Kârlı yatırımın yeni adresi: Miami

Türk emlak yatırımcılarının ABD’ye ilgisi arttı. Türk yatırımcıların gözde şehri ise son üç yılda 5 milyar dolar emlak yatırımı yapılan Miami. Buradaki yatırımların iki yıl sonra yüzde 40 artması bekleniyor. Portföyünde Amerika’nın en büyük ve en prestijli emlak projeleri bulunan International Realty Group (IRG) sektörde güven veren şirket olarak öne çıkıyor.
08.06.2022 19:00 GÜNCELLEME : 09.06.2022 00:01

PARA RÖPORTAJ/ Yoğun talep üzerine İstanbul'da da ofis açan, Amerika'nın önde gelen emlak broker'ları arasında yer alan International Realty Group (IRG), gerek konut gerek iş yeri olarak birçok cazip projeyi yatırımcılara sunuyor. Şirket ortakları Giovanna Guzman ve Cengiz Bayırlı'yla bu yatırımın detaylarını konuştuk...

Eski bir Dünya Bankası çalışanıydınız. Emlak sektörüne geçişiniz nasıl oldu? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Cengiz Bayırlı: Yüksek öğrenim için 1990'lı yılların başında Amerika'ya gittim. Üniversite biter bitmez Amerika'nın her köşesinde iş fırsatları için araştırmalar yaptım. Tüm dünyada olduğu gibi Amerika'da da emlak sektörünün, gözde yatırım araçlarının başında geldiğini gözlemledim. Miami'nin hem Amerika'nın hem dünyanın emlak yatırımı konusunda en önemli ve kârlı bölgesi olduğunu keşfettim. Eşim Giovanna'nın da emlak yatırımları konusunda 25 yıllık birikimi sayesinde güçlerimizi birleştirdiğimizde iki başarılı emlak şirketini yarattık: International Realty Group (IRG) ve Property Invest USA (PIUSA).

ABD'nin en büyük 100 emlak şirketi arasındasınız. Sizi ayrıcalıklı kılan nedir?

WRECONF (Dünya Gayrimenkul İnşaat Sektörü Forumu) araştırma sonuçlarına göre dünyanın 100 büyük lideri arasındayız. Eşim Giovanna ve benim 25'er yıllık tecrübemizden dolayı dünyanın dörtbir yanından yatırımcılar bizi tercih ediyor. Yatırımcılarmıza çok iyi getiri sağlayacak projeleri biliyor olmamız ve inşaat sahipleri ile olan seneler içerisindeki ilişkilerimizden dolayı, gayrimenkul alırken yatırımcılarımıza çok büyük kazançlar sunuyoruz. Türkiye'den sadece online olarak Amerika'da ev alma ve hiçbir şeyi düşünmeden yatırımlarını garantili bir şekilde yönetme fırsatı sunan ABD'deki tek şirketiz. Şirketimiz 40 kişilik emlak uzmanı ekibiyle Baltimore ve Miami'de konut satışları kiralama ve emlak yatırımları için kişi ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti veriyor. Dünyanın dört bir yanından Orta Doğu, Latin Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'dan müşterilerimize emlak satışı ve emlak yatırımları konusunda danışmanlık yapıyoruz.

Son yıllarda Türk emlak yatırımcılarının Amerika'ya özellikle Miami'ye çok fazla ilgisinin olduğunu biliyoruz. Bu arada Türk yatırımcılarla ilgilenen başka firmaları da görüyoruz sizin onlardan farkınız nedir?

Bir kere biz emlakçı değiliz! Biz Florida bölgesinde yatırım, satış ve emlak danışmanlığı konusunda dünyada ilk 100'e giren bir emlak broker şirketiyiz. Miami'de dünyaca ünlü Waldorf Astoria Residences, Eleven Residences, Okan Tower, Cipriani Residences, One Park Tower gibi projeler henüz proje aşamasındayken anlaşmalarını yapıp, yatırımcılara normal değerinin altında cazip fiyat avantajlarıyla doğru yatırımı yapma imkanı sunuyoruz.

Peki, Türk emlak yatırımcısının ABD'ye ilgisi nasıl, gelen talepler ne yönde?

Türk yatırımcının Amerika'ya her zaman ilgisi büyük. Özellikle topraktan alım modeliyle daha fazla ilgileniyorlar. Amerika'da çok garantili bir sistem bu. Tapu dairesinin hesabına ödeme yapılıyor, müteahhit daireyi bitirene kadar bu paraya dokunulamıyor. Bu ödeme modeli yatırımcıya güven veriyor. Dünya Miami'yi keşfetti, herkes buraya taşınıyor. Ayrıca Miami'de emlak yatırımı yapanlar büyük kârlar elde ediyor. Baltimore'daki diğer şirketimizin özelliği ise kira garantili olması ve kişileri oturdukları yerden Amerikan vizeleri dahi olmadan ev sahibi yapabilmesi. Ayrıca yüzde 10 net getirisi olduğu için büyük ilgi görüyor. İşin prosedürü kişileri yormadığı ve yüksek getirisinden dolayı Baltimore'a ilgi çok oluyor.

Sizce neden Miami bu kadar öne çıkıyor?

Konut fiyatlarında son bir yılda yüzde 30 artış var. Miami son dönemde çok gelişti, özellikle pandemide inanılmaz büyüdü. Global bir şehir haline geldi. Başka eyaletlerden günde 1000 kişinin bu şehre taşındığını biliyoruz. Bu durum birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Burada emlak vergileri diğer eyaletlere göre çok düşük. Lokasyonu, havası çok güzel. Florida, gelir vergisi olmayan ve ABD'de en çok ziyaret edilen 2'nci eyalet durumunda. Ayrıca Miami'ye çok daha fazla değer katacak sıradaki Silikon Vadisi de Miami'de kuruluyor. Miami'ye yapılan yatırım katlanarak artıyor..Yani bu şehir altın yumurtluyor.

Yoğun talep üzerine İstanbul'da da ofis açtığınızı biliyoruz. 2022 yılında ofis açmayı hedeflediğiniz farklı bölgeler var mı?

2022 yılındaki hedeflerimiz şu şekilde: Mexico City'de Polanco bölgesinde (İstanbul'daki Zorlu Center'ın bulunduğu bölge gibi bir noktadan bahsediyoruz) ofisimizi açtık. Önümüzdeki ay Dominik Cumhuriyeti'nde Santa Domingo'da diğer ofisimiz açılıyor. Akabinde Kolombiya'da muhtemelen iki ayrı şehirde ofis açacağız; çünkü oradan çok talep var. Daha sonra Peru'nun Lima şehrinde bir ofis planlıyoruz. Bunların dışında Kanada, Toronto, Brezilya, Arjantin ve Dubai'de de ofislerimizi açacağız.

AMERİKA'DA EV ALMANIN AVANTAJLARI

Aslında Amerika'da ev almak çok basit. Ama önemli olan ne şekilde ilerleyebileceğinizi bilmek. Yatırım amaçlı ev alacaklar Baltimorea ya da Miami'yi tercih edebilir. Miami'deki sistem çok basit. Kişiler alacakları projeyi seçiyor, evin değeri 1 milyon dolarsa bununla ilgili kontrat yapılıyor. Eğer proje halinde bir evse, kontrat yapıldıktan sonra yüzde 10'luk bir depozito oluyor. 100 bin dolarlık bölümü tapu dairesinin hesabına Türkiye'den gönderiliyor. Bu arada bu kontratların hepsi elektronik imza sistemiyle ilerliyor.

VİZEYE GEREK YOK

ABD'de ev almak isteyenlerin Amerikan vizesine ihtiyaçları yok, hatta evlerinden çıkmalarına bile gerek yok. Oturdukları yerden her türlü işlemi yapabiliyorlar. İşlemlerin hepsi bu şekilde bitiyor, sonrasında belli periyodlarda yapacakları değişik ödeme sistemleri var. Akabinde de zaten bununla ilgili tüm evraklar kendilerine geliyor. Eğer bitmiş bir daireyse bununla ilgili yine bir teklif veriliyor, paralarını gönderiyorlar. İşlemlerin biteceği gün tapu dairesinden tapuları online olarak iletiliyor ve evlerini satın almış oluyorlar. İşte bu kadar basit bir sistemle ilerleyen bir süreç. Daha detaylı bilgi için web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

www.internationalRG.com

www.propertyinvestusa.com

BİZE ULAŞIN