Endeksi 5 bine taşıyacak hisseler

TCMB’nin faiz indirimi sonrası, kulisler tüyodan geçilmiyor. Uzmanlar, 3. çeyrek finansallarının da etkisiyle hisse senedi piyasalarının halen en yüksek getiri potansiyelini sunmaya devam ettiğini belirtiyor. Endeksi 5 bin seviyelerine taşıyacak 25 hisse takip edilebilir. (Bu haber 27 Kasım'da bayiye çıkan derginin haberidir)
01.12.2022 14:08 GÜNCELLEME : 01.12.2022 16:40

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta TCMB'nin faiz kararı sonrası 2020'den bu yana ilk kez politika faizi tek haneye indirildi. Karar metninde TCMB, mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu, faiz indirim döngüsünün bitirilmesine karar verildiğini belirtti.

Her ne kadar dolar/TL, TCMB faiz kararı ardından 18,66'ya kadar yükseliş kaydetse de kalıcı olamayarak geri çekildi. Dolayısıyla beklentilere paralel gerçekleşen MB'nin faiz indirim kararı piyasaları etkilemedi.

Borsa İstanbul geçen hafta rekor tazeleyerek 4939,7 seviyesini test etti. Bu seviye üzerinde kalıcı olamayan endeks, kar satışlarıyla karşılaştı. Endekste 4.940'ı direnç olarak izleyeceğimizi belirten uzmanlar, bu seviye üzerinde ilk etapta 5 bin endeksin hedeflenebileceğini söylüyor. Olası geri çekilmelerde 4.790 ve 4.730 desteklerinin öngörüyor.

Analistler BIST-100 endeksinin güncel şirket değerleri üzerinden hesaplanan orta, uzun vadeli hedef seviyelerinin 6.000-6.200 bölgesine işaret ettiğini ifade ediyor.

Uzmanlar 3. çeyrek finansallarının da etkisi ile hisse senedi piyasalarının risk alabilecek profildeki yatırımcılara, halen en yüksek getiri potansiyelini sunmaya devam ettiğini belirtiyor.

Mevcut politikalar göz önünde bulundurulduğunda endeksi 6 bin seviyelerine taşıyacak 25 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"FAİZ İNDİRİMİNE PİYASA TEPKİ VERMEDİ"

TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) geçen hafta gerçekleştirdiği toplantısında (24 Kasım) 150 baz puan faiz indirerek politika faizi olarak takip edilen haftalık repo ihale faiz oranını yüzde 10.50'den yüzde 9.00'a düşürdüğünü hatırlatan Yatırım Finasman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serhan Yenigün, genel piyasa beklentileri de bu yönde olduğundan 150 baz puanlık indirime piyasanın önemli bir tepkisi vermediğini söyledi.

PPK'nın Kasım toplantısının ardından faiz indirim sürecine ara vermesini ve izlemede kalacağını düşünen Yenigün; devam eden süreçte, kredi piyasalarında ve kur tarafındaki gelişmelere göre para politikalarının yön çizeceğini öngörüyor.

"EN YÜKSEK GETİRİ POTANSİYELİ BORSADA"

Yenigün, önümüzdeki dönemde yatırımcı davranışlarını belirleyecek ana unsurun ekonomi politikalarından ziyade uygun yatırım enstrümanlarının sunduğu potansiyel getiriler olacağının altını çizerek "Bu çerçevede, 3. çeyrek finansalları sonrasında güncellediğimiz şirket hedef değerlerine göre hisse senedi piyasaları; risk alabilecek profildeki yatırımcılara, halen en yüksek getiri potansiyelini sunmaya devam ediyor. Düşük risk profilinde olan ve hisse senedi gibi değişken getirili ürünlere yatırım yapma konusunda çekimser yatırımcılar ise mevduat ürünlerine yönelebilir" diyor.

"HİSSE ORANI YÜZDE 50 VE ÜZERİ OLABİLİR"

Borsa İstanbul ve şirketlere ilişkin değerleme ve beklentileri dikkate alındığında, BIST'te işlem gören şirketlerin hemen hemen tüm varlık sınıfları arasında en cazip getiri potansiyelini sunduğunun altını çizerek Yenigün, şu yorumu yapıyor:

"Hisse seçimlerinde endekse karşı getiri öngörülen, cazip değerlemesi ile ön plana çıkan ve hedef değerlere yönelimi destekleyebilecek katalistleri olan şirketler tercih edilebilir. Ancak bu dönemde aracı kurumların araştırma raporları ile sürekli olarak güncel tuttuğu model portföylerden ve uzman ekiplerinden faydalanmak çok daha önemli hale geldi. Portföyde borsanın ve diğer yatırım araçlarının payını belirlerken ise öncelikle yatırımcının risk profili, vade ve getiri tercihleri netleştirilmeli. Tüm varlık sınıflarına eşit mesafede ve makul riskler alabileceğini varsaydığımız dengeli veya yüksek risk profilinde olup uzun vadede birikim oluşturma stratejisi ile hareket eden yatırımcılar, hisse oranlarını yüzde 50 ve üzerinde tutabilir. Mevcut dönemde portföylerde altın ve döviz oranlarının da ortalama üzerinde tutulabileceğini düşünüyoruz."

Değerlemelere ve hedef fiyatlara göre havacılık ve yer hizmetleri şirketlerinin genel olarak cazip olduğunu düşünen Yenigün, "Enflasyon koşulları nedeniyle perakende şirketleri de ön plana çıkıyor. Marjlardaki yüksek seyir rafineri şirketlerini desteklerken, gayrimenkul şirketlerini de net aktiflerine olan iskontolarına ve varlık dağılımlarına göre selektif olarak cazip buluyoruz. Bankalar ise yüksek karlılıkları ve öz sermaye büyümeleri nedeniyle değerleme olarak cazip konumda" açıklamasını yapıyor.

"HEDEF 6.000-6.200 SEVİYELERİ"

BIST-100 endeksinin güncel şirket değerleri üzerinden hesaplanan orta – uzun vadeli hedef seviyelerin 6.000 – 6.200 bölgesine (yüzde 34 - 38 yukarı) işaret ettiğini de kaydederek bu nedenle özellikle endeks üzeri getiri sunan şirketlerin portföylerde kendine yer bulabileceğini düşünüyor.

Yenigün, mevcut politikalar göz önünde bulundurulduğunda endeksi 6 bin seviyelerine taşıyacak Pegasus Hava Taşımacılığı, Koç Holding, Türk Hava Yolları, Bim Birleşik Mağazalar, Tüpraş, Emlak Konut GYO, Tav Havalimanları, Akbank, Yapı Kredi, Akçansa, Tekfen Holding, Kordsa, Garanti BBVA, Özak GYO, Anadolu Efes Biracılık, Ford Otosan, Gelecek Varlık Yönetimi, Mavi Giyim, Migros, Coca Cola İçecek, Türk Traktör, Çimsa, Kardemir, Turkcell ve Enka İnşaat hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"AKÇANSA'DA HEDEF FİYATIMIZ YÜZDE 68 ARTTI"

İş Yatırım araştırma departmanı makro varsayımlarındaki revizyonlar ve 3Ç22 sonuçlarını göz önünde bulundurarak Akçansa hisselerinde hedef fiyatını yüzde 68 artırarak hisse başına 73,40 TL'ye çıkardığını açıkladı. Yeni hedef fiyatın yüzde 40 artış potansiyeli sunduğunu belirterek "Hisse, 10,7x 2022T FD/FAVÖK ve 7,5x 2022T F/K ile işlem görüyor. Son revizyonumuzdan bu yana Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının şirketin uluslararası operasyonlarını olumlu etkilemesi, enerji maliyetlerinde kısmi normalleşme ve talep görünümünde bozulma olmaması hedef fiyat değişikliğimizin temel unsurları olarak ön plana çıkıyor" yorumunu yaptı.

Akçansa'nın faaliyet gösterdiği yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda çimento ve klinker fiyatlarını artırmayı başardığını da ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu nedenle önceki çeyreklerde yaşanan maliyet yönlü olumsuz şoklar, artık fiyatlara neredeyse tamamen yansımıştır. Akçansa 3Ç22'de yüzde 2.223'lük muazzam bir artışa işaret ederek 825 milyon TL net kar açıkladı. Net kârın tahminlerden önemli ölçüde sapmasının ve geçmiş yıla göre bu denli bir artış kaydetmesinin sebebi, maddi duran varlıkların yeniden değerlenmesiyle kaydedilen 560 milyon TL ertelenmiş vergi gelirinin net kara yansıması olarak gözüküyor. Ertelenmiş vergi gelirleri hariç tutulduğunda, net kar halen hem yıllık hem de çeyreklik bazda iyileşmeye işaret ediyor. Hem iç hem de ihracat talebi büyük oranda sabit kalırken, enflasyona paralel fiyat artışları, faaliyet kârlarındaki artışın ana nedeni oldu."

Ancak İş Yatırım araştırma departmanı, hem iç hem de ihracat tarafında devam eden fiyat artışlarının da jeopolitik risklerin neden olduğu maliyet artışları, tedarik zinciri darboğazları ve enflasyonist baskıların, tahminleri ve değerlemeleri için temel risk faktörleri olarak ön plana çıktığına da dikkat çekti.

Yüksek girdi fiyatlarının devam etmesinin tahminleri açısından önemli bir risk olarak göze çarptığını ve olumsuz bir iç ve/veya dış talep yönlü şokun da tahminleri ve hedef fiyat için olumsuz bir risk oluşturabileceğini ifade etti.

"OTOKAR'DA 'AL' ÖNERİMİZİ KORUYORUZ"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, Otokar için 12 aylık hedef fiyatını yeni makro ve operasyonel tahminleri ışığında hisse başına 1,165 TL olarak belirlediğini açıkladı. Hedef fiyatı yüzde 30'luk bir getiri potansiyeline işaret ederken hisse için 'AL' önerisini koruyor. Şirketin ihracat siparişlerinin genelde beklentilerinden daha iyi seyretmesi sonrasında 2023 ve 2024 yılı için zırhlı araç teslimat tahminini artırdığını belirterek "Bunun sonucunda özellikle 2023 için FAVÖK marjı öngörümüzü de 3,5 puan yükselttik. Ayrıca Otokar'ın özellikle hem savunma tarafında hem de ticari tarafta ihracat pazarlarındaki uzun vadeli büyüme potansiyelini beğenmeye devam ediyoruz. Bunlara ek olarak zayıf gelen 3Ç22 sonuçları sonrasında şirket için en kötünün geride kaldığını ve 4Ç22 itibarıyla finansallarda toparlanmanın başlayacağını düşünüyoruz. Tüm bu güçlü unsurlar ışığında 2023 tahminlerimizde sırasıyla 8,4 ve 8,8 seviyesinde olan F/K ve FD/VAFÖK çarpanlarını hisse için cazip olarak değerlendiriyoruz" açıklamasını yapıyor.

Model portföyünde yer alan hissenin portföye giriş yaptığı Eylül ayından beri yüzde 15 rölatif getiri sağladığına da dikkat çeken Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; uzun vadede ihracat pazarlarında önemli fırsatlar bulunduğunu hatırlatıyor. Şirketin yıllar içerisinde savunma sanayiinde global ölçekte aldığı siparişleri bu alanda yüksek büyüme potansiyeline önemli bir işaret olarak değerlendiriyor.

4Ç22 itibarıyla teslimatlar yeniden başladığı için şirket açısından en kötünün geride kaldığını ve hem satışlarda hem de faaliyet kar marjlarında önceki çeyreğe göre toparlanma yaşanacağını düşünen kurum; bölgede jeopolitik tansiyonun artması ve beklenenden düşük faaliyet kar marjlarını ise olası riskler olarak altını çiziyor.

"Pegasus hisseleri, 2023 tahminlerimize göre cazip çarpanlarla işlem görüyor"

Serhan YENİGÜN /Yatırım Finasman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Şirketin 2022 FAVÖK marjı beklentisinin şirket yönetimi tarafından 2019 marj seviyelerine denk gelecek şekilde yüzde 33.3'e yükseltilmesini olumlu buluyoruz. Havayolu şirketleri için daha yüksek marjlar getiren uluslararası yolcu sayılarındaki güçlü toparlanmanın 3Ç22'de olduğu gibi 4. çeyrekte de destekleyici olmasını bekliyoruz. Pegasus Hava Taşımacılığı için hedef fiyatımızı 375,00 TL'den 612,00 TL'ye yükseltirken, endeks üzeri getiri tahminimizi koruyoruz. Şirketin, etkin filo yönetimi ile uluslararası hava trafiğinde devam eden toparlanmayı yakalamak için iyi bir konumda olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pistten en çok yararlanacak şirketlerden biri de Pegasus olacaktır. Gelişmelerin önümüzdeki dönemde hisse için katalizör olabileceğini bekliyoruz. Şirket hisseleri, 2023 tahminlerimize göre cazip çarpanlarla işlem görüyor. Pegasus hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 65 yükselme potansiyeli ile 612.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM: Mevcut hisse fiyatının yatırım için iyi bir fırsat sunduğunu düşünüyoruz. Hisse 3Ç22'de faaliyet giderlerindeki artış ve brüt kar marjları üzerindeki baskı nedeniyle borsanın gerisinde kaldı. Ancak değerleme olarak cazip bir getiri potansiyeli sunuyor. Yönetim, 4Ç22 için marjlarda hızlı bir toparlanma sinyali verdi ve hisse senedi 2023 tahminlerimize göre düşük çarpanlarla işlem görüyor. Maliyetler açısından şirketin halen en iyi konumda olduğunu ve maliyet liderliğinin şirketin rekabet gücünü destekleyen önemli bir faktör olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'deki enflasyonist ortam göz önüne alındığında, tüketicilerin alım tercihlerini düşürmeye devam etmesini ve mevcut görünüm altında indirim marketlerin daha iyi bir konumda olmasını bekliyoruz. BİM hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 50 yükselme potansiyeli ile 200.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Şirket uluslararası yolcu sayılarında devam eden toparlanma ve Almatı Havalimanı'ndan kaynaklanan inorganik etki ile euro bazında bakıldığında 2019'un ilk dokuz ayına göre gelirlerde yüzde 29, FAVÖK'te ise yüzde 14 daha iyi performans elde etti. Aynı dönem içinde toplam yolcu sayısı 60 milyona ulaşırken, toplam yolcu sayısı 9A19 döneminin yüzde 84'üne denk geliyor. Havalimanının stratejik konumu sayesinde Almatı'nın güçlü performansının devam etmesini ve Türkiye'deki iç hat havalimanlarının da güçlü turizm aktivitesinden faydalanmasını bekliyoruz. 3. çeyrekte TAV Havalimanları, Lagos Havalimanı ihalesine teklif verirken, Ankara Esenboğa Havalimanı ihalesinin yılsonundan önce yapılması bekleniyor. Yeni ihale haberlerinin hisse için potansiyel katalizörler arasında olabileceğini düşünüyoruz. 3. çeyrekteki güçlü sonuçların ardından hedef fiyatımızı 91.00 TL'den 118.00 TL'ye yükseltirken; endeks üzeri getiri beklentimizi koruyoruz. TAV Havalimanları Holding hisselerinde 12 aylık yükseliş potansiyelini yüzde 40 olarak öngörüyoruz.

ÖNE ÇIKAN HİSSELER

*Pegasus Hava Taşımacılığı

*Koç Holding

*Türk Hava Yolları

*Bim Birleşik Mağazalar

*Tüpraş

*Emlak Konut GYO

*Tav Havalimanları

*Akbank

*Yapı Kredi

*Akçansa

*Tekfen Holding

*Kordsa

*Garanti BBVA

*Özak GYO

*Anadolu Efes Biracılık

*Ford Otosan

*Gelecek Varlık Yönetimi

*Mavi Giyim

*Migros

*Coca Cola İçecek

*Türk Traktör

*Çimsa

*Kardemir

*Turkcell

*Enka İnşaat

UZMANLARDAN YATIRIMCILARA ÖNERİLER

*Endekse karşı getiri öngörülen hisseler seçilmeli.

*Cazip değerlemesi ile ön plana çıkan ve hedef değerlere yönelimi destekleyebilecek katalistleri olan şirketler tercih edilebilir.

*Bu dönemde aracı kurumların araştırma raporları ile sürekli olarak güncel tuttuğu model portföylerden ve uzman ekiplerinden özellikle faydalanılmalı.

*Likit, defansif ve derinliği olan şirketler tercih edilmeli.

*Kısa vadeli sorun görülmese de likiditenin yüksek olduğu hisselerde olmanın olası bir düşüşte tampon görevi göreceği unutulmamalı.

*Oransal olarak şişmiş olan hisselerde düşüşlerin daha sert olabileceği göz önünde bulundurulmalı.

*Şirketlerin geçmiş finansal sonuçlar ile birlikte 3. çeyrek finansalları ayrıntılı değerlendirilmeli.

* Geleceğe yönelik yatırımlarına devam eden şirketlere ağırlık verilmeli.

* Nakit akım artış trendlerini sürdüren hisseler belirlenmeli.

* Satış ve marjlarda sağlıklı bir trend eğilimi devam eden şirketler tesbit edilmeli.

"Kısa vadede portföyün yarısından fazlası borsada olabilir"

Enver ERKAN / Tera Yatırım Başekonomisti

Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) getiri cazibesinin azalması ve risksiz getiri oranının düşmesiyle son zamanlarda borsaya para girişi gözleniyor. Bunun bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Her ne kadar borsada getiri/kayıp riski olsa da yatırımcılar riski göze alıp getiri arayışını devam ettirecektir. Bu da fiyatlamaların olması gereken seviyelerin üstüne gelmesine neden olabilir. Ekonomi politikalarının sonucu olarak gayrimenkul ve otomobil fiyatları olması gerekenin üzerine çıktığı gibi borsada da benzer fiyatlamalar, önümüzdeki aylarda gündeme gelebilir.

Kısa vadeli görünümde borsa alternatif olarak ön plana çıkıyor, bu nedenle portföyün yarısından fazlası burada olabilir. Ancak seçim öncesinde döviz, altın ve KKM'nin getirisi sınırlı kalacaktır. Önemli olan seçim sonrasında dövizin nasıl dizginlenmeye devam edilebileceği. Kuru baskı altında tutmanın maliyet sonuçları zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Bu noktada daha likit varlıklarda kalmak önümüzdeki dönem için daha farklı fırsatlar doğurabilir.

Borsada genel bir yükseliş eğilimi hakim. Yatırımcı tarafında borsaya yeni gelenler ve alışları fon üzerinden yapmayıp sosyal medya vs. platformlardan hisse portföyü oluşturanlar nedeni ile bu yükseliş sektör yerine genele yayılıyor. Sektörel geçişler ise fonların alış/satışlarıyla olacaktır burada ise global haberleri izlemek para akışının hangi yöne gideceğine dair sinyaller verebilir.

Mevcut durumda soluksuz yükselen bir borsa bulunuyor. Ancak diğer yandan yüksek enflasyon ortamında başka getiri kaynağı bulunmaması nedeniyle olası bir satış dalgasının düzeltme şeklinde olacağını düşünüyoruz. Yeni ekonomi politikasının sonucu olarak otomotiv, konut fiyatlarındaki şişme benzeri fiyatlamanın borsa için de geçerli olabileceği görüşündeyiz.

Enflasyon karşısında kendisini korumak isteyen yatırımcılar, belirli oranda riski göze alarak borsaya giriş yapıyor. Bunun sonucunda fiyatlar oransal olarak yukarı gidiyor. Kısa vadeli sorun görülmese de likiditenin yüksek olduğu hisselerde pozisyon almak olası bir düşüşte tampon görevi görecektir. Öte yandan oransal olarak şişmiş olan hisselerde düşüşler daha sert olabilir.

PORTFÖY YÖNETİMİ SEKTÖRÜNÜN YÖNETTİĞİ VARLIKLAR 1 TRİLYON TL'Yİ AŞTI

Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fon büyüklüğü, yatırımcıların artan ilgisinin de etkisiyle 2018 yılı Eylül sonunda 170 milyar TL'den dört yılda yüzde 511 artarak 2022 Eylül sonu itibarıyla 1 trilyon TL'nin üzerine çıktı.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Ali Ersarı, Türkiye'nin istikrarlı ve yüksek büyüme için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansman kaynağının sağlanmasında portföy yönetimi sektörünün katkısının her geçen gün arttığını söyledi. Son yıllarda yatırımcı ilgisindeki artışa paralel sektörün önemli eşiğinin aşılarak Ekim 2022 itibarıyla 1,126 trilyon TL'ye ulaştığını açıkladı. Bu eşiğin aşılmasının sektör ve ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çeken Ersarı, sektörün söz konusu büyümesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2015 yılında yatırım fonlarının kuruculuğunu 'portföy yönetim' şirketlerine vermesinin önemli katkısı olduğunu, bunun Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nun (TEFAS) desteklediği açık mimari yaklaşımla birleşmesiyle ürün çeşitliliğin arttığını ve tasarruf sahiplerinin birikimlerinin ölçeğinden bağımsız olarak sayısız farklı varlık sınıfı ve temaya erişimin sağlandığını belirtti. Ersarı, "Portföy yönetimi sektörümüz tarafından yönetilen varlıklar, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) Ekim 2022 itibarı ile yaklaşık yüzde 11'ine yükseldi. Sektörümüzün geldiği noktayı çok önemsiyoruz ancak Avrupa ile kıyasladığımızda gidecek daha çok yolumuz olduğunu da görüyoruz" dedi.

Ersarı, 2022 Ekim sonu itibarıyla yatırım fonlarının 572 milyar TL'ye, bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemi (OKS) fonlarının 368 milyar TL'ye ve diğer yönetilen varlıkların ise 186 milyar TL'ye eriştiğini; yatırım fonlarının hızlı büyümesinin Kasım 2022'de de devam ettiğini ve büyüklüğün 630 milyar TL'ye ulaştığını vurguladı.

DARPHANE ALTIN SERTİFİKALARI BORSA İSTANBUL'DA

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından ihraç edilen Darphane Altın Sertifikası, geçen hafta (21/11/2022) ALTIN.S1 kodu ile Emtia Pazarı'nda işlem görmeye başladı.

Altına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, böylece artık Borsa İstanbul Emtia Pazarı'ndan Darphane Altın Sertifikası alabilecek. Talep etmeleri halinde bu emtia sertifikası karşılığındaki altına fiziki olarak da sahip olabilecek.

Yapılan açıklamada Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesinde kurulan Emtia Pazarı ile tasarruflarını sermaye piyasasında altın gibi kıymetli madenler ile diğer emtiaya yatırım yapmak suretiyle değerlendirmek isteyen yatırımcılar için alternatif yatırım araçlarının sunulmasının hedeflendiği belirtildi.

SANİCA ISI BORSA İSTANBUL'DA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI

Sanica Isı hisseleri geçen hafta (24 Kasım 2022), Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı. Panel radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçaları üretiminin yüzde 54'ünü ihraç eden Sanica Isı hisseleri Yıldız Pazar'da SNICA kodu ile işlem görmeye başladı. Sanica Isı'nın halka açıklık oranı yüzde 29.63, halka arz büyüklüğü ise 801.2 milyon TL oldu.

Gedik Yatırım'ın liderliğinde ve İntegral Yatırım'ın eş liderliğinde toplam 36 aracı kurumun yer aldığı konsorsiyum aracılığıyla 15-16-17-18 Kasım 2022 tarihlerinde oransal dağıtım yöntemiyle pay başına 20,03 sabit fiyattan talep toplayan Sanica Isı'nın halka arzına, yatırımcılardan toplamda 10.9 kat talep geldi. Sanica Isı'nın halka arzına yurtiçi bireysel yatırımcılardan belirlenen tahsisatın 13.7 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcılardan 9.3 katı ve bir süredir Türkiye sermaye piyasalarına ilgisi zayıf olan yabancı kurumsal yatırımcılardan ise belirlenen tahsisatın 3.4 katı talep geldi. Dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olan Norveç Emeklilik Fonu Norge Bank Investmen Management, Sanica Isı halka arz paylarının yüzde 5'ini aldı. 40 milyon TL nominal değerli paylarının halka arzında 166 bin 700 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirildi.

Sanica Isı gong töreninde konuşan Borsa İstanbul A. Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Sanica Isı halka arzına gelen yüksek taleple, yaklaşık 801 milyon TL tutarında halka arz geliri ve 166 bin yatırımcıya gerçekleştirilen satışla çok başarılı bir halka arz olduğunu belirtti. Ergun, "Sanica Isı'nın başarılı halka arzının bu açıdan, hazırlığı devam eden halka arzlar için güzel bir örnek olmuştur. Sanica Isı'nın işlem görmeye başlaması ile Türkiye'nin 1000 büyük sanayi şirketlerinden birinin daha finansmanını borsamız aracılığı sağlamış olduk." dedi.

Sanica Isı Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu ise "Yaklaşık 167 bine yakın yeni ortağımızın, daha net ifadeyle yatırımcılardan aldığımız destekle Sanica Isı olarak 'global marka' olma hedefimize bir adım daha yaklaştık. Önümüzdeki dönem önceliğimiz yurtdışı yatırımlarımız olacak. Hedeflediğimiz yatırımları hızla hayata geçirdiğimizde vergisel avantajlarla yurtdışı pazarlarda rekabet avantajı kazanacağız. Böylece yurtdışında var olduğumuz pazarlarda konumumuzu güçlendirmenin yanında yeni pazarlara daha avantajlı bir şekilde girme şansı yakalayacağız" diye konuştu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

GARANTİ BBVA: 24 Kasım 2022 tarihinde 367 gün vadeli 155 milyon dolar ve 238 milyon 500 bin euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalandı.

ARD GRUP BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ: 09.11.2022 tarihinde düzenlenen "Tokat Erbaa Belediyesi Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) Garanti, Bakım, Onarım ve İşletilmesi" işi ihalesine gelir paylaşımı yöntemi ile en uygun teklif ARDYZ tarafından verilmiş olup sözleşme davetine müteakip üç yıl süreli ihale sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

GALATA WİND ENERJİ: Resmi Gazete'de 19 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında 500 MW RES ve 50 MW GES olmak üzere toplam 550 MW kapasiteli depolamalı elektrik üretim tesisi için ön lisans başvurusu yapıldı. Ön lisans başvurularının uygun bulunması halinde ilgili projelerin yatırım süreci, maliyet ve finansman esasları ayrıca paylaşılacak.

MENDERES TEKSTİL: Menderes Tekstil (MNDRS), dört ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 300 MWm / 300 MWe gücünde üç Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES) ile 50 MWm / 50 MWe gücünde bir Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik toplam 350 MWh kapasiteli elektrik depolama tesisleri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulundu. Şirketin enerji grubu, toplam 92.5 MW Kurulu güçte beş enerji santralı ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine devam etmekte. Akça RES tesisinin 14,4 MW kapasite artışı yatırımının 2023 yılı son çeyreğinde işletmeye geçmesi ile toplam kurulu güç 106,9 MW mertebesine yükselecek.

NASMED ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ: Faaliyetlerine devam eden Özel Egepol International Hastanesi yatak kapasitesinin artırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı'na yapılan başvurunun olumlu sonuçlandığını bildirdi. Böylece Özel Egepol International Hastanesi'nin yatak kapasitesi 30'dan 100'e yükseldi. Yapılan son yatak ilaveleri ile Nasmed Özel Sağlık Hizmetleri Ticaret A.Ş. bünyesindeki üç hastanenin toplam yatak kapasitesinin 255'ten 325'e ulaştığı açıklandı.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: 500 milyon TL olan mevcut kayıtlı sermaye tavanı tutarının 5 milyar TL'ye yükseltilmesine, geçerlilik süresinin 2022 - 2026 yıllarını kapsayacak şekilde uzatılmasına karar verildi.

PASİFİK GYO: Şirketin kayıtlı sermaye tavanının 1 milyar TL'den 5 milyar TL'ye artırılması ve yönetim kurulunun yetki süresinin 2022-2026 olarak değiştirilmesi amacıyla esas sözleşmenin tadil edilmesi için yapılmış başvuru, SPK tarafından onaylandı.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik sermayesi, geçen hafta yüzde 119,60784 oranında bedelsiz artırılarak 102 milyon TL'den 224 milyon TL'ye yükseltildi.

PASİFİK GYO: 2 milyar TL olan çıkarılmış sermayenin 500 milyon TL (yüzde 25.00) nakit karşılığı (bedelli) olmak üzere 2 milyar 500 bin TL'ye yükseltilmesi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: MLP Sağlık Hizmetleri, metropollerde orta ve büyük ölçekli hastanelerle büyüme stratejisi doğrultusunda, Adana'da faaliyet gösteren üç hastane ve bir tıp merkezini bünyesine katıyor. Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte MLP Care, Özel Medical Park Adana Hastanesi (153 yatak kapasiteli) ve Özel Medical Park Seyhan Hastanesi (143 yatak kapasiteli) ile faaliyete başlayacak. Ayrıca 18 ay içinde Adana'da Özel Güney Adana Hastanesi'nden devir alınan ruhsat ile yaklaşık 40 bin metre karelik kapalı alana ve 203 yatak kapasitesine sahip yeni bir hastane açılması planlanıyor.

NİĞBAŞ NİĞDE BETON SANAYİ: Niğbaş Niğde Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Niğde OSB 144 ada, 14 nolu sanayi parseli üzerinde yer alan üretim tesislerinin çatısı üzerinde Elektrik Piyasası Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği 5/1.c maddesi kapsamında çatı uygulamalı Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Santrali (GES) kurulumu müracaatı olumlu sonuçlanarak; 313,92 kWp/300 kWe kurulu gücünde GES yapımı için Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nden "Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu" alınmış. Söz konusu GES'in kurularak devreye alınması sonrasında, fabrikanın yıllık enerji ihtiyacının Yenilenebilir Enerji Türü olan Güneş Enerjisi ile karşılanması ve enerji tüketimin az olduğu dönemlerde ise elektrik dağımı şebekesine satışının gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding bağlı ortaklıklarından Polisan Kimya San. A.Ş, yeni reçine tesisinin faaliyete geçtiğini, yeni tesisin devreye girmesiyle üretim kapasitesinde yüzde 30 artışın öngörüldüğünü, Leed sertifikalı ve Endüstri 4.0 altyapısına sahip tesiste universal reaktörler ile birlikte daha esnek üretim kabiliyetine sahip yüksek katma değerli reçine üretimi gerçekleştirileceği bildirildi.

HEDEF HOLDİNG: Hedef Holding iştiraki Hedef Girişim, RE-PİE Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından Kurulan Ace Games Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Katılma paylarına 18 milyon 596 bin TL tutarında girişim yatırımı yapılmasına karar verdiğini bildirdi. Fon, Ace Academy Teknoloji A.Ş. paylarına yatırım yapmak ve oyun teknolojileri başta olmak üzere büyüme potansiyeline sahip girişimlere yatırım yapmayı hedefliyor.

DİNAMİK ISI: Dinamik Isı (DNISI), Frigoduman Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Dynaflex Rubber markalı Elastomerik Kauçuk Köpüğü ürünlerinin soğutma sektörüne dağıtımı için iş birliği anlaşması imzaladı.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, Kuzey Irak başta olmak üzere Irak'ta iş geliştirme faaliyetlerinde bulunmak ve faaliyet alanlarında daha aktif şekilde yer almak için Irak'ın Erbil şehrinde şube açılmasına karar verdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ:115 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 345 milyon TL (yüzde 300 oranında bedelsiz) artırılarak 460 milyon TL'ye çıkarılması için gerekli başvuru ve işlemlerin yapılmasına karar verdi. Öte yandan Girişim Elektrik, Kütahya'da açılan Kütahya Altıntaş Zafer Osb Alanına ait yg-ag Elektrik Şebekesi Yapım İşi ihalesinde 20,7 milyon TL ile en düşük teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 1.7'sine karşılık geliyor. Şirket ek olarak Mais Motorlu Araçlar ile 27,7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 2.25'ine karşılık geliyor.

SASA POLYESTER: Sasa Polyester, önümüzdeki dönemde yurtiçinde ve yurtdışında yapacağı yatırımlara, kurabileceği ortaklıklara ait işlemlerin ve bu çerçevede küresel kredi ve sermaye piyasalarında yapılabilecek işlemlerin daha etkin yürütülebilmesini sağlamak amacıyla sermayesinin tamamı Sasa Polyester Sanayi A.Ş'ye ait ve yönetimi Sasa Polyester Sanayi A.Ş'de olan 20 milyon TL sermaye ile Sasa Uluslararası Finansal Yatırım Anonim Şirketi kurduğunu bildirdi.

GOODYEAR: Goodyear envanter ayarlaması amacıyla İzmit ve Adapazarı fabrikasında 12-23 Aralık tarihlerinde üretimi durduracağını bildirdi. Söz konusu duruşun şirket faaliyetlerini etkilemesi beklenmiyor.

MEDİTERA: Meditera, silikon ve plastik bazlı hammaddelerden tıbbi malzeme, medikal parça üretimi, pazarlaması ve satışı konularında faaliyet göstermek üzere kurulacak olan Altera Medikal Sanayi'ye yüzde 65 oranında ortak olunmasına karar verdi.

BİZE ULAŞIN