Dip fiyatına yakın 18 hisse

ABD’de yapılan toplantılardaki Türkiye’ye yönelik yoğun ilgi, borsaya pozitif yansımaya başladı. Analistlere göre, faiz artırımlarına devam edilmesi beklentisine karşılık endekste kısa vadeli düzeltme hareketi yükseliş yönünde tamamlandı. Borsadaki geri çekilmeyle ön plana çıkan dip fiyatına yakın 18 şirkete dikkat çekiliyor…
27.09.2023 11:55 GÜNCELLEME : 28.09.2023 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta Para Piyasası Kurulu (PPK) faiz kararı sonrası BIST'te alımlar güçlenirken, endeks bir haftalık düzeltme hareketinin ardından yeniden 8.000 puana yükseldi. Merkez Bankası PPK ise politika faizini piyasa beklentilerine paralel 500 baz puanlık artışla yüzde 30 seviyesine yükseltti. Karar metninde, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajının tekrarlanması, analistler tarafından Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde de faiz artırımlarına devam edeceği şeklinde yorumlandı.

Öte yandan geçtiğimiz hafta borsada yabancı alımları da dikkat çekti. Uzmanlar hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdikleri toplantılarda Türkiye'ye yönelik yoğun ilginin de borsaya pozitif yansımaya başladığını düşünüyor. Endekste kısa vadeli düzeltme hareketinin yükseliş yönünde tamamlandığını belirten analistler, yukarı yönlü trendin devam edebileceğini söylüyor. 7.900 destek haline gelirken, bu seviye üzerinde endeksin ilk planda 8.125 direncini yukarı kırmayı denemesi bekleniyor.

Borsa uzmanları, bir haftalık düzeltme hareketinin ardından özellikle 11 Eylül zirvesinden gerçekleşen düşüşte dibine en yakın hisselerin altını çiziyor. Bu kapsamda geri çekilmelere paralel uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 18 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"MEVDUAT ORANLARINI İZLEYECEĞİZ"

TCMB'nin faiz kararının ardından ilk işlem haftasında banka mevduat faiz oranlarında yaşanacak seyrin yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini belirten ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, içeride veri gündemi sakin olmakla birlikte haftanın ilk günü (25 Eylül Pazartesi) açıklanması beklenen eylül ayına dair kapasite kullanım oranının, reel sektör ve imalat tarafından önemli sinyaller verebileceğini düşünüyor.

Mayıs ayı dip seviyesinden TL bazlı yaklaşık yüzde 91, dolar bazlı yüzde 42 yükseliş sonrası, BIST-100 endeksinin önceki haftayı düşüşle tamamladığını ve güç kaybı sinyalleri verdiğini de kaydeden Aydın, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"OVP açıklandığından beri Yıldız Pazar hisselerinde artan para çıkışları ve 7 Eylül'den itibaren aylık ortalamanın altında seyreden işlem hacimleri, piyasadaki zayıflığın önemli belirtileri oldu. Son dönemde ortodoks politikalara dönüşle birlikte TCMB'nin faiz artışları ve KKM'den çıkışa yönelik hamleler, bankacılık sisteminde fonlama maliyetlerini artırırken, mevduat faizlerinin de yükselmesine neden oldu. Mevduat tarafında reel faizlerin toparlanmaya başlaması da dört aydır ralli modunda ilerleyen ve potansiyel getirisi kısıtlanan borsada kâr satışlarının en önemli gerekçesi olarak görünüyor. İlerleyen süreçte cari açık ve enflasyonun kontrol altına alınabilmesi ve KKM uygulamasından başarılı biçimde çıkılabilmesi için makul bir reel faiz gerekli görünüyor. Eylül itibarıyla TCMB piyasa katılımcıları anketine göre 12 ay sonraki TÜFE beklentisinin yüzde 44.9, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizinin ise yüzde 40.9 seviyesinde olduğunu görüyoruz. İlerleyen aylarda bankacılık sisteminde finansal koşulların daha da sıkılaşması ile üç aya kadar vadeli mevduatta faiz oranının yüzde 50 seviyesine yaklaşacağını düşünüyorum. Bu çerçevede reel faizin pozitif bölgeye doğru tırmanması, başta hisse senetleri olmak üzere riskli varlıklar için önemli bir baskı unsuru olacaktır. Bu nedenle reel faiz toparlandıkça borsa endeksinde volatilitenin artması ve hisse bazlı ayrışmaların yaşanması oldukça muhtemel görünüyor."

"ENDEKSTE 9.200 POTANSİYELİ VAR"

BIST-100 endeksinin 2023 tahmini ve 2024 tahmini F/K oranlarının sırasıyla 5.98 - 4.7 seviyesinde bulunduğunu da hatırlatan Aydın; endeksin ortalama F/K oranının 7.5 seviyesinde olduğu dikkate alınırsa; BIST-100'ün hem tarihsel ortalama hem de global benzerlerine göre düşük seviyede bulunduğunu söylüyor. Bu nedenle Borsa İstanbul'da hisse senetlerinde genel bir pahalılık olduğunu düşünmeyen Aydın; ancak bazı sektör ve hisselerde 12 aylık potansiyel getiri oranlarının, yatırımcı için risksiz getiri olarak kabul edebilecek mevduat faizinin altında olduğuna dikkat çekiyor. Bu kapsamda reel faiz düzeyi toparlandıkça hisse ve sektör bazında çok daha dikkatli ve seçici olmak gerektiğini de belirterek "Potansiyel getirisi mevduat faizinin üzerinde olan ve önümüzdeki süreçte piyasa dalgalanmalarından pozitif ayrışabilecek sektörlerin liderliğinde, endekste bu yıl maksimum 9.200 seviyesini öngörüyoruz. Mevcut makro görünümde ve şirket finansal performanslarında beklenmedik büyük değişiklikler olmaması bu öngörümüzün en büyük varsayımıdır. Minimum olarak ise 6.000 seviyesinin söz konusu olabileceğini düşünüyoruz" diyor.

"BORSADA VOLATİLİTE ARTABİLİR"

TCMB'nin beklenti dahilinde 500 baz puanlık bir artışa daha gittiğini de kaydeden Aydın, konuyla ilgili şu yorumu yapıyor:

"Son dönemde vergi ve fiyat ayarlamalarına ek olarak yükselen maliyetler ile enflasyonun yeniden artış trendine girmesi, geleneksel para politikası uygulamaları kapsamında ilave faiz artışlarının yapılmasını gerektirdi. Diğer yandan KKM'den çıkış stratejisinde dolarizasyon riskinin artmaması için mevduat tarafında da makul bir reel getiri gerekli görünüyor. Bu kapsamda hem fiyat istikrarı hem de makro finansal istikrarın temini açısından TCMB politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkardı. Politika faizindeki bu yükseliş, tahvil piyasasında uzun vadeli DİBS faizlerinde düşüşe, CDS priminde gevşemeye, döviz kurunda da TL lehine fiyatlamaların artmasına yol açabilir. Borsa açısından baktığımızda ise reel faizlerde devam eden yükseliş etkisi ile kâr satışlarına ve volatilite yükselişine yol açması son derece muhtemel görünüyor. Ancak burada olası kâr satışları; risk-getiri dengesi açısından cazibesi azalmış, çarpanları görece yüksek sektörlerde yoğunlaşabilir. Buna karşılık risk-getiri dengesi hala cazip, çarpan bazında iskontolu, değerlemeleri ucuz, kredi faizlerinde yükselişe karşı dayanıklı hisse ve sektörlerde yabancı alımlarının da desteği ile pozitif ayrışabilir"

"YABANCI YATIRIMCI İÇİN DIŞ TEMASLAR KRİTİK"

Öte yandan ekonomi yönetiminin ABD'de yaptığı temasların yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcıların TL varlıklara yönelik davranışları açısından önemli olabileceğini de belirten Aydın; Haziran ayı itibarıyla ekonomi politikalarındaki keskin dönüş ve rasyonel kararlar alma çabaları ile şeffaflık ve öngörülebilirliği artırmaya yönelik adımların inandırıcılığı açısından, yabancı yatırımcılarla yapılan iletişimin faydalı olduğunu düşünüyor. Yatırımcıların uygulanan politikalara ve rasyonel duruşa güvenmesi; haziran başından itibaren yüzde 27.43'den yüzde 33.13 seviyesine kadar yükselen yabancı oranında artışın da sürmesi açısından gerekli göründüğünü söylüyor.

"DÜŞEN PİYASADA KADEMELİ ALIM"

Düşen bir piyasanın, şirketlerin değerine odaklanan uzun vadeli yatırımcı profili açısından yeni fırsatların ortaya çıktığı oldukça iyi bir ortam olduğunun da altını çizen Aydın; aşağı yönlü trend izleyen borsalarda bazı şirketlerin gerçek değerinin oldukça altında fiyatlanabileceğini hatırlatıyor. Bu tarz durumlarda potansiyel getirisi yükselen şirketlere kademeli biçimde, uzun vadeli yatırım yapmanın mantıklı bir strateji olarak ön plana çıktığını da kaydederek "Yatırımcılar bu tarz piyasa dönemlerinde, değerlemeler açısından ucuz görünen, potansiyel getirisi yüksek, çarpanları iskontolu hisseleri takip edip, geri çekilmelerde uzun vadeli yatırım fırsatları arayabilir" diyor.

"MAVİ GİYİM'DE HEDEF FİYATIMIZ YÜKSELDİ"

Ziraat Yatırım Araştırma Departmanı Mavi Giyim için hedef fiyatını 80,65 TL'den 152,5 TL'ye yükselttiğini, tavsiyesini ise 'AL' olarak koruduğunu açıkladı.

Mavi Giyim'in 2Ç2023'te de iyi bir performans sergilediğini belirten Ziraat Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, "Mavi Giyim'in 2Ç2023'teki ana ortaklık net dönem kârı yıllık yüzde 58 oranında artarak 643,7 milyon TL'ye yükselmiş hem bizim beklentimiz olan 523 milyon TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 540 milyon TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Satış gelirlerinin beklentimizin üstünde, net finansman giderinin ise beklentimizin altında gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana etken olmuştur. Mavi Giyim'in satış gelirleri geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 99,8 oranında büyüyerek 2Ç2023'te 4.468 milyon TL'ye (beklenti: 4.277mn TL) ulaşmıştır" açıklamasını yaptı.

Brüt kârın da aynı dönemde yüzde 87.5 oranında artış kaydederek bu çeyrekte 2.329 milyon TL'ye çıktığını belirten Ziraat Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, şirket finansal verilerine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şirketin faaliyet giderleri ise yüzde 91.8 oranında artarak ikinci çeyrekte 1.566 milyon TL'ye çıkarken, FAVÖK 948,6 milyon TL gerçekleşmiş (beklenti: 938 milyon TL) ve yıllık yüzde 73.1 oranında artış kaydetmiştir.

FAVÖK marjı ise 3,3 puan düşerek yüzde 21.2 olmuştur. Yılın ikinci çeyreğinde 39,8 milyon TL net finansman gideri (2Ç2022: 66,4milyon TL) kaydeden şirket, 129,7 milyon TL vergi gideri yazmıştır. İkinci çeyrek karı sonrasında şirketin 1Y2023'teki ana ortaklık net dönem kârı yıllık bazda yüzde 66 oranında artarak 1.156 milyon TL'ye çıkmıştır.

Öte yandan Türkiye e-ticaret satışları ağustos ayında yüzde 120 büyürken, eylül ayının ilk 14 gününde yüzde 154 oranında yükseliş kaydetmiştir. Mavi Giyim'in hedef hisse fiyatını, tahminlerimizdeki yukarı yönlü revizyonlar ve piyasa çarpanlarındaki değişikliklere bağlı olarak 80,65 TL'den 152,50 TL'ye çıkartıyoruz. Güncellenmiş hedef hisse fiyatına göre şirket hisseleri yüzde 30.2 oranında iskontolu işlem görmektedir. Bu nedenle, Mavi Giyim ile ilgili daha önceki 'AL' önerimizi koruyoruz."

"BÜYÜME HEDEFİMİZİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE ETTİK"

Öte yandan ilk yarı performansını değerlendiren Mavi Giyim CEO'su Cüneyt Yavuz ise "Dünyanın öncü jean ve lifestyle markalarından biri olarak, marka konumlandırmamız, dinamik ürün ve fiyat planlamamız, yüksek kalitemiz ve müşterimizi sürekli yeniliklerle buluşturma stratejimiz sayesinde ilk yarıda başarılı bir performans sergiledik. Artan ürün maliyetlerini doğru fiyat stratejisi, etkin planlama ve satın alma ile yöneterek güçlü bir brüt kâr marji elde ettik. Tüketicinin Mavi'ye olan talebinin daha da artması ve buna hızla karşılık verebilecek ürün çeşitliliğine sahip olmamız sayesinde tüm kategorilerde güçlü bir büyüme yakaladık, hem kadın hem de erkekte pazar payımızı büyütmeye devam ettik. Bu başarıyı yılsonuna kadar sürdüreceğimize olan inançla, daha önce yüzde 75 olarak açıkladığımız 2023 yılı büyüme hedefini yukarı yönlü yüzde 80 üstü olarak revize ediyoruz" açıklamasını yaptı.

BEŞ ŞİRKETİN SERMAYE ARTIRIM TALEBİ KARARA BAĞLANDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), üç şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı. Kurul ayrıca, iki şirketin tahsisli sermaye artırımı başvurusuna ise gerekli koşulların sağlanması halinde onay verildiğini açıkladı.

Buna göre 115 milyon TL sermayeye sahip Kalekim, 345 milyon TL'lik sermaye artışına gidecek. Tamamı iç kaynaklardan karşılanacak bedelsiz sonucunda şirketin sermayesi 460 milyon TL'ye ulaşacak.

Mercan Kimya ise SPK onayının ardından sermayesini 63 milyon 456 bin 982 TL'den 190 milyon 370 bin 946 TL'ye yükseltecek. Bedelsizde kullanılacak olan 126 milyon 913 bin 964 TL'lik miktarın tamamı, şirket iç kaynaklarından ödenecek.

Çimsa da 135 milyon 84 bin 442 TL'lik sermayesini, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 810 milyon 506 bin 652 TL yükselterek 945 milyon 591 bin 94 TL'ye artıracak.

Öte yandan İzmir Fırça'nın sermayesini tahsisli olarak 50 milyon TL satış bedeli karşılığı nominal tutarda artırılması talebine kurul tarafından şartlı onay verildi.

Geçtiğimiz hafta tahsisli sermaye artırımına SPK'dan şartlı onay alan bir diğer şirket Kuvva Gıda oldu. Kurul, Kuvva Gıda'nın 287 milyon 131 bin 261 TL satış bedeli karşılığı nominal tutarda sermaye artırımı talebine şartlı onay verdi.

DÖRDÜNCÜ ÇEYREK ENDEKS HİSSELERİ AÇIKLANDI

Borsa İstanbul, 2023 yılının dördüncü çeyrek döneminde (1 Ekim – 30 Aralık) geçerli olmak üzere, BIST endekslerinde yapılacak değişiklikleri açıkladı.

Borsa Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararlar neticesinde; BIST- 30, BIST- 50, BIST- 100, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10, BIST Sürdürülebilirlik, BIST Sürdürülebilirlik 25 endekslerinde toplam 50 hissede değişikliğe gidilecek.

Borsa İstanbul, geçen hafta 2023 yılının son çeyreğinde Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem görecek payların dağılımını da belirledi.

Borsa İstanbul, bu kapsamdaki değişiklikleri Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınladı.

ADEL KALEMCİLİK'TEN UNICEF İŞ BİRLİĞİYLE 40 MİLYON DOLARLIK SATIŞ HEDEFİ

Kırtasiye sektöründe faaliyet gösteren Adel Kalemcilik, United Nations Children's Fund'un (UNICEF) onaylı global tedarikçisi olarak, gelecek iki yıl içinde 40 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Uluslararası iş birliklerine hız kesmeden devam ettiklerini belirten Adel Kalemcilik Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, ileriki dönemlerde farklı uluslararası fırsatların da bunu takip edebileceğini söyledi.

Uçanlar, "50 yılı aşan tecrübemiz ile 1969'dan beri faaliyet gösterdiğimiz kırtasiye sektöründe Adel Kalemcilik olarak şirketimiz çocuk, ergenlik ve gençlik alanlarına odaklanan ve dünyanın en prestijli sivil toplum örgütlerinden biri olan UNICEF'in bu yıl onaylı global tedarikçileri arasına girerek, dünya çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayacak" dedi.

UNICEF ile sağlanan iş birliğinin büyük bir uluslararası potansiyele işaret ettiğini dile getiren Uçanlar; "UNICEF, yalnızca 2022 yılında değeri 134 milyon doları aşan eğitim kitlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırdı. Bu iş birliğiyle birlikte, önümüzdeki iki yıllık dönemde yaklaşık 40 milyon dolarlık önemli bir satış hacmi yakalayacağımızı, farklı uluslararası fırsatların da bunu takip edebileceğini öngörüyoruz. UNICEF'in ilk siparişlerini aldık, var gücümüzle üretim ve sevkiyatlarımızı sağlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Adel Kalemcilik olarak iki yıl içinde ciro içindeki ihracat oranını yüzde 30'a çıkarmayı planladıklarını da ifade eden Uçanlar, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hedef doğrultusunda yoğun bir şekilde çalışan şirketimiz, dünya kırtasiye ithalatının yüzde 21'inin yapıldığı Kuzey Amerika pazarına, HRS Global ile imzaladığımız protokol anlaşması ile giriş yaptı. Rusya'da da ihracat faaliyetlerini artırarak ürünlerimizi ilk kez Rusya'nın en büyük çevrim içi pazaryeri olan Ozon'da tüketiciyle buluşturduk. Önümüzdeki dönemde Türki Cumhuriyetler, Mısır, Azerbaycan ve Filistin'e de odaklanacağız."

KOLEKSİYON MOBİLYA YATIRIMIN İLK AŞAMASINI TAMAMLADI

Tekirdağ'daki fabrikasında yatırım sürecine başlayan Koleksiyon Mobilya, 189 milyon TL'lik yatırımın ilk aşamasını tamamladığını açıkladı. Şirketin ikinci 50 yılında büyüme planlarına devam ettiklerini belirten Koleksiyon Mobilya Yönetim Kurulu Başkanvekili Doruk Malhan, bu doğrultuda yeni global pazarlarda büyürlerken, yurtiçinde de yeni yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Amerika ve Ortadoğu'nun Koleksiyon Mobilya için ana pazar niteliği taşıdığını ifade eden Malhan, "Bugün Tekirdağ'da bulunan tesisimizde ürettiğimiz Türkiye menşeli ürünlerimizi yurtdışında daha çok müşteriyle buluşturmaya devam edeceğiz. Biz Türkiye'nin 'kaliteli üretim gücünü' tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Bunun için de yakın bir dönemde Tekirdağ'daki fabrikamızda yatırım sürecine başladık. İlk yılda 189 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştireceğiz. Bunun 46,5 milyon TL'lik tutarını tamamladık bile. İlk aşamada, global büyüme stratejimize de katkı sağlaması amacıyla fabrikamızda kapasite artırımına odaklandık" dedi.

Öte yandan Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatın ana kapısı olacak Dubai showroom'unun açılışını da gerçekleştirdiklerini belirten Koleksiyon Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Koray Malhan ise şu açıklamayı yaptı:

"Koleksiyon Mobilya olarak Dubai yatırımı ile bölgesel varlığımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Dubai için 20 yılı aşkın süredir BAE'de inşaat tecrübesiyle tanınan MILO ile stratejik iş birliği gerçekleştirdik.

Dubai, dünyanın farklı bölgeleri arasında önemli bir geçiş noktasında yer alıyor. Asya, Afrika ve Avrupa arasında kritik köprü görevi gördüğü için uluslararası ticarette hızlı ve etkili çözümler sunan bir bölgede olmasıyla öne çıkıyor. Dubai showroom'umuz ile iki ülke arasındaki iş birliğinin artmasıyla oluşacak ihtiyaçları karşılamaya talibiz. Şu an ihracatımızın yüzde 50'sini Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Dubai yatırımımız aracılığıyla Ortadoğu ve Afrika ülkelerine olan ihracat volümünü artıracağız. Dubai, bizim çıkış noktamız olacak. Dubai'de son 10 yılda yaklaşık 30 adet proje tamamlandık."

"PORTFÖYLERE DAHİL EDİLMEK ÜZERE İZLENMELİ"

Uğur AYDIN / ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni

Geri çekilmelerin ön plana çıkardığı ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere izlenmesi gereken hisselere de değinen ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, söz konusu hisselere yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor;

VESTEL BEYAZ EŞYA: Önümüzdeki süreçte ekonomideki olası yavaşlamadan pozitif ayrışabilecek olmasından ve devam eden finansman desteklerinden dolayı ihracatçı şirketlerin hikayesinin devam edeceğini düşünüyoruz. Vestel Beyaz Eşya, bu noktada yüksek ihracat oranları ve iskontolu fiyatlamaları ile dikkat çekiyor.

FORD OTOSAN: Ford Otosan'da Vestel Beyaz Eşya ile aynı hikayeye sahip. Uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir.

BİM: Talep esnekliği düşük gıda, perakende, ilaç, sağlık gibi sektörler de yılın geri kalanı ve 2024 yılının ilk yarısında da ön plana çıkmaya devam edebilir. Gıda ve alkolsüz içecek enflasyonundaki yüksek seyrin de desteği ile BİM bu kapsamda cazip olmaya devam edecektir.

MİGROS: Migros hisseleri de gıda perakende tarafında dayanıklı marjları ve güçlü operasyonel performansı ile enflasyondan destek alacaktır. Takip edilebilir.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim şirket hisseleri ise giyim perakende tarafında ön plana çıkarıyoruz.

ANADOLU EFES: Kârlılık performansı güçlü seyreden ve çarpanları düşük görünen Anadolu Efes de içecek sektöründe defansif özellikleri ile cazip olmaya devam edebilir.

THY: Güçlü gelecek üçüncü çeyrek bilançoları ve iskontolu fiyatlamalarından dolayı havacılık ve ulaştırma sektöründe geri çekilmeler önemli fırsatları barındırabilir. Yeni Covid varyantının önemli riskleri de beraberinde getirmesine rağmen, üçüncü çeyrek bilançoları ile birlikte havacılık şirketlerinde çarpanlar biraz daha düşerek, iskontolu olma imajını artırabilir. Bu noktada THY hisselerini izlemekte fayda var.

TAV: TAV hisseleri de THY ile aynı hikayeye sahip ve havacılık hisselerinin son düşüşte çok ucuzlaması da sektör hisselerinin cazibesini artırıyor.

PEGASUS: THY ve TAV Havalimanları'nda olduğu gibi sektör şirketlerinden Pegasus'un da uzun vadeli yatırımcılar açısından hala fırsatlar sunduğunu düşünüyoruz.

GALATA WIND: Hem küresel hem de yerel bazda iklim değişikliğine karşı oluşan duyarlılıkla beraber yenilenebilir enerji sektörü de uzun vadeli yatırım perspektifi açısından oldukça değerli bir sektör. Yenilenebilir enerji tarafında güçlü bilançosu, devam eden yatırım ve büyümesi ile Galata Wind takip edilebilir.

ALFA SOLAR ENERJİ: Enerji sektöründe faaliyet gösteren ve Alfa Solar Enerji de yatırımları, büyüme potansiyeli ve kuvvetli bilançosu ile izlenmesi gereken hisseler arasında yer alıyor.

ENERJİSA: Diğer yandan enflasyona dayanıklı iş modeli sebebiyle enerji dağıtım ve perakende satış tarafında lider olan Enerjisa; çarpan bazında devam eden iskontolu seyri ile uzun vadeli portföylerde yer alabilir.

TURKCELL: Bu yıl güçlü birim gelir büyümesinin de desteğiyle operasyonel performansında iyileşme görülen Turkcell, orta ve uzun vadeli yatırımcı açısından takip edilebilecek bir diğer şirket olarak görünüyor.

TÜRKİYE SİGORTA: MB'nin artan faiz artışlarının yatırım portföyü gelirlerini yukarı çekmesi ve çarpanlarının hala düşük olmasının etkisi ile sigorta sektörünün de önümüzdeki süreçte potansiyel barındırdığını düşünüyorum. Bu kapsamda Türkiye Sigorta, orta-uzun vadeli yatırım planları açısından takip edilebilir şirketler arasında yer alıyor.

ANADOLU SİGORTA: Sigorta sektöründeki fırsatlar kapsamında Anadolu Sigorta hisseleri de portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

AKÇANSA: Bu yıl normalleşen enerji maliyetleri ile kâr marjları toparlanan ve artan taleple satış büyüme hızı artan çimento sektöründen Akçansa Çimento, uzun vadeli portföyler açısından cazip konumda.

AKFEN GYO: Artan kira gelirleri ve devam eden net aktif değer iskontosu ile GYO sektöründen Akfen GYO hissesi de takip edilebilir.

REYSAŞ GYO: Reysaş GYO hissesi de GYO'lar arasında ön plana çıkıyor. Şirket hisseleri orta-uzun vadeli portföylerin çeşitlendirilmesi adına izlenebilir.

DENİZBANK'TAN EBRD FİNANSMANI İLE 109 MİLYON DOLAR KREDİ

DenizBank, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş depreminden etkilenen bölgelerde kalkınma sürecini desteklemek ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) 109 milyon dolar taze kaynak temin etti.

EBRD tarafından oluşturulan Türkiye Afet Müdahale Çerçevesi kapsamında sağlanan kredi ile depremden doğrudan hasar gören birey ve işletmelere finansman yaratılması, bölge nüfusunun birincil ihtiyaçlarının karşılanması, mevcut kredilerin yeniden yapılandırılması ve kalkınma için büyük önem arz eden beşeri sermayenin korunması hedefleniyor.

DenizBank Hazine, Finansal Kurumlar ve Yatırım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından kurum olarak seferberlik ilan ettiklerini; öncelikli ihtiyaçların ivedilikle temini ve bölgeye ilk elden ulaştırılmasının ardından, uzun vadeli gereksinimlere odaklanarak desteklerini daha da sistematik hale getirdiklerini belirtti. Böcügöz, sözlerine şöyle devam etti:

"EBRD, yaşanan deprem felaketinin hemen ardından, Mart ayında Türk bankalarına toplam 600 milyon euro fonlama sağlayacağını açıklamış, bankamızın Mayıs ayında gerçekleştirdiği yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon ihracı kapsamında, ülkemizdeki ilk deprem ilintili fonlama işlemini kurumumuzla gerçekleştirmişti. Şimdi, büyük yıkıma uğrayan bu geniş coğrafyanın ayağa kalkmasına destek olmak üzere bir kez daha EBRD ile iş birliği gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyoruz."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TÜRK TELEKOM: Türk Telekom, ADSL, VDSL ve Fiber liste fiyatlarının 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere güncellendiğini duyurdu. Buna göre, yeni liste fiyatları +yüzde15'lik bir fiyat artışına işaret ediyor.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, yüzde 60 bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş'nin dolaylı bağlı ortaklığı Peak PV Solar Teknolojileri A.Ş. ile yurtiçinde yerleşik grup şirketleri arasında 129,59 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Öte yandan Europower Enerji, yüzde 60 bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş'nin dolaylı bağlı ortaklığı Peak PV Solar Teknolojileri A.Ş. ile İttifak Holding A.Ş' ye bağlı Adese Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ve Selva Gıda Sanayi A.Ş. şirketleri arasında 159,91 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. ile 1.4 milyon dolar (37,79 milyon TL) tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 29'una karşılık geliyor.

TAPDİ OKSİJEN: Tapdi Oksijen, İzmir ilinde yer alan "hastane" niteliğindeki brüt 15 bin 652 metrekare ana taşınmazın tapu devrine ilişkin işlemlerin geçen hafta itibarıyla tamamlandığını bildirdi. Bu işlem sonucunda şirkete 450 milyon TL'lik finansman kaynağı sağlandığı duyuruldu.

REEDER TEKNOLOJİ: Reeder Teknoloji payları, geçen hafta 9,30 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

HAT-SAN GEMİ: Hat-San Gemi İnşaa payları, 22 Eylül'de 22,60 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

PANORA GYO: Panora GYO geçen hafta pay başına brüt 0,35 TL temettü ödedi.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji vasıtasıyla Dünya Göz ile 7,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, yurtiçinde yer alan bir müşterisi ile 1,05 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0,7'sine karşılık geliyor.

GOODYEAR LASTİKLERİ: Goodyear Lastikleri, Adapazarı fabrikasında 5 Kasım itibarıyla yedi günlük çalışma düzenine geçileceğini bildirdi.

KOLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, yurtdışında bir müşterisi ile 4 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0,8'ine karşılık geliyor.

MACKOLİK: Rekabet Kurulu tarafından Mackolik ile ilgili rekabetin ihlaline ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi. Soruşturmanın sonucu ise henüz açıklanmadı. Söz konusu soruşturma, şirketin reklam anlaşmalarındaki münhasırlık hükümlerini içeriyor.

NATUREL ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, Eti Soda Üretim ile 67,2 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 8.2'sine karşılık geliyor.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji, Dongkuk S&C'nin açtığı ihalede yaklaşık 508 bin euro ile en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.4'üne karşılık geliyor. Öte yandan Say Yenilenebilir Enerji Chengxi Shipyard Co (Çin) ile 2,17 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 10'una karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji, yurtiçinde iki müşterisi ile 13,3 milyon dolar + KDV tutarında iki sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 21'ine karşılık geliyor.

ADRA GYO: Adra Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları 20 Eylül itibarıyla 22,66 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding havacılık sektöründe faaliyet gösterecek yeni bir iştirak kuracak. 30 milyon TL başlangıç sermayesine sahip olacak yeni şirket, geniş gövdeli uçakların prototip geliştirilmesinden ilgili parçaların üretimine kadar dönüştürülmesi ve modifikasyonunu yapmayı planlıyor. Şirketin uluslararası mühendislik ve üretim ortaklarıyla iş birliği içinde olması bekleniyor.

ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG: Atlantis Yatırım Holding bağlı ortaklığı Balkaney Gıda'nın 2,500 ton gübre siparişi aldığını bildirdi. Sipariş tutarının yaklaşık 125 milyon TL olması bekleniyor.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, yurtdışı pazarlardaki büyüme planları çerçevesinde, Irak ve Moldova'da faaliyete geçmek üzere münhasır bayilik sözleşmeleri imzaladı. 2023-2027 yılları arasında Irak'ta beş yılda 10 mağaza, Moldova'da beş yılda üç mağaza açılması planlanıyor.

HALK GYO: Halk GYO sermayesi geçen hafta 1,57 milyar TL'den yüzde 4.78 oranında bedelsiz olarak 75 milyon TL artışla 1,645 milyar TL'ye yükseltildi.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım geçen hafta pay başına brüt 0,06 TL temettü ödedi.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım geçen hafta pay başına brüt 0,16 TL temettü ödedi.

KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI: Kayseri Şeker Fabrikası geçen hafta pay başına brüt 0,05 TL temettü ödedi.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: Budapeşte/Macaristan'da MLP Care tarafından işletilmesi konusunda anlaşmaya varılan hastanede işletmeye başlama tarihi, ilgili sözleşme tarafının kendi içindeki yapılandırma sürecinin tamamlanmamış olması sebebiyle 15 Eylül 2023 tarihinden 29 Eylül 2023'e ertelendi. Bilindiği gibi MLP Care, Macaristan'da kurulu Duna Medical Center Kft. ile Budapeşte şehir merkezindeki Hastane'nin MLP Care tarafından işletilmesi ve Hastane'nin MLP Care markası altında faaliyet göstermesi konularında anlaşmaya varmıştı. İlgili sürecin 15 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanması beklenmekteydi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, ABD'de yerleşik özel bir firma ile 10,69 milyon dolar (288,09 milyon TL) tutarında yeni iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 3.89'una karşılık geliyor. Astor Enerji, İskenderun Enerji Üretim ile 5,86 milyon dolar (158,09 milyon TL) tutarında yeni iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.14'üne karşılık geliyor.

ASELSAN: Aselsan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile arasında 40,8 milyon dolar (1.1 milyar TL) ve 352,2 milyon TL tutarında yeni iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 4.11'ine karşılık geliyor.

PANELSAN: Panelsan, Ankara merkezli özel bir firma ile 839,97 bin dolar (22,62 milyon TL) tutarında yeni iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.92'sine karşılık geliyor.

CVK MADEN: CVK Maden, yurtdışında yerleşik iki özel firma ile 3,12 milyon dolar (84,27 milyon TL) tutarında yeni iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 hasılatının yüzde 18.91'ine karşılık geliyor.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes geçen hafta pay başına brüt 1,07 TL temettü ödedi.

BERA HOLDİNG: Bera Holding geçen hafta pay başına brüt 0,05 TL temettü ödedi.

YATAŞ: Yataş Yatak geçen hafta pay başına brüt 1,34 TL temettü ödedi.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik'in Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artışla 4,5 milyar TL'ye yükseldi.

COSMOS YATIRIM: Cosmos Yatırım, yurtiçi müşterisi ile 513,7 bin dolar (13,8 milyon TL) tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 21.6'sına karşılık geliyor.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, son 45 günde 23,5 milyon dolar tutarında yeni ihracat siparişi alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 6.7'sine karşılık geliyor.

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Safkar Ege Soğutmacılık, Kuzey Afrika'da yer alan bir araç firması ile 1,68 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Teslimat 2023 ve 2024 yılları içerisinde gerçekleşecek. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 15.3'üne karşılık geliyor

BİZE ULAŞIN