Zeytin bahçeleri içinde bir köy: Zeytinli

Kaz Dağları’nın bol oksijeni, Akçay’ın temiz plajları arasında kalan, zeytin bahçeleriyle meşhur ‘Zeytinli’ Mahallesi, görenleri kendine hayran bırakıyor. İki katlı müstakil bahçeli evleri ve verimli topraklarıyla dikkat çeken bölge, dört mevsim yaşamaya uygun.
11.02.2024 11:33 GÜNCELLEME : 12.02.2024 00:00

PARA GAYRİMENKUL/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Zeytinli, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı bir mahalle. Akçay ile Edremit arasında bulunan bu şirin belde, 1990'lı yıllarda Akçay'ın tatil beldesi olarak yurtdışında tanınmasıyla deniz turizmi açısından büyük önem kazandı. Zeytinli beldesi, adını yörenin en önemli ekonomik faaliyeti olan zeytinden alıyor. Asıl Zeytinli Mahallesi, Kaz Dağı eteklerinde olsa da mahalleye bağlı sahil bandı, yazlık konutların yapılmasıyla hareketlenmeye başladı. Zeytinli, Akçay'a 15 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Plajı ve denizi yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça rağbet görüyor. Son yıllarda Akçay'a göre daha çok tercih edilmeye başlanılan Zeytinli'de deniz soğuk olsa da yüksek oksijen ve çeşitli biyolojik zenginlikleriyle doğal yaşam isteyenlerin adresi oluyor. Edremit'in en güzel mahallelerinden biri olan Zeytinli'de konut piyasası ise her geçen gün değerini yükseltiyor.

Bölgede satılık konutların fiyatları, sahil bandında olması ya da Kaz Dağları'nın eteklerinde olmasına göre değişiyor. Tabii yıldan yıla artan konut fiyatları, bölgede şimdilerde 3 milyon 500 bin liraları bulmuş durumda. Evin dışında topraklarının verimli olması ve zeytin bahçelerinin bolca yer alması, yatırımcıyı sadece ev değil zeytinlik almak için de teşvik ediyor. Doğası ve temiz plajlarıyla ünlenen Zeytinli, yılın dört mevsimini yaşamak için tercih edilen bir bölge oluyor.

"BÖLGENİN YÜZDE 84'Ü ZEYTİNLİK"

2022 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TİK) verilerine göre Edremit ilçesinin toplam nüfusu 167 bin 901 seviyesindeymiş. Zeytinli'nin nüfusu ise son verilere göre yaklaşık 3 bin 428. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilçede son iki yılda konut fiyatlarının yaklaşık yüzde 200 seviyelerinde yükseldiğini söylüyor. Konut fiyat ortalamasının ise metrekare bazında 24 bin lira bandında seyrettiğini ifade ediyor. Müstakil evlerde bu rakam biraz daha yüksek olurken, metrekareleri 30 bin lira seviyesine kadar çıkıyor. Zeytinli bölgesi adından da anlaşılacağı gibi zeytin bahçelerinin yer aldığı bir lokasyon olduğu için bahçe, arsa ve tarla gibi gayrimenkulleri de konut kadar değerli. Zeytinliklerin genel olarak metrekare fiyatları bin 200 lira, villa imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 10 bin liraları buluyor. Elmacıklı; "Edremit ilçesinin toplam tarım alanları 23 bin 553 hektar olup, bunun 20 bin hektarı zeytinlik. Bölgenin yüzde 84'ü zeytinlik alanda kalıyor" diyerek imarlı alanların sınırlı olmasından kaynaklı büyük ve markalı projelerin bölgede konut üreteceklerini düşünmediğini belirtiyor.

2-3 MİLYON LİRA ARASINDA

Coldwell Banker Türkiye Balıkesir Altınova Emlak Danışmanı Seran Köşkeroğlu, Zeytinli Mahallesi'nin nüfusunun 5 bin civarında olduğunu, eski binalardaki yaş ortalamalarının da 80 ile 100 yıllık olduğunu söylüyor. "Son yıllarda Akçay, Altınkum'da arsaların fiyatlarının yükselmesi sonucunda Zeytinli'de inşaat yapılanması arttı. Ortalama satılık 100 metrekarelik dairelerin fiyatları 2 ile 3 milyon lira arasında değişiyor. Mahallenin iç kesimlerinde kat yoğunluğu iki olduğu için yatay bir yapılaşma hâkim. Satılık arsalardaki metrekare fiyatları 15 bin lira. Zeytinliklerin ise dönümü 1 milyon lira bandında. Genellikle halk zeytincilik ile geçimini sağlıyor" diye bahseden Köşkeroğlu, eski bahçeli evlerin de 2 milyon bandında olduğunu söylüyor. Ayrıca bölgenin tercih edilmesindeki sebepleri ise şu sözlerle açıklıyor: "Pandemi ile beraber doğaya ve doğal olana yönelim artış gösterdi. Zeytinli de doğa ile bir bütün halinde yaşamayı seven ya da böyle bir niyeti olanlar için değerli bir yatırım bölgesi olacaktır. Bu tip bölgelerde yaşamın doğasına uygun mimari, son dönemde kişilerin daha çok yönelim gösterdiği bir konu. Zeytinli, her yıl ortalama yüzde 5.8 civarında göç alıyor."

Halil İSTANBULLU / Altın Emlak Balıkesir Edremit Emlak Temsilcisi

"Köyün arkası Kaz Dağları önü ise deniz"

Zeytinli Mahallesi'nde son dört yıldır konut yapılaşması arttı. Bölgede bina yaşı ortalaması 15. Nüfusu ise 6 bin 300 kişi. Bölgede satılık konutların fiyatları; 2021'de 1 milyon ile 1 milyon 250 bin lira, 2022 yılında 2 milyon lira, 2023'te 2 milyon 800 bin lira, 2024'te ise 3 milyon liralara yükseldi. Tabii fiyatlar güncel olarak değişime uğrayabiliyor. Satılık zeytinliklerde fiyatlar, ulaşıma ve ağaçların yaşlarına göre değişiklik gösteriyor. Arsalarda ise fiyatlar imar durumuna, denize yakınlığına göre değişiyor. Metrekaresi 10 bin lira ile 60 bin lira arasında seyrediyor. Mahallenin yıllık 100 ile 200 arasında göç aldığını söylemek mümkün. Bölgeyi değerli kılan ise tarıma elverişli ve verimli topraklar olması. Bir diğer özelliği, köyün arkası Kaz Dağları önü ise deniz. Yeşil ile mavinin tam ortasında diyebiliriz. Havası temiz, coğrafi konumu güzel dört mevsim yaşamak isteyenler için ideal. Yatırım yapmak isteyenlerin öncelikle verimli topraklarına yapmasını öneririm. Ulaşım açısından da dokuz ay rahat olsa da yazın çok kalabalıklaşıyor. Her kesim ve zevke hitap edebilecek olanak, sosyal tesisler ve yerler mevcut.

BİZE ULAŞIN