Yükselen piyasanın öne çıkan 27 hissesi (2)

Yükselişin yanı sıra artan enflasyon rakamlarının da etkisiyle hisse senedi piyasası, yatırımcılar için cazip hale geldi. Endeksin daha da yukarıları görebileceğini öngören uzmanlar, yükselme potansiyelini hâlâ koruyan 27 hisseye dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)
21.06.2022 11:27 GÜNCELLEME : 21.06.2022 11:27

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da 2021 Ekim ayında başlayan yükseliş eğilimi, önceki hafta tarihi seviyelerine ulaştı. Yükselişin yanı sıra artan enflasyon rakamlarının da etkisiyle hisse senedi piyasası, yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldi. Yükseliş trendinin devam edeceğini öngören analistler, yükselme potansiyelini koruyan 27 hisseye dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus'un, Mayıs 2022 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu, yıllık bazda yüzde 156 artarak 2.24 milyon oldu. İç hat yolcu sayısı yüzde 75 artışla 0,97 milyon, dış hat yolcu sayısı yüzde 294 yükselişle 1,27 milyona (2019 Mayıs ayı yolcu sayısına göre yüzde 18 daha yüksek) ulaştı. Dış hat yolcu sayısındaki büyümeye benzer şekilde dış hatlar kapasitesi yüzde 208 artışla 3,10 milyon km (Mayıs 2019'un yüzde 26 üzerinde, dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 76) olurken, yurt içi kapasite Mayıs ayında yüzde 62 artış gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 7,3 puan artış göstererek yüzde 77 seviyesinde gerçekleşti. 5 aylık kümülatif (Ocak – Mayıs) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurt dışı yolcu sayılarındaki yüzde 198'lık artış ve yurt içindeki yüzde 7'lik artış sonucunda, toplamda yıllık yüzde 67'lik artışla 8,86 milyona ulaştı (2019 yılı seviyesinin yüzde 76'sı).

EGE ENDÜSTRİ: Ege Endüstri'nin daha önce yukarı revize edilen yatırım teşvik belgesinde yer alan tutar, 4.15 milyon TL artışla 46.59 milyon TL'ye yükseltildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik sermayesinin 38.06 milyon TL'den yüzde 425.5 oranında bedelsiz olarak 161.94 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

İŞ BANKASI: İş Bankası, 367 gün vadeli 438 milyon euro ve 257 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi kullandığını bildirdi.

BİRLİK MENSUCAT: Birlik Mensucat sermayesinin 22.3 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 22.3 milyon TL artışla 44.6 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

HATEKS TEKSTİL: Hateks Tekstil sermayesi geçen hafta 21 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 42 milyon TL artışla 63 milyon TL'ye yükseltildi.

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA: Vakıf Finansal Kiralama sermayesi geçen hafta 500 milyon TL'den yüzde 20 oranında bedelsiz olarak 100 milyon TL artışla 600 milyon TL'ye yükseltildi.

BİM: BİM geçen hafta pay geri alım programının sonlandırıldığını bildirdi. Söz konusu program çerçevesinde ortalama 71.27 TL fiyattan 3.69 milyon adet pay alımı yapılırken, daha önce alınan paylarla birlikte toplam pay adedi 9.36 milyona yükseldi ve şirket sermayesine oranı ise yüzde 1.54 olarak hesaplanmakta. Öte yandan BİM temettü dağıtım teklifini revize etti. BİM tarafından yapılan açıklamada, hisse başı temettü dağıtımı daha önce Haziran'da tek taksitte 2.0 TL olarak açıklanmışken, yeni teklifte Haziran'da 1.5 TL ve Aralıkta 1.5 TL olmak üzere toplamda hisse başına brüt 3.0 TL olarak revize edildiği belirtildi. Yeni açıklamaya göre toplam verim yüzde 3.4 seviyesinde.

KUYAŞ YATIRIM: Kuyaş Yatırım, pay geri alım programı çerçevesinde 6.99 TL fiyattan 236 bin adet pay alımı yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının yüzde 2.63'e yükseldiğini bildirdi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç Sanayi, pay geri alım programı çerçevesinde 9.04 TL fiyattan 200 bin adet pay alımı yapıldığını bildirdi.

TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş Otomobil tarafından KAP'ta yapılan duyuruda, 2022 yılsonuna kadar Bursa'da üretimi devam edeceği açıklanan Doblo'nun yeni nesil modelinin Stellantis tarafından İspanya'da üretilmesine karar verildiği belirtildi. Böylece şirket AB ihracat pazarları için 2022 sonu itibariyle Doblo üretimini sonlandıracak, fakat Türkiye ve AB-dışı ihracat pazarları için bir yıllık üretim süresi uzatımı için görüşmelerde bulunulduğu belirtildi. Doblo Tofaş tarafından 2000 yılından bu yana birinci nesil ve ikinci nesil olmak üzere toplamda 2 milyon adet üretime ulaşarak önemli bir başarıya imza attı. Doblo 2021 yılında toplam 77,5 bin adet üretim ile toplam Tofaş üretimi içinde yüzde 34 paya sahipti. Yurt içi satışların yüzde 24'ü, ihracatın ise yüzde 34'ü Doblo satışlarından gelmekteydi.

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus Hava Yolları, dört adet B737-800 NG'sini 73.5 milyon dolara sattı. Buna göre, beklenen teslimatın Temmuz sonunda olması öngörülüyor.

ŞEKER GYO: Şeker GYO payları geçen hafta itibarıyla 1.1 TL fiyattan ana pazarda işlem görmeye başladı.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, yaptığı açıklamada iki farklı sözleşme ile 40 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat sermayesi geçen hafta 5.6 milyar TL'den yüzde 7.14 oranında bedelsiz olarak 400 milyon TL artışla 6 milyar TL'ye yükseltildi.

MİGROS: Migros, Mayıs ayında sekiz Migros, sekiz Migros Jet ve bir Macrocenter olmak üzere 17 mağaza açılışı yaptığını ve toplam mağaza sayısının 2 bin 645'e yükseldiğini bildirdi.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polieliten sermayesinin 19.4 milyon TL'den yüzde 152.8 oranında bedelsiz olarak 75.6 milyon TL artışla 125 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

YILDIZ HOLDİNG 2,5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM HEDEFLİYOR

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, holdingin borcunu 6,5 milyar dolardan 1,7 milyar dolara indirdiklerini belirterek, bu yıl yurt içinde 2,5 milyar lira yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Ülker, Godiva ile global oyunculuğa geçtiklerini ancak büyüme projeksiyonlarının her zaman Türkiye'yi merkezde tutan bir anlayışın etrafında geliştiğini anlattı.

Ali Ülker, gıda ve perakende alanlarına odaklanan Yıldız Holding'in tüm dünyaya ürün ve hizmet sunduğunu belirterek, Birleşik Krallık, Fransa, ABD, İtalya, Nijerya, Mısır, Romanya, Suudi Arabistan, Hindistan, Brunei, Kazakistan ve Hollanda'daki tesislerde Türk bayrağı ve Yıldız Holding logosunu taşıyan bayrakların dalgalandığını söyledi.

Ülker, Yıldız Holding'in son yıllarda sattığı şirketlerden bahsederek, ana iş kolları olan gıda ve perakendeye odaklanarak daha yalın, kolay yönetilebilir bir yapıya geçtiklerini aktardı.

Holding bünyesinde 25'i yurt içinde olmak üzere toplam 46 fabrika bulunduğunu, 9 Ar-Ge merkezinde her yıl yüzlerce ürün ve proje geliştirildiğini, bu ürünlerin tüm dünyadaki tüketicilerin beğenisine sunulduğunu dile getiren Ülker; Kerevitaş, Besler ve Ülker Bisküvi'nin Ar-Ge ekiplerinin faaliyetlerinden bahsetti.

Ülker; holding bünyesinde sekiz şirketin halka açık olduğunu, yönetici kadrosunun her geçen gün daha global bir hal almaya başladığını anlattı.

Son dört yılda cirolarının 2.3 kat artarak 2021 itibarıyla 100 milyar TL'ye yükseldiğini dile getiren Ülker, bu cironun yüzde 40'ının yurt dışı kaynaklı gelir olduğunu bildirdi.

Ülker, 2018'deki sendikasyon öncesi 6,5 milyar dolar olan borçlarını 2022 itibarıyla 1,7 milyar dolara indirdiklerini kaydederek, bunun için 2,6 milyar dolarlık varlık satışı gerçekleştirdiklerini ve Godiva'nın lisans hakkının verilmesinden gelen 1,3 milyar dolar doların bir kısmı kullandıklarını söyledi.

Ali Ülker, yeni yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Satın alma konusunda iştahımız tekrar uyandı. Şu anda Türkiye ve yurt dışındaki fırsatları değerlendiriyoruz. Satın alma heyecan verici birşey ancak organik büyümeye de önem veriyoruz. Türkiye'deki şirketleri inceliyoruz. Yurt dışında, globalde bize imkan ve fırsat sağlayacak coğrafyalara bakıyoruz. Güçlenebileceğimiz, atılım sağlayabileceğimiz yeni coğrafyalara bakıyoruz."

Ülker, odaklandıkları ülkelerden bazılarının Endonezya, Malezya ve Pakistan olduğunu, buradaki fırsatları da değerlendirdiklerini kaydederek ABD'de büyümelerinin devam ettiğini, gelişmekte olan ülkeleri daha avantajlı gördüklerini anlattı.

"ŞİŞE CAM ORTA UZUN VADELİ HER PORTFÖYDE BULUNDURULMALI"

Enis ŞENOL/ NoorCM Araştırma Uzmanı

ŞİŞE CAM: Şirketin sektöründe yurt içinde lider firma konumda olması ve global çapta da sektörde ilk 10'da yer alması, oldukça yüksek bir rekabet gücünü beraberinde getiriyor. Şişe Cam, bildiğiniz gibi geri alım programını devam ettirdiğini ve son olarak 19.20 ortalamayla pay alımı gerçekleştirdiğini KAP'a bildirildi. Şirketin geri alım payı yüzde 2.57 seviyesine ulaşmış durumda. Düzenli olarak kendi paylarını toplaması ve şirketin fiyatını düşük bulduğu ya da yatırımcıyı koruma amaçlı fiyatı desteklediği olarak yorumlanabilir. Kendi hisselerini toplaması oldukça pozitif bir durum. Bunun yanında şirket, hem yeni yatırımlar hem de önemli Ar-Ge harcamaları geliştirmeye devam ediyor. Son olarak önemli bir Ar-Ge yatırımı olan İsviçre'de kurulan şirkete yüzde 10 iştirak edildi. Daha önce de İtalyan Refel S.p.A firmasının satın alınmasını ve Ciner Grubu'na ait olan ABD'de soda faaliyet alanı operasyonları bulunan Atlantic Soda LLC'nin yüzde 60 hissesi, Şişecam tarafından alınmıştı.

Şirket aynı zamanda son açıkladığı bilançoyla da göz doldurdu. İyi beklentiler oluşmasına rağmen bu beklentilerin de üzerine çıkmayı başardı. Hem hasılatını hem de net karını önceki yılın aynı çeyreğine göre üç katına çıkarmayı başardı. Yapılan Ar-Ge yatırımlarının da pozitif etkileri yükselen kar marjlarında takip ediliyor. Önümüzdeki yıllarda adından çokça bahsedeceğimiz şirketlerden olma ihtimali yüksek ve orta uzun vadeli her portföyde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 30 yükselme potansiyeliyle 28.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KARSAN: Şirket ilk çeyrek bilanço beklentilerini karşılayamamasına rağmen beklentiler devam ediyor. Kar marjlarındaki iyileşmenin özellikle elektrikli otobüs segmentinden kaynaklanması da önemli. Bu nedenle yakın gelecekte daha da ön plana çıkacak elektrikli araç grupları açısından Karsan'dan daha çok bahsedebiliriz. 2022'de elektrikli araçlarda iki büyüme hedeflediklerini belirterek şirket yönetimi; Kuzey Amerika'ya açılma planlarından da bahsetti. Ciroda, karlılıkta, istihdamda ve Ar-Ge kapasitesinde iki kat büyüme hedeflemeleri de şirket açısından olumlu beklentileri beraberinde getiriyor. Oyak Renault ile Renault Megane Sedan markalı araçların üretimiyle ilgili 2021'de yapılan anlaşmanın da detayları gelmeye devam ediyor. Beş yıllık bir proje olduğu belirtilerek, yıllık Karsan'a tahmini olarak 55 bin adet araç üretimi katkısı sağlaması bekleniyor. Şirketin bu üretimi karşılayacak organizasyonun hazırlık çalışmaları devam ederken Eylül 2022 içerisinde seri üretime geçeceği tahmin ediliyor. Tüm bu yatırım ve büyüme hareketleri; 2022 yılının otomotiv sektöründe Karsan'ın yılı olabileceği beklentilerini artırmış durumda. Şirket aynı zamanda aktif olarak çalıştığı Avrupa pazarında da büyümeye devam edeceğinin sinyallerini verirken, sektör için Avrupa'da önemli bir konuma gelme hedefini devam ettiriyor. Karsan'ın ihracat odaklı durumu da şirketin potansiyeli açısından katalizör görevi görebilir. Şirket hisselerinde yüzde 63 yükselme potansiyeli ile 12.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PETKİM: SOCAR'ın Türkiye'deki en önemli yatırımı ve Türkiye'nin en büyük üçüncü sanayi şirketi olan STAR rafinerinin etkin kullanımının önümüzdeki yıllarda artacağı beklentileri Petkim'e büyük oranda pozitif yansıyabilir. Şirket ilk çeyrek bilançonda 1.7 milyar TL'lik bir kar açıkladı. Aynı dönemde satışları ise 11.5 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Bilanço son haliyle pandemi öncesi dönemin hayli üzerine çıkmış oldu. Yüksek seyreden petrol fiyatları, şirketin girdi maliyetlerinde yukarı yönlü baskı yapmasından kar marjlarını baskılamış olsa da bu durumun etkileri, Rusya-Ukrayna savaşının sonlanmasıyla bitebilir. Şirketin pandemi etkilerinden sıyrıldığı ve önümüzdeki süreçte yüksek bir bilanço performansı göstermesi bekleniyor. Tedarik konusunda STAR rafinerisini yüksek verimlilikle kullanması beklenen şirketin karlılık oranlarında orta uzun vadede kayda değer yükselişler yaşanma potansiyeli bulunuyor. Son olarak bir bireysel yatırımcının yüzde 10'nun üzerindeki paylarının yeniden yüzde 5'in altına gerilemesiyle birlikte; fiyatın hemen hemen aynı bölgelerde kalması da Petkim için talebin canlı olduğunun göstergesi sayılabilir. Öte yandan şirket hisseleri BIST-30 içerisinde en düşük F/K oranıyla fiyatlanıyor. Tarihsel ortalaması 7-8 F/K bandından bulunan Petkim, şu sıralar 4.10 F/K ile fiyatlanıyor. Şirketin ucuz sayılabilecek bir fiyatlama yaşadığı söylenebilir. Petkim hisselerinde yüzde 36 yükseliş potansiyeli ile 14.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"İSTİKRARLI BÜYÜMEMİZ DEVAM EDECEK"

Haluk ALPERAT/ Kale Holding CFO'su

Kale Grubu'nun iştiraklerinden Kalekim A.Ş. pandemi, enerji krizi ve tedarik sorunlarının gölgesinde geçen 2021 yılını, hedeflerinin üstünde bir başarıyla tamamladığını açıkladı. Yaptığı yeni yatırım ve yeni geliştirmelerle istikralı büyümesini 2022 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdüğünü belirten Kalekim; halk arz programını birinci yılında bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Zor bir yılı geride bıraktıklarını ve iş dünyası olarak beklentimiz, pandemiyle mücadelede elde edilen başarının ardından 2022'nin daha güzel geçeceği yönündeydi diyen Kale Holding CFO'su Haluk Alperat, şunları söyledi: "Ancak bir krizden kurtulduk derken; Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş, hepimiz için zorlu bir yılın habercisi oldu. Dünya ticaret ve tedarik dengelerini değiştiren bu savaşın, yaratacağı değişimleri iyi yönetmek önümüzdeki süreçte hepimiz için büyük önem arz ediyor."

Daha büyük ve daha güçlü bir Kalekim yaratma hedefimiz doğrultusunda, bizim için önemli bir adım olan halk arz programımızı Mayıs 2021'de başarıyla gerçekleştirdiklerini de belirten Alperat, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Attığımız bu adımın devamında ise hızlı bir yatırım sürecine girdik. İlk olarak, yurt dışı yatırımlarımızın ihtiyacı olan konsantre ürünlerin üretimi için Mardin'deki fabrikamıza 23 milyon TL'lik ek hat yatırımı yaptık. Bizim için önemli bir ihracat pazarı olan Irak ve yine hedef bölge konumundaki Orta Doğu pazarına yakınlığı nedeniyle bu yatırıma büyük önem veriyoruz. Bunun yanında yurt dışı yatırımlarımız kapsamında Afrika ile Orta ve Doğu Avrupa'ya yönelik yatırım ve iş birliği çalışmalarımız devam ediyor.

2021'deki yatırımların ardından, 2022 yılına da yine önemli bir satın alma yatırımı ile başladık. Yurt içi pazarına yönelik hedeflerimiz doğrultusunda, Lyksor Kimya A.Ş.'nin yüzde 75'lik kısmını, 140,6 milyon TL karşılığında satın aldık. Yapı kimyasalları ve beton teknolojileri alanında faaliyet gösteren Lyksor Kimya A.Ş.'nin 2022'de ciromuza 325-350 milyon TL arasında katkı yapmasını bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte de yurt içinde ve yurt dışında yeni yatırım ve iş birliklerine dair çalışmalarımız devam edecek. Hedefimiz, yaptığımız bu yeni yatırımlarla hem ürün gamımızı çeşitlendirmek hem de üretim ve etki alanımızı daha da genişletmek.

Yaptığımız tüm bu yatırım ve iş birliği çalışmalarımız sayesinde ise inşaat sektörünün yüzde 0,9 küçüldüğü 2021'de Kalekim olarak, net karımızı bir önceki yıla göre yüzde 158.5 artırmayı başardık."

2021'in ardından, "Yeni yılda da yakaladığımız başarıyı istikrarlı bir şekilde devam ettirdik" diyen Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu da "2022 yılının ilk çeyreğinde net dönem karımızı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde194 artırdık. Bu artışla birlikte 2021'in ilk çeyreğinde 24.1 milyon TL olan net dönem karımızı, yeni yılın aynı döneminde 70.8 milyon TL'ye çıkarttık. Brüt kar marjımızı da 300 baz puan iyileştirerek yüzde 37.3'ten yüzde 40.3'e yükselttik. Yine bu dönemde yüzde 23.1 olarak gerçekleşen FAVÖK marjımızdaki iyileşme ise 580 baz puan oldu" açıklamasını yaptı.

BİZE ULAŞIN