Kırklareli’ye göç başladı...

İstanbul’dan kaçan soluğu Kırklareli’de alıyor. Kısa zamanda yatırımcısına arsa, tarla ve arazi konusunda büyük kârlar sağlayan ilde, kendi evini yapanların sayısı da arttı. Trakya Hızlı Tren’in yakın zamanda açılması, hem ilçelere hem de köylere olan talebi yükseltti.
12.11.2023 21:54 GÜNCELLEME : 13.11.2023 00:01

PARA GAYRİMENKUL/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Trakya'nın en eski yerleşim noktalarından biri olan Kırklareli, tarihi açıdan büyük bir öneme sahip. Türkiye'nin kuzeybatısında Bulgaristan sınırında yer alan il, şimdilerde İstanbul'dan ve çevre illerden göçmenlerin akınına uğruyor. Halen uygun fiyatta yatırım yapılacak iller arasında bulunan Kırklareli, yakın zamanda ulaşımın alternatif olmasıyla da tercih edilebilir bir bölge oluyor. Doğal güzellikleri, konumu ve hızla gelişen altyapısı ile özellikle tarla ve arsa yatırımları konusunda son dönemlerde adından sıkça söz ettiriyor. Sadece bu da değil, gıda, tekstil, plastik, ambalaj, metal işleme, döküm, çimento, cam gibi geniş bir sektör iş istihdamı yaratıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılı nüfusu 369 bin 347'dir. Son yıllarda Kırklareli'ne önemli bir göç akışı gözlenmekte. Özellikle hızlı tren ve kara yolları projelerinin gelişmiş olması, hem orada yaşayanların işini kolaylaştırıyor hem de yatırımın bu yöne kaymasını sağlıyor. 6 bin 550 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan şehrin doğusunda Karadeniz, batısında Edirne, kuzeyinde Bulgaristan ve güneyinde ise Tekirdağ yer alıyor. Kırklareli'nin toplamda yedi tane ilçesi bulunuyor. Bunlar; Lüleburgaz, Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Pehlivanköy, Vize ve Pınarhisar. Kırklareli merkezi de sayarsak bu rakam sekiz olarak da söylenebilir. 13 belde ve 179 köyün bulunduğu ilde, Babaeski, İğneada ve Kırklareli'nin merkez köyleri yatırımcıların çok fazla ilgisini çekse de emlakçılara göre bazı popüler olan ve yatırıma açık köyler bulunuyor. Biz de PARA Dergisi olarak hem yatırım hem de Kırklareli'ne taşınmak isteyenler için arsa, tarla ve arazi fiyatlarını araştırırken hem de ilde popüler olan 10 köyü belirledik.

TRAKYA'YA HIZLI TREN PROJESİ

Bulgaristan sınırından İstanbul'a kadar uzanan güzergâhıyla Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı projesi, coğrafi olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) bağlanmasını sembolize ediyor. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'yi birbirine doğrudan bağlayan hatların geliştirilmesinin her iki taraf için stratejik öneme sahip olmasının yanında projenin TEN-T koridorlarına uygun olarak AB-Türkiye-Asya demir yolu bağlantısını sağlayacak olması da özel bir öneme sahip. Proje, Halkalı Ispartakule, Ispartakule Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Projenin 155 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşası Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortak finansmanı ile gerçekleştirilecek olup, toplam 275 milyon euro AB fonu kullanılacak. 76 kilometrelik diğer kısımlar ise eş zamanlı olarak TCDD Genel Müdürlüğü tarafından milli bütçe imkânlarıyla inşa ediliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Halkalı Kapıkule arasında 231 kilometrelik güzergâhta çift hatlı, 200 km/saat hızında, yolcu ve yük taşıma amaçlı bir hızlı tren hattı inşa edilmiş olacak. İstanbul Halkalı istasyonundan başlayarak Edirne Kapıkule istasyonunda sonlanacak 229 kilometrelik hızlı tren projesi, Sirkeci'den başlayıp Halkalı, Kabakça, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Misinli, Lüleburgaz, Babaeski, Havsa güzergâhından Kapıkule'ye varacak. Halkalı Marmaray hattıyla da entegre olacak projede Halkalı- Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi sekiz saatten üç buçuk saate, yolcu trenleri için ise üç buçuk saatten bir buçuk saate düşürecek proje ile birlikte bölge ticareti ve turizminin daha da canlanması bekleniyor.

İMARSIZ ARSALARA KÜÇÜK EVLER

Bölgede artan nüfus yoğunluğu, çeşitli devlet yatırımları ve teşvikleri, Kırklareli'ni değerli yapan etkenlerin başında geliyor. Emlakjet CEO'su Tolga İdikat'a göre, yaşanan büyük deprem felaketi sonrası Türkiye'deki risksiz olan il ve ilçelere büyük talep oluşmuş. Hatta bu risk haritasında Kırklareli'nin güvenilir bir konuma sahip olduğunu da ekliyor. Özellikle İstanbul'a artık sığamayan sanayi yerleşimleri, Trakya bölgesine doğru geçişe başlamış durumda. Bu sebeple arsa yatırımlarında, alım-satım ile kâr elde etme veya bölgenin daha da değerlenmesi umuduyla elde tutma stratejileri ön planda oluyor. İdikat; "İmarsız arsalar üzerine konulan tiny house, bungalov gibi taşınabilen küçük konutlar, iyi bir bölge seçimiyle birlikte alıcı taraf için kâr getirebiliyor. Doğal yaşam tercihi, şehir yaşamından kaçış gibi nedenlerden dolayı imarsız arsa, en çok tercih edilen kategorilerden biri oluyor. Bu sebeple Trakya Bölgesi imarsız arsalar için doğru bir seçim olabilir" yatırımcıların imarsız arsalara olan taleplerini dile getiriyor. Ancak imarsız arsa tercihlerinde de bölgesel bazlı incelemeler gerektiği konusunda da uyarılarda bulunuyor.

İdikat, Trakya Bölgesi'nde son yıllarda Tekirdağ'a bağlı Çerkezköy, Çorlu ve Marmara Ereğlisi'nin yanı sıra Kırklareli'nde Merkez, Lüleburgaz, Pınarhisar ve Vize ilçeleri yükseliş trendinin sürdüğünü söylüyor. Gerek sanayi bölgesi yatırımları gerekse turizm ve konaklama yatırımları için bu ilçeler değerlenme potansiyeli barındırıyor.

YÜZDE 90'I İMARLI ARAZİ

Kırklareli ilini değerli yapan bir diğer özellik ise tarım hayvancılığın gelişmiş ve toprakların verimli olması. İlde bol su kaynağı bulunuyor. Bölgede çimento, cam, gıda, tekstil, plastik, ambalaj, metal işleme ve döküm gibi birçok sektörde üretim yapılıyor. Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz ilçelerini bir araya getiren D100 karayolu üzerindeki kümelenmiş sanayi bölgesi, Türkiye'nin en büyük şirketlerini barındırıyor. Bu nedenle, Kırklareli'nde arsa ve tarla yatırımı yapmak Mornvest Gayrimenkul Yatırım CEO'su Efe Gül'e göre doğru bir tercih. "Bölgeye yapılan yatırımların çoğu, hem yaşamak hem de yatırım amaçlı gerçekleştiriliyor. Birçok yatırımcı, araziyi bir köşede bırakıp değerlenmesini beklerken, diğerleri yazlık olarak kullanmayı veya daimi ikametgâh olarak seçmeyi tercih ediyor" diyen Gül, ilin yüzde 90'dan fazlasının imarlı arazi olduğunu söylüyor. Ayrıca imarsız arsa ve arazilerdeki riskleri Gül, şu sözlerle anlatıyor:

"İmarsız arsalara yatırım yapmak, oldukça risklidir. Ancak, imarsız arazilerin fiyatları, imarlı arazilere göre daha düşüktür. Bu nedenle imarsız arazilere yatırım yapmak, yüksek bir getiri elde etmek isteyenler için bir seçenek olabilir. Tarlaya yatırım yapmak, imarsız arazilere yatırım yapmaktan daha az risklidir. Tarlalar, imarsız arazilere göre daha fazla değer artışı potansiyeline sahiptir."

ARSA VE TARLA YATIRIMI İÇİN İDEAL

Kırklareli'nin yüzde 90'ının imarlı arazi olduğu düşünülürse, yatırımcılar aldıkları gayrimenkullerde oldukça avantajlı. Gül'e göre; ilin en gelişmiş ilçeleri olan Merkez, Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar ve Vize. Bu ilçelerde iş gücü piyasasının oldukça geniş olduğuna dikkat çekiyor. Pınarhisar, Vize ve Kırklareli merkezi birbirine bağlayan D20 karayolu üzerinde madencilik, süt ürünleri, bitkisel yağ tesisleri, et işleme tesisleri ve un imalatı sektörünün önemli firmaları faaliyet gösteriyor. Gül, "Hem denize yakın olması hem de tarım ve hayvancılık için elverişli olması, bu yerleri yatırım yapmak için değerli kılar. Ayrıca bu illerde, genellikle turizm potansiyeli yüksektir. Arsa ve tarla yatırımı yapmak, uzun vadede yüksek bir getiri elde etmek isteyenler için Kırklareli'nin doğru bir tercih" diyor.

BABAESKİ NADIRLI'YA TALEP ARTTI

Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde uzun yıllardan bu yana emlakçılık yapan ve diğer ilçelere de oldukça hâkim olan Babaeski Buyur Emlak Firma Sahibi Serkan Buyur, şehre depremden sonra çok talep gelmeye başladığını söylüyor. Özellikle merkez köylerinin yatırımcılar tarafından ilgi gördüğünü ifade eden Buyur; "Kırklareli'ye ilgi artıkça yapılaşma ve farklı projeler gibi emlak konusunda gelişim devam ediyor. Örneğin; hobi bahçeleri, bungalov, konteyner gibi yerler yapmaya başladılar" diye anlatıyor. Buyur, Babaeski'de emlakçılık yaptığı için bu ilçenin hızlı tren sonrasında büyük rağbet göreceğinin de altını çiziyor. "İstanbul Halkalı'dan kalkan hızlı tren Edirne'ye kadar devam edecek. Proje bitmek üzere. Hızlı tren güzergâhındaki istasyonların yanındaki köyler, emlak konusunda çok büyük prim yapmış durumda. Mesela Babaeski'nin Nadırlı Köyü bunlardan biri. İstasyonlardan biri, ilçe merkezi ile Nadırlı köyünün tam ortasında bulunuyor" diyen Buyur, hızlı trenin tüm güzergâhlarında artış yaşanacağını belirtiyor.

Babaeski, Trakya'nın emlak konusunda başkenti olarak lanse ediliyor. Hem en yüksek fiyatlar hem de popüler noktalar burada yer alıyor. Sadece Babaeski değil, Kırklareli'nin diğer ilçeleri; Vize, Pınarhisar gibi yerlerde de fiyatlar yükselmiş durumda. Tarla, arazi, arsa gibi yatırımcısına kazandırabilecek gayrimenkuller yatırımcıların göz odağında yer alıyor.

LÜKS EVLERİN YAPIMI ÇOĞALDI

Buyur, geçtiğimiz bir sene boyunca en çok gayrimenkul sattıkları yerlerin başında Kofçaz'ın geldiğini, yatırımcıların bu bölgeden al-sat yapmak için aldıklarını ifade ediyor. "Kırklareli'yi ikiye böldüğünüz zaman şu anda batı kesimi ucuz kalıyor. Örneğin Babaeski'nin Edirne'ye giden tarafı ucuz, İstanbul'a giden tarafı ise pahalı konumda. Bu nedenle al-sat yapmak isteyenler genelde Kofçaz, Edirne-Lalapaşa, Edirne-Uzunköprü, Edirne-Merkez ve havza köyleri, İpsala, Meriç'i tercih ediyor" diyen Buyur, Trakya'nın İstanbul'dan çok fazla göç aldığını belirtiyor. "Geçen yıl ortalama 350 metrekarelik 600 bin liraya sattığımız arsa, şu anda 1.5 milyon lira. Bahsettiğim bu arsa Babaeski'de. Bulgar sınırına yakın olan Kırklareli'nin merkezindeki Kofçaz Tatlıpınar Köyü'nde ise 150 bin liraya sattığım arsayı 350 bin liraya alamadım" diyen Buyur, fiyatların son iki yılda nasıl değiştiğine dikkat çekiyor. Ayrıca Kırklareli'nin merkez köylerinde çok fazla lüks evlerin yapıldığını ve bu nedenle hızlı bir gelişim gösterdiğine de dikkat çekiyor.

"BİRÇOK KESİME HİTAP EDİYOR"

2014-2015 yılları arasından bu yana Kırklareli bölgesinde çeşitli projelere imza atan ve atmaya da devam eden Yeşil Vadi, bu bölgede 50'nin üzerinde proje geliştirmiş. "Bu bölgeye yatırım yapmamızın ana sebebi Kırklareli'nin birçok kesime hitap eden bir şehir olması" diyen Yeşil Vadi Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Orhan Demiral, Kırklareli'nin merkezi başta olma üzere ilçe ve köylerinde pek çok projeye imza attıklarını anlatıyor. Demiral'a göre Kırklareli, merkezi ve ilçeleri düzenli göç alan, büyük sanayilerin olduğu ve taşındığı nokta. Ayrıca üniversite şehri olması sebebiyle yatırım düşünen kişiler için cazip bir şehir. "Kuzeye doğru gidildikçe farklı bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Verimli toprakları, temiz havası, oksijen deposu Istranca Ormanları, İğneada Longoz Ormanları içindekilere sağlıklı yaşam alanları sunuyor. Tüm bunlara ilave zemini sağlam, İstanbul'a ve Avrupa sınır kapılarına yakın olmasından dolayı uluslararası ticaret noktasında da cazip bir bölge" diyerek Yeşil Vadi olarak 10 yıl önce Trakya'ya yüksek yatırım potansiyeli vadeden özelliği sebebiyle yatırım yaptıklarının altını çiziyor.

Ortalama 8 ile 12 ay süren resmi onay sürecinden sonra müşterilerine inşaata hazır arsaların müstakil tapu şeklinde teslim ettiklerini söyleyen Demiral, yatırımcıların doğa mı yoksa deniz mi istediklerini belirledikten sonra resmi süreçlere odaklandıklarını belirtiyor. "Bizim Yeşil Vadi olarak kırmızı çizgilerimiz var. Yeşil Vadi'nin müşterisine sunacağı arsaların resmi süreçlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. İmarlı, ifrazlı (resmi bölme işlemleri yapılmış) ve tek tapulu olması birinci koşulumuz. Bölge belirlerken ilk baktığımız şey müşterinin ihtiyacının tespiti" diyerek arsaları bu şekilde seçtiklerini anlatıyor.

TRAKYA BÖLGESİ'NDE PROJELER ÜRETİYOR

Nef Arsa'nın şu anda Kırklareli bölgesinde 'Nef Arsa Lüleburgaz' projesi bulunuyor. Nef Arsa Lüleburgaz, Kuzey Marmara Otoyolu'ndan İstanbul'a yaklaşık 1.5 saat mesafede, İstanbul-Edirne otoyolu olarak bilinen Avrupa Otoyolu'na komşu, merkez bir konumda yer alıyor. Aynı zamanda Nef'in patentli tasarımı Fold Village üniteleriyle hem şehir hayatının avantajları hem de doğal hayatın ayrıcalıkları ulaşılabilir hale getirilirken, eğitimden sağlığa, spordan sanat faaliyetlerine ve eğlenceye kadar birçok alanda hayat kalitesinin de artırılması hedefleniyor. Bölgenin hem verimli toprakları hem de İstanbul'a yakınlığı sebebiyle bu alanda geliştirmek istenilen başka Nef Arsa projeleri de bulunuyor. Lansmanını çok yakında İğneada'da gerçekleştirmeyi planlayan firmanın bu bölgede ikinci bir projesi daha olacak. Bölgede eşsiz doğaya sahip birçok alan bulunuyor. Nef Arsa, doğa içerisinde bir yaşam hayal eden müşterilerinin tam da ihtiyacı ile örtüşebilecek, muazzam bir bitki örtüsüyle bezeli İğneada'da yeni bir arsa projesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Sahip olduğu doğal kaynaklar; kömür, doğalgaz ve yer altı suyu rezervleri, İstanbul'a yakınlığı, ulaşım açısından faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa'ya bağlayan demiryolu, Avrupa bağlantılı Hızlı Tren projesine bağlantıları olan Trakya; tarih boyunca yapılan yatırımlara karşılık veren bir bölge oluşturuyor. Nef Arsa bu bağlamda, arsa piyasasında sadece önemli bir inovasyon yaratmıyor, aynı zamanda patentli buluşu Fold Village ile yatırıma yeni bir bakış açısı da getiriyor. Fold Village konsepti ile Çanakkale'den bir arsa alan kişiye, Nef Arsa portföyü içinde bulunan Bodrum'daki ya da İzmir'deki arsaları da kullandırma imkânı, yatırımcısına, 'Kışın birini, yazın diğerini' kullanma fırsatı sunuyor. Bununla birlikte Nef Arsa'dan bir arsa alındığında yine bir Nef buluşu olan yeni Flex home-esnek ev- modüler ev sistemi ile bütçeye ve zamanlamaya uygun olarak arsa üzerine yaşam alanı da eklenebiliyor. Trakya, bölgesel değeri arsa yatırımı için katma değerli bir yatırım olarak etki ediyor. Bununla birlikte İstanbul'a göre yatırım başlangıç seviyeleri oldukça makul. Nef Arsa'ya göre yatırım aracı olarak daha fazla tercih edilen bölgedeki gayrimenkuller, yatırımcısına kazandırmayı sürdürecek.

"Babaeski-Karamesutlu arası havaalanı projesi konuşuluyor"

Utku Berkant ÇENİTER / Kırklareli Babaeski Utku Emlak Firma Sahibi

İnsanlar beton yapılaşmadan kaçıp doğaya yerleşmek istiyor. Kırklareli'nde sosyal anlamda pek bir şey olmasa da sakinlik ve huzur arayanların tercihi oluyor. En çok göç İstanbul'dan oldu. Doğu bölgesinden daha çok tarım ve hayvancılık için geliyorlar. Hatay ve İstanbul depreminden sonra fiyatlar iki katına çıktı. Halen de talep çok fazla. Özellikle Trakya hızlı trenin gelecek olması bu bölgeyi daha da hareketlendirdi. Tren istasyonlarının geçtiği güzergâhlar çok popüler oldu. Duraklar; Halkalı, Ispartakule, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski, Havsa, Edirne ve Kapıkule şeklinde. İnsanlar en çok arsa alıyor. Tiny house, prefabrik gibi ev tiplerini burada görmeniz mümkün. Babaeski Nadırlı Köyü, Lüleburgaz'da Turgutbey Köyü, Kırklareli'nde Erikler Köyü, Vize'de Evrencik Köyü çok revaçta. Bu bölgeye yapılacak bazı projelerden bahsediliyor. Örneğin Edirne Havsa ya gümrük depolama geleceği ve Babaeski ile Karamesutlu arasında bir havaalanı projesi konuşuluyor. Kırklareli'nin yüz ölçümünde halen yüzde 40 boş görünüyor.

"Pınarhisar'da, Akören, Kurudere, Evciler, Kaynarca popüler oldu"

Yüksel SEVİM / Pınarhisar Emlak Firma Sahibi

Pınarhisar'da; Akören, Kurudere, Evciler, Kaynarca gibi yerler, popüler olmaya başladı. Fiyatların yüksek olmadığı yerler. Depremin yaşanmasından sonra talep iyice yükseldi. İnsanlar tarla da çok alıyor arsa da. Fiyatlar, yerine ve konumuna göre değişiyor. Daha iyi konumda olan yerlerde 800 bin lira ile 1 milyon lira arasında arttı. Diğer yerlerde de yolu Kadastro yolu olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Arsa ve tarla arasındaki farkı iyi yapmak gerekiyor. O nedenle yapılacak olan yatırımın da kâr getirip getirmemesi, bu nedenle önem arz ediyor.

"Hem iş gücü hem de yaşam kalitesi bakımından çok cazip"

Aslı Orhan DEMİRAL / Yeşil Vadi Yönetim Kurulu Üyesi

Kırklareli'nde beş etaptan oluşan Yeşil Mahalle projemizi geliştirdik. 168 adet tamamı müstakil tapulu ahşaptan oluşan evlerimiz; doğanın kalbinde verandalı, bahçeli, sağlam zemin üzerinde yükseliyor. Ayrıca bu bölgede arsa alan müşterilerimize talep etmesi durumunda mimari projemizi sunarak aldıkları arsalar üzerine evlerini yapıyoruz. Yeşil Vadi olarak bu bölgede yüzlerce konut üretimi gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. Her gelir grubuna hitap edebilecek projeler üretiyor olmamızın yanı sıra kendi bünyemizde senet usulüyle taksitli satış yöntemini yıllardır devam ettiriyoruz. Trakya bölgesinin tamamını en popüler iller olarak söyleyebiliriz. Özelikle İstanbul nüfusunun hızla arttığı bu süreçte Kırklareli hem iş gücü hem de yaşam kalitesi bakımından çok cazip. Kırklareli özelinde İğneada, Demirköy bölgesi son dönemlerin yükselen yıldızı oldu. Bölgede hem yatırım hem de değerlenen ilçe ve köy ise Kofçaz ile Elmacık Köyü. Yatırım anlamında da YHT'nin geçtiği, lokasyon avantajı sunan Babaeski, Lüleburgaz ilçe ve köyleri dikkat çekiyor. Vatandaşlar, 2019 yılına kadar yüzde 90 yatırım için arsa tercihi yapıyordu. Fakat pandemiden sonra yatırımla birlikte yaşam talepleri de bu bölgede fazlasıyla arttı. İnsanlar artık aldıkları arsalara, müstakil evlerini de yapmaya başladı.

DEPREME DAYANIKLI MI?

Kırklareli kent merkezi yakınında aktif fay zonu bulunmuyor. Trakya sınırları ve Kırklareli ili içerisindeki noktaları etkileyecek en yakın fay, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) Marmara Bölgesi Marmara Denizi içerisinde devam eden en batı kısmındaki olan Ganos fayıdır. Yaklaşık 200 km güneyde yer alıyor. Kırklareli ili 4. derece deprem bölgesi olarak geçiyor. Kırklareli şehir merkezinin eğim haritası uydu fotoğrafı üzerinden ArcMap yazılımı ile oluşturulmuş. Kent merkezinin Kuzey Doğu'sunda yer alan Demirtaş, Yayla, Akalar ve Doğu mahalleleri, şehir merkezinin diğer mahallelerine göre engebeli bir topoğrafyaya sahip. Yerleşime uygun olmayacak kadar eğimli bir arazi bulunmuyor.

BABAESKİ BUYUR EMLAK'A GÖRE EN POPÜLER İLK 10 KÖY

  1. Armağan Köyü: Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı olan köy, Armağan Barajı'nın yakının da bulunuyor. Bu köyü popüler kılan da barajı. Longoz Ormanları'na yakın mesafe konumunda yer alıyor.
  2. Kayalı Köyü: Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı olan köyde Devlet Su İşleri'nin Kayalıköy Barajı yer alıyor. Ayrıca Kırklareli Üniversitesi'nin Kayalı Kampüsü yer alıyor.
  3. Kavaklı Köyü: Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı olan köy, diğer köylere nazaran ana cadde üzerinde kalıyor. Bu da kolay ulaşım açısından popüler yapıyor.
  4. Dereköy: Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı olan köy, ilin merkezine 30 kilometre mesafede. Bulgaristan Dereköy Sınır Kapısı yakınında yer alıyor.
  5. Kofçaz: Bakıldığı zaman Kırklareli'nin ilçesi konumunda yer alan ancak köy nüfusuna sahip Kofçaz, Kırklareli'nin batısında kalıyor. Ormanlık ve dağlık alanda yer aldığı için, bungalov, prefabrik ve tiny house gibi evler yer alıyor. Manzarası doğayla bütün bir yapıya sahip.
  6. Üsküp: Kırklareli ilinin merkez ilçesine bağlı bir belde olan Üsküp, geçmiş yıllarda yurtdışına ve İstanbul'a göç vermiş olsa da iş potansiyelinin yükselmesiyle bu durum ortadan kalmış. Organize Sanayi Bölgesi ve Üsküp'te çeşitli işyerlerinin açılması, gayrimenkul yatırımlarını buraya kaydırmış. Bu nedenle yatırımcıların tercih ettiği bölgelerin başında geliyor.
  7. İnece: Kırklareli'ye bağlı bir belde olan İnece, Bulgarlar tarafından kurulmuş bir köy. Otoban yoluna yakın olması sebebiyle tercih ediliyor.
  8. Erikler Köyü: Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı olan köy; çiftlik, bağ, bahçe, bungalov yapımına uygun konumda bulunuyor. Bölgede çok fazla satılık arsa ve tarla mevcut.
  9. Karakoç Köyü: Kırklareli merkezine bir buçuk-iki kilometre mesafede bulunan Karakoç Köyü, popüler olan diğer köylerin başında geliyor. Sebebi ise merkeze yakınlığı. Köyde birinci derece arkeolojik sit olan 'Karakoç Tumba Tepe Tümülüsü' yer alıyor.
  10. Beğendik: Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde bulunan Beğendik Köyü, kısa tatiller yapmak isteyen yatırımcıların gözdesi. Buradan yatırım yaparak bungalov ya da farklı ev tipleri yerleştirilebiliyor. İğneada Longozlarının çok yakınında bulunan köy, popüler ilk 10 köy arasında yer alıyor.

İLÇELERİN ÖZELLİKLERİ

Babaeski: İl merkezine 37 kilometre mesafede bulunuyor. Cedit Ali Paşa Cami ile Babaeski Köprüsü ve Alpullu (Sinanlı) Köprüleri, en önemli kültür eserleri içerisinde yer alıyor.

Demirköy: İl merkezine 74 kilometre mesafede yer alıyor. İlçede Sivriler Köyü yakınlarında 15.yüzyıla ait İstanbul'un fethi sırasında kullanılan büyük topların dökümünün yapıldığı dökümhane mevcut.

Kofçaz: İl merkezine 26 kilometre mesafede yer alıyor. İlçe sınırları içerisinde çok sayıda tümülüs, dolmen ve tarihi yerleşim alanı bulunuyor.

Lüleburgaz: İl merkezine 61 kilometre mesafede yer alıyor. İlçede Sokullu Mehmet Paşa Cami ve Şadırvanı ile Mimar Sinan eseri olan Lüleburgaz Köprüsü kültürel eserleri arasında yer alıyor.

Pehlivanköy: İl merkezine 62 kilometre mesafede yer alıyor.

Pınarhisar: İl merkezine 30 kilometre mesafede bulunuyor. İlçe sınırları içinde çok sayıda tümülüs, nekropol ve yerleşim alanı mevcut.

Vize: Eski Kırklareli-İstanbul yolu üzerinde olup, il merkezine 56 kilometre mesafede yer alıyor. İlçedeki Gazi Süleyman Paşa Cami, önemli bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Doğu Trakya'da tümülüslerin en yoğun olduğu bölge konumunda. Şehir merkezinde iki höyük ve Roma Dönemi'ne ait bir tiyatro bulunuyor.

BİZE ULAŞIN