Getiri potansiyeli enflasyondan yüksek 20 şirket

Düşük faiz ortamının enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkileriyle borsada yüksek enflasyona paralel talep hikâyesi sürüyor. Borsada her dönemde enflasyonun üzerinde getiri sağlayacak hisseler bulunduğunu dile getiren uzmanlar, 20 hisse senedinin takip edilmesini öneriyor.
06.06.2022 10:30 GÜNCELLEME : 06.06.2022 10:30

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Enflasyon rakamlarının yüksekliği borsada hisse senetlerine olan talebi destekliyor. Öte yandan Borsa İstanbul'daki hikayenin yani negatif reel faiz ortamının devamı niteliğinde olan 'faizi sabit bırakma' kararları devam ettiği sürece, borsaya yönelim eğiliminin korunduğu görülüyor. Yani düşük faiz ortamının enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkileriyle borsada yüksek enflasyona paralel talep hikayesinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Uzmanlar önümüzdeki süreçte de son dönemdeki eğilimin korunabileceği bir ortamın içinde olabileceğimizi düşünüyor.

Beklentilerin ötesinde farklı bir gelişme olmaması halinde, borsadaki yükselişin de devam etmesi bekleniyor. Borsada her dönemde enflasyonun üzerinde getiri sağlayacak hisseler bulunduğunu dile getiren analistler; hatta bazı hisseler ve bazı sektörler için yüksek enflasyon ortamının katalizör görevi görebileceğine de dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle de enflasyonun üzerinde getiri beklentisine sahip hisseleri belirlemenin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Bu kapsamda enflasyonun üzerinde getiri beklentisine sahip 20 hisse senedinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"VADE VE GETİRİ ÖNEMLİ"

Son dönemde sıklıkla kulislerde konuşulduğunu duyduğumuz enflasyona dayalı tahvil enstrümanın çıkarılması konusunda önemli bir beklenti oluştuğunu hatırlatan NoorCM Araştırma Uzmanı Enis Şenol; böyle bir enstrümanın çıkarılması halinde piyasa etkilerinin özellikle borsa tarafında satışları beraberinde getirebilme ihtimalinin daha yüksek göründüğünü söylüyor. Son dönemde borsaya, negatif reel faizden ve yüksek enflasyondan dolayı para girişlerinin sürdüğünü de hatırlatan Şenol, "Ancak böyle bir enstrüman çıkarılması halinde enflasyondan korunmak için borsaya giren para, bu enstrümana yönelebilir. Bu da borsada satışlara neden olabilir. Yine de bu enstrümanın çıkması halinde vade ve getiri olmak üzere iki önemli başlık ön plana çıkacaktır. Diğer bir deyişle bu enstrüman için enflasyon beklentileri mi, yoksa şu anda yaşanan enflasyon mu baz alınacak ve vadesi ne kadar olacak başlıkları önemli. Bu başlıklar, hem trendi hem de talebi belirleyecektir" diyor.

"AYRINTILAR ANLAM KAZANACAK"

Öte yandan borsa için orta ve uzun vade açısından enflasyona dayalı bir enstrüman çıkması halinde yönün değişmeyeceğini ve yükselişin devam edeceğini de öngören Şenol; yine de enstrümanın çıkması ile ayrıntıların anlam kazanacağını ve bu vadeye göre bir hedef revizyonu gerekebileceğini söylüyor. Şenol, endeks için orta ve uzun vadede yükseliş hareketinin eğer ekstrem bir durum olmazsa devam etmesini ve 2022 içerisinde 3000 seviyesinin üzerinin test edilme ihtimalini de yüksek görüyor.

"ENFLASYON KATALİZÖR VAZİFESİ GÖRÜYOR"

Borsada her dönemde enflasyonun üzerinde getiri sağlayacak hisseler bulunduğunu da dile getiren Şenol, hatta bazı hisseler ve sektörler için yüksek enflasyon ortamının katalizör görevi görebileceğinin altını çiziyor. Nitekim son dönemde de önemli yatırımlar yapmış, bilançoları güçlü, döviz borcu az olan şirketlerin ciddi yükselişler gerçekleştirdiğine şahit olduğumuzu söylüyor.

Şenol; Hektaş, Tüpraş, Yapı Kredi, Aksa Akrilik Kimya, Aksa Enerji, Ford Otomotiv, Şişe Cam, Tofaş Oto, Karsan, Akbank, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Anadolu Efes, THY, Tav Havalimanları, Alkim Kimya, Petkim, Vestel Beyaz Eşya ve Koza Anadolu Metal Madencilik hisselerinin orta ve uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri potansiyeline sahip olduğunu belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor. Şenol şu bilgileri aktarıyor:

"HEKTAŞ GÜÇLÜ VE HIZLI BÜYÜMESİNİ DEVAM ETTİRİYOR"

HEKTAŞ: Özellikle son dönemde artan gübre fiyatlarıyla birlikte endeksin hayli üzerinde performans gösteren hisselerden biri olan Hektaş için beklentiler hala canlı. Hisse, Kasım 2021'den bu yana yani yaklaşık yedi ayda yüzde 220 getiri sağladı. Önümüzdeki dönem için de sektördeki hareketliliğin devam etmesi bekleniyor. Faaliyet alanı gübre, bitki koruma ve bitki besleme gibi tarım için çok önemli ürün grubuna sahip. Şirket, açıkladığı ilk çeyrek bilançosuyla da göz doldurdu; dolar bazında hasılatını yüzde 31 ve net karını yüzde 54 artırdı. Buradaki rakamların dolar bazlı olduğunu düşünürsek hem reel hem de oldukça güçlü bir büyümeden bahsedebiliriz. Şirketin güçlü ve hızlı büyümesini devam ettirdiğini de söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte sektöre dair beklentiler ve bir gıda krizi söylentilerinin hayli arttığı dönemde şirketin gelirlerinin artması beklenebilir. Hektaş aynı zamanda yatırımlarına devam ediyor. Şirketin bu yatırımların yanında oldukça önemli araştırma ve geliştirme projelerinin de sürdüğü biliniyor. Hem güçlü temel görünüm hem de yatırım faaliyetlerine verdiği önemle şirketin önümüzdeki dönemde de yüksek performans gösterme ihtimali yüksek. Son dönemde BIST-30 endeksine dahil edilmesiyle borsadaki yerini de güçlendirdi. Hektaş hisselerinde yüzde 36 yükselme potansiyeliyle

"38 TL HEDEF FİYAT ÖNGÖRÜYORUZ"

TÜPRAŞ: İlk çeyrek bilançosunda beklentileri karşılayamamasına rağmen ikinci çeyrek için Tüpraş'ta beklentiler canlılığını koruyor. Özellikle şirketin ürün marjlarında yaşanan önemli yükselişlerin ilk çeyreğin son aylarına denk gelmesiyle etkilerinin sınırlı yaşandığı gözlendi. Fakat ikinci çeyrekte şirketin bilançosu beklentileri aşabilir. Şirket ürün marjlarını korumak adına hedge pozisyonlarını son faaliyet raporunda önceki dönemine göre yaklaşık beş katı artırmış durumda. Petrol fiyatlarında yaşanan yüksek seyir itibarıyla şirketin ürün marjlarının yüksek seyrini üçüncü çeyreğe kadar yüksek seyretmesi beklentisiyle de şirket, yılın geri kalanında yüksek performans gösterebilir. Önemli risk unsuru olarak değerlendirilmesi gereken durum ise ABD'nin yüksek petrol fiyatlarından rahatsızlığı ve ekonomilerde resesyon beklentilerinin artmasıyla talepte düşüş ihtimalleri olarak ön plana çıkıyor. Şirketin 2022 öngörülerine göre de 4-5 dolar/varil seviyelerinde açıkladığı Tüpraş, net rafineri marjının ürün marjlarındaki artışlarla 8-9 dolar/varil bandına çıkması bekleniyor. Tüm bu veriler ışığında şirket hisselerinde yüzde 34 yükselme potansiyeliyle 330 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

YAPI KREDİ: Genellikle kurumsal yatırımcıların tercih ettiği bankacılık sektörü hisseleri için son dönemde bireysel yatırımcıların da ilgisinin arttığını görüyoruz. Özellikle bankaların ilk çeyrek bilançolarında 2021 karlarının yüzde 60'a yakınını açıkladıkları kaydedilirken bu beklentilerin 2022 yılının genelinde güçlü kalma ihtimali yüksek görünüyor. Bankaların politika ve kredi faizlerinde açılan makastan kaynaklı faiz gelirlerinin hayli artması ve ellerinde bulundurdukları TÜFE'ye dayalı devlet tahvillerinden ilk çeyrekte hayli yüksek destek sağladılar. Bu durumun yılın kalanında da devam etmesi bekleniyor. Aynı zamanda enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi beklenirken; bu tahvillerden katkı görmeyi sürdürecekler. Yapı Kredi, yılın ilk çeyreğinde 7.25 milyar TL net kar açıklarken bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1.45 milyar TL seviyelerinde idi. Yani şirketin karı geçen yılın aynı dönemine göre dört kat büyüdü. Bankanın net faiz gelirleri de yıllık bazda yüzde 273 artış gösterdi. Bu durumu önümüzdeki çeyreklerde de takip etme ihtimalimiz yüksek olarak değerlendirilebilir. 2022 yılında portföylerde en azından bir banka bulundurulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Yapı Kredi hisselerinde yüzde 43 yükselme potansiyeliyle 6.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SPK, ÜÇ ŞİRKETİN SERMAYE ARTIRIM BAŞVURUSUNU ONAYLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta biri bedelli, ikisi bedelsiz olmak üzere toplam üç şirketin sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

Buna göre kurul, Enka İnşaat'ın 5.6 milyar TL değerindeki mevcut sermayesini; tamamı kar payından karşılanmak suretiyle 400 milyon TL artırarak 6 milyar TL'ye yükseltecek.

Kurul, Hateks Hatay Tekstil'in sermayesinin 21 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 42 milyon TL artışla 63 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvurusunu da onayladı.

Geçen hafta Döktaş Dökümcülük sermayesinin 116 milyon TL'den yüzde 40 bedelli olarak 46 milyon TL artışla 162 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru da kurul tarafından kabul edildi.

ARÇELİK'TE HALKA AÇIKLIK ORANI YÜZDE 5'E DÜŞEBİLİR

Arçelik, geçen hafta pay geri alım programı çerçevesinde 69.19 TL fiyattan 100 bin adet pay alımı yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 9.97'ye yükseldiğini bildirdi. Arçelik, şirket sermayesinin yüzde 10'una (67,5 milyon nominal) karşılık gelen yeni bir hisse geri alım planını duyurdu ve program için 6 milyar TL ek fon belirledi. Şirket, Temmuz 2021'den beri sermayenin yüzde 9.97'sini satın aldı ve halka açıklık oranı yüzde 25'ten yüzde 15'e düştü. Analistler ise yeni geri alım planı tamamlandığında, halka açıklık oranın yüzde 5'e düşebileceğini ve potansiyel borsadan çıkma hakkının beklenti oluşturabileceğini belirtiyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ASELSAN: Aselsan ile TUSAŞ arasında 343 milyon TL ve 18.6 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 3.3'üne karşılık geliyor.

TUKAŞ: Tukaş sermayesinin 272.7 milyon TL'den yüzde 80 bedelsiz olarak 218.1 milyon TL artışla 490.8 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi bir yıl vadeli 349,5 milyon dolar ve 431,5 milyon eurodan oluşan Sofr+%2,75 ve Euribor+%2,10 maliyetli sendikasyon kredisi sağladı. Kredi çevirme oranı yüzde 84 olarak gerçekleşirken önceki maliyetler Libor+%2,5 ve Euribor+%2,25.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik sermayesinin 75 milyon TL'den yüzde 200 bedelli olarak 150 milyon TL artışla 225 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

GALATA WIND: Galata Wind, geçen hafta pay başına brüt 0.28 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3.9 oldu.

ÖZAK GYO: Özak GYO, Emlak Konut tarafından düzenlenen "İstanbul Avcılar Firuzköy 1. Etap 1. Kısım Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 1. oturumuna katıldığını bildirdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Medcem Madencilik arasında Öztüketim Arazi Güneş Enerjisi Santrali yapılmasına ilişkin olarak 128 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor.

SANİFOAM SÜNGER SANAYİ: Sanifoam Endüstri sermayesinin 13.2 milyon TL'den yüzde 127 bedelsiz olarak 16.8 milyon TL artışla 30 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

AG ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Holding, geçen hafta pay başına brüt 0.25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0.7 oldu.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA geçen hafta pay başına brüt 0.31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2.1 oldu. Öte yandan 4 Nisan'da başlayan BBVA'nın Garanti alım süreci 18 Mayıs itibariyle sonlandı. Buna göre, Garanti'nin BBVA payı yüzde 49.85'ten yüzde 85.97'ye yükselirken Garanti'nin fiili dolaşım oranı yüzde 14'e geriledi. Yüzde 15'in altına gerileyen fiili dolaşım oranı nedeniyle Garanti; MSCI Global Standard Endeksi'nden çıkarıldı ve bu değişiklik 24 Mayıs itibarıyla geçerli oldu.

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, geçen hafta pay başına brüt 0.54 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5.9 oldu.

ANADOLLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Nisan dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 79.1 artışla 5.57 milyar TL'ye yükseldi.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, daha önce yaptığı açıklamada TÜVTÜRK'ün bazı istasyonlarına GES kurulumu için teklif verdiğini belirtmişti. Yaklaşık 2 milyon dolarlık teklifin kabul edildiği ve sözleşme imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde10'una karşılık geliyor.

ECZACIBAŞI İLAÇ: EİS Eczacıbaşı İlaç, geçen hafta pay başına brüt 0.29 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3.

İŞ YATIRIM: İş Yatırım, geçen hafta pay başına brüt 1.27 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5.5 oldu.

KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda iştiraki Konfrut AG Tarım, meyve ve sebze taşımacılığı için özel tasarlanmış fiber havuz ve frigo dorseler için 50 milyon TL değerinde yatırım kararı aldı. Açıklamada, "Şirketimizin yüzde 100 iştiraki Konfrut AG Tarım A.Ş. faaliyet göstermekte olduğu üç ana iş biriminden "Lojistik: Tarım ürünleri entegre depolama ve lojistik faaliyetleri" altında, meyve ve sebze taşımacılığı için özel tasarlanmış fiber havuz ve frigo dorseler için 50 milyon TL değerinde yatırım kararı aldık. Bu yatırımla 2022 yılında 100 bin tonun üzerinde zirai ham madde taşınmasını hedefliyoruz. Şirketimizin aldığı bu stratejik yatırım kararı, lojistik sektöründe mevcutta var olan ve ileride artması beklenen tedarik ve maliyet artış risklerini yönetebilmek adına kritik bir öneme sahiptir" denildi.

BOSSA: Bossa sermayesinin 62 milyon TL'den yüzde 480 bedelsiz olarak 298 milyon TL artışla 360 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvurdu.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta, 2022 yılı Ocak-Nisan aylarını kapsayan döneme ait denetimden geçmemiş, tahmini prim üretiminin 1.263.679.413,59 TL olduğunu bildirdi (bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83.87 artış).

ANADOLU EFES: Anadolu Efes, geçen hafta pay başına brüt 1.8545 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6.1 oldu.

BİZE ULAŞIN