Sepette ağırlığı olan 23 hisse -2-

Artan kur ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği bu dönemde enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan şirketler ön plana çıkıyor. Özellikle gıda, perakende, enerji ve bankacılık sektörüne ait 23 hisse dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)
23.11.2022 11:09 GÜNCELLEME : 25.11.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'a olan ilgi, günden güne artmaya devam ediyor. Hisse senedi yatırımcı sayısı ise 15 Kasım itibarıyla 3 milyonu aştı. Son bir ayda 307 bin 452 kişi artarak Nisan 2021'den bu yana en hızlı 30 günlük yükselişini kaydetti. Bu dönemde pay senedi yatırımcı sayısı da yüzde 11 arttı.

Uzmanlar, sadece enflasyon sepetinde yüksek paya sahip olmanın endeksteki yükselişten faydalanabilmek için yeterli olmadığının altını çiziyor. Analistler mevcut koşullarda enflasyon sepetinde ağırlığı olan ve alıma uygun 23 hisseye dikkat çekerek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

SANICA ISI SANAYİ HİSSELERİNİ HALKA ARZ ETTİ

Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul Beylikdüzü'nde yer alan üretim tesislerinde panel radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçaları üretimi gerçekleştiren Sanica Isı, geçen hafta (15/16/17/18 Kasım 2022) hisselerini halka arz etti. Sanica Isı, 40 milyon TL nominal değerli paylarının halka arzı için pay başına 20,03 sabit fiyattan talep topladı.

Toplam 54 ülkeye ihracat gerçekleştiren Sanica Isı'nın halka arzı; Gedik Yatırım'ın liderliğinde ve İntegral Yatırım'ın eş liderliğinde, 34 aracı kurumun yer aldığı konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirildi. Halka arzın tamamlanmasından sonra Sanica Isı paylarının Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlaması bekleniyor.

Sanica Isı Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, Sanica Isı'nın son yıllarda devreye giren yatırımlarıyla hızlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekerek, gelecek dönemde de organik, inorganik büyüme fırsatlarını etkin bir şekilde değerlendirip global bir marka olmayı hedeflediklerini söyledi. Fatinoğlu, Sanica Isı'nın bu yılın ilk yarısı itibarıyla net satış gelirinin yüzde 54'ünün ihracattan geldiğine dikkat çekti.

Fatinoğlu, yüzde 25.93 sermaye artırımı, yüzde 3.7 ortak satışı olmak üzere Sanica Isı Sanayi A.Ş'nin hisselerinin toplam yüzde 29.63'ünü halka açacaklarını vurguladı. Fatinoğlu, "Halka arzdan sağlayacağımız kaynağın yüzde 40'ını yurtdışı yatırımlarda, yüzde 30'unu net işletme sermayesi ihtiyacının karşılanmasında, yüzde 30'unu ise finansal borçların ödenmesinde kullanmayı planlıyoruz. Halka arzla sağlayacağımız kaynaklarla yurtiçi ve yurtdışı büyüme fırsatlarını daha etkin değerlendirme olanağı elde edeceğiz" diye konuştu.

AYDEM YENILENEBILIR ENERJI, GELIRINI ÜÇ KAT ARTIRDI

Geçen yılın aynı dönemine göre gelirini üç kattan fazla artırarak 3 milyar 1 milyon TL'ye çıkaran Aydem Yenilenebilir Enerji, FAVÖK'ünü de yaklaşık yüzde 338'lik artışla 2 milyar 794 milyon TL'ye yükseltti. Üçüncü çeyrek verilerini değerlendiren Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, "İlk dokuz ayda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 231'lik artış kaydederek, 3 milyar TL'nin üzerinde gelir elde ettik. Etkin portföy yönetimimiz sayesinde FAVÖK'ümüz, ilk dokuz ayda 2 milyar 794 milyon TL olarak gerçekleşti. Enerji üretimimizin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 üzerinde gerçekleşmesi ve yeni piyasa koşullarının etkisiyle geçen yılın ilk dokuz ayında 8 milyon TL olan net kârımızı, bu yıl yaklaşık 906 milyon TL'ye çıkardık. 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla dolar cinsinden yapılan hesaplama sonucu, net finansal borcumuzun yıllık FAVÖK'ümüze oranı da 3,1 seviyesinde gerçekleşti.

Keha, şirketin üretim performansına ilişkin olarak da "Üçüncü çeyrekte enerji üretimimiz 2.024 GWh'ye ulaştı. 2021 yılı ilk dokuz ayına göre üretim performansımızda yüzde 38 artış sergiledik. İlk dokuz ayda geçen yılın toplamındaki 1.793 GWh'lik üretimimizin ise yüzde 13 fazlasını gerçekleştirdik" dedi.

ALARKO CARRIER İHRACAT PAYINI YÜZDE 30'A ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

Yılın dokuz aylık döneminde cirosunu 1 milyar 500 milyon liranın, net karını ise 228 milyon liranın üzerine taşıyan Alarko Carrier; önümüzdeki birkaç yıl içinde ihracatın ciro içindeki payını da yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyor.

İklimlendirme sektöründe 68 yıldır faaliyet gösteren köklü bir şirket olarak bu yılı Ar-Ge ve inovasyon yılı ilan ettiklerini belirten Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, "Amacımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan katma değeri yüksek ürünlerden elde ettiğimiz kazanç ile her zaman enflasyonun üzerinde sürdürülebilir bir büyüme sağlamak. Verimlilik, sürdürülebilirlik, dijitalleşme odaklı Ar-Ge yaklaşımımız, sadece iç pazardaki öncü pozisyonumuzu güçlendirmekle kalmadı, global çapta da firmamızın pazar büyüklüğünü artırdı. İhracatın ciro içindeki payı yüzde 12. Önümüzdeki birkaç yıl içinde özellikle ısıtma ve su basınçlandırma ürünlerindeki ihracat potansiyelini değerlendirerek ihracatın ciro içindeki payını yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın İşletmeleri, Nevşehir'de bulunan bir maden ruhsatını satın almak için anlaştığını ve gerekli başvuruların yapıldığını açıkladı. Potansiyel rezervler ve satın alma fiyatıyla ilgili ayrıntılar açıklanmadı. Şirket ayrıca bu ay, şirketin şu anda faaliyette olan Himmetdede sahasının yakınında bir maden bölgesi daha satın alacağını duyurmuştu.

PEGASUS HAVAYOLLARI: Pegasus Havayolları'nın sahibi Esas Holding ve diğer bireysel hissedarlar 315 TL fiyattan 7.2 milyon adet hisse satışı yapacak. Hisse satışının takasının 22 Kasım'da olması bekleniyor. Satışın JP Morgan ve Goldman Sachs aracılığıyla yabancı yatırımcılara yapılması bekleniyor. Satılan hisseler, sermayenin yüzde 7.0'sini temsil ediyor. Esas Holding işlem sonrasında payını yüzde 56.7'ye düşürmüş olacak ve kalan Pegasus paylarıyla ilgili olarak 90 günlük satmama taahhüdünde bulunacak.

ALTINYAĞ MADENCİLİK: Altınyağ Madencilik, Tekirdağ'da maden sahası bölgesinde yer alan altı adet tarla kapsamındaki taşınmazını 1,79 milyon TL bedelle satın aldığını bildirdi.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, Şanlıurfa Belediyesi ile 229,5 milyon TL tutarında otobüs siparişi için anlaşma yaptı. 175,5 milyon TL tutarındaki otobüsün teslimi yapılırken, kalan siparişlerin yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 8.5'ine karşılık geliyor.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik ve bağlı ortaklığı olan Erde Mühendislik arasında, Çukurova Havalimanı Projesi kapsamında toplamda 116,7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 19'una karşılık geliyor. Öte yandan Birleşim Mühendislik sermayesinin 102 milyon TL'den yüzde 120 oranında bedelsiz olarak 122 milyon TL artışla 224 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

FRİGO-PAK GIDA: Frigo-Pak Gıda, 2023 yılında teslim edilmek üzere yurtdışında bir müşterisinden 5,85 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 70'ine karşılık geliyor.

KARSAN: Karsan, katıldığı Letonya'da açılan elektrikli otobüs ihalesini kazanamadığını bildirdi.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, Katar'da faaliyet göstermek üzere münhasır bayilik sözleşmesi imzalandığını bildirdi. 2023-2027 döneminde şirket dört mağaza açılmasını planlıyor. Öte yandan Suwen Tekstil ile Cezayir'de yerleşik bir firma arasında da münhasır bayilik sözleşmesi imzalandığı bildirildi. 2023-2027 yılları arasında dört adet mağaza açılması bekleniyor

MAZHAR ZORLU HOLDİNG: Mazhar Zorlu Holding sermayesinin 10,8 milyon TL'den yüzde 904 oranında bedelsiz olarak 97,7 milyon TL artışla 108,6 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik, Ocak-Ekim dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artışla 2,55 milyar TL'ye yükseldi.

BİOTREND ENERJİ: Biotrend Enerji, Doğanlar Holding'in iştiraki Doğan Kent adlı şirketi 3 milyon TL bedel ile satın aldı. Doğan Kent, enerji ticareti alanında faaliyet gösteren bir firma olup, ayrıca yakın zamanda EPDK'ya 300MW depolama lisansı almak üzere başvurmuştu. Öte yandan Biotrend, daha önce açıkladığı Honeywell International ile yaptığı, Türkiye'de kurulması planlanan 30 bin ton atık kapasiteli geri dönüşüm tesisi için Honeywell ile iş birliği sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Şirket, söz konusu ortaklık için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, TED Ankara Koleji İncek Kampüsü'ne çatı GES yapımı için 40,9 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.3'üne karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik ile Pektaş Tekstil arasında 16,7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.4'üne karşılık geliyor.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Ekim dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 131.5 artışla 3,87 milyar TL'ye yükseldi.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji, bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları ile yurtiçinde yerleşik bir müşterisi arasında 38,03 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin dokuz aylık hasılatının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor. Öte yandan Smart Güneş Enerji bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Ekipmanları'nın, 3,8 milyon dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

YAYLA ENERJİ ÜRETİM: Yayla Enerji Üretim Erciyes Kayak Merkezi'nde bulunan 775 adet Reklam Aracının İşletmecilik Hakkının 2 yıllığına kiraya verilmesine ilişkin 2,6 milyon TL tutarındaki ihalenin kazanıldığı bildirildi.

BAŞTAŞ BAŞKENT ÇİMENTO: Baştaş Başkent Çimento sermayesi geçen hafta 431,6 milyon TL'den yüzde 53 oranında bedelli olarak 228,4 milyon TL artışla 660 milyon TL'ye yükseltildi.

KİLER GYO: Kiler GYO, Emlak Konut GYO tarafından açılan Ümraniye-İnkılap arsa satışı karşılığı gelir paylaşım işi ihalesinde sözleşmenin imzalandığını bildirdi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, Eti Maden İşletmeleri tarafından açılan ihalede 389,9 milyon TL bedelle en iyi teklifi verdiğini bildirdi. İhale henüz kesinleşmedi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 64'üne karşılık geliyor.

BAREM AMBALAJ: Barem Ambalaj, Konya Ereğli'de kurulacak kağıt fabrikasında kullanılmak üzere 10,5 milyon euro tutarında üretim hattı alımı için sözleşme imzalandığını bildirdi. Alım işleminin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

MİA TEKNOLOJİ: MİA Teknoloji le Tiga Bilgi hizmetleri arasında 18,9 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 11'ine karşılık geliyor. Öte yandan MİA Teknoloji, ABD'de bulunan Metatiative LLC firmasının kuruluşunda yüzde 29 oranında pay aldığını bildirdi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji'de halka arz tamamlanırken, şirket payları 16 Kasım itibarıyla 58,5 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ASELSAN: Şirket geçen hafta pay başına brüt 0,20 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,5. Öte yandan Aselsan'ın yüzde 44.44 oranında ortak olduğu ve toplam 45 milyon TL sermayeli İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü Anonim Şirketi'nin kurulduğu bildirildi. Şirketin yüzde 35.56'sı ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanlığı'na ait olacak.

PETKİM: Petkim, dört yılda bir yapılan büyük bakımın tamamlandığını ve üretim duruşlarının sona erdiğini bildirdi.

AKSİGORTA: Aksigorta sermayesinin 612 milyon TL'den yüzde 163 oranında bedelli olarak 1 milyar TL artışla 1,61 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin rüçhan hakkı kullanılmayan 1,72 milyon adet pay 15-16 Kasım'da satışa sunuldu.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu'nun daha önce aldığı 680 milyon TL tutarındaki yatırım teşvik belgesinin büyüklüğünün 1 milyar TL'ye yükseltildiği bildirildi.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding bağlı ortaklığı GPH'ın İngiliz Kolumbiyası, Kanada'da bulunan Prince Rupert limanının kruvaziyer operasyonlarının 10 yıl süre ile işletilmesine ilişkin sözleşme imzaladığını bildirildi. 2022 sezonunda 41 bin yolcunun karşılandığı ve 2023'te de hacmin 80 bine ulaşması bekleniyor.

KARSAN: Karsan ile Endonezya'nın köklü firmalarından CREDO GROUP şirketi SCHACMINDO arasında, Endonezya'daki elektrikli minibüs ve otobüs dönüşümüne yönelik ihracat ve SKD tipi (yarı demonte) üretim aşamalarını içeren işbirliği için mutabakat anlaşması imzalandığı bildirildi.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik, 1,4 milyon dolar tutarında 2 MWp güç kapasiteli GES yatırımı yapmak adına görüşmelere başlandığını bildirdi.

KARSAN & ASELSAN: Karsan ile Aselsan arasında e-JEST elektrikli minibüslerinin Aselsan elektrikli çekiş sistemi bileşenleri kullanılarak üretilmesine ve Aselsan'a satışına ilişkin anlaşmaya varıldığı ve 12,6 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. İşin teslim süresi 20 ay olacak. Tutar, Karsan'ın 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 12'sine karşılık geliyor.

ATA GYO: Ata GYO sermayesi geçen hafta 23,75 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 23,75 milyon TL artışla 47,5 milyon TL'ye yükseltildi.

GSD HOLDİNG: GSD Holding sermayesi geçen hafta 450 milyon TL'den yüzde 122 oranında bedelsiz olarak 550 milyon TL artışla 1 milyar TL'ye yükseltildi.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, Ekim ayında toplam 23,6 milyon TL tutarında sipariş aldığını ve bakiye sipariş tutarının 140,4 milyon TL'ye yükseldiğini bildirdi.

KUYAS YATIRIM: Kuyaş Yatırım, Haziran ayında açıkladığı 40 bin dönümlük rezerve edilen alanda "boksit" zuhurlarının varlığı ve "kömür" oluşumuna uygun jeolojik formasyonlara sahip olduğunun gözlendiğini ve yapılan jeoloji çalışması ile "altın" kapanımları, kıymetli metal (polimetal) oluşum kayaçları gözlemlendiğini bildirdi.

ÖZSU BALIK ÜRETİM AŞ: Şirket sermayesinin 40 milyon TL'den 7,69 TL fiyattan halka arz yoluyla 20 milyon TL artışla 60 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru onaylandı.

GEZİNOMİ SEYAHAT: Gezinomi Seyahat, sermayesinin 25 milyon TL'den yüzde 160 oranında bedelsiz olarak 40 milyon TL artışla 65 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv geçen hafta pay başına brüt 4,09 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,9.

BİZE ULAŞIN