Yazın takip edilecek 20 ihracatçı şirket (2)

Faizin düşük seyri, borsada yatırımın cazibesini artırıyor. Mevcut konjonktürde özellikle ihracatçı şirketlerdeki kârlılığın yaz aylarında da sürmesi ve hisse senedi fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor. Uzmanlara göre, alıma uygun 20 ihracatçı şirket ön plana çıkıyor. (İkinci Bölüm)
28.06.2022 12:46 GÜNCELLEME : 28.06.2022 14:22

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Analistler, küresel gelişmelere baktığımızda yüksek enflasyon ve resesyon endişelerinin ana gündem maddesi olmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon ve döviz fiyatlarındaki artış, yatırımı zorlaştırsa da faizin düşük seyrinin borsada yatırımın cazibesini artırdığı belirtiliyor. Mevcut konjonktürde özellikle ihracatçı şirketlerin kârlılığındaki artışın devam etmesi ve hisse senedi fiyatlarına da olumlu yansıması bekleniyor. Uzmanlar orta ve uzun vadede ihracatçı şirketlerin ön plana çıkmaya devam edeceğini dile getirerek bu kapsamda portföylere dahil edilmek üzere 20 hissenin takip edilebileceğini söylüyor. (İkinci Bölüm)

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Hayat'ın Ocak-Mayıs dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82 artışla 1.26 milyar TL'ye yükseldi.

ASELSAN: Aselsan; Asya Pasifik ülkelerinden biri ile 19.25 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 1.7'sine karşılık geliyor.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik ve bağlı ortaklığı olan Erde Mühendislik ile Dost İnşaat arasında 317 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 60'ına karşılık geliyor.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Mayıs dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97 artışla 1.6 milyar TL'ye yükseldi.

ÇİMSA: Çimsa ve Ferpa İnşaat arasında, Niğde (2 bin 600 ton/gün klinker kapasitesi) ve Kayseri (2 bin 500 ton/gün klinker kapasitesi) çimento fabrikaları, Ankara çimento öğütme tesisleri ve Başakpınar, Ambar, Nevşehir, Cırgalan, Aksaray, Ereğli ve Kahramanmaraş'taki beton tesislerine ilişkin varlık satış sözleşmesi imzalandı. Anlaşma tutarının 110 milyon euro + KDV olduğu açıklandı. Gerekli onayların alınmasının ardından işlemin 31 Mart 2023 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor. Analistler, işlemin şirketin daha önce 45 milyon dolara olarak açıklanan Mersin tesisindeki kapasite artırım planı için nakit sağlayacağını düşünüyor.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım, aldığı kararla birlikte Norveç'te yerleşik Skumtech SA şirketine yüzde 50 ortak olunmasına karar verildiğini bildirdi.

PAPİLON SAVUNMA VE TEKNOLOJİ: Papilon Savunma, azami iki milyon adet ve 30 milyon TL fon olmak üzere pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

PRDGS: Pardus Girişim payları, geçen hafta 2.29 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.

MAKIM: Makim Makine Teknolojileri payları, 8.80 TL fiyattan geçen hafta (17 Haziran itibariyle) Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.

BİM: BİM, geçen hafta pay başına brüt 1.5 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1.8.

MİGROS: Dijital alanda büyüme hedefleri kapsamında şirket, Migros mobil uygulaması üzerinden yemek siparişi verilmesini sağlayacak "Migros Yemek" platformunun kurulduğunu duyurdu. 2021'de dijital operasyonlarını (Migros Sanal Market, Migros Hemen, Tazedirekt vb) Dijital Platform Gıda Hizmetleri A.Ş. ("Migros One") adlı iştiraki altında yeniden yapılandırmıştı. Yeni kurulan yemek platformuyla Migros, bu alandaki rakipleri olan Yemeksepeti, Getir vb. uygulamalarla benzer hizmet çeşitliliğine ulaşmış olacak. Analistler, mevcut müşteri portföyünden daha fazla gelir yaratma potansiyeli taşıyan bu adımın, Migros'un dijital operasyonlarından değer üretme potansiyelini desteklemesini bekliyor. Ayrıca hizmet alanının genişlemesi, ileride dijital operasyonların sahibi olan iştirakinin olası hisse satışı, halka arzı vb. gibi opsiyonları değerlendirmek açısından Migros'un elini kuvvetlendirebileceğini düşünüyor.

BOĞAZİÇİ BETON SANAYİ: Boğaziçi Beton ile İlk Yapı ve Gübretaş Yapı ortaklığında olan Bizim Mahalle evleri için 75 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geliyor.

İŞ BANKASI: İş Bankası sermayesini geçen hafta 4.5 milyar TL'den yüzde 122 oranında bedelsiz olarak 5.5 milyar TL artışla 10 milyar TL'ye yükseltildi.

SARKUYSAN ELEKTRONİK: Sarkuysan Elektronik sermayesi, 300 milyon TL'den yüzde 33 oranında bedelsiz olarak 100 milyon TL artışla 400 milyon TL'ye yükseltildi.

YENİ GİMAT GYO: Yeni Gimet GYO sermayesi, geçen hafta 161.28 milyon TL'den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 80.64 milyon TL artışla 241.92 milyon TL'ye yükseltildi.

OYLUM SINAİ YATIRIMLAR: Oylum Sınai Yatırımlar, daha önce duyurduğu ve montajı sona eren bisküvi hattı üretimini devreye aldığını bildirdi. Söz konusu hatla birlikte şirketin üretim kapasitesinin yüzde 100 artması bekleniyor.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim pandemi kaynaklı geçen senenin düşük bazının ardından 1Ç22'de piyasa beklentisinin (1.177 milyon TL) oldukça üzerinde 289 milyon TL (çeyreklik +yüzde146, yıllık +yüzde832) net kar açıkladı. Artan müşteri trafiği ve fiyatlardaki artışla, yıllık bazda yüzde 149 büyüyerek 1.9 milyar TL'ye ulaşan ciro beklentileri aştı. Perakende ve toptan satış sırasıyla yıllık yüzde 199 ve yüzde 96 büyürken, e-ticaret yüzde 105 arttı. Türkiye gelirleri yıllık yüzde 163 büyürken, yurt dışı gelirleri yüzde 104 arttı (+yüzde13 döviz cinsinden). Güçlü gelir üretimi ve maliyet yönetimi sayesinde brüt marj yıllık bazda 7 puan artarak yüzde 56'ya ulaştı. Böylelikle, FAVÖK 550 milyon TL'ye (çeyreklik +yüzde97, yıllık +yüzde294) ulaşırken FAVÖK marjı yüzde 29 (1Ç21: yüzde18, piyasa beklentisi: yüzde19) olarak gerçekleşti. Kısa vadeli borçlardaki hafif artışla şirketin net nakit pozisyonu 112 milyon TL seviyesinden 34 milyon TL seviyesine geriledi. Aynı zamanda şirket yönetimi 2022 hedeflerini açıkladı. Buna göre, 2022'de yıllık yüzde 100 ciro artışı ve yaklaşık yüzde 24 FAVÖK marjı beklentisi paylaşıldı.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Enerji Elektrik İstanbul Havalimanı - Halkalı Metro projesinde 2.7 milyon euro + KDV olarak verdiği iş teklifinin, yapılan görüşmeler neticesinde 2.13 milyon euro + 9.3 milyon TL + KDV olarak düzenlendiğini bildirdi. Konuya ilişkin ilk açıklama 23 Mart'ta yapılmıştı.

THY: Türk Hava Yolları (THY), Mayıs ayı istatistiklerini yayımladı. Buna göre Ocak - Mayıs döneminde toplam yolcu sayısı 24 milyon olurken, bu rakam 2019 yılının yüzde 84'üne karşılık geliyor. Yolcu doluluk oranı ise yine 2019 rakamının 6.5 puan altında yüzde 73.5 oranında seyrediyor. Mayıs ayı özelindeki rakamlarda ise toplam yolcu sayısı 2019 yılının yüzde 8.3 üzerinde 6.35 milyona yükseldi.

PASİFİK GYO, ÜÇ PROJE İLE İSTANBUL'A GELİYOR

Pasifik GYO, Levent ve Göktürk'te 17 milyar TL değerindeki üç Next Level projesiyle İstanbul'a iddialı giriyor.

Pasifik GYO olarak şu anda Ankara'da bir, İstanbul'da üç olmak üzere dört projeyi yürüttüklerini belirten Pasifik GYO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Merkez Ankara'da toplam 1 milyon 180 bin 15 metrekare inşaat alanı, 3 bin 360 adet bağımsız bölüm bulunduğunu hatırlattı. Merkez Ankara'nın inşaatının yüzde 55'inin tamamlandığını ifade eden Fatih Erdoğan, şunları söyledi: "Merkez Ankara projemiz etap etap tamamlanacak çok büyük bir proje. İlk etabının teslimini tamamladık. İkinci etabın teslimleri ise çok yakın bir zamanda başlıyor. Projenin satışları dört yıldır devam ediyor ve satış performansıyla da prim performansıyla da çok başarılı olmuş bir proje. Ayrıca bugüne kadar yapılan satışların tutarı ile kalan stokların bugünkü rayiç fiyatlarla satış değeri toplamı 11 milyar TL'yi buluyor ve bu rakam, projenin satış geliri performansıyla da beklenenin çok ötesinde bir başarıya koştuğunu gösteriyor."

İstanbul projelerine ilişkin de bilgi paylaşan Fatih Erdoğan, "Levent'te geliştirdiğimiz Next Level İstanbul projemizde arazi teslim çalışmaları son aşamaya geldi, arsa üzerinde bulunan eski jandarma lojmanlarının taşınması, geçen günlerde tamamlandı. Yakında yıkım çalışmalarına başlayacağız. Ruhsat projelerimiz hazır, süreçler tamamlanmak üzere. Göktürk'te geliştirmekte olduğumuz Next Level Göktürk ve Next Level Country projelerimizde ise arazi teslimleri tamamlandı, şantiye kurulumları bitti, ruhsat projelerimizi belediyeye sunduk, kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

Pasifik GYO'nun İstanbul'daki üç projesinde toplam inşaat alanının 250 bin metrekare olacağını ve bugünkü rayiç fiyatlarla hesaplandığında projelerin toplam satış gelirinin 17 milyar TL çıktığını ifade eden Fatih Erdoğan, "Bu üç projenin gelecek üç yıl içinde satılacağını düşündüğümüzde ve enflasyonist ortamın bir süre daha devam edeceği hesaba katıldığında, satış gelirinin çok daha yüksek bir rakama ulaşacağını rahatlıkla söyleyebiliriz" diye konuştu.

KONTROLMATİK TEKNOLOJİ'DEN KOLABORATİF ROBOT

Kurulduğu günden bu yana yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımları ile enerji, proses endüstrisi, ulaşım ve madencilik sektörlerinde projelere özel; uçtan uca dijital çözümler sunan Kontrolmatik Teknoloji, endüstriyel tesislerde verimliliği katlayacak kolaboratif robotların geliştirilmesine yönelik yaptığı Ar-Ge çalışmalarında önemli bir aşamaya gelerek ilk prototipi üretti.

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, geliştirdikleri kolaboratif robotlarla ilgili olarak "Ülkemizde robotların büyük bir pazar olduğunu biliyoruz ve alternatif çözümlerin yabancı kaynaklı olduğunu göz önüne aldığımızda projemiz ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" dedi.

Kontrolmatik Teknoloji, 2016'dan beri üzerinde çalıştığı kolaboratif robotların geliştirilmesi projesinde sona geldi. Söz konusu robotun ilk prototipini üreten Kontrolmatik Teknoloji; 2023'ün ilk yarısında seri üretime geçeceğini, ikinci yarısında ise satışa hazır hale geleceğini duyurdu.

İnsanlar ile kıyaslandığında tekrar yapma yeteneği ve aktif çalışma süresinin ön plana çıktığı kolaboratif robotun, yedi gün 24 saat aynı hareketi hatasız bir şekilde ve aynı performansta defalarca tekrar edebildiği gözleniyor. Bu hız ve tekrar yapma yeteneğinin üretim verimliliğini artırması, hatalı imalatları azaltması ve tesislerin yüksek kalitede stabil üretim yapmasına olanak sağlaması hedefleniyor.

Aslanhan, "Şu ana kadar Ar-Ge aşamasında ya da prototip ürün imalatlarında benzer çalışmalar yapıldı. Ancak kolaboratif robotların seri üretime geçecek ilk yerli firmalardan biri biz olacağımız için çok gururluyuz. Bu çalışmada yazılımı da kendi mühendisliğimizle geliştirdiğimiz için ülkemizde çok ciddi bir know-how oluşturuyoruz. Seri imalatla birlikte sadece kolaboratif robot değil, aynı zamanda robot teknolojileri de geliştireceğiz. Bununla birlikte yazılım ve robota ek olarak alternatif robotik ürün geliştirmelerimiz de olacak. Bu da robotik sektöründeki diğer çalışmaları hızlandırarak, katma değeri daha yüksek alternatif sonuçlar almamızı sağlayacak" diye konuştu.

Kolaboratif robot (Cobot) olarak tanımlanan ve proseslerde insanlarla birlikte uyumlu çalışması için dizayn edilen kolaboratif robotun birden fazla sektöre çözüm üretmesi hedefleniyor. Öncelikli olarak, tüm üretim hatlarında gıda, tarım, sağlık ve dijital fabrikalarda yer alarak insanlarla omuz omuza toplam üretim verimliliğini artıracak şekilde çalışması planlanan kolaboratif robotun üretim, montaj, seç & yerleştir (pick & place), paketleme, kaynak, zımpara, boya, polisaj, hat besleme gibi daha birçok alanda yetkinliği bulunuyor.

Seri üretimin yapılacağı fabrikanın yılsonundan önce tamamlanmasını öngördüklerini ifade eden Aslanhan, seri imalat altyapısı oluşturulması için gerekli makine yatırımı için anlaşmalar yapıldığını ve 2023'ün ilk yarısında ön seri üretime başlamayı hedeflediklerini belirtti.

MERKO GIDA'DAN YENİ TAHSİSLİ SERMAYE ARTIRIMI

Geçen yıl bünyesine kattığı Frigo Pak Gıda ile büyüme ve ihracat hacmine hız veren Merko Gıda, KAP'a yaptığı açıklamayla birlikte önemli bir tahsisli sermaye artırımı başvurusu gerçekleştirdi.

Sektörde 40'ıncı yılını kutlayan Merko Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alistair Baran Blake, "Odağımızda yatırım, satın almalar ve ileri teknolojiyle birlikte büyüme var. Son olarak başvurduğumuz tahsisli sermaye artırımının büyüklüğü de şirket ortaklarının bize olan güveninin yanı sıra bu konudaki kararlılığımızın en somut örneği" ifadesini kullandı.

1982'den bu yana faaliyetlerini sürdüren Türkiye'nin önde gelen küp domates ve salça üreticilerinden Merko Gıda, yılın ilk yarısına yönelik finansal sonuçlarını Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıkladı. 2021'de gıda sektörünün diğer önemli oyuncusu Frigo Pak Gıda'nın yüzde 25'ini 8,5 milyon dolar karşılığında satın alarak en yeni yatırım hamlesini başlatan şirket, bu yılın ilk yarısında da tahsisli sermaye artırımı için başvurusunu tamamladı. Şirket, 60 milyon TL'ye denk gelen, tahsisli sermaye artırımı için SPK'ya başvurduğunu yatırımcılarına duyurdu.

Cirosunu geçen yıllara göre artırarak giden Merko, özel hesap dönemine göre yayınladığı mali tablolarında dokuz aylık 98,5 milyon TL hasılat, 3,9 milyon TL dönem karı açıklamıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Merko Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alistair Baran Blake, "Frigo Pak olarak 2020 yılını 107 milyon TL, 2021 yılını da 160 milyon TL ciro ile kapattık. 2022 ise bizim için gerçekten çok önemli, tarihi bir yıl. Burada sadece iki şirketin güçlerinin birleşmesiyle oluşacak ciro ve kar artışından bahsetmiyoruz. Satın alma, yatırım ve ihracat atılımıyla artık sektörümüzde farklı bir yerdeyiz" dedi.

Son yıllarda odağımızda yatırım, satın almalar ve ileri teknolojiyle birlikte büyüme olduğunu belirten Blake, sözlerine şöyle devam etti: "Bu amaçla sadece bu yıl için yedi milyon euro civarında bir yatırıma imza atıyoruz. Yeni bir sayfa açarak büyüme ivmemizi artırırken, satın alma ve iş birlikleriyle de üretim ve sermaye gücümüzü yükseltiyoruz. Tahsisli sermaye artırımına ilişkin başvurumuz ise bu konudaki kararlılığımızın en somut örneği. Merko olarak yıllardır Knorr, Nestle, Unilever başta olmak üzere ulusal ve uluslararası perakende devlerine küp domates ve salça ihracatına devam ediyoruz. Frigo Pak Gıda ile birlikte ihracat hacmimiz artarken, ihracat ve coğrafyamız da hızla genişliyor. Odağımızda AB ülkeleri var. Bu kapsamda bu yıl ulusal ve uluslararası fuarlarda da Merko Gıda ve Frigo Pak ürünleriyle yer alacağız. Türkiye'nin domates ve narenciyesini Avrupa'ya ihraç etmeyi sürdüreceğiz."

BİZE ULAŞIN