulanıyor. Şimşek; "Tiny house'un kullanılacağı coğrafya bir kriterdir. İklim, izolasyonu ve tasarımı etkiler. Örneğin yoğun kar yağışı olan bir coğrafyada çatı eğimi ve izolasyon seçimleri, yoğunluklu sıcak iklim yaşayan coğrafyalardan farklıdır" diye de uyarılarda bulunuyor.

KARAYOLLARINA UYGUN TASARLANIYOR

Mooble House, modelleriyle bugüne kadar 13 konaklama tesisi projesini hayata geçirmiş. Bu tesislerin hepsi doğayla iç içe, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sunma amacıyla yatırımcıları tarafından kurulmuş. Tesislerden kimi Ege'nin en güzel kıyılarında tatil yapıp denize girmeyi kimi ise İstanbul'un yanı başında karlar altında konaklamayı ve kayak yapmayı sağlıyor. Aralarında gastronomi konusunda iddialı olanlar da var, sadece inzivaya çekilmek için tasarlanmış olanlar da. Doğayla bütünleşmiş bir konaklama tesisi açmak için geleneksel yöntemler yerine artık tiny house'lar tercih ediliyor. Geleneksel yöntemlerle bir otelin hayata geçmesi yıllar sürerken ve doğal habitata müdahalelerde bulunmak gerekirken, tiny house ürünleri sayesinde bir tesis 45 günde kapılarını misafirlerine açabiliyor. Firmanın ürünleri kullanılarak yurt, airbnb evi, satış ofisi, bekleme ofisi, kafe, dükkân, gezici şube ve çeşitli etkinlikler için duraklama noktası gibi alanlarda da yatırım yapılabiliyor. Şimşek; "Çok yakında, önde gelen bir GSM operatörü markası, deprem bölgesinde zarar gören mağazalarını tekrar aktif etmek uzun bir zaman alacağı için ürünlerimizle tiny mağaza konseptine geçiş yaparak tekrar hizmet vermeye başlayacak" diyor.

Firma, tiny house yaptıran ve bu evi sabit bir alanda yerleştirmek isteyenler için, talep edilmesi durumunda iş birliklerini kullanarak yardımcı oluyor.

Tekerlekli tiny house'lar uygun ehliyete sahip sürücü tarafından uygun bir araçla çekilerek park yerine götürülüyor. Mooble House ürünlerinin hepsi 2018/858 Treyler yönetmeliğine ve tüm Avrupa yollarında çekilmeye uygun olarak tasarlanıyor. Şimşek, Ege ve Marmara bölgesinde park alanı oluşumunun fazlalaştığını, tiny house'lara talep arttıkça park alanı yatırımcısının da artacağını söylüyor. "Yurtdışında bulunan park alanlarının kullanıcı odaklı fonksiyonları ve yerleşimleri yatırımcılar tarafından da incelenmelidir. Tiny house için arsa almak isteyenler, seçtikleri arsada tiny house konaklama talebini belirterek ilgili yerel otoritelere danışmalılar. Her arsa tiny house konaklaması için uygun olmayabilir. Arsanın altyapısal özellikleri tiny house seçimlerini etkileyecektir" diyerek alıcılara tavsiyelerde bulunuyor.

İKİ FARKLI TİPTE EV

Bünyesinde 10 farklı şirketi barındıran Yako Groups, sanayi, turizm, organizasyon, sağlık, bilişim, enerji gibi pek çok farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Yako House markası ise sanayi sektöründe tiny house, modüler evler ve konteyner üretimleri gerçekleştiriyorlar. İstanbul'da üretim tesisi bulunan markanın ürettiği iki farklı tipte ev çeşidi bulunuyor. Bunlar; Yako House ve Anka House. Yako House modellerinde plakalı, ruhsatlı, tekerlekli, karayolları trafik yönetmeliğine uygun olarak tasarlanmış evler yapılırken, Anka House modellerinde ise, modüler ve yaşanılabilecek konteyner sınıfındaki evler bulunuyor. Anka evleri için imar ve yapı ruhsatı şartı bulunuyor. Yako Groups Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez; "Yako House grubumuzda 12 farklı çeşit bulunuyor. Ürettiğimiz tiny house'ları, dünyanın her noktasına gönderiyoruz. Ticari düşünen ve bireysel ihtiyacı olan herkese hitap ediyoruz. Evlerin fiyatları 15 bin euro'dan başlıyor ve model, tip, metrekareye bağlı olarak değişkenlik gösteriyor" diyerek yılda 300'ten fazla ev üretildiğini söylüyor. Evlerin üretim süresi proje bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bireysel siparişlerde alıcıya 45 iş günü süre veriliyor. Yako House modelleri, 15 ile 40 metrekare arasında değişkenlik gösteriyor. Anka House modellerinde ise metrekare ile ilgili bir sınır bulunmuyor. Ölmez, "Evlerimiz sipariş edilen lokasyona uygun olarak inşa edilmekte. İlgili lokasyonun, son 10 yıllık yağış, nem ve sıcaklık ortalamaları alınmakta ve buna uygun yapı malzemeleri kullanıyoruz" diyor ve mimari çizgilerinin ferah, ergonomik ve kullanışlı ev tasarlamaya yönelik olduklarını söylüyor.

"TINY HOUSE HOTELİ KURDUK"

2017'de Türkiye'de 'ilk' tiny house ürettiklerini ve 2020 yılı pandemi dönemi sürecinde beş Yako House sattıklarını söyleyen Ölmez, pandemi sonrasında şirket hacminin ve üretim adedinin büyüdüğünü ifade ediyor. Her yıl yüzde 70 büyüyen ve yurtiçinde bayileri bulunan markanın birçok yerde de tiny house hotelleri mevcut. "Kuzey Marmara Otoyolu 3. köprü yerleşkesine Fransız Sokağı projesini yaptık. İzmir'de iki lokasyona Tiny House Hoteli kurduk. Dubai, Ürdün, Hollanda'ya Anka House projeleri ile ticari işletmelere destek sağladık" diyen Ölmez, turizm işletmeleri için çoklu siparişlerde özel indirimler ve proje desteğinde bulunduklarını belirtiyor.

Arazi seçimleri, bu tip evler için büyük önem arz ediyor. Yako House evlerinde yapı ruhsatı gerektirmezken, Anka House için imarlı ve yapı kayıt belgesi ve projesi şart koşuluyor. Tiny house'ların alıcılar için akılda kalan sorusu ise çevreye ne kadarlı duyarlı olup olmadığı. Ölmez; "Yako House güneş panelleriyle kendi enerjisini üreten, atık suyunu arıtan tiny house'larıyla sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek inşa ediyor. Standart evlere göre çok daha hızlı ısıtılabiliyor ya da soğutulabiliyorlar. Karbon ayak izi ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına da yardımcı olan tiny house'lar, doğada ekolojik denge yaratıyor" diyerek ürettikleri evlerden bahsediyor.

"KONAKLAMA AMAÇLI TERCİH EDİLİYOR"

Alternatif ev kapsamında en çok tercih edilen yapılardan biri de tiny house. Eksado firması ise Sakarya'da 2017'den bu yana faaliyet gösteriyor. Eksado'da şu anda fiyatlar 700 bin TL'den başlayıp 1 milyona kadar çıkıyor. Firma sahibi Yakup Yavuz, tiny house'ların artık hobiden ziyade konaklama amaçlı kullanıldığını belirtiyor. Yavuz, "Bu tarz yapılar artık konaklama amacıyla alternatif ev olarak kullanılıyor. Hatta bir müşterim, kendi evini kiraya verip tiny house'da yaşayacağını söyledi. Tiny house'lar römork sınıfında olduğu için hareketli ürünler sınıfına giriyor. Bu da özellikle Sapanca gibi SİT alanlarına yapı yapılmayan yerlerde iyi bir alternatif" diyor. Pandemi ile sektörün hareketlendiğini belirten Yavuz, depremden sonra iç piyasanın da ciddi bir hareketlilik yaşadığını vurguladı. Yavuz son olarak, "Artık bir kültür oluştu. Tiny house'ların alternatif ev olarak, geleceğini parlak görüyorum. Eskiden hobi idi şimdi birinci ev, bizzat yaşam alanı oldu. İlerleyen zamanlarda da bu talebin artacağını düşünüyorum" şeklinde konuşuyor.

PAYLAŞIMLI TINY HOUSE MODELİ

Tiny house'lara ilgi artıkça değişik satın alma ve kullanım modelleri de gelişiyor. Artık tiny house köylerinde, kiraladığınız tiny house'u kullanmadığınız dönemlerde kiraya verebilirsiniz. Böylece gelir de elde edebilirsiniz. Dönemlerinizi kiraya vermek istediğinizde, sistemimizi kullanarak bu talebi ilgili firma yetkililerine iletebilirsiniz. Dönemlerinizi satın aldıktan sonra, size özel bir hesap oluşturuluyor ve satın aldığınız dönemlerin takibini kolayca yapılabilmesi için bu hesaba erişim sağlayabiliyorsunuz. Dönemler sadece bir defa satın alınıyor. Tiny house köyünde bakım ve sigorta masrafları için yıllık aidat ücreti bulunuyor. Yıllık aidat ücreti bilgisi için firmalarda özel görüşmeler yapılıyor genelde. Çünkü mevsimsel ve talep faktörleri göz önünde bulundurularak farklı fiyatlar belirleniyor. Sizin kiraladığınız her dönem için de ayrı bir fiyatlandırma söz konusu. Ortalama haftalık kiralama fiyatı, piyasaya göre bin dolar civarında.

"Yangın koruyuculuğu büyük önem arz ediyor"

Galip ÖLMEZ / Yako Groups Yönetim Kurulu Başkanı

Tiny house'ların üretim planlaması yapılırken ahşap özellikli olmasından kaynaklı yangın koruyuculuğu büyük önem arz ediyor. Yangın koruyuculuğu için öncelikle elektrik tesisatının yanmaz kablolar ile döşenmesi gerekiyor. Aynı zamanda ısı izolasyonu taş yünü kullanılır ise taş yününün yanmaz özelliğinden kaynaklı evin yangına karşı dayanıklılığı artar. Bir diğer yangın koruyuculuk etkeni ise boyadır. Boya anlamında evin içinde ve dışında yangını geciktirici özel boyalar kullanılırsa yine yangına koruyuculuk kıymetli olacaktır. Tüm bunları tiny house'ların yangına dayanıklılığı esasında kullanabiliriz. Nitelikli üretici çok önemli. Tiny house satın alırken dikkat edilecek en önemli hususlardan biri doğru üretici seçimi olmalıdır. Doğru üretici kullanacağı yapı malzemelerini müşterilerine satın almada sözleşme ile belirtmeli. Alıcı ise satın almada yangını geciktirici olarak hangi malzemeleri kullandığını sormalıdır.

"Üç-dört ay sonrası için siparişler alındı"

Mevlüt SARIGÜL / Karavan İmalat ve Tedarikçileri Derneği (KAİTED) Kurucu Üyesi

Türkiye, bir deprem ülkesi. Özellikle son yaşadığımız büyük deprem, bunu bir kere daha hatırlattı. İnsanlarda da bu nedenle bir alternatif ev alma düşüncesi oluştu çünkü deprem yüzünden yedek bir yer arıyorlar. Bu durum tiny house, bungalov ve diğer yapıların birinci tercih nedeni oldu. Bir diğer tercih nedeni ise otel ve pansiyonlarda da tatil için fiyatlar çok arttı. Bu iki neden dışında bir de pandemi ile gelişen doğayla iç içe olma isteği devam ediyor. Yine de Türkiye'de bu kültür yeni yeni oluşuyor. Karavan da yine bu nedenler ile çok tercih edilen bir seçenek haline geldi. Son zamanlarda tüm alternatif yapılara talep çok arttı. Şu an üç-dört ay sonrası için bile siparişler alındı. Özellikle deprem zamanı neredeyse elimizdeki tüm karavanları sattık. Piyasanın beklediğinden çok daha fazla talep oldu. Piyasadaki güncel fiyatlar ise çekme karavanda 150 bin, motokaravanda 700-800 bin TL arasında değişiyor.

"Kendi güvenlik duvarlarımızı inşa etmek için karavana yöneldik"

Nihan KALKANDELEN / Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi

Karavan, kök saldığınız yerden geçici süreliğine uzaklaşabilme, hayatın yorgunluğuna bir mola verebilme lüksüydü. Bugün yaşadığımız şartlarda ise karavan hayatının anlamı çok daha farklı. Bu kez şehrin kalabalıklığından uzaklaşıp kendi konfor alanımızı kurmak değil, güvenlik duvarlarımızı inşa edebilme kaygısı, bizi bu mobil yaşantıya itmiş durumda. Eşyanın, dekorasyonun anlamını yitirdiği bir düzende sadece ihtiyacımız kadar eşya ile hayatta kalmak önceliğine sahibiz. Her mücadele toplu nitelikte olduğunda ve ortak bilinçle şekillendiğinde daha kalıcı etkiler bırakabilirken, burada mücadelemiz bireysele dönüşüyor. Kendini güvende hissetmeyen ve güvenliğinin korunacağına dair inancını yitiren insanın kendini koruma yolu olarak bakabiliriz bu duruma. Öte yandan herkesin kendi çözümünü üretebildiği bir yapıda toplumsallığın sürdürülmesi güçleşiyor.

"Kütük evler, alternatif ev oldu"

Serdar HALİN / Serçelik Kütük Ev Firma Müdürü

Çatalca Bölgesi'nde 2013'ten bu yana faaliyet gösteriyoruz. Özellikle depremden sonra kütük evlere talep arttı ama ekonomiden dolayı projelerin aynı sayıda artmadığını gözlemliyoruz. Zaten Avrupa'da bu yapılar çok yaygın. Burada da aynı durum oluşmaya başladı. Kütük evler, tam bir alternatif ev oldu. Bu evleri görenler, ben de burada yaşamalıyım şeklinde düşünüyor. İnsanlar hem şehrin karmaşasından kurtulmak istiyor hem de uzaktan çalışmanın artmasıyla alternatif evlere ilginin artırdığını söyleyebilirim. Malzeme konusunda bazen endişe ediyorlar, ama kütük evlerde kullanılan malzemeler esnektir. Bu nedenle yıkılma veya çökme gibi durumlar, en az bu yapılarda oluyor.

Tiny house alırken dört altın kural

  • Doğru üretici seçilmeli, yeni kurumsal ve referanslı firmalar tercih edilmelidir.
  • Arazinizin uygunluk durumu kontrol edilmelidir.
  • Ev üretildikten sonra araziye getirilmesi için, uygun yol genişliği ve yol durumu olması gereklidir.
  • İhtiyacınız ve kullanım tercihlerinize yönelik ev modeli seçmelisiniz.

Tiny house'lar plakalı ve ruhsatlı

Trafik karayolları mevzuatlarının belirlediği ölçüler, tiny house'ların tasarımlarını şekillendiriyor. Tasarımda en ölçüsü, yükseklik ve ağırlık sınırı olduğu için üretilebilecek modellerin referans noktaları belirleniyor. Tiny house'lar plakalı ve ruhsatlı, O2 belgeli araç sınıfında olan yürüyen küçük evler olarak tanımlanıyor. Mevzuatlara uygun üretilen tiny house'lar ev konforunda bir yaşam sunuyor. Konteyner ve benzeri geçici barınma çözümleri yerine dört mevsim kalıcı yaşam için uygun. İsteğe bağlı olarak yeri de değişebiliyor. Çekici bir araç üzerine konarak taşınmıyor. Mühendislik hesaplamalarına uygun üretilmiş bir tiny house, doğru araçlarla çekildiğinde yollarda güvenli bir şekilde ilerliyor.

En favori 10 lokasyon önerisi

Kilimli Koyu / İstanbul

Sahil Kamp Şile / İstanbul

Maden Koyu Kamp Alanı / Antalya

Phaselis Kamp Alanı / Antalya

Avlan Gölü / Antalya

Güvercinlik Vadisi / Nevşehir

Soğuksu Milli Parkı / Ankara

Şahin Tepesi / Sinop

Uçmakdere Kamp Alanı / Tekirdağ

Kozluk Çayı Kamp Alanı / Malatya

İstanbul'daki karavan park alanları

Avis Karavan Kurtköy

Küçükyalı Karavan Parkı

Maşuk Kamping Çekmeköy

İstanbul Karavan Köyü

Camp Rumelifeneri Karavan

Adria Karavan

Sahil Kamp İstanbul

Karavan Parkı Maltepe

Fava Camp Beykoz

Canela Garden Karavan Park

BİZE ULAŞIN