Yazın takip edilecek 20 ihracatçı şirket (1)

Faizin düşük seyri, borsada yatırımın cazibesini artırıyor. Mevcut konjonktürde özellikle ihracatçı şirketlerdeki kârlılığın yaz aylarında da sürmesi ve hisse senedi fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor. Uzmanlara göre, alıma uygun 20 ihracatçı şirket ön plana çıkıyor. (Birinci Bölüm)
27.06.2022 13:06 GÜNCELLEME : 27.06.2022 13:06

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Analistler, küresel gelişmelere baktığımızda yüksek enflasyon ve resesyon endişelerinin ana gündem maddesi olmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon ve döviz fiyatlarındaki artış, yatırımı zorlaştırsa da faizin düşük seyrinin borsada yatırımın cazibesini artırdığı belirtiliyor. Mevcut konjonktürde özellikle ihracatçı şirketlerin kârlılığındaki artışın devam etmesi ve hisse senedi fiyatlarına da olumlu yansıması bekleniyor. Uzmanlar orta ve uzun vadede ihracatçı şirketlerin ön plana çıkmaya devam edeceğini dile getirerek bu kapsamda portföylere dahil edilmek üzere 20 hissenin takip edilebileceğini söylüyor. (Birinci Bölüm)

"BORSADA YATIRIM CAZİBESİ DEVAM EDER"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Uslu, borsada yatırımın cazibesinin süreceğini düşünüyor. TÜİK'in Mayıs ayında yıllık enflasyonu yüzde 73.5 olarak açıkladığını hatırlatarak; muhtemelen yılı yüzde 60'ın üzerinde bir enflasyonla kapatacağımızı söylüyor. Enflasyona karşı koruma sağlaması beklenen GES'lerin (Gelire Endeksli Senet) getirisinin yatırımcıları tatmin edecek seviyede olmadığını belirterek "Dolar/TL'de ise 18 seviyesine yönelik yükseliş hareketi devam etse de duyurulan makro ihtiyati tedbirlerle yükseliş yavaşlamış görünüyor. Dolayısıyla yatırımcılar enflasyona karşı getiri arayışını borsada sürdürebilir" diyor.

BİST-100 endeksinin yılbaşına göre yüzde 35 kadar yükseliş kaydettiğini hatırlatarak; yılın ikinci yarısında sektör ve hisse bazında ayrışmaların ön plana çıkabileceğini düşünüyor. Bu nedenle hisse seçimi yaparken daha seçici davranmak gerektiğinin altını çizerek "Ancak endeks bazında yükseliş hareketinin devam etmesini bekliyoruz. Yılsonuna kadar dönem dönem düzeltmeler görsek de endeksin 3.140 seviyelerini görebileceğini öngörüyoruz" açıklamasını yapıyor.

Mevcut konjonktürde özellikle ihracatçı, döviz fazlası bulunduran, havacılık, ulaştırma, kimya sektörü, petrol ve türevleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin ön plana çıkabileceğini düşünüyor. Bankaların ise güçlü ikinci çeyrek bilanço beklentileriyle tercih edilebileceğini söylüyor.

Hüseyin Uslu, uygun seviyelerde portföylere eklenmek amacıyla ihracat potansiyeli yüksek Ford Otomotiv, Tüpraş, Vestel Elektronik, Tofaş Oto, Vestel Beyaz Eşya, Tekfen Holding, Türk Traktör, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Otokar, Çimsa, Alarko Holding, Kalekim, Mavi Giyim, Ülker Bisküvi, Aselsan, Anadolu Isuzu, Anadolu Efes, Karsan ve Aksa Enerji hisselerine dikkat çekiyor.

"SEKTÖR LİDERİ MLP SAĞLIK HİZMETLERİ"

Bu arada Yatırım Finasman ise geçen hafta MLP Sağlık Hizmetler'de hedef fiyatını güncelledi. Kurum, hedef fiyatını yüzde 68 yükseliş potansiyeliyle 43,6 TL'den 56,5 TL'ye revize ederek "Endeks üzeri getiri" tavsiyesine devam etti.

Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarında artan taleple genişleyen müşteri tabanının pandeminin ardından Türkiye'de özel sağlık sigortalarına olan talebi artırdığına dikkat çeken Yatırım Finansman araştırma ekibi; 1Ç22'de özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası olan kişi sayısının yıllık sırasıyla yüzde 7.6 ve yüzde 47 yükseldiğine dikkat çekiyor. Özellikle tamamlayıcı sağlık sigortasının maliyet avantajı sayesinde cazip kalmaya devam ettiğini hatırlatarak "Son 12 aylık ortalamalara göre tamamlayıcı sağlık sigortası olan kişi sayısındaki artış, pandemi öncesinde 228 bin iken pandemi sonrasında 568 bine ulaştı. Bu artış da özel hastanelerin müşteri tabanındaki artış potansiyelini gösteriyor. Özel sağlık sektöründeki bu pozitif faktörlerden en büyük faydayı, yatak kapasitesi ve hastane sayısı bakımından sektör lideri olan MLP'nin sağlayacağını düşünüyoruz" diyor. 2022'de hasta sayısı ve fiyatlardaki artış trendiyle MLP'nin yurt içi gelirlerinin yıllık yüzde 60 artışla 7,9 milyar TL'ye ulaşmasını öngören kurum; cazip TL'nin medikal turizm gelirlerini desteklemeye devam ettiğini hatırlatarak, TL'deki değer kaybının hastanelerdeki hizmet kalitesi ve uluslararası uçuşlarda normalleşmeyle medikal turizm gelirlerinin güçlü kalmaya devam etmesini bekliyor.

"HEDEF FİYAT REVİZE EDİLDİ"

MLP'nin 1Ç22'de yıllık yüzde 198 (dolar bazında +yüzde 58) artışla 325 milyon TL'ye (23 milyon dolar) ulaşan medikal turizm gelirlerinin toplam gelirlerin yüzde 15'ini oluşturduğunu belirten kurum; 2022'de medikal turizm gelirlerinin yıllık yüzde 102 artışla 1,4 milyar TL'ye ulaşarak toplam gelirlerin yüzde 15'ine (2021: yüzde 12) karşılık geleceğini tahmin ediyor. MLP cirosunun yıllık yüzde 60 büyümeyle 9,3 milyar TL'ye yükselmesini bekliyor. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) fiyatlarda olası artışın tahminleri üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunun da altını çiziyor. Kurum hedef fiyatını yüzde 68 yükseliş potansiyeliyle 43,6 TL'den 56,5 TL'ye revize ediyor ve "Endeks üzeri getiri" tavsiyesini sürdürüyor.

"ŞİRKETLERİN HİKAYESİ ÖNEMLİ"

Şirketlerin hikayesinin önemli olduğunun altını çizen İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Uslu, bu noktada şirketin yeni bir yatırım hikayesi ya da kapasite artırım süreci içinde olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiği söylüyor. Uslu, mevcut konjonktürde hisse seçeceklere ise şu önerilerde bulunuyor;

*Dövize karşı hassasiyeti az olan kurun yükselmesinden olumsuz etkilenmeyen veya 'hedge' mekanizmasını çalıştıran şirketler incelenmeli.

*Operasyonel karlılığı güçlü ve her yıl karlılığı artış gösteren şirket hisseleri incelenmeli.

*Yüksek ihracatı ve global anlamda büyüme potansiyeli olan şirketler tercih edilmeli.

*Şirketin yeni bir yatırım hikayesi ya da kapasite artırım süreci içinde olup olmadığına dikkat edilmeli.

*Net borcunda bir artış olsa bile bu artışı FAVÖK ile karşılayabilen; net borç / FAVÖK rasyosu aşırı yüksek olmayan şirketler tercih edilmeli.

"TÜRK TRAKTÖR'ÜN İHRACAT YAPISI GÜÇLÜ"

Hüseyin USLU/ İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

TÜRK TRAKTÖR: 2022 yılında iç pazarda bir daralma görülebilecek olsa da şirket bu daralmayı ihracat ile karşılayabilir. Güçlü ihracat yapısıyla birlikte güçlü finansal sonuçlarını sürdürebilir. Şirketin net nakit pozisyonu net borca dönse de Net borç/FAVÖK pozisyonu 0,4 seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, bize borç çevirmede herhangi bir sorun olmadığını gösteriyor. Ayrıca temettü ödeme alışkanlığı, döviz pozisyonuna sahip olması, hisse performansı üzerinde önemli bir katalizör görevi görebilir. Türk Traktör hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 31 yükseliş potansiyeliyle hedef fiyatımız 304 TL.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Satışları içinde ihracat payının yüksek olması ve ürün fiyatlarındaki artışla birlikte güçlü ciro büyümesi devam edecektir. Önümüzdeki yıllarda da yurt dışı pazarlara odaklanmasını sürdürecek. Ayrıca beyaz eşya kapasitesini yüzde 50 artırma hedefi bulunuyor. Bu gelişme büyümenin devamını gösterebilir. Bununla birlikte Vestel Beyaz Eşya, beklenen temettü kararını açıkladı; 30 Haziran'da dağıtacağı temettü, pay başına brüt 0,4364 TL'ye denk geliyor. Borsa fiyatına göre yüzde 4.4 temettü verimi bulunuyor. Vestel Beyaz Eşya hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 44 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatımız 14,3 TL.

FORD OTOMOTİV: Yurt dışı ihracat stratejisi ve Ford Romanya fabrikasının satın alınması, ciroyu ve karlılığı destekleyecektir. Olumlu ürün 'mix'i de karlılık için pozitif bir görünüm oluşturuyor. Diğer taraftan, 2022'de Kocaeli fabrikalarının Türkiye'nin ilk ve tek entegre otomotiv üretim fabrikası olması hedefleniyor. Yeni elektrikli araç versiyonlarının 2023 ilk yarısından itibaren çıkması planlanıyor. Uzun vadede şirketin hedefleri güçlü bir beklenti oluşturuyor. Ford Otomotiv hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 33 yükseliş potansiyeliyle hedef fiyatımız 386 TL.

BİZE ULAŞIN