Unity’den geri adım: “Sizi duyduk…”

Geçtiğimiz hafta tüm oyun pazarını derinden etkileyen yeni fiyatlandırma politikası, Unity’i pek çok eleştirinin hedefine koymuştu. Başlarda açıklamayı daha da detaylandıran Unity, eleştirileri dikkate aldığını ve kararı yeniden gözden geçireceğini duyurdu.
27.09.2023 12:03 GÜNCELLEME : 28.09.2023 00:01

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Unity Technologies, nam-ı değer oyun ve simülasyon motoru devi firma, hatırlayacağınız üzere ürünleriyle üretilen oyun ya da simülasyonların yüklemelerinden belirli bir oran geçildiğinde pay alacağını duyurmuştu. Pek çok geliştirici ve oyuncuyu doğrudan ya da dolaylı anlamda etkileyen bir karar oldu. Sosyal medyada adeta yer yerinden oynadı. O kadar ki, basında oyunu merkezine almayan pek çok gazete ve televizyon bile konuyu haberleştirdi, köşelerine yayınlarına taşıdı. Ancak ilk başta yapılan karşı açıklamalarla ön alınamayınca, 18 Eylül'de yeni bir duyuru yapan firma, tepkileri duyduğunu ve gereken tedbiri alacağını X üzerinden açıkladı.

NE GİBİ BİR GÜNCELLEME OLACAK?

Gönderi açıklaması, esprili ve hatta orijinal açıklamayı geride bırakan pek çok gönderiye sahne oldu. Bir güncelleme söz konusu olacağı ve karardan kısmen de olsa geri adım atılacağı anlaşılıyor ama bunun nasıl olacağına dair soru işaretleri yerini korumaya devam ediyor. Bloomberg'den Jason Schreier'in haberine göre, Unity Create'in başındaki isim Marc Whitten'ın henüz bir açıklama yapmadıklarını çünkü tüm ekiplerce hali hazırda üzerinde çalıştıklarını söylediği öğrenilmiş. Başka bir haberde yine Schreier'in aktardığına göre, son açıklama öncesinde yapılan görüşmelerden birinde CEO John Riccitiello, yüzde 90'lık bir kullanıcı havuzunun aslında etkilenmeyeceğini dile getirmiş. Apple Insider'a yazan Peter Cohen is duruma farklı bir bakış açısıyla yaklaşmış. Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı yazısında Unity'nin ekonomik büyüklüğüne değinen Cohen, Unity'nin 2022 yılı toplam cirosunun 1.4 milyar doları bulduğunu ve bunun yüzde 25'lik bir büyümeyi ifade ettiğini aktarıyor. Tüm bunlarla birlikte böylesine hızlı ve güçlü büyüyen bir şirketin kârının da istenen düzeye ulaşmadığının da altını çiziyor ve GameIndustry.Biz'den Brendan Sinclair'ın yazısına atıf veriyor. Sinclair, özetlemek gerekirse, pazarda kimse tutunamıyor çünkü bir firma milyarlarca dolar kaybederek herkesi sektörün dışına itiyor değerlendirmesini yapmış diyebiliriz. Biraz uzaklaşıp baktığımızda, Unity'nin her daim söylediğim demokratikleştirme etkisi, her cebe ve her bilgiye yönelik üretim ağını sunabiliyor olması, onun her zaman favori listesinde yer edinmesini sağladığını görüyoruz. Çok büyük ve gülü bir topluluğa da sahip. Aynı zamanda kodlama süreçlerinde rakiplerinden geri kalmaması da onu bir adım ileri taşıyor. En son attıkları adımlarından birini March Whitten'ın Unity Blog'unda yer alan AI çalışmalarına dair yazısında görmüştük. Özellikle generative AI (oluşturucu-üretken yapay zekâ) bağlamında Unity'nin alacağı yönü ve kazandıracağı katkıları herkesi heyecanlandırmıştı. Ama anladığımız kadarıyla bu fiyatlama politikası, Unity'nin Ar-Ge ekiplerinde kesintiye uğramamış. Ar-Ge faaliyetine tam gaz devam eden firma Snap ile birlikte de yollarını kesiştiriyor. Snap'in Lens Studio yazılımının Unity içerisine entegre edilebileceği açık kaynak kodlu bir şablon da oluşturmuşlar. Bu da demek oluyor ki, aylar evvel söylediğimiz entegrasyon süreci sonunda kendi sahasını buluyor. Snap'in Lens Studio'sundan ve geleceğinden bahsederken tam da bunu işaret ediyorduk. Sosyal medyanın, oyunla ve oyun teknolojileriyle daha da yakınlaştığı yepyeni bir evreni izliyoruz. Buna bir de fiyatlama politikalarında hem geliştiriciyi hem de oyuncuları etkileyen ani kararlardan arındırdığımızda sanıyorum çok daha parlak bir sektörel büyüme bizleri karşılayacaktır.

200 DİYORUZ…

Para Dergisi'nde 2018 yılından beri oyun endüstrisinin hem ekonomik hem sosyo-kültürel hem de kimi zaman politik yönleriyle kesişen bağlamlarını incelemeyi sürdürüyoruz. Bu hafta ikinci kez dalya diyoruz. Tam beş yılı devirdik ve bu sürede biz yazılarımıza devam ederken; Türkiye, oyun sektöründe çok önemli bir konum elde etti. Gerek medya paydaşları gerek üretici ve oyuncu noktasında, geldiğimiz noktanın tüm ulusal kaynakların daha verimli değerlendirildiği bir geleceği bizlere sunduğu kanaatindeyim. Geçici olmayan ve sağlam bir büyüme için, oyun endüstrisinin, tüm Türk oyun ve bilişim sektöründeki önemini kavrayabilmemiz için çalışıyoruz. Nice güzel başarılar hep bu topraklarla ve bu toprağın güzel insanıyla olsun istiyorum…

BİZE ULAŞIN