Kamudan taşınmaz fırsatı

Milli Emlak, ağaçlandırma, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek amacıyla toplam 172 taşınmazı uygun bedellerle kiralayacak. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 43 ilde 383 arsayı yüzde 25 peşin 24 ay vadeyle açık artırmayla satacak. TOKİ ise 53 ilde 357 gayrimenkulün açık artırmayla satışını gerçekleştirecek.
12.05.2025 13:35 GÜNCELLEME : 13.05.2025 00:02

HÜLYA GENÇ SERTKAYA / Kamunun taşınmaz fırsatları sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 12 ilde 40 taşınmazı ağaçlandırma, 19 ilde 132 taşınmazı tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirme amacıyla kiralayacak. Milli Emlak, ceviz, zeytin, badem, harnup, antepfıstığının da aralarında olduğu ağaç türlerinin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi amacıyla, belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan hazine taşınmazları üzerinde 10 yıla kadar uygun bedellerle ağaçlandırma izni veriyor. Kiralamalarda ilk beş yıl yüzde 50 indirim uygulanıyor. Hazine taşınmazları, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştiriciliği amacıyla ise çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkilerde beş yıla kadar kiraya veriliyor. İlk yıl tahmini kira bedeli; taşınmazın rayiç bedelinin binde biri olarak uygulanıyor. Her iki ilan için de 24 Nisan'da başlayan başvuru süreci 23 Mayıs'ta sona erecek.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ise 43 ilde 383 muhtelif arsayı yüzde 25 peşin, 24 ay vade ile 7-8 Mayıs tarihlerinde müzayede ile satacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı 53 ilde 357 gayrimenkulü 14-15 Mayıs tarihlerinde açık artırmaya çıkaracak. Konutlar yüzde 25 peşin 72 ay vade, iş yerleri ise yüzde 15 peşin 60 ay vade ile yüzde 15 peşin 120 ay vade ile satılacak.

İLK BEŞ YILA YÜZDE 50 İNDİRİM

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, arazi ve toprak bozulumunu önlemek, gelecek nesillerin sağlıklı ve güzel bir ortamda yaşamalarını sağlamak, çevresel değerleri korumak ve yerli üretime katkıda bulunmak amacıyla hazine taşınmazlarını ağaçlandırma amaçlı kiraya veriyor. Ceviz, zeytin, badem, harnup, antepfıstığının da aralarında olduğu ağaç türlerinin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi amacıyla, belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan hazine taşınmazları üzerinde 10 yıla kadar ağaçlandırma izni veriyor. İlana göre, Adıyaman, Burdur, Elazığ, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale Konya, Kütahya, Mardin, Tokat, Tunceli ve Zonguldak illerinde toplam 2 milyon 633 bin 36 metrekare yüzölçümlü 40 taşınmaz ağaçlandırma amaçlı kiralanmak üzere ilana çıkarıldı. Son başvurular 23 Mayıs Cuma günü mesai saati bitimine kadar yapılacak. Ağaçlandırma kira bedeli, 2025 yılı Orman Genel Müdürlüğü'nce (OGM) onaylanacak projesinde belirtilen ağaç türlerine göre yine OGM tarafından belirlenen bedel olup, söz konusu fiyatlara ilk beş yıl yüzde 50 indirim uygulanacak. Buna göre, Hazine arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırma çalışmalarında 2025'te alınacak kira bedelleri, kavak, okaliptus, kızılağaç, pavlonya, kestane, ceviz, zeytin, badem, harnup, antepfıstığı, defne, menengiç, sakızağacı, kuşburnu, ahlat, alıç, mahlep, hünnap, bıttım, fındık, incir, maviyemiş (likapa), mersin,

mürver, nar, yaban mersini, yabani kiraz gibi odun dışı (meyveli) orman ürünü veren ve hızlı gelişen türlere ait ağaç ve ağaççıklarda ilk beş yıl dekar başına 50 lira, altıncı yıldan proje sonuna kadar dekar başına 100 lira olacak. Çam, sedir, göknar, ladin, servi, mazı, ardıç, andız gibi asli orman ürünü veren ibreliler ile kayın, akasya, çınar, söğüt, iğde, gladiçya, meşe, dişbudak, ıhlamur, atkestanesi, aylantus, karaağaç, akçaağaç, çitlenbik, erguvan, gürgen, gülibrişim, sığla, huş, katalpa, kayacık, kızılcık, sofora, delice gibi asli orman ürünü veren yapraklılarda ise dekar başına kira bedeli ilk beş yıl 20 lira, altıncı yıldan proje sonuna kadar 40 lira olarak uygulanacak.

BAŞVURU BEDELİ ALINACAK

Ağaçlandırma yapılması amacıyla ilan edilen taşınmazlarda öncelik birinci grupta olacak. Milli Emlak'ın ağaçlandırma kitapçığına göre taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı/kayıtsız şekilde o köyde oturan, köyün nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde oturmayan birinci grup olarak adlandırılan gerçek kişiler 100 bin metrekareye kadar taşınmaz için hak sahibi olabilecek. İkinci grup ise tüzel kişiler, taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olmayan ve o köyde oturmayan gerçek kişilerden oluşacak. Bu gruptakiler 3 milyon metrekareye kadar (3 milyon metrekare dahil) taşınmaz için hak sahibi olabiliyor. Aynı taşınmaz için her iki grupta da birden fazla başvuru olması halinde, taşınmazın yüzölçümünün birden fazla kişinin hak sahipliğine konu edilebilecek kadar fazla olması halinde taşınmaz, İdarece belirlenen ve krokisinde gösterilen bölümler halinde hak sahipliğine konu edilebilecek. Aksi takdirde ise; ilgili gruptaki başvurular arasında başvuru bedeli üzerinden yarıştırılacak ve en yüksek bedeli veren hak sahibi olarak belirlenecek. Belirlenen hak sahibine de proje hazırlatılmak üzere ön izin verilecek.

İlana göre; taşınmazlar için 2025 yılı birinci grup başvuru bedeli 3 bin lira, ikinci grup başvuru bedeli ise 30 bin lira olarak belirlendi.

ELAZIĞ'DA 14 TAŞINMAZ İLANA ÇIKARILDI

Milli Emlak ilanına göre, Burdur'un Karamanlı, Tefenni ve Yeşilova ilçelerinde yüzölçümleri 21 bin 781 metrekare ile 101 bin 689 metrekare arasında değişen toplam sekiz taşınmaz kiralanacak. Elazığ'ın Sivrice ve Keban ilçelerinde yüzölçümleri 3 bin 811 metrekare ile 63 bin 933 metrekare arasında değişen toplam 14 taşınmaz, Mardin'in Midyat ilçesinde yüzölçümleri 64 bin metrekare ile 187 bin 863 metrekare arasında değişen toplam altı taşınmaz ağaçlandırma amaçlı kiralanmak üzere ilana çıkarıldı. Taşınmazlar listesinde Konya'nın Kadınhan ilçesinde yüzölçümü 28 bin 500'er metrekarelik iki taşınmaz, Kütahya'nın Merkez ilçesinde yüzölçümü 20 bin 61 metrekare ile 29 bin 495 metrekare arasında değişen üç taşınmaz ile yer aldı. Gazintep Şehitkamil'de ağaçlandırma amaçlı ilana çıkarılan taşınmaz ise 780 bin 752 metrekare yüzölçümüne sahip. Listede Adıyaman, Karaman, Kırıkkale, Tokat, Tunceli ve Zonguldak da birer taşınmaz ile yer alıyor.

İlk yayınlanan ilanda yer alan Niğde'nin Merkez ilçesinde yüzölçümleri 57 bin 586 metrekare ile 197 bin 551 metrekare arasında değişen toplam beş taşınmaz ise kiralama listesinden çıkarıldı.

TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİ

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, tıbbi, aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretimine de destek veriyor. İlana göre, Ankara, Artvin, Bayburt, Burdur, Bursa, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Karabük, Kayseri, Konya, Manisa, Mardin, Mersin, Nevşehir, Yalova ve Zonguldak illerinde tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek amacıyla toplam 2 milyon 781 bin 971 metrekare yüzölçüme sahip 132 taşınmazı kiralayacak. Milli Emlak ilanına göre, bu taşınmazlardan yıllık elde edilmesi öngörülen toplam kira bedeli 493 bin 698 lira olarak öngörüldü. İlanda, kiralanacak taşınmaza ilişkin bilgilerle birlikte öngörülen yıllık kira bedellerine de yer verildi. Taşınmazların özelliklerine göre yıllık kira bedellerinin 200 lira ile 55 bin 880 lira arasında değiştiğini hatırlatalım. Ayrıca ilk yıl tahmini kira bedelinin; taşınmazın rayiç bedelinin binde 1'i olarak uygulanacağının altını çizelim. Hazine taşınmazları, çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkiler için ise beş yıla kadar kiraya verilebilecek. 132 hazine taşınmaz için başvurular 23 Mayıs günü mesai saati bitimine kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Emlak-Milli Emlak Müdürlüğü'ne İlçe Milli Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Şefliği'ne yapılacak. İlana göre, taşınmazlar hak sahibi olarak belirlenenlere, pazarlık usulüyle kiralanacak. İdarece alınan başvuru formları ve eki belgeler, teknik uygunluk açısından değerlendirilmek ve hak sahipliği belirlenmek üzere başvuru süresinin bitiminden itibaren en geç üç iş günü içerisinde ilgili Tarım İdaresine gönderilecek olup, Tarım İdaresinin başvuruları en geç 30 gün içerisinde değerlendirerek hak sahibinin belirlenmesini müteakip Devlet ihale Kanunu'nun ilgili hükmüne göre kiralama işlemlerine başlanacak.

BAYBURT'TA 76 TAŞINMAZ VAR

İlana göre, Artvin'in Ardanuç ve Murgul ilçelerinde 12 taşınmaz, Bayburt'un Merkez ve Aydıntepe ilçelerinde 76 taşınmaz, Manisa'nın Kırkağaç, Saruhanlı ve Salihli ilçelerinde 12 taşınmaz tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkisi yetiştirmek amacıyla ilana çıkarıldı. Listede, Denizli'nin Bozkurt, Eskişehir'in Seyitgazi ve Tepebaşı, Konya'nın Selçuklu, Mersin'in Mut ve Toroslar ilçelerinde üçer taşınmaz listede yer aldı. Yalova'nın Merkez ve Termal ilçelerinde toplam dört, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde iki, Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde iki, Karabük'ün Eflani ilçesinde iki, Elazığ'ın Kezban ve Merkez ilçesinde iki, Isparta'nın Atabey ilçesinde iki taşınmaz kiralama amaçlı ilana çıkarıldı. Listede Ankara Beypazarı, Nevşehir Ürgüp, Gaziantep Şahinbey, Bursa Osmangazi ve Burdur Merkez de birer taşınmaz ile yer aldı.

PEŞİN SATIŞLARA YÜZDE 20 İNDİRİM

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 43 ilde 383 muhtelif arsayı yüzde 25 peşin 24 ay vade fırsatıyla açık artırmayla satacak. Satış bedelinin peşin olarak ödenmesi halinde satış bedeline yüzde 20 indirim uygulanacak. Açık artırma toplantıları Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (Emlak Yönetim) tarafından düzenlenecek. Duyuruya göre, Müzayedeler İstanbul TOKİ Hizmet Binası Konferans Salonu'nda ve İlbank Sosyal Tesisleri Macunköy Yenimahalle'de (Ankara) ve internet üzerinden yapılacak. Diyarbakır, Tunceli, Şanlıurfa, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, Adana, Mersin, Elazığ, Malatya, Gaziantep, Yalova, Tekirdağ, Van, Kütahya ve Yozgat'taki taşınmazların açık artırma toplantısı 7 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30'da gerçekleştirilecek. Şırnak, Bingöl, Bitlis, Mardin, Ankara, Eskişehir, Erzurum, Muş, Kars, Aksaray, Niğde, Ağrı, Iğdır, Trabzon, Samsun, Gümüşhane, Amasya, Kayseri, Konya, Manisa, Uşak'taki taşınmazların ise açık artırma toplantısı ise 8 Mayıs Perşembe günü saat 10.30'da yapılacak. İnternet katılım başvurusu ise bir iş günü öncesinde sonlanacak. Açık artırmaya gerçek veya tüzel kişiler katılabilecek. Katılımcılar, toplantı öncesinde talip oldukları her taşınmaz için katılım teminatı yatıracak. Duyuruya göre, taşınmazın muhammen bedeline göre belirlenen katılım teminatları ağırlıklı olarak 7 bin lira ile 50 milyon lira arasında değişiklik gösteriyor. Teklifler toplantı sırasında açık teklif alma yöntemiyle alınacak. İnternet katılım başvuruları ihale tarihinden bir iş günü önce (6 Mayıs saat 10.30'da) kapatılacak. Açık artırmada muhammen bedellerin altında verilecek teklifler dikkate alınmayacak. Muhammen bedel üzerinden teklif gören gayrimenkullerin satış sözleşmesi imzalanırken muhammen bedelin yüzde 0.1'i oranında artış uygulanarak bu fiyat üzerinden sözleşme imzalanacak.

KDV'DEN MUAF OLACAK

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın, muhtelif arsa satışları KDV'den muaf olacak. En yüksek teklif sahibi tarafından teklif alma toplantısını takip eden iki iş günü mesai bitimine kadar yüzde 2 hizmet bedeli+KDV bedeli müzayedeyi düzenleyen Emlak Yönetim'in verdiği hesaplara yatırılacak. Listedeki taşınmazlara ilişkin ayrıntılar için satış şartnamesinin ayrıntılı bir şekilde okunması gerekecek. Öyle ki, haberimiz yayına hazırlanırken, listede yer alan yedi taşınmazın satıştan çekildiği görüldü.

Satışa çıkarılan arsalara birkaç örnek verelim. Diyarbakır Kayapınarda ticaret, korut alanı amaçlı kullanılabilecek 70.5 bin metrekare yüzölçümlü taşınmazın toplam tahmini bedeli 1.1 milyar lira, İstanbul Kartal'da ticaret, turizm ve konut alanı olarak değerlendirilebilecek 95 bin metrekarelik taşınmazın toplam tahmini bedeli 255 milyon 460 bin lira olarak belirlendi. Bu taşınmazların katılım teminatı ise 50 milyon lira.

TOKİ'DEN 53 İLDE GAYRİMENKUL SATIŞI

TOKİ 53 ilde 357 gayrimenkulü 14-15 Mayıs'ta (saat 10.30'da) açık artırmayla satacak. Konutlar yüzde 25 peşin, 72 ay vade, işyerleri yüzde 15 peşin 60 ay vade ile yüzde 15 peşin 120 ay vade fırsatı ile satışa sunulacak. İlana göre, Isparta'nın Merkez İlçesi Çünür Mahallesi'ndeki işyeri ile Osmaniye Düziçi'ndeki işyeri yüzde 15 peşin-120 ay vade fırsatıyla satışa sunulacak.

Emlak Müzayede tarafından gerçekleştirilecek teklif alma toplantıları Bilkent Otel ve Konferans Merkezi (Ankara) ile TOKİ İstanbul Hizmet Binası Konferans Salonu'nda (Halkalı /İstanbul) ve internet üzerinden yapılacak. 14 Mayıs'ta konutların, 15 Mayıs'ta işyerlerinin açık artırması gerçekleştirilecek. İnternet katılımı ihale tarihinden bir gün önce (13 Mayıs) kapatılacak. Açık artırma toplantısına katılacak gerçek ve tüzel kişiler, toplantı öncesinde katılım teminatlarını yatıracak. Katılım bedelleri muhammen bedellere göre belirlenmiş olup, 50 bin lira ile 750 bin lira arasında değişecek. TC vatandaşı olan ve 18 yaşını doldurmuş gerçek kişiler ile TC kanunlarına uygun kurulmuş tüzel kişilikler gerekli tüm evrakları toplantı günü Emlak Yönetim'e teslim edecek.

KDV'LER PEŞİN TAHSİL EDİLECEK

Açık artırma toplantısında teklifler satış listelerinde belirtilen vadelerle taksitli ödeme şeklinde alınacak olup, Bankada yapılacak sözleşme imzalama aşamasında dileyen katılımcılar peşin ödeme talebinde bulanabilecekler. Bu durumda hiçbir taşınmaz için peşin ödeme indirimi yapılmayacak. İhaleleri alanlar, teklif bedelinin yüzde 2+KDV'si olan komisyon bedelini Emlak Yönetim'e ödeyecek. Tüm taşınmazların KDV'si teslim aşamasında peşin olarak tahsil edilecek. Ayrıca, teslimden sonraki her bir altı aylık dönemin başında borç bakiyesine uygulanan dönemsel güncelleme tutarı üzerinden hesaplanan KDV ilk taksit ödemesiyle birlikte peşin olarak tahsil edilecek.) Hemen teslimli olarak satışa sunulan taşınmazların teslim alma yükümlülüğü alıcıya ait olup, taşınmazın teslim alınmaması durumunda İdareden / Emlak Yönetimden herhangi bir itiraz ve talepte bulunmayacak. Konutlar; anahtar teslim tarihinden itibaren 1 (bir) yıl sonrasına kadar üçüncü kişilere devir ve temlik edilemeyecek. Bu arada satışa çıkarılan gayrimenkullerin KDV oranlarının yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde değişiklik gösterdiklerini de hatırlatalım.

İlana göre, Kütahya Merkez Küçük Sanayi Sitesi Projesi kapsamında yer alan işyerlerinin satışı, seramik fırın imalatından, demir çelik eşya imalatına, hurdacılıktan lokantacılığa listede belirtilen meslek gruplarına göre faaliyet gösterebilecek şekilde satışı yapılacak.

14 Mayıs'ta yapılacak açık artırmada Trabzon'da 22, Kırıkkale'de 17, Kastamonu'da 13, Ankara'da 12, Bursa'da 11 konutla yer alacak. 15 Mayıs'taki işyeri satışlarında ise Ankara 24, Kütahya 20, Konya 19, Gaziantep 17 projeyle yer alıyor. Bu arada TOKİ'nin satışa çıkardığı bazı projelerin tanıtım ofisleri bulunuyor.

İhaleyle satış ve kiralamalar yapılıyor

Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ihaleyle satış amacıyla ilana çıkardığı 395 taşınmaz bulunuyor. Milli Emlak'ın web sayfasında yer alan bilgilere göre, 637 hazine taşınmazı satış için ilana hazırlanıyor. Hazine taşınmazlarının ihale ile satış işlemlerinde peşin ödemede yüzde 20 indirim, iki yıla kadar taksit imkanı, KDV'siz ödeme, emlak vergisinden beş yıl muafiyet, harçsız tapu imkanı veriliyor. 1 Mayıs tarihli verilere göre, Milli Emlak 36 taşınmazı kiralama amaçlı ilana çıkardı. 90 taşınmazı ise ilana çıkarmaya hazırlanıyor. İhale ile kiralama işlemlerinde sabit tesis yapılmadan 10 yıla kadar kiralama süresi, KDV'siz ödeme, kullanıcılarına tarım arazilerinin doğrudan kiralanması, ağaçlandırma amaçlı kiralamalarda ilk beş yıl yüzde 50 indirim uygulanıyor.

Beş ilde 11 taşınmaz özelleştirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), beş ildeki 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. 26 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan duyuruya göre, Ankara'nın Çankaya ilçesinde beş, İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde iki, Ankara'nın Yenimahalle, Zonguldak'ın Kilimli, Aydın'ın Didim ve Mersin'in Tarsus ilçelerinde birer taşınmazın satışı yapılacak. Özelleştirilecek beş taşınmaz için ihale şartnamesi bedeli 7 bin 500 lira ile 25 bin lira arasında, geçici teminat bedeli ise 2 milyon lira ile 25 milyon lira arasında değişiklik gösteriyor. Ankara'nın Çankaya'daki beş taşınmazın ihalesi için son teklif verme tarihi 20 Mayıs olarak belirlendi. Ankara Yenimahalle, Zonguldak, Aydın, İzmir ve Mersin'deki taşınmazlar için ise son teklif verme tarihi 21 Mayıs olarak açıklandı. 25 milyon lira geçici teminat ile ilana çıkarılan Aydın'ın Didim ilçesi Altınkum'daki 14 bin 624,67 metrekare yüzölçümlü taşınmazlar ve üzerinde yer alan yapı/yapılar bir bütün halinde özelleştirilecek. İhaleler birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık" usulüyle gerçekleştirilecek. İhale, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Bu arada ÖİB, 9 Nisan 2025'te Resmi Gazete'de yayımlanarak ihale ilanına çıkılan Maliye hazinesine kayıtlı Eskişehir Tepebaşı ilçesindeki iki taşınmaz için son teklif verme tarihini 14 Mayıs 2025 günü saat 18.00'e kadar uzatıldığını duyurdu.

BİZE ULAŞIN