1 milyar dolarlık tarihi koleksiyon satışı

Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın vefatının ardından, özenle biriktirdiği sanat koleksiyonu gün yüzüne çıkıyor. Açık artırmada satılacak eserlerin toplam kazancının 1 milyar doları bularak rekor kırması bekleniyor. Allen’ın eserlerinden elde edilecek gelir, önceden belirlediği hayır kurumları arasında paylaştırılacak...
28.09.2022 17:01 GÜNCELLEME : 29.09.2022 00:00

BURCU ALDİNÇ Müzayede evleri bugüne kadar pek çok tarihe imza attı. En yüksek fiyata satılan tarihi eser ya da yaşayan sanatçının rekor fiyatı gibi... Ama sadece bir koleksiyonerin milyar dolarlık satışı bugüne kadar hiç gerçekleşmemişti. Microsoft'un kurucu ortağı Paul Allen'ın çarpıcı sanat koleksiyonu, çok yakında gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Tarihin en pahalı sanat müzayedesi olacağına kesin gözüyle bakılan açık artırmanın toplam satış gelirinin 1 milyar doların üstüne çıkması bekleniyor.

150'DEN FAZLA ESER AÇIK ARTIRMAYA ÇIKIYOR

Geçtiğimiz haftalarda konu ile ilgili açıklama yapan Christie's müzayede evi, aralarında Paul Cezanne, Roy Lichtenstein ve Georgia O'Keeffe'nin eserleri de dahil olmak üzere 500 yıllık sanat tarihine dayanan 150'den fazla başyapıtı satma hakkını elde ettiklerini açıkladı. Ve tüm bu eserlerin satış gelirinin 1 milyar doları aşacağını da belirtti.

GELİR HAYIR KURUMLARINA

65 yaşındayken hayatını kaybeden Allen'ın koleksiyonundan elde edilecek gelir kime mi kalacak? Christie's hafta içinde bununla ilgili de bir açıklama yayınladı. Allen'ın vasiyeti üzerine satıştan elde edilecek gelir kendi belirlediği hayır kurumlarına aktarılacak.

İŞİ BIRAKTI, HAYIRSEVER OLARAK ANILDI

2018 yılında lenfomadan kaynaklı komplikasyonlardan hayatını kaybeden Paul Allen, 1975'te çocukluk arkadaşı Bill Gates ise birlikte Microsoft'u kurmuştu. 1983 yılında şirketten ayrıldıktan sonra (2000 yılına kadar şirket yönetiminde kalmaya devam etti) hayırsever ve koleksiyoner olarak gerçek bir itibar kazandı.

MONET TABLOSUNU DA O ALMIŞ!

Hem Seattle'daki Pop Kültür Müzesi'nin hem de Seattle Sanat Fuarı'nın kurucusu olan Allen, Seattle Sanat Müzesi'ne de sık sık eser bağışlıyordu.

Tutkulu ama sağduyulu bir koleksiyoner olan Allen'in, Claude Monet'in samanlık serisinin ilki olan 'Meule' isimli tablosunu, 2016 yılındaki Christie's müzayedesinden anonim olarak alan kişi olduğu da açıklandı. Tabloya 81.4 milyon dolar vermişti.

MÜZAYEDEDE BAŞKA NELER VAR?

Müzayedede açık artırmaya çıkacak olan diğer önemli eserler arasında Jasper Johns'un 50 milyon dolardan açık artırmaya çıkması beklenen 1960 yılı yapımlı 'Small False Start' isimli eseri ve Paul Cezanne'ın 100 milyon dolar değerindeki 1888-1990 yıllarında tamamladığı peyzajı da yer alıyor.

SANATA DÜŞKÜNLÜĞÜ ÇOCUKLUKTAN

Allen'ın sanat tutkusunun çocukluğundan kaynaklandığı biliniyor. Londra seyahatinde Tate Gallery'e yaptığı bir ziyaret onu derinden etkilemiş. 2006'da koleksiyonerliği ile ilgili verdiği bir röportajda "Biliyorsun ki bu eserler senden daha uzun ömürlü olacak, sen sadece onların geçici bir koruyucususun" demiş.

BİZE ULAŞIN