Yapay zeka ile içecek alışkanlıklarını ve kalitesini takip ediyor

Tüm dünyada içecek ekosistemine yapay zeka ile giren yerli girişim Pubinno, hem tüketici alışkanlıklarını hem de içecek kalitesini anlık olarak takip ederek işletmelere tasarruf etme imkanı sağlıyor. Pubinno CEO'su Can Algül, bugüne kadar 500 milyon litrenin üzerinde su tasarrufuna aracı olduklarını belirtiyor.
03.11.2022 21:06 GÜNCELLEME : 05.11.2022 16:48

PARA HABER/ ÜRÜN DİRİER Tüm dünyada içecek ekosistemine yapay zeka ile giren yerli girişim Pubinno, hem tüketici alışkanlıklarını hem de içecek kalitesini anlık olarak takip ederek işletmelere tasarruf etme imkanı sağlıyor. Pubinno CEO'su Can Algül, bugüne kadar 500 milyon litrenin üzerinde su tasarrufuna aracı olduklarını belirtiyor. Bira, su ve çaydan sonra dünyanın en çok içilen üçüncü içeceği. Global bira pazarı 600 milyar doların üstünde bir ekonomik büyüklüğe sahip. Pazarın yüzde 70'ini 10 bira markası domine ediyor. İlk 15 markadan hali hazırda 5 tanesiyle çalışan yerli girişim Pubinno'nun tüketim alışkanlıklarını yapay zeka ile analiz ederek veri haline getiren yenilikçi cihazları, Kanada'dan Avrupa'ya ve Japonya'ya kadar geniş bir alana ihracat yapıyor.

Can Algül ve Necdet Alpmen tarafından kurulan Pubinno, şimdiye dek içinde Alchemist, Rolf Schrömgens, İstanbul Portföy gibi yatırımcıların olduğu 4 farklı ülkeden 2,5 milyon dolar yatırım aldı, şimdilerdeyse Seri A yatırımını kapatıyor. Yatırımla amaç hali hazırdaki pazarlarda derinleşirken, yeni bir pazar ve yeni bir hikaye olan İngiltere'ye girmek.

Yapay zeka destekli IoB teknolojisi

Pubinno 500'den fazla noktada, 1000'den fazla Smart Tap'ten hizmet veren Pubinno, yapay zeka destekli IoB (Internet of Beer) teknolojisi ile Pubinno noktalarını anlık olarak 10'dan fazla parametre ile takip ediyor. Haritada yer almak için bira kalitesine dair anlık olarak takip edilen 10'dan fazla parametrenin uygun standartları sağlaması gerekiyor. Sadece bu kriterleri karşılayan işletmeler haritada yer alabiliyor. Selections Map'teki noktalar anlık olarak Pubinno'nun kalite algoritmalarına göre güncelleniyor. Örneğin; bira sıcaklığı yükseldiği, hat bakımları yapılmadığı ya da fıçı taze olmadığında işletmeler otomatik olarak haritadan çıkartılıyor.

500 milyon litrenin üzerinde su tasarrufu

Sektör raporlarına göre ortalama fıçı başına yüzde 23'lük bir zayiat olduğunu ifade eden Pubinno CEO'su Can Algül, "Pubinno teknolojileri fıçı başına yüzde 20'ye varan verim artışı sağlıyor. SABMiller'in WWF ile birlikte gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik raporuna göre 1 litre bira için tarladan bardağa kadar ortalama 102,5 litre su tüketiliyor. Özel patentli robotik teknolojiye sahip olan platformumuz, fıçı başına yüzde 20'ye varan tasarruf sağlayabiliyor. Pubinno, bugüne kadar toplamda 40 milyon pint'in üzerinde bira servis ederken 500 milyon litrenin üzerinde su tasarrufu gerçekleştirdi" diyor.

BİZE ULAŞIN