Temettü potansiyeli güçlü 11 hisse

Borsa İstanbul’da yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançoların açıklanmasıyla istikrarı seven ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar, şirketlerin temettü potansiyellerini yakından inceliyor. Uzmanlar, temettü verimi güçlü 11 hisseye dikkat çekiyor.
30.11.2023 17:27 GÜNCELLEME : 01.12.2023 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta TCMB Para Politikası Kurulu, politika faiz oranını 2.5 puan olan piyasa beklentilerinin üzerinde, 5 puanlık bir artışla yüzde 35'ten yüzde 40 seviyesine yükseltmişti. Böylece Merkez Bankası, üçüncü kez gerçekleştirdiği 5'er puanlık artışlarla son üç ayda politika faizini 15 puan yükseltmiş oldu. Analistlerin ise Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmanın hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaşma adımlarının kısa bir süre içinde tamamlanacağı yönündeki mesajını; Aralık ve Ocak aylarındaki toplantılarda 2.5 puanlık iki faiz artışıyla yüzde 45 seviyesinde tamamlayabileceği yönünde yorumladığı görüldü.

Yeni haftaya alıcılı bir seyirle başlayan Borsa İstanbul, Salı gününü 8.000 puanın üzerinde kaparken ilerleyen günlerde bu trendi devam ettiremedi. Ancak seans içinde yeniden 8.000 puanın üzerini gördü.

Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu'nun faiz kararıyla birlikte Borsa İstanbul'da volatilite de artarken, karar sonrası yeniden test edilen 8.060 seviyesinin aşılamadığı ve gün sonuna doğru 8.000 desteğinin aşağı yönlü kırılmasıyla birlikte satış baskısının arttığı dikkat çekti. Uzmanlar, endeksin kısa vadeli olumlu görünümünü koruyabilmesi için yükselen trend desteğinin bulunduğu 7.800 seviyesi üzerinde kalması gerektiğini belirtiyor. Endekste 8.000 destek haline gelirken, 7.900 ikincil destek seviyesi, 8.100 ve 8.180 ise direnç seviyeleri olarak görülüyor. Analistlere göre endeksin 8.000 desteği üzerinde kalmayı başarabilmesi, piyasaya katılımın artması ve direnç seviyelerine doğru yükseliş ivmesini koruyabilmesi açısından önemli.

Bu hafta ise (27 Kasım-1 Aralık) veri akışı içeride sakin görünürken, dışarıda Kasım ayı PMI verileri, ABD ve Euro Bölgesinde açıklanacak enflasyon verileri küresel makroekonomi ve para politikalarının seyrine yönelik sinyallerin Borsa İstanbul'u da etkilemesi bekleniyor. Ayrıca İsrail-Hamas savaşı ve jeopolitik gelişmeler de yakından takip edilecek olup, küresel finansal koşullara ilişkin beklentiler ve CDS priminin seyri de Borsa İstanbul'da önemli gündem maddeleri arasında yar alıyor.

Öte yandan Borsa İstanbul'da yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançoların açıklanması ile özellikle istikrarı seven ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar için önemli bir kriter olan şirketlerin temettü potansiyelleri yakından inceleniyor. Şirketlerin temettü potansiyelinin önemli bir kriter olduğunu belirten uzmanlar bu kapsamda geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 11 hisseye dikkat çekiyor.

"MAKSİMUM 12.000 PUAN"

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın; BIST-100 için 12 aylık vadede maksimum fiyat beklentisini 12.000 minimum fiyat beklentisinin ise 6.500 seviyesinde olduğunu söylüyor. Üçüncü çeyrek finansalları ile beraber şirketlerin ciro artış hızları, operasyonel faaliyetleri sonucu elde edilen esas faaliyet kârı ve FAVÖK seviyelerine ek olarak yükselen faiz oranları ve döviz kurlarında oynaklığın etkisinde kârlılık ve nakit akış performanslarının nasıl etkilendiğinin yakından takip edildiğini de belirten Aydın; "2024 yılı ilk yarısı boyunca devam edecek yüksek faiz ve yüksek enflasyon ortamı kısa vadeli finansal yükümlülükleri fazla ve likiditesi düşük şirketlerle net borcu yüksek şirketleri zorlayabilir. Bu kapsamda net borcu negatif, likidite rasyoları yeterli, kısa vadeli finansal borçlarını ödeyebilme kapasitesi yüksek ve işletme sermayesi ihtiyacı düşük şirketler daha az risk barındırdığı için ön plana çıkabilir. Diğer yandan yüksek faiz ortamında iç talepteki yavaşlamaya karşı talep esnekliği düşük ve defansif özellikleri yüksek şirketlerin de üçüncü çeyrek bilançoları ardından ön planda olabileceğini düşünüyorum" diyor.

"TEMETTÜ BEKLENTİSİ ÖNEMLİ BİR KRİTER"

Hisse seçiminde temettü beklentisinin uzun vadeli yatırımcı açısından önemli bir kriter olduğunu da hatırlatan Aydın; yatırımcıların hisse senetlerinden fiyat artışı ve temettü olmak özere başlıca iki tür gelir elde edebileceğinin altını çiziyor. Uzun vadeli bir perspektifle yatırım sürecine yaklaşan bir tasarruf sahibi açısından temettü veriminin (yani ödenecek brüt temettünün) hisse fiyatına oranı yüksek olan şirketlerin diğerlerine göre getiri potansiyeli bakımından bir adım önde yer alacağını da belirterek "Bu nedenle hisse seçiminde temettü beklentisi önemli bir kriterdir, ancak bu kriterin risk-getiri dengesi açısından uzun vadeli değer yatırımcısı tarafından önem arz eden bir kriter olduğunu ve salt fiyat yükselişi kaynaklı yatırım yapan tasarruf sahipleri açısından dikkat edilen bir kriter olmadığını da vurgulamak gerekiyor" yorumunu yapıyor.

"CİDDİ YATIRIM FIRSATLARI DOĞABİLİR"

Bir hisse senedinin sadece temettü beklentisi ile portföye dahil edilebileceğini de kaydeden Aydın; özellikle hemen her yıl istikrarlı biçimde nakit temettü ödeyen, ödediği temettüyü belli bir oranda artırabilen ve temettü verimi yüksek olan hisse senetlerinin uzun vadeli yatırım açısından portföylere eklenebileceğini söylüyor. Genel itibarıyla istikrarlı temettü dağıtan şirketlerin pozitif serbest nakit akışı üretmesinin de genelde hisse fiyatlarına artış olarak yansıdığını ve bu durumun da temettü şirketlerine yatırımı cazip kıldığını dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Ancak istikrarlı temettü ödeme, temettülerde her yıl istikrarlı artış ve yüksek temettü verimi kriterlerine dikkat edilmelidir. Özellikle borsa düşüşleri esnasında istikrarlı temettü dağıtan şirketlerin hisselerinde fiyat düşüşü kaynaklı olarak temettü verimlerinde yükseliş yaşanır. Bu nedenle borsada görülen yüzde 20 ve üzeri sert fiyat düşüşleri bu tarz şirketler açısından ciddi yatırım fırsatları doğurabilir"

Aydın; üçüncü çeyrek bilançolarının ardından temettü beklentisi ile ön plana çıkan ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere

Tüpraş, Tofaş Otomobil, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, BİM, Enerjisa, Ford Otosan, Aksa Akrilik, Akçansa, Yeni Gimat GYO ve İndeks Bilgisayar hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"ÜLKER BİSKÜVİ'DE HEDEF FİYATIMIZI YÜKSELTTİK"

Deniz Yatırım Araştırma Departmanı, geçen hafta Ülker Bisküvi'de hedef fiyatını yükselttiğini açıkladı.

"Üçüncü çeyrek finansallarının ardından paylaştığımız notumuzda, değerlememizin operasyonel kârlılığı ve yeni makro tahminlerimizdeki değişiklikleri içermediğini ve daha sonrasında buna ilişkin daha kapsamlı bir not paylaşacağımızı belirtmiştik" diyen Deniz Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, devamında şunları belirtti:

"Bu doğrultuda üçüncü çeyrek ardından açıklanan beklentilerdeki yukarı yönlü revizyonu ve makro tahminlerimizdeki değişiklikleri modelimize yansıtmamız neticesinde Ülker Bisküvi için 12 aylık hedef fiyatımızı 103,30 TL'den 154,50 TL'ye yükseltiyor, önerimizi ise AL olarak sürdürüyoruz."

Araştırma kapsamına dahil olan ve Yıldız Holding bünyesinde yer alan Şok Marketler ile Bizim Toptan'a yönelik ise "Üçüncü çeyrek finansallarının ardından azalan net borç ve makro tahminlerimizdeki değişiklikler çerçevesinde Şok Marketler için 12 aylık hedef fiyatımızı 96.80 TL'ye yükseltmiş, önerimizi ise AL olarak sürdürmüştük. Yine üçüncü çeyrek finansallarının ardından FAVÖK marjındaki yukarı yönlü revizyon ve makro tahminlerimizdeki değişiklikler neticesinde Bizim Toptan için 12 aylık hedef fiyatımızı 62.50 TL'ye yükseltmiş, önerimizi ise AL olarak sürdürmüştük" hatırlatmasını yaptı.

Temettü; yatırımcılara nakit olarak ödenen tutar!..

Şirketlerin bir faaliyet yılında elde ettikleri net kârdan; sabit sermaye yatırım giderleri ve işletme sermayesi ihtiyacı gibi şirketin operasyonel faaliyeti açısından önem arz eden ihtiyaçlar gözetildikten sonra yatırımcılara nakit olarak ödenen tutara temettü denir. Yönetim kurulunun belirlediği dağıtım tutarı ve dağıtım tarihinin genel kurulda kabul edilmesi sonrası temettü ödemesi kesinleşir.

"Tüpraş'ın net nakit pozisyonunun güçlenmesi temettü ödeme potansiyelini artırıyor"

Uğur AYDIN / ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni

TÜPRAŞ: Şirket, 2023/3Ç'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84, bir önceki çeyreğe göre yüzde 195 artışla 21.3 milyar TL net kâr elde etti. Şirketin 2023/9A net dönem kârı ise yıllık yüzde 50 artışla 35.2 milyar TL oldu. 2023/3Ç FAVÖK çeyreklik yüzde 94 yıllık yüzde 66 artışla 29.3 milyar TL oldu. 2023/9A FAVÖK 56.5 milyar TL seviyesine yükseldi. Artan yurtiçi talep ve bakım çalışmalarının tamamlanması sonucu 2023/3Ç'de 7.1 milyon ton düzeyine çıkan üretim hacmi operasyonel performansı desteklerken, üçüncü çeyrekte kapasite kullanım oranı da yüzde 99 seviyesine ulaştı ve şirket yılın temmuz-eylül periyodunu yüksek kapasitede çalışarak tamamladı. 2023/9A'lık kapasite kullanım oranı da yüzde 84 olarak gerçekleşti. Diğer yandan üçüncü çeyrekte 3,3 milyar TL'lik stok geliri ve 19 dolar/varil düzeyinde gerçekleşen net rafineri marjı da kârlılık performansında artışın diğer önemli temel sebepleri olarak görülmekte. Şirketin 2023/9A net rafineri marjı da 13.3 dolar/varil olarak gerçekleşti. Yüksek kapasite kullanımı, artan talep ve üretim ile yükselen rafineri marjlarının desteklediği operasyonel performansla birlikte şirketin kâr marjları da yükseldi ve 2023/3Ç'de brüt kâr marjı yüzde 17.7, esas faaliyet kâr marjı yüzde 15.7, FAVÖK marjı yüzde 15.9 ve net kâr marjı yüzde 11.5 olarak gerçekleşti. Diğer yandan şirketin net nakit pozisyonu güçlü kârlılık, azalan işletme sermayesi ihtiyacı ve güçlü serbest nakit akışı üretme performansı ile 53.3 milyar TL'ye yükseldi. İkinci çeyrek sonunda 10.1 milyar TL düzeyinde olan net nakit pozisyonunun güçlenmesi şirket açısından finansal riskleri azaltarak 2024 yılında temettü ödeme potansiyelini de artırıyor. Şirket üçüncü çeyrek sonuçları ardından net rafineri marjı beklentisinde yukarı yönlü revizyona gitti. Buna göre daha önce 10-11 dolar/varil olarak açıklanan net rafineri marjı beklentisi 11-12 dolar/varil aralığına yükseltildi. Diğer yandan 24-25 milyon ton üretim ve 29-30 milyon ton satış hacmi beklentileri değişmezken 2023 yılı toplam yatırım beklentisi de 350 milyon dolar ile sabit bırakıldı. Tüpraş şirketini 2023/9A'lık finansal sonuçları ardından 180 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamına dahil ediyoruz. Hisse senedi için belirlediğimiz 12 aylık hedef fiyat yüzde 40yükseliş potansiyeline işaret ederken, tavsiyemizi "Nötr" olarak belirliyoruz. Hisse senedi hedef fiyatımıza göre önemli bir iskonto barındırmasına karşın, petrol ürünleri talebinde azalma, savaş kaynaklı tedarik sorunlarının zamanla azalarak rafineri marjlarının tarihsel ortalamasına ve altına doğru gerileme eğilimi göstermesi değerlememiz açısından en önemli aşağı yönlü risk faktörleri olarak görünmekte.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Şirket 2023 yılının üçüncü çeyreğinde ciro, FAVÖK ve kâr kalemlerini konsensüs beklentilerin üzerinde açıkladı. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarını adet bazında yüzde 3 artırdı. Ciro bazlı ise satışlarını yıllık yüzde 63 yükselterek 34,6 milyar TL olarak açıkladı. Brüt kâr marjını yüzde 27.38 seviyesine çıkardı. Yaşanan bu marj iyileşmesinde Euro/dolar paritesinin yukarı yönlü ivmelenmesi kârlılığı pozitif yönde etkiledi. Şirketin faaliyet giderlerinin ciro artışına paralel bir yükseliş göstermemesi faaliyet kârlılığını pozitif yönde etkilerken FAVÖK marjının da yüzde 23.06 seviyesine ulaşmasına neden oldu. Şirket ertelenmiş vergi gelirlerinin etkisiyle net kâr marjını yüzde 18.67 seviyesine yükseltti. Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yurtdışı satışlarının toplam ciro içindeki payı yüzde 68.8 ile ihracat oranı yüksek bir şirket olarak faaliyet göstermekte. Şirketin ana ihracat pazarları arasında yer alan Avrupa'da yüksek faiz ortamının ve yüksek enflasyonun etkisiyle talepte yaşanan düşüş, Türkiye'de talebin bir miktar canlı seyretmesiyle karşılandı. 2024 yılının ilk yarısı boyunca devam etmesini beklediğimiz yurtiçindeki ve yurtdışındaki yüksek faiz ortamı, talep üzerinde baskıya neden olabilir. Şirketin ana faaliyet alanını oluşturan beyaz eşya sektörünün talep esnekliğinin yüksek olması da oluşacak baskı üzerinde önemli bir etken olarak yer alıyor. Şirketin operasyonel faaliyetlerinde ise 2023 yılının ilk dokuz ayında kapasite kullanımı yüzde 77 olarak gerçekleşti. Şirket sürdürmekte olduğu kapasite artırım programında yeni bulaşık makinesi fabrikasının bina yatırımını tamamlanmış olup, yeni kurulan bir hattın devreye alma çalışmaları sürüyor. Mevcut bulaşık makinesi fabrikasındaki üretim hatlarının yeni fabrikaya taşınma sürecinin yılsonuna kadar tamamlanması ve yeni fabrikanın 2024 yılı başı itibarıyla tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. Üçüncü çeyrek finansal sonuçları ardından Vestel Beyaz Eşya şirketini 26.72 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamına alıyoruz. Hisse senedinin 12 aylık hedef fiyatımıza göre yüzde 54 yükseliş potansiyeli bulunuyor. Beyaz eşya sektörüne yönelik 2024 ilk yarı boyunca iç talep ve ihracat pazarlarında yavaşlama riskinin operasyonel performansta düşüşe yol açabilecek olmasına karşın, 12 aylık hedef fiyatına göre devam eden yüksek iskontosu sebebiyle şirkete yönelik tavsiyemizi "AL" olarak belirliyoruz.

AKÇANSA: Yılın ilk altı ayındaki güçlü finansal performansını üçüncü çeyreğe de taşıyan şirket 2023/9A döneminde net satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artırarak 10.6 milyar TL'ye çıkarırken (2022/9A 5.8 milyar TL) brüt kâr aynı dönemde yıllık yüzde 214 artışla 3.1 milyar TL'ye yükseldi. (2022/9A 990 milyon TL) Şirketin esas faaliyet kârı 2023/9A dönemde yıllık yüzde 225 artışla 2.6 milyar TL'ye, FAVÖK de aynı dönemde yıllık yüzde 208 büyüme ile 2.9 milyar TL'ye ulaştı. Şirketin enerji ve girdi maliyetlerinde düşüşle birlikte kuvvetli yurt içi talep operasyonel performansı destekledi ve esas faaliyet kârlılığı cirodan daha hızlı artış sağlarken, net kâr ise 2023/9A dönemde yıllık yüzde 147 artışla 2.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin enerji maliyetlerinde düşüş ve sabit maliyet disiplinine ek olarak yüksek talebin desteklediği artan ürün fiyatları kâr marjlarını oldukça pozitif etkiledi ve 2023/3Ç'de brüt kâr marjı yüzde 31.3, esas faaliyet kâr marjı yüzde 27.9, FAVÖK marjı yüzde 29 ve net kâr marjı yüzde 30.5 olurken, şirket 2023/9A dönemini yıllık 11.07 bps artışla yüzde 26.9 FAVÖK marjı ile güçlü bir şekilde tamamladı. Akçansa'nın güçlü operasyonel ve finansal performansında etkili olan yurtiçi taleple birlikte ihracatın ciro içindeki payı 2023/9A döneminde yüzde 34 seviyesine gerilerken, yurtiçi satışların toplam ciro içindeki payı yüzde 66 seviyesine yükseldi. Aynı oranlar 2022/12A sonuçlarında sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 58 seviyesindeydi. Düşük seviyedeki navlun maliyetlerinin Güneydoğu Asyalı tedarikçilerin rekabet gücünü artırması ve başta ABD olmak üzere ihracat pazarlarındaki çimento ve klinker talebinin önemli ölçüde azalması ile yurtdışı satışların ciro içindeki payı azaldı. Buna karşılık 2023 temmuz sonu itibarıyla yurtiçi çimento pazarının 2022'ye göre yüzde 20 büyümesinin desteği ile şirketin yurtiçi piyasa satışları güçlü biçimde arttı. Diğer yandan operasyonel nakit akışındaki pozitif seyir ve finansal gelirdeki iyileşme ile şirket üçüncü çeyreği 1 milyar TL'lik net nakit pozisyonu ile tamamlarken finansal risklerini azaltmakla birlikte olası temettü ödemesi açısından da nakit kapasitesini yükseltti. Net Borç/FAVÖK rasyosu da olumlu eğilimini korudu ve üçüncü çeyrekle birlikte -0.3 seviyesine geriledi. Akçansa Çimento şirketini üçüncü çeyrek finansal sonuçları ardından 220.4 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamına dahil ediyoruz. Hedef fiyatımıza göre yüzde 28 yükselme potansiyel bulunan hisse senedinde tavsiyemizi ise "NÖTR" olarak belirliyoruz. Bu yıl nominal yüzde 185, BIST- 100 endeksine relatif olarak ise yüzde 145 yükseliş sonrası 12 aylık potansiyel getirinin kısıtlanması "NÖTR" tavsiyemizin temel sebebi. Ancak Akçansa'nın ana pazarı olan Marmara Bölgesinde depreme karşı hızlanabilecek kentsel dönüşüm sürecinin çimento talebini artırabilecek olması ve bu durumun bölgeye yakınlık itibari ile Akçansa için lojistik maliyeti açısından önemli avantajlar sağlaması nedeniyle şirketin uzun vadeli yatırım fırsatı sağlayabileceğini not ediyoruz.

Pasifik Teknoloji halka açılmaya hazırlanıyor

İnşaat ve gayrimenkulden uluslararası lojistiğe, gıdadan imalat sanayiine, enerjiden madenciliğe farklı sektörlerde faaliyet gösteren Pasifik Grubu, 2019 yılından itibaren yatırımlarına başladığı Pasifik Teknolojiyi halka açmaya hazırlanıyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada çatısı altında bulunan Destel Bilişim, Ditravo, Icredible, ve Destel Connect gibi şirketleri ile siber güvenlikten yazılıma, IT/donanımdan, teknolojik altyapı hizmetlerine kadar çeşitli alanlarda geniş bir hizmet yelpazesine sahip olan Pasifik Teknoloji'nin gündeminde halka arzın yanı sıra şirket satın almaları ve birleşmelerin de bulunduğu belirtildi.

1980'li yıllarda imalat sanayi ile başlayan yolculuklarının, 2000'li yıllarda gayrimenkul ve inşaat sektörüne yaptıkları güçlü giriş ile ciddi bir ivme kazandığını belirten Pasifik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde de 40'a yakın şirketimiz bine yakın çalışanımız ile yatırıma, üretime, istihdama hız kesmeden devam edeceğiz. Lojistik operasyonlarımız tüm dünyada genişlerken, gayrimenkul ve inşaat alanında yeni simge projelere imza atacağız. Teknoloji ve bilişimde de yeni stratejik yatırımlara hazırlanıyoruz" dedi.

Pasifik Teknoloji'nin geçen yılı yaklaşık 500 milyon TL ciro ile kapattığını kaydeden Erdoğan, bu yılsonunda da cironun geçen yıla göre yüzde 50 artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Pasifik Teknoloji'yi halka arz etmeyi planladıklarını da dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu şirketimizi, bugüne kadar yaptığımız işleri daha güçlü şekilde büyütmek ve bunlara ilaveten teknoloji alanında yeni işler geliştirmek için halka arz etmeye, finansal ve kurumsal alt yapısını güçlendirmeye karar verdik. Halka arz konusundaki hazırlıklarımızı başlatmış ve kayıtlı sermaye sistemine geçiş başvurumuzu SPK'ya yapmıştık. Bu başvurumuz onaylandı ve halka arz aşamasına geçildi. Süreçler devam ediyor, yakında tamamlamayı ve yatırımcıların ilgisine sunmayı hedefliyoruz."

SPK'dan üç şirketin halka arzına onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta Çates Elektrik, Şeker Yatırım ve Batı Ege Gayrimenkul'ün halka arzına onay verdi.

Buna göre Çates Elektrik Üretim'in halka arzında, şirketin mevcut ortağı Parla Enerji Yatırımları'na ait 8 milyon 255 bin TL nominal değerli (B) grubu paylar halka arza konu edilecek. Ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 57.15 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Çates Elektrik, halka arz süreciyle 140 milyon 405 bin TL değerindeki sermayesini 24 milyon 795 bin TL yükselterek 165 bin 200 bin TL'ye çıkaracak.

Kurul'dan onay alan Şeker Yatırım Menkul Değerlerin halka açılma sürecinde ise şirket ortağı Şekerbank'ın sahip olduğu 17 milyon 500 bin TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. 1 TL nominal değerli Şeker Yatırım hisseleri 7 TL sabit fiyat üzerinden satılacak. Halka arzda hisselere fazla talep gelmesi halinde ise ek pay satışı yapılmayacak.

Halka arzla birlikte Şeker Yatırım sermayesini 35 milyon TL artırarak 155 milyon TL'ye yükseltecek.

Geçen hafta halka az başvurusuna SPK'dan onay alan son şirket olan Batı Ege GYO'nun 1 TL nominal değerli payları da 3,00 TL sabit fiyat üzerinden satılacak. Söz konusu halka arzda, ek pay satışı yapılmayacak. Halihazırda 525 milyon TL sermayesi bulunan Batı Ege GYO, halka arz ile 290 milyon TL'lik sermaye artırımı gerçekleştirecek. İşlem sonrasında şirketin sermayesi 815 milyon TL'ye ulaşacak.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloj ve Elektrik, Balıkesir OSB'de yeni bir üretim tesisi kiralanmasına karar verildiğini bildirdi. 5 bin metrekare kapalı alan ve 2 bin metrekare açık alana sahip fabrikada hücre ve koruma kumanda pano üretimlerinin kapasite artışları gerçekleşecek. Fabrikanın 2024 Ocak ayında faaliyet geçmesi planlanıyor.

BATIÇİM: Batıçim Batı Anadolu, Rekabet Kurulu tarafından Aydın'da faaliyet gösteren beton şirketlerine yönelik soruşturma başlatıldığını bildirdi. Rekabet Kurulu'nun şirketten savunma istediği belirtildi.

MEKA BETON: Meka Beton Santralleri'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Meka İthalat İhracat Pazarlama ile yurtdışındaki bir şirket arasında Orta Amerika pazarında Kırma Eleme Tesisi ve Beton Santrali satışı konusunda distribütörlük sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, İzmir ilinde inşası devam etmekte olan İzmir Amerikan Hastanesi Projesi'nin Elektrik İşleri'nin yapımına yönelik olarak verdiği 2,93 milyon euro + KDV ve 58,2 milyon TL + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiğini bildirdi. İşin 360 günde tamamlanması bekleniyor. Toplam tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 14.9'una karşılık geliyor. Öte yandan şirket, daha önce açıkladığı Folkart Nefes Projesi'nin elektrik işlerine ilişkin olarak verdiği teklifte sözleşme görüşmelerine başlandığını bildirdi.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv geçen hafta pay başına brüt 5,68 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,1.

SDT UZAY: SDT Uzay, geçen hafta pay başına brüt 0,39 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,1.

SABANCI HOLDİNG: SPK, Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ'nin 30.06.2023 tarihli finansal tabloları esas alınarak Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma AŞ'yi tüm aktif ve pasifiyle birlikte bir bütün halinde devralması suretiyle Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ bünyesinde birleşmesine onay verdi. Öte yandan Sabancı Holding Münih Üniversitesi'nde teknoloji merkezi açtı. Böylece Yapı Malzemeleri ve Sanayi Grupları bünyesindeki Ar-Ge ve teknoloji merkezlerinin sayısı biri yurtdışında olmak üzere yediden sekize yükseldi. Sabancı Teknoloji Merkezi, aynı zamanda Avrupa'daki ilk teknoloji merkezi olma özelliğini taşıyor.

REEDER TEKNOLOJİ: Reeder Teknoloji, 4,17 milyon dolar tutarında makine cihaz yatırımı yapıldığını bildirdi. Şirket, yaptığı yatırımla üretim teknolojisini geliştirmeyi hedefliyor.

SMARTİKS YAZILIM: Smartiks Yazılım, Total Specific Solutions ile olası bir stratejik ve finansal olanakların değerlendirilmesi adına görüşmeler yapıldığını bildirdi.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji, Çin'den 1,7 milyon euro tutarında sipariş alındığını ve teslimatın 2024 yılı ikinci çeyreğinde teslim edileceğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor.

VAKIFBANK: Türkiye Vakıflar Bankası, 323 milyon dolar ve 303 milyon euro tutarında toplam 653 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin edildiğini bildirdi. 367 gün vadeli kredi için dolar bazlı maliyet SOFR+yüzde3.5 ve euro bazlı maliyet euribor+yüzde3.25 olarak gerçekleşti.

AGROTECH YÜKSEK TEKNOLOJİ: Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım payları, 23 Kasım itibarıyla 5,21 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

OYAK ÇİMENTO: OYAK Çimento Fabrikaları AŞ tarafından, Oyak Denizli Çimento AŞ'nin 30.06.2023 tarihli finansal tablolar esas alınarak tüm aktif ve pasifleriyle birlikte bir bütün halinde devralınması suretiyle Oyak Çimento Fabrikaları A.Ş. bünyesinde birleşilmesine ilişkin yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji sermayesinin 410 milyon TL'den yüzde 188 oranında bedelsiz olarak 770 milyon TL artışla 1,18 milyar TL'ye yükseltilmesi için yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı bildirildi.

NATUREL ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, sermayesinin 33 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 132 milyon TL artışla 165 milyon TL'ye yükseltilmesi için yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi.

ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik, sermayesinin 64 milyon TL'den yüzde 306 oranında bedelsiz olarak 196 milyon TL artışla 260 milyon TL'ye yükseltilmesi için yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi.

BİZİM TOPTAN: Bizim Toptan Satış Mağazaları'nın, Yıldız Holding AŞ'nin sahip olduğu G2MEksper Satış ve Dağıtım Hizmetleri AŞ'nin sermayesinin yüzde 90'ına karşılık gelen 100.3 milyon adet payın iştirak modeliyle kısmi bölünme suretiyle şirket tarafından devralınmasına ilişkin yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola'nın bir iştiraki olan CCI International Holland, Pakistan'daki hisse alımını tamamlayarak Atlantic Industries'in yüzde 49.67 hissesini 300 milyon dolar tutarında bir anlaşma ile satın aldı.

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, TEB'den 266,7 milyon TL anapara değerinde yeni bir portföy satın aldı.

DEMİSAŞ DÖKÜM: Demisaş Döküm sermayesinin 100 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 100 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Litvanya'da yerleşik bir firma ile 2,5 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 2.5'ine karşılık geliyor.

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası, 411 milyon euro ve 465 milyon dolar tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlandığını bildirdi. Euro tarafında maliyet Euribor+yüzde3.25 olurken dolar tarafında maliyet ise Sofr+yüzde3.5 olarak gerçekleşti.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, daha önce paylaştığı Aydın'da yer alan jeotermal ruhsat sahasına ilişkin olarak fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve sondaj çalışmalarının başlatılmasına karar verildiğini bildirdi. Şirket 24 MW gücünde jeotermal enerji santralinden elde edilecek elektriğin yüzde 80'lik kısmını YEKDEM kapsamında dolar cinsinden satmayı planlıyor. Kalan yüzde 20'lik kısım ise şirketin ihtiyacı için kullanılacak.

MERCAN KİMYA: Mercan Kimya, Ankara'da faaliyet gösteren Fevup Brands E-Ticaret ve Bilişim Teknolojileri Anonim Şirketi ("Fevup Brands") firmasının yüzde 30 oranında hissesini almak amacı ile görüşmelere başlandığını bildirdi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Azerbaycan'da yer alan bir müşterisi ile 6,04 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6.9'una karşılık geliyor.

ASELSAN: Aselsan geçen hafta pay başına brüt 0,09 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,2.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, yüzde 85 bağlı ortaklığı aracılığıyla Avrupa'da yerleşik bir firma ile 413 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

COSMOS YATIRIM: Cosmos Yatırım Holding bağlı ortaklığı Cosmos Mühendislik, yurtiçinde bir müşterisi ile 13,3 milyon TL ve 544,7 bin dolar tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 12.5'ine karşılık geliyor.

DESA DERİ: Desa Deri İstanbul-Fatih'te yeni bir şube açıldığını bildirdi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak - Ekim dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 149 artışla 44,2 milyar TL'ye yükseldi.

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji payları, geçen hafta 12,77 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım, geçen hafta pay başına brüt 0,16 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,3.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, Kazakistan Cumhuriyeti Çimkent Valiliği ile seralara ilişkin yatırım projelerin planlanması ve uygulanmasına yönelik ön protokolün imzalandığını bildirdi.

ANATOLİA TANI VE BİYOTEKNOLOJİ: Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji, bir kamu kuruluşu ile 17,2 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 14'üne karşılık geliyor.

ETİLER GIDA: Etiler Gıda, internet ve mobil uygulama üzerinden yemek satış ve teslimatı yapan Migros Yemek ile kendi ürünlerinin satışına ilişkin anlaşma imzaladığını bildirdi.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji sermayesi geçen hafta 38 milyon TL'den yüzde bin 200 oranında bedelli olarak 456 milyon TL artışla 494 milyon TL'ye yükseltildi.

1000 YATIRIMLAR HOLDİNG: 1000 Yatırımlar Holding payları, geçen hafta 125 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

BİZE ULAŞIN