Dron savaşları çağı mı başladı?

Emre Akkaya isimli bir Türk vatandaşın sosyal medya üzerinden Ukrayna Büyükelçiliği’yle paylaştığı ‘kamikaze dron’ fikri günlerdir gündemde. Dron savaşları çağı mı başladı? Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız paradergi için kaleme aldı.
02.03.2022 13:59 GÜNCELLEME : 02.03.2022 14:05

ÜRÜN DİRİER Rusya'nın Ukrayna saldırısı 7. gününde. Ukrayna halkının direnişi ise tüm dünyadan destek görüyor. Sosyal medyadan canlı olarak savaşın her anını takip ediyoruz. Emre Akkaya isimli bir Türk vatandaşın sosyal medya üzerinden Ukrayna Büyükelçiliği'yle paylaştığı 'kamikaze dron' fikri ise günlerdir gündemde.

Akkaya, marketlerde vatandaşlara satılmak için bekleyen ve nispeten küçük boyutlu yarı profesyonel on binlerce insansız hava aracı olduğunu ve bunlara el bombası ile molotof kokteyli koyarak Rus zırhlı birliklerine kamikaze dron saldırısı düzenlenebileceğini söylemişti.

Akkaya'nın Twitter'dan Ukrayna Büyükelçiliği'ne yazdıklarının gündeme taşınma sebebi ise, Ukrayna'da bu fikrin uygulamaya geçirilmiş olması. Akkaya'nın paylaşımları yaptığı günün ilerleyen saatlerinde, hem Ukraynalı vatandaşlar hem de askerler tarafından, kamikaze dron saldırıları için DJI ve benzeri mini İHA'ların kullanıldığına dair sosyal medya paylaşımları yapıldı. Bunun üzerine Emre Akkaya Twitter'da TT oldu.

DRON SAVAŞŞLARI ÇAĞI MI BAŞLADI?

Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız, dronların savaşta kullanımı üzerine paradergi için bir yazı kaleme aldı…

Serhan Yaldız

"Son birkaç yıldır savaş alanlarında sağladığı avantajlardan dolayı dron kullanımının arttığını görüyor ve biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin dronu olan herkesi Kiev'e destek vermeye çağırmasıyla birlikte bu konu bir kez daha gündeme geldi. Çünkü günümüzde İHA'lar savaşların seyrini değiştirebilecek şekillerde kullanılabiliyor. Bunun örneklerini Suriye'de, Irak'ta, Libya'da ve Azerbaycan'da gördük.

Savaş sırasında dron kullanımı askeri kayıpların önüne geçmesi, istihbarat amaçlı fotoğraf, video, koordinat ve diğer önemli verilerin toplanmasını sağlaması ile büyük avantaj sağlıyor. Dronlar savaş meydanlarında ayrıca; görüntüleme, izleme, arama kurtarma ve casusluk gibi caydırıcı özellikleri ile de ön plana çıkıyor.

Dronların, savunma amacıyla binalarda yaşam faaliyetlerini görüntüleme, izleme ve geri bildirim sağlanması gibi durumlarda da görev yapabilme özellikleri mevcut. Özellikle termal kameralı ve gece görüş özelliğine sahip dronlar kritik operasyonlarda büyük rol oynuyor ve avantaj sağlıyor.

Savaş alanlarında ordulara pek çok avantaj sağlayan İHA'lar ayrıca; insani yardım, hastaneler arası ilaç taşıma, görüntüleme ve izleme, arama kurtarma vb. birçok alanda da insanlık yararına kullanılıyor.

Şu an dünyada ABD, İsrail ve Türkiye'nin aralarında bulunduğu 10 ülke askeri alanda insansız hava araçlarını üretiyor ve savaş alanlarında bu dron teknolojilerini kullanıyor. Son bir kaç yıldır yaşanılan gelişmeler ve ordulara sağladığı avantajlardan dolayı önümüzdeki günlerde sivil ve askeri operasyonlarda dron kullanımının daha da yaygınlaşacağını, daha fazla ülkenin bu teknolojiyi üretip kullanacağını öngörüyoruz."

BİZE ULAŞIN