Yabancı talebi yüksek 20 hisse -2-

Yabancı yatırımcılar uzun süreden sonra BIST’te alım yapmaya başladı. Geçmiş dönemde olduğu gibi yabancı yatırımcıların bilanço dönemini fırsata çevirme ihtimali olabilir. Analistler, yabancı talebi yüksek uygun seviyelerden portföylere dahil edilebilecek 20 hisseye dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)
08.09.2022 12:45 GÜNCELLEME : 08.09.2022 15:53

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da yükseliş trendi devam ederken hemen her gün; gün içi ya da kapanış rekorlarının yenilendiği görülüyor. Öte yandan son üç haftadır yabancı yatırımcı talebinin ve buna bağlı payının da yükseldiği dikkat çekiyor. Nitekim TCMB'nin açıkladığı haftalık veriye göre 'Yurt Dışında Yerleşik' kişiler Ağustos ayının ilk üç haftasında portföylerine toplam 724 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yılın ilk yedi ayındaki toplam 3.6 milyar dolarlık satış sonrası, yabancı sahipliğinin tarihi düşük seviyelere gerilemesinin ardından Ağustos ayıyla birlikte gözlemlenen bu alımlar, genel olarak endeksin, özelde de bankacılık hisselerinin güçlü seyrini sağladı. (İkinci Bölüm)

YABANCI PAYI NEDEN ARTIYOR?

*Endeks tarihi düşük çarpanlara gerileyerek ciddi ucuzluk fırsatı sunuyor.

*Kurda sağlanan stabilizasyon ile belirsizlik azaldı.

*Tahsisli swap kanalı da yabancı yatırımcıya Türk Lirası varlıklara erişim imkanı getiriyor.

*2023 yılında yapılması planlanan genel seçimlere yönelik olumlu beklentiler.

*Bankacılık endeksinin dolar bazında son 20 yılın en dip seviyelerinde olması.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

BALATACILAR BALATACILIK: Şirket sermayesinin 13.38 milyon TL'den yüzde 90.6 oranında bedelli olarak 12.12 milyon TL artışla 25.5 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Transvaro Elektron Aletleri arasında 9.09 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor. Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin, Başkent Elektrik Dağıtım'ın açtığı ihalede 1.15 milyon dolar ile en iyi teklifi verdiği bildirildi. Öte yandan Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower, Portekiz'de yer alan bir firmadan 1.28 milyon dolar tutarında sipariş aldığını açıkladı.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: SAY Yenilenebilir Enerji sermayesi geçen hafta 25.75 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 51.5 milyon TL artışla 77.25 milyon TL'ye yükseltildi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi, Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu ihalesine katıldığını ve en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Henüz tutar ve sonuca ilişkin ise bilgi paylaşılmadı. Öte yandan Smart Güneş Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 7.74 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı altı aylık hasılatının yüzde 22'sine karşılık geliyor.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç ve Serum, Filipinler'de faaliyet gösteren Zıenac Pharmaceutıcal Trading firması ile uzun dönem fason üretim yapmak üzere anlaşma sağlandığını bildirdi. Öte yandan Türk İlaç ve Serum, Hepatit B yüzey antijenini içeren aşı ürünlerinin ruhsat işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. Ayrıca Türk İlaç ve Serum, DMO'nun açtığı ihalede 6.05 milyon TL ile en düşük teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

GSD HOLDİNG: GSD Holding, geçen hafta pay başına brüt 0,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5.

BOSSA: Bossa Ticaret, geçen yıl yaptığı GES yatırımının ilk etabını devreye aldığını bildirdi. Üretim tesislerinde toplam 11,700 kWp gücüne sahip GES kapasitesine ulaşıldığı bildirildi.

E-DATA: E-Data Musarubra Ireland Limited ile distribütörlük sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Söz konusu anlaşmanın şirket cirosuna olumlu yansıması bekleniyor. Öte yandan E-Data Teknoloji ABD menşeili üretici firma Synopsys ile uygulama güvenliği, ürünleri Coverity, BlackDuck markaları, uygulama güvenlik açığı korelasyon çözümü Code DX markası için de distribütörlük sözleşmesi imzaladı.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım bağlı ortaklığı olan Ral Yapı Mühendislik'in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Gaziantep'te açtığı ihalede 687 milyon TL ile en iyi teklifi verdiğini bildirdi.

ALARKO CARRIER: Alarko Carrier, İstanbul-Ümraniye'de yer alan arsa ve üzerindeki taşınmazların satışına ilişkin daha önce yaptığı görüşmelere istinaden yeni bir alıcı ile görüşüldüğünü ve 372 milyon TL tutarında satış bedeli üzerinden anlaşma sağlandığını bildirdi.

TÜPRAŞ: Tüpraş arıza nedeniyle İzmit tesisinde Hydrocracker ünitesinde dört hafta üretime ara verecek. Şirket, geçen hafta yaptığı açıklamada meydana gelen arıza nedeniyle İzmir rafinerisinde Hydrocracker ünitesinde dört hafta süreyle (19 Ağustos – 15 Eylül) üretime ara verilmesine karar verildiğini açıkladı. Şirket, bu dönemde dizel üretimine diğer ünitelerin tam kapasite kullanımı ile devam etmeyi, üretim kaybını ise ithalat yoluyla telafi etmeyi planlıyor. Açıklanan duruşun 2022 satış hacmi beklentisi üzerinde önemli etkisi olması beklenmezken, üretim kaybı nedeniyle yaklaşık 110 milyon dolar FAVÖK kaybı gerçekleşebileceği belirtildi.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93.2 artışla 10.77 milyar TL'ye yükseldi.

ARMADA BİLGİSAYAR: Armada Bilgisayar, siber ihlal ve saldırı simülasyonunda faaliyet gösteren Picus Security ile distribütörlük anlaşması imzalandığını bildirdi.

BİLİCİ YATIRIM: Bilici Yatırım grup şirketlerinden olan BTD tekstilin 2 milyon metrelik sipariş aldığı ve alınan siparişlerin ciroya yüzde 20 ve karlılığa yüzde 25 katkı yapacağı bildirildi.

BURÇELİK BURSA ÇELİK DÖKÜM: Burçelik ile Yapı Merkezi İnşaat arasında 4.15 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 63'üne karşılık geliyor.

HEKTAŞ: Hektaş, Özbekistan'da bitki besleme ve bitki koruma sektörlerine ilişkin üretim tesisi yatırımları yapılması planladığını bildirdi. Yatırım için yıllık yaklaşık 30 bin ton, organomineral gübre üretim tesisi içinse yaklaşık 150 bin ton üretim kapasitesi öngörülüyor.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Çamlıca HES ile 1.44 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 5.9'una karşılık geliyor.

TUKAŞ: Tukaş Gıda sermayesi 272.65 milyon TL'den yüzde 80 oranında bedelsiz olarak 218.12 milyon TL artışla 490.77 milyon TL'ye yükseltilecek.

İŞ GYO: İş GYO, Beşiktaş'ta yer alan Anadolu Hayat Emeklilik'e ait olan binayı 152.5 milyon TL bedelle satın alma kararı verdiklerini bildirdi.

KARSAN: Karsan, Letonya'da Riga belediyesinin açtığı 35+17 adet 12m elektrikli otobüs ihalesinde en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar yer almıyor ve ihale sonucu henüz kesinleşmedi.

KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda'nın yüzde 100 iştiraki olan Konfrut AG Tarımın 5 milyon TL bedelle yaptığı çay lifi peletleme tesisi yatırımının bu ay itibarıyla tam kapasite devreye alındığı bildirildi.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding'in 2Ç net karı beklentilerden daha güçlü geldi. Alarko Holding 2Ç'de 2.2 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 1.7 milyar TL seviyesindeydi.

BIOTREND ENERJİ: Şirketin 2Ç net karı geçen seneye göre yatay. Biotrend Enerji 2Ç'de 11 milyon TL net kar açıkladı, şirketin net karı ilk çeyrekte 10 milyon TL ve geçen senenin aynı döneminde 11 milyon TL olmuştu. 2Ç'de şirketin cirosu TL bazında yüzde 208 ve dolar bazında yüzde 63 büyüme kaydetti. FAVÖK rakamı da ilk altı ayda geçen seneye göre yüzde 255 artışla 176 milyon TL oldu. FAVÖK marjı 3 puan artış ile yüzde 31'den yüzde 33 seviyesine yükseldi. Diğer yandan devam eden yatırımlar sonucu net borç çeyreklik olarak 65 milyon dolardan 71 milyon dolara yükseldi.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv'in 2Ç net karı beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Doğuş Otomotiv 2Ç'de 1.8 milyar TL net kar açıkladı ve 1.6 milyar TL olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde sonuçlar elde etti. Şirketin net karı geçen senenin aynı döneminde 482 milyon TL seviyesindeydi. Faaliyet karı da yine beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti ve 2Ç FAVÖK rakamı 2.2 milyar TL olarak açıklandı (beklenti 1.9 milyar TL).

TURKCELL: Turkcell, bilanço sonuçlarının ardından 2022 beklentilerini satış büyümesi için +%40 (yaklaşık yüzde 30), FAVÖK için yaklaşık 20 milyar TL (yaklaşık 19 milyar TL) olarak revize etti.

DİNAMİK ISI: Dinamik Isı, Doğu Avrupa'da yerleşik bir firma ile 2.9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 50'sine karşılık geliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artışla 13.5 miyar TL'ye yükseldi.

İKİ ŞİRKETİN BEDELSİZ BAŞVURUSU ONAYLANDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), geçen hafta iki şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurularının onaylandığını açıkladı. Buna göre Ege Gübre'nin sermayesinin 10 milyon TL'den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 30 milyon TL artışla 40 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

Kontrolmatik sermayesinin ise 38.06 milyon TL'den yüzde 425 oranında bedelsiz olarak 161.94 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından kabul edildi.

PRİZMA PRES VE NİĞBAŞ'A SPK'DAN RET

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye artırımlarına yönelik iki olumsuz karar verdi. Bu kapsamda Niğbaş'ın 200 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanı içinde 54 milyon lira olan sermayesinin 200 milyon liraya çıkarılması için ihraç ve halka arz edilme talebi olumsuz karşılandı.

Yine Prizma Pres'in 75 milyon lira kayıtlı sermaye tavanı içinde 24 milyon lira olan çıkarılmış sermayesinin tamamının nakit olarak karşılanmak üzere 48 milyona artırılması ihraç ve halka arz edilecek 24 milyon lira nominal değerli payın satışına ilişkin talep olumsuz karşılandı.

TERA YATIRIM, BGC PARTNERS MENKUL DEĞERLER'İ BÜNYESİNE KATTI

Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş, BGC Partners Menkul Değerler A.Ş.'yi bünyesine katttı. BGC Partners Menkul Değerler A.Ş. yerli ve yabancı kurumsal müşterilerine araştırma, satış ve işlem aracılığı ile kurumsal finansman hizmetleri veriyor. Halihazırda mevcut ortakları olan Oğuz Tezmen, Emre Tezmen ve Gül Ayşe Çolak tarafından 2005'de devir alınan Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş; son bir yılda beş şirketin halka arzını gerçekleştirdi.

TÜPRAŞ, ENTEK'İN PAYLARINI DEVRALDI

Tüpraş, açıkladığı stratejik dönüşüm planındaki taahhütlere yönelik attığı adımlara yenisini ekledi. 25 Nisan 2022 tarihinde başlatılan, Koç Holding A.Ş. ve Aygaz A.Ş. iştiraki, enerji şirketi Entek Elektrik Üretim A.Ş.'nin ("Entek") hisselerinin Tüpraş'a kısmi bölünme yoluyla devrine yönelik süreç, ilgili resmi kurumlardan alınan onaylar sonrasında şirketlerin genel kurullarında da onaylandı. 25 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşen Koç Holding, Aygaz ve Tüpraş'ın Olağanüstü Genel Kurul toplantıları sonucunda yapılan açıklamada, Entek sermayesinin yüzde 99.24'üne denk gelen 942.727.458,04 TL nominal değerli Entek paylarının devralındığı ifade edildi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Koç Topluluğu şirketlerinden Entek'in Tüpraş bünyesine katılmasının Koç Topluluğu'nun sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyüme stratejisinin önemli bir hamlesini oluşturduğunu ve bu birliktelikle güçlü bir sinerji yarattığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Koç Holding'in Karbon Dönüşüm Programı kapsamında, enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizin stratejik hedeflerine uygun olarak, Nisan ayında Entek'in yeniden konumlandırılması için bir adım atmıştık. Yaptığımız değerlendirmelerde, Tüpraş'ın büyüme hedefleriyle Koç Topluluğu şirketlerinden Entek'in; mevcut portföyü ve büyüme hedeflerinin uyumunun yanı sıra her iki şirketin de üretim odaklı enerji şirketleri olmaları dikkate alınarak, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefiyle Stratejik Dönüşüm Planı açıklayan Tüpraş tarafından devralınmasına karar verildi. Bu amaçla başlatılan Entek hisselerinin Tüpraş'a kısmi bölünme yoluyla devri süreci şirketlerin genel kurulları tarafından da onaylandı."

Stratejik Dönüşüm Planımız kapsamında iki önemli yatırım alanımız sıfır karbonlu elektrik üretimi ve bu elektriği kullanarak yeşil hidrojen üretmek diyen Yelmenoğlu, "Söz konusu devir işleminin gerçekleşmesiyle birlikte bu hedefimiz doğrultusunda önemli bir adım daha atmış olduk. Devir işlemiyle sekiz hidroelektrik, bir rüzgâr ve bir doğalgaz çevrim santrali bulunan, toplamda 436 MW kapasiteli Entek'i bünyemize kattık. Entek hisselerinin kısmi bölünme yoluyla devralınmasına ilişkin sürecin tamamlanmasıyla 2030'da 1 GW ve 2035'de 2,5 GW kurulu güç hedefimize ulaşma anlamında önemli bir aşama kaydederek ilerlemeye devam ediyoruz" açıklamasını yaptı.

BİOTREND ENERJİ'NİN ELEKTRİK ÜRETİM HEDEFİ 600.000 – 650.000 MW

Türkiye genelinde yatırımlarına devam eden Doğanlar Holding A.Ş'nin enerji şirketi Biotrend Enerji'nin; Ocak ayında Uşak tesisinde yapılan kapasite artışı, Nisan ve Temmuz aylarında İnegöl Biyogaz ve Bergama Çöp Gaz tesislerinde tamamlanan kapasite artışı yatırımları takip etti. Bu kapsamda Biotrend Enerji'nin toplam kurulu gücü Temmuz ayında 96,4 MWe seviyesine yükseldi.

Biotrend Enerji CEO'su Osman Nuri Vardı, 2022 sonunda kurulu gücün 117 MWe'a yükselmesi paralelinde net elektrik üretiminin 600.000 – 650.000 MWe bandında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirterek "Elektrik üretiminden elde edilen satışlarımız dışındaki ayrıştırma, atık bertaraf, karbon sertifikası, kompost, ATY gibi yan gelirlerimizin satışlar içindeki payının yıllar itibariyle artmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu. 2022 yılının geri kalan aylarında daha fazla çalışmaya devam edeceklerine işaret eden Vardı, açıklamalarında "Hem yatırımlarımızı artıracağız hem de çevreye istihdama ve ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik konusu da Biotrend Enerji için önemli bir alan. Bu nedenle şirketimiz içinde sürdürülebilirlik ofisi kurduk" bilgisini paylaştı.

KERVAN GIDA, BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE KAR AÇIKLADI

Türkiye'nin en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip ve 85 ülkeye ihracat yapan Kervan Gıda, 2022 yılı ikinci çeyreğinde 77 milyon TL net dönem karı ile piyasa beklentisi olan 57 milyon TL'nin üzerinde bir rakam açıkladı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre; şirketin 2022 yılı ikinci çeyrek net dönem karı 77 milyon TL oldu. 2022 yılı ilk yarıyıl konsolide satış geliri 2.033 milyar TL olarak gerçekleşti. Artan satış gelirleri ve verimlilik artırmaya yönelik istikrarlı dönüşüm çalışmaları sayesinde şirketin konsolide FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) marjı da yüzde 14.2 olarak gerçekleşti.

İlk altı ay sonuçlarını değerlendiren Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, şirket karlılığının beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Burhan Başar, "Tüketim alışkanlıklarındaki değişimleri görüp buradaki ihtiyaçlara yönelik yeni ürünler ve çözümler geliştiriyoruz. Yılın ilk altı ayında müşteri memnuniyetini sağlayarak karlılığımızı artırdık. Yılsonuna kadar karlılığı daha da artırarak hedeflerimizi beklentilerin üzerinde gerçekleştireceğimize inancımız oldukça yüksek" dedi.

Burhan Başar, Kervan Gıda'nın kuruluşundan bu yana üretim, markalaşma ve büyüme odaklı olduğunu ve bir sonraki hedeflerinin, Türkiye ve Polonya'da yer alan tesislerinde katma değerli ürün anlayışı ve verimlilik çalışmaları ile kategorilerinde dünyanın ilk beşine girmek olduğunu söyledi.

BİZE ULAŞIN