Bu restoranların yıllık cirosu 30 milyon doların üstünde

Dünyanın en pahalı restoranları değiller... Ya da en ünlü şeflere sahip de değiller... Ama dünyada en çok hasılat elde edilen mekânlar... Neden mi? Çünkü yılda yüz binlerce tabak çıkarıyorlar. Ve en az 30 milyon dolar hasılat yapıyorlar. İşte ABD’nin en çok kazanan restoranları.
02.11.2022 22:54 GÜNCELLEME : 04.11.2022 00:01

BURCU ALDİNÇ Bir restoran işletmesinin ne kadar zor olabileceğini tahmin etmek güç değil. Kurulum aşaması, ekip oluşturulması, menü oluşturulması, oldukça sancılı süreçler. Özellikle pandemi sonrası işletmeler, büyük sınavlardan geçtiler. Dünyanın dört bir yanında birçok restoran da kepenkleri kapamak zorunda kaldı.

Ancak bu durum, tüm restoranlar için geçerli değil elbette. Yılda milyonlarca dolar kazanan restoranlar da yok değil. McDonalds gibi zincirler de değil, söz konusu olan. Hatta en çok kazanan restoranlar, en pahalı olanlar da değil. Ya da sonunda ülkemizde de derecelendirme sistemini kullanan Michelin yıldızlı mekanlar da...

Bu kez ABD'nin en çok hasılat yapan restoranlarını ele alıyoruz. Yıllık hasılatı 40 milyon dolardan fazla olanı bile var. Yine de kapılarında kuyruk oluşmadığı anlamına gelmiyor. Peki, ama bu rekor hasılatlara imza atan mekanların menüsünde neler mi var? Hadi hep birlikte mercek altına alalım...

YILDA 42 MİLYON DOLAR HASILAT

ABD'nin en çok kazanan restoranı Las Vegas'ta bulunan Tao Las Vegas. Yılda yaklaşık 226 bin 146 öğün servis ediyor. Ve tüm bu öğünlerden de yaklaşık 42 milyon dolarlık satış elde ediyor. Bu da bir kişilik hesabın ortalama 90 dolar olması anlamına geliyor. Elbette çok daha uygun fiyata da çıkmak mümkün. Ya da abartıp binlerce dolar harcamak. Aynı zamanda gece kulübü ve plaj olarak da servis yapan mekan, ünlü isimlerden oluşan konuk listesiyle de dikkat çekiyor. Tao'nun New York'ta iki şubesi daha var. Bunlardan Tao Downtown New York, yıllık 33 milyon 401 bin 819 dolarlık hasılatı ile üçüncü sırada ve Tao Uptown New York 23 milyonluk kazancıyla 14. sırada yer alıyor. Pan-Asya mutfağından örnekler sunan Tao Las Vegas, iki katlı ve 400 kişilik oturma salonuna sahip.

İKİNCİ EN ÇOK KAZANAN MIAMI'DEN

Listedeki iki numara, deniz ürünlerinin servis edildiği ve gelenlerin ünlü yengeçlerini, istiridyelerini, karideslerini ve balıklarını tatmak için dışarıda saatlerce bekledikleri Joe's Stone Crab isimli mekan. 1913 yılından beri hizmet veren mekan, yılın sadece yedi ayı açık. Ve buna rağmen yılda 316 bin öğün yemek servisi yaparak 37 milyon doların üzerinde satış yapıyor. Kişi başı hesabın ortalama 80 dolara geldiği mekan, tanıdık olmadan rezervasyon da almıyor. Bu yüzden masanıza geçmeden önce saatlerce beklemeniz gerekebilir. Şahsen biz en son geçen hafta mekanı deneyimledik. Rezervasyonumuz olmasına rağmen yaklaşık üç saat sonra masaya oturabildik. Bekleme süresi ise orta mekandaki bar ve bekleme alanlarında sosyalleşerek geçiyor. Yine de mekanın kuyruğu caddenin diğer tarafına kadar taşıyor. Mekanın deniz mahsulleri kadar misket limonlu tartı da bir o kadar meşhur. Restoranın, 2004 yılından beri Las Vegas'ta da bir şubesi bulunuyor.

DÖRT NUMARADA BİR İTALYAN

ABD'nin en çok kazanan üçüncü restoranı, başta belirttiğimiz gibi Tao'nun New York şubelerinden biri. Dört numara için ise yine New York'tayız ama bu kez İtalyan takılıyoruz. Yılda yaklaşık 396 bin 871 tabak servis eden Carmine's New York'un kazancı, 33 milyon dolarda fazla. Kişi başı gelen hesap ise ortalama 33 dolar. Güney İtalya yemeklerini büyük tabaklarda sunan mekanın olmazsa olmazları ise makarnaları.

BİZE ULAŞIN