Yükseliş potansiyeli geride kalmış 40 hisse

Borsada yükseliş trendinin devam ettiğini belirten uzmanlar bu seviyelerde hisse seçiminin önemine vurgu yaparak endeksin ya da kendi potansiyelinin gerisinde kalmış ama yükseliş potansiyeline sahip hisselere dikkat çekiyor.
05.03.2024 13:18 GÜNCELLEME : 07.03.2024 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Oldukça güçlü bir performans sergilemeye devam eden BIST-100 endeksi arka arkaya sekiz haftadır yukarı yönlü bir trend izledi. BIST-100 endeksi bu eğilimini geçen haftaya başlarken de sürdürdü. Ve 9.450 puanın üzerini test etti. Ancak yine 9.400 puanın üzerinde kalıcı olmayı başaramadı. Teknik açıdan görünümün anlamlı şekilde değişmediğini düşünen analistler; aşırı alım bölgesinde yeni bir zirve yapmakta zorlanan endeksin daha iyimser bir zeminde hareket edebilmesi için ilk etapta 9.400'ün üzerinde kapanışlar yapması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar 9.400 direncini aşamayınca yönünü aşağı çeviren BIST-100 endeksinin kısa vadede 9.160 puanın altında kalmasının aşağı yönlü risklerin canlı kalmasına neden olabileceğini hatırlatıyor. Analistler; baskının sürmesi durumunda 8.930 puanın ilk önemli destek olarak takip edilebileceğini düşünüyor. Öte yandan Şubat ayı boyunca aşırı alım bölgesinde seyreden endeksin geçtiğimiz hafta zayıflaması uzmanlar tarafından daha sağlıklı bir teknik görünüm oluşması adına önemli bulunuyor. Hafta sonuna doğru ise BIST-100 endeksinin teknik açıdan önemli bulunduğu 9.160 puanın üzerini test ettiği görüldü.

Bu arada geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasaların yakından takip ettiği konu başlıklarından Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkacağı yönündeki haberlere açıklık getirerek; Türkiye'nin gri listeden Haziran ayında çıkmasını beklediklerini açıkladı.

Borsada yükseliş trendinin devam ettiğini belirten uzmanlar bu seviyelerde hisse seçiminin önemine vurgu yaparak endeksin ya da kendi potansiyelinin gerisinde kalmış ama yükseliş potansiyeline sahip hisselere dikkat çekiyor. Bu kapsamda

40 hissenin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"YÜKSELİŞ POTANSİYELİNE SAHİP HİSSELER"

Endeks yılbaşından bu yana yüzde 20'nin üzerinde performans gösterirken; bankacılık endeksinin yüzde 15'ler civarında, sanayi tarafında ise yüzde 25'in üzerinde bir trend izlediğini belirten BULLS Yatırım Genel Müdürü Kerim Dumanlı "Dolar bazlı baktığımızda ise endeksin dirençlerine yakın seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu hafta önemli bir haber akışı olmamakla birlikte hisse bazında spesifik hareketler görebiliriz" diyor.

"Orta uzun vadede endeks için hedefimiz tarihsel olarak gördüğü zirveler olan 5-5.5 cent düzeyi olur" diyen Dumanlı; yabancı yatırımcının ilgisinin artması ve CDS'lerdeki düşüş ile birlikte, halka açık şirketlerin çarpanlarındaki güçlenmenin piyasaya ilgiyi artıracağını düşünüyor.

Halka açık şirketlerin önümüzdeki dönemde tahmin edilen nakit akışlarını bugüne indirgeyerek değerlendirdiklerini de hatırlatan Dumanlı, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bu değer şirketin piyasa değerine göre aşağıda kalıyorsa, bu tür şirketler için yükseliş potansiyelinin varlığından söz edebiliriz. Çünkü portföy oluştururken endeksin ya da kendi potansiyelinin gerisinde kalmış ama yükseliş potansiyeline sahip hisseleri belirlemek önemli. Bu kapsamda endeksin ya da kendi potansiyelinin gerisinde kalan ve yükseliş potansiyeline sahip Koç Holding, Sabancı Holding, Akbank, İş Bankası, BİM, Migros, Turkcell, Emlak Konut GYO, Aselsan, Mavi Giyim, Türkiye Sigorta, Coca Cola İçecek. THY, Pegasus, TAV Havalimanları Holding, Ford Otosan, Ereğli, Kardemir, Şişecam ve Çimsa hisseleri orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir."

"BORSAYA İLGİ ARTABİLİR"

Bu hafta (4 Mart ) yurt içindeki en önemli gündem maddesinin açıklanması beklenen Şubat ayı enflasyon verisi olduğunu belirten İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Süheyla Gülver Esen, yurt dışında ise istihdam verileri olacağını düşünüyor. Şubat ayı enflasyonun aylık bazda yaklaşık yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 64.6 artacağını öngörüyor.

BIST-100 endeksinin üç aylık alçalan trendini Ocak ayında kırmasıyla yükseliş trendine girdiğini hatırlatan Esen, " Endeks 8.500 direncinin de kırılmasıyla yaklaşık bir ayda yeni tarihi zirve seviyesini (TL bazında) test ediyor. Zirve seviyeler ile birlikte kısa vadeli 9.600 seviyesi hedef haline gelebilir. Ayrıca her dönemin ayrı bir hikayesi olduğu gibi bu hikayelerden olumlu ya da olumsuz etkilenecek hisse senedi ve sektör grupları oluyor. Yüksek enflasyon ortamında fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı ve alternatif getiri arayışlarında risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalmasıyla borsaya da ilgi artabilir" diyor.

Bu süreçte bilanço dönemini de es geçmemek gerektiğini ifade eden Esen, Türkiye'nin 20 yıl sonra ilk kez enflasyon muhasebesi uyguladığına dikkat çekiyor. Duran varlıklarının öz kaynaklara oranı yüksek olan şirketlerin, duran varlıkları ve öz sermayelerindeki enflasyon düzeltmesinden olumlu etkileneceğini düşünüyor. Aktiflerini borç ile finanse eden şirketlerin enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenebileceğini de dile getiren Esen bu süreçte finansalları güçlü gelen şirketlerin endekse katalist etki yaratabileceğini söylüyor.

"YABANCILAR OLUMLU RAPORLAR GÖNDERİYOR"

Yabancı kuruluşların da sıklıkla Türkiye hisse senedi piyasalarına ilişkin olumlu raporlar göndermeye devam ettiğini de belirten Esen, "Bu süreçte gerek risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması (likidite bolluğu kaynaklı olarak mevduat tarafında da bir geri çekilme var) gerek yabancı beklentileri, gerekse de değerlemelerin öncülüğünde kısa vadeli endekste 310 dolar, orta vadede 325 – 350 dolar seviyeleri takip edilebilir. Teknik açıdan kısa vadede 9.000 psikolojik destek olarak ön plana çıkıyor" diyor.

Hisse senedinin endeksin gerisinde kalması diğer bir deyişle hisse senedinin sektör endeksi ya da genel endeks getirilerine paralel gitmemesi anlamı taşıdığına da dikkat çeken Esen konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Ancak burada da birçok dinamik olduğunu söylemek gerekiyor. Gerek temel, gerekse teknik analiz yöntemleri bu süreçte iyi kullanılmalı. Özellikle hisse senedi anlık konjonktüre uygun mu bu iyi filtrelenmeli. Ayrıca daha önce de altını çizdiğim gibi her dönemin ayrı bir hikayesi var ve bu hikayelerden olumlu ya da olumsuz etkilenen sektörler bulunuyor. Yabancı ilgisi başladığında bankalar ve holdingler, kur yukarı gittiğinde ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli ve kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen, yüksek enflasyonu tarifelerine yansıtan telekomünikasyon, sıkı para politikasından olumlu etkilenen sigortacılık şirketlerinin o dönemde ön plana çıktığı gibi."

Esen endeksin ya da kendi potansiyelinin gerisinde kalan ve yükseliş potansiyeline sahip Akbank, Garanti BBVA, Anadolu Sigorta, TAV Havalimanları, Pegasus, THY, BİM, Migros, Şok Marketler, Mavi Giyim, Ford Otosan, Doğuş Otomotiv, Tofaş Oto Fabrikaları, Torunlar GMYO, Coca Cola İçecek, Alarko Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, Çimsa, Arçelik, Turkcell ve Astor Enerji hisselerinin orta ve uzun vade için potansiyeli olduğunu düşünüyor.

"ENFLASYON MUHASEBESİNE TABİİ ŞİRKET BİLANÇOLARI"

Mart ayının genelinde enflasyon muhasebesine tabi olan şirket bilançolarını izlemeye devam edeceğimizi belirten İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer "Şirketlerin enflasyondan elemine edilmiş reel karlarının anlaşılması hem yurt içi hem de yurt dışındaki yatırımcılar açısından önemli olacaktır. Endeks içindeki ağırlığı yüksek şirketlerin beklentilerden pozitif bilanço açıklaması endeksi destekleyebilir. Aksi durumda beklentinin altında kalabilecek bilançoların 26 Aralık'tan bu yana yükselen endekste kar realizasyonu yaşaması adına belirleyici olabileceğini düşünüyoruz" diyor.

Şimdilik endekste yükselen trendin devam ettiğini hatırlatarak; buna karşın yükselen trend içinde yaşanabilecek kar realizasyonunu normal karşılayacaklarını söylüyor. 9.030 seviyesi kırılmadıkça kısa vadeli yükseliş eğiliminin 9.700 seviyesine doğru sürebileceğini düşünüyor. 9.030 desteğinin kırılması halinde satış baskısı, kısa vadede 8.700 seviyesine doğru hız kazanabilir diyen Özer endeksin seyrine yönelik beklentilerini ise şöyle özetliyor "Endeksin yükselen trendini bozacak, satış baskısını hızlandıracak yeni bir konu maddemiz bulunmuyor. Buna karşın yükselen trend içinde düzeltmeler olması normal. Bence şu an en önemli konu enflasyon muhasebesine tabi olan şirketlerin bilanço sonuçları. Bilanço sürecinin tamamlanması sonrasında hissede seçici olmak daha da kolaylaşacak. Seçim de Mart ayının önemli bir diğer gündem maddesi. Seçim sonrası ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların devam edip etmediği, dövizdeki seyir, swap kanalının açılıp açılmayacağı önemli konu başlıkları olacaktır. CDS'te yaşanan gerilemenin devam etmesi de bankacılık endeksini desteklemeye devam edecektir. Endekste orta uzun vadede 12.000 seviyesi görülebilir. Minimum olarak da 8.000 seviyesini izlemeye devam edeceğiz"

"YÜKSELİŞİN ALTINDA KALAN HİSSELERİN FİNANSALLARI"

Endeksin 26 Aralık'tan bu yana hem dolar bazlı, hem de TL bazlı yükselişini hızlandırdığını ifade eden Özer; bu yükselişte geride kalan potansiyel hisselerin önümüzdeki süreçte izlenebileceğini söylüyor. Endeks yükselişinin altında kalan hisselerin bilanço beklentilerinin önemli olacağına da dikkat çekiyor.

Özer; endeksin ya da kendi potansiyelinin gerisinde kalan ve yükseliş potansiyeline sahip Şişecam, Tüpraş, Ereğli, Enka İnşaat, Doğuş Otomotiv, Kardemir, Türk Traktör, Şok Marketler, Turkcell, THY, Arçelik, BİM, Koç Holding, İş Yatırım Menkul Değerler, Pegasus, Akçansa, Anadolu Efes, Astor Enerji, Akbank, Alarko Holding, Ülker Bisküvi, Biotrend Çevre ve Enerji, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Oyak Çimento ve Europower Enerji hisselerinin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

Seda Yalçınkaya ÖZER/ İntegral Yatırım Araştırma Müdürü

"Migros'un kendi markaları ile sektörde rekabetçi konumda olması önemli"

MİGROS: Yüksek enflasyon ortamında şirketin fiyat esnekliğine ve yine yüksek faiz ortamında pozitif nakit akışına sahip olması şirketi avantajlı kılıyor. Online ve fiziki tarafta artış gösteren müşteri trafiği, mağaza sayısındaki büyüme şirketin gelirlerini desteklemeye devam ediyor. Şirketin kendi markaları ile sektörde rekabetçi konumda olmasını beğeniyoruz. Aynı zamanda model portföyümüzde olan Migros hisselerinde hedef fiyatımız 521 TL.

TURKCELL: Mayıs ayından itibaren düşmesini beklediğimiz enflasyonla birlikte 2024 yılında telekomünikasyon sektörünün güçlü kalacağını düşünüyoruz. 2023 yılında güçlü artış sağlayan ARPU gelirleriyle birlikte model portföyümüze giren Turkcell'de fiyat artışlarına ek olarak müşteri sayısındaki artış da şirket özelinde hikaye yaratıyor. Fiyat düzeltmeleri, başarılı ARPU artışı, genişlemeye devam eden faturalı abone büyümede etkili oldu. Dijital servis ve Techfin işi gelir büyümesini destekledi. Turkcell hisselerinde hedef fiyatımız 98 TL.

PEGASUS: Yüksek seyreden havacılık verileri sektörü desteklemeye devam ediyor. Son finansallara baktığımızda özellikle etkin maliyet yönetimi ile artış gösteren karlılık rakamları ve güçlü seyreden marjlar finansalları destekledi. Yurtdışı tarafa ağırlık verilmesi ise bilançoyu destekleyen bir başka faktör oldu. 2024 yılında da trafik verilerinin güçlü gelmesini bekliyoruz. Bu çerçevede Pegasus hisselerinde hedef fiyatımız 1.280 TL.

Kerim DUMANLI/ BULLS Yatırım Genel Müdürü

"THY hisseleri portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir"

TÜRK HAVA YOLLARI: Şirketin 2023 itibarıyla yolcu sayısı yıllık yüzde 16.1 artışla 83.4 milyona ulaştı. Türkiye'nin 60 ülkeye 3 saatlik uçuş mesafesindeki lokasyon avantajı ve nispeten ucuz TL'nin 2024 turizm sezonu için de yüksek potansiyel yaratacağına inanıyoruz. Covid sürecinde bölgesel havacılık uygulamalarının farklılaşması nedeniyle Çin'e uçuşlar durduruldu ve Amerika'ya açılan 6 yeni destinasyonda geniş gövdeli uçaklar kullanıldı. Çin'e uçuşların yeniden başlamasıyla birlikte Uzak Doğu'nun katkısı artmaya başladı ve 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 37 arttı. Türk Hava Yolları'nın yolcu dağılımının coğrafi kompozisyonundaki iyileşmenin, coğrafi riskleri azaltmanın yanı sıra güçlü talep ivmesinin devamına da destek olacağına inanıyoruz. Şirket mevcutta filosunda 450 uçağa sahip. Şirket yayınladığı 2033 vizyonunda filosundaki uçak sayısını 800'ün üzerine çıkartarak 173 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. Türk Hava Yolları ayrıca AJET markasını kurarak LCC sınıfında da hızla büyüme adımları atıyor. Özellikle Sabiha Gökçen'deki 2. pistle beraber AJET markasının büyüme yolculuğunu hızlandırmayı planlıyor. Şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere takip edilebilir.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding'in NAV'ında şu anda en yüksek paya finans segmenti (Akbank, Aksigorta, Agesa Hayat Emeklilik) sahip. Portföyünde finansal aracıların payının yüksek olması nedeniyle holdingin makroekonomik politikalarda devam eden normalleşmeye ve bunun sonucunda Türkiye'nin risk primindeki kademeli düşüşünden en olumlu etkilenecek şirketlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Şirket ayrıca özellikle enerji iş kolunda yatırımlarını genişletiyor. Bu kapsamda Muğla ve Balıkesir'deki her biri 250 MW'lık yatırımların da dahil edilmesiyle Enerjisa Üretim YEKA-2 projelerinin büyüklüğü 1.000 MW'a ulaştı. Sabancı Holding 3.7 GW kapasiteli 23 santralle 2022'de 14.6 TWh elektrik üretirken, 2026 yılında yeni yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 5.0 GW'ın üzerinde kurulu güce ulaşmayı bekliyor. Sabancı Holding buradan 15 yıl boyunca garantili dolar gelir elde edecek. Ek olarak Sabancı İklim Teknolojileri çatısı altında Sabancı Yenilenebilir Enerji, ABD'de 272 MW'lık güneş enerjisi santrali kurulumuna yönelik proje lisans alımını tamamladı. Projenin 2Ç24'te tamamlanması bekleniyor. Holding hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere takip edilebilir.

COCA COLA İÇECEK: Şirketin (CCI) konsolide satış hacmi 2023 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 2.6 azalış gerçekleştirse de dinamik fiyatlamayla beraber 2023'de net satışların kuvvetli seyri sürüyor. CCI'nın yurt içi işlerinde 2024'de yıllık bazda yüzde 5'lik bir büyüme bekliyoruz. Ayrıca şekersiz ürünlere ve küçük paketli ürünlere olan talebin artması, ürün gamını iyileştirdi ve marjları destekledi. CCİ'nin 2023 maliyetlerinin yüzde 30'u konsantre, yüzde 30'u paketleme, yüzde 20'si şeker ve yüzde 20'si genel giderlerden oluşuyordu. Şirket proaktif risk politikasıyla şekerin yüzde 55'ini (finansal riskten korunmanın mümkün olduğu pazarlarda yüzde 90'ı), alüminyumun yüzde 70'ini ve reçinenin yüzde 70'ini hedge etti. Korunan paketleme maliyetlerinin ve maliyet artışlarını fiyatlara yansıtma yeteneğinin 2024'de maliyet baskılarını hafifleteceğine inanıyoruz. Şirket ayrıca sene başında 2024 yılı için öngörülerini paylaştı. Bu öngörülere göre şirket, hem Türkiye hem uluslararası operasyonlarında orta tek haneli bir büyüme, yüzde 40-45 arası bir net satış büyümesi ve 2023 yılına paralel FAVÖK marjı seviyeleri öngörüyor. Ek olarak Coca-Cola İçecek, faaliyet gösterdiği coğrafyalardaki inorganik büyüme fırsatlarını sürekli değerlendiriyor ve bu kapsamda CCBB'nin (Bangladeş) üretim ve satış haklarını 130 milyon dolar karşılığında TCCC'den satın alımını gerçekleştirdi. Dünyanın 8'inci en büyük nüfusuna sahip olan Bangladeş (169.8 milyon) satın alınırsa Coca Cola'nın faaliyet gösterdiği ülkeler arasında 2'nci en büyük nüfusa sahip ülke olacak. Bangladeş pazarının potansiyel büyümesi göz önüne alındığında, olası satın almanın değerlememiz üzerinde yukarı yönlü bir risk oluşturduğuna inanıyoruz. Şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere takip edilebilir.

Süheyla Gülver ESEN/İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı

"Mavi Giyim'de 158 TL hedef fiyat öngörüyoruz"

MAVİ GİYİM: Şirketin ilk dokuz aylık finansallarında gelirin yüzde 67'si perakende, yüzde 24'ü toptan, yüzde 9'u e ticaretten, yüzde 87'si ise Türkiye operasyonlarından gerçekleşti. Türkiye gelirleri 9A22'de 6.0 milyar TL'den 9A23'te yüzde 104 artışla 12.4 milyar TL'ye yükseldi. Yurt dışı gelirler yüzde 8 büyüdü. Gelirler 1.3 milyar TL'den 1.8 milyar TL'ye ulaştı. Yurt dışı gelirlerin yüzde 45'i toptan operasyonlardan kaynaklandı. Şirket tarafından 2023 yılsonu beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gidildi. Revizyonda konsolide gelir büyümesi ve FAVÖK marjı yükseltildi. Etkin maliyet yönetimi, yükselen enflasyon ve ücret artışları karşısında faaliyet giderlerinin satışlara oranında iyileşme kaydetmesine ek olarak öne çekilen talep ile adetsel bazda büyümenin sürdürülebilirliğinin potansiyelin habercisi olduğunu düşünüyoruz. 2023 yılı beklentilerinin de yukarı yönlü güncellendiği düşünülürse kısa vade de yüzde 11 yükseliş potansiyel ile 158 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM: Türkiye perakende sektörünün önemli şirketlerinden olan BİM'in yüksek kalite ve düşük risk profiliyle dalgalı piyasalarda cazip bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Enflasyondaki yukarı yönlü seyirle birlikte indirim marketlerine olan ilginin artması da şirkete ayrı bir potansiyel yaratabilir. Güçlü mağaza ağı, fiyatlandırma politikası ve enflasyonun satışlara yansıtılabilmesi ile BİM hisseleri kısa vadede 408 TL'yi görebilir.

ALARKO HOLDİNG: Riski dağıtan çeşitlendirilmiş portföy dağılımları, piyasa değerlerinin net aktif değerlerini yansıtmaması ve piyasa ortalamalarının altında seyreden rasyoları nedeniyle 2024 yılında seçici olmak kaydıyla holding sektöründe potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Şirketin özellikle 2023 yılında yaptığı tarım ve havacılık yatırımları uzun vadede öne çıkabileceği gibi, enerji faaliyetlerindeki yüksek montanın da devam etmesi şirkete katalist etki yaratabilir. Bu kapsamda Alarko Holding hisselerinde kısa vade de 145 TL'li seviyeler hedef haline gelebilir.

ORGE bir yılda 10 megavatlık solar kurulumu yaptı

Elektrik taahhüt sektöründe faaliyet gösteren ve geçen yıl yenilenebilir enerji yatırımlarında düğmeye basan ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, son bir yılda çatılara 10 megavatlık güneş paneli (solar) kurulumu gerçekleştirdi. 2024'e de iddialı başlayan ORGE'nin hedefi arazi ve çatılarda ilk etapta yıllık 50 megavat kurulum yapmak.

ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda çok büyük bir atak yaptığını belirterek, "Panel üretiminde kapasite bakımından dünyada beşinci sırada yer alıyoruz. Bu aynı zamanda Avrupa'nın en büyük üretim kapasitesi" dedi. Türkiye'de yıllık 1.5-2 gigavat mertebesinde güneş enerji santrali kurulumunun gerçekleştirildiğini anlatan Özsoy "2023 sonunda güneş enerjisinde kurulu kapasitenin 12.2 gigavata ulaştığı görülüyor. Ancak 2035 hedefi 52.9 gigavat. Yani yaklaşık 5 katlık bir büyüme planlanıyor" diye konuştu. Sektör açısından çok büyük bir fırsatın olduğunu anlatan Özsoy, "2024'te iç pazarda çatı GES potansiyeli 2 bin megavat olarak öngörülüyor. Mevcut tesislerin çatılarına sonradan GES kurulması dışında artık yeni inşa edilen tesislerin çatıları proje aşamasında solar sistemli olarak dizayn ediliyor. Panel fiyatları, teknolojik ilerlemeler uygulama kolaylığı, kurulum maliyetlerinde düşüş sağlıyor" ifadelerini kullandı.

2023 yılı itibariyle yenilenebilir enerji sektöründe faaliyete başladıklarını aktaran Özsoy "Ancak elektrik taahhüt sektöründe ORGE 26 yıllık bir tecrübeyi çantasında tutuyor. Bu da ORGE'ye karşı ciddi bir güven oluşturuyor. Bu kapsamda geçen yıl başladığımız sektöre hızlı bir giriş yaptık ve bir yılda çatılara 10 megavatlık güneş paneli (solar) kurulumu gerçekleştirdik" dedi.

2024 yılında hem çatı hem de arazide 50 megavat güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Özsoy, bu alanda özellikle endüstriyel çatılara kurulan güneş santrallerinin öne çıktığına dikkati çekti. Özsoy, "Çatı solar maliyeti birim veya megavat başına maliyet araziye göre çok daha uygun çünkü arazi güneş enerjisi yatırımında arazinin maliyeti var. Ayrıca enerji nakil hattı ve orta gerilim maliyetleri mevcut. Bir çatıda yapılan 1 megavatlık solar yatırımın geri dönüş süresi 3-4 yıl iken, bu süre arazide 6 yıla kadar çıkıyor" diye konuştu.

ORGE'nin çok büyük bir mühendislik şirketi olduğunu aktaran Özsoy, "Dolayısıyla bize gelen kurumsal firmalara doğru mühendislikle daha optimal, daha doğru, daha güvenli çözümler sunmamızı sağlıyor. Diğer taraftan yaptığınız yatırım 25 yıl boyunca elektrik üretmeye devam edeceği için iyi markalar kullanıyoruz. Bunların arasında 30 yıla kadar performansı olan ürünler var. Dolayısıyla 25-30 yıl boyunca bu yatırımınız size sağlıklı bir şekilde elektrik üretimi sağlıyor. Böyle bir yatırım için doğru bir danışmanlık doğru bir yönlendirme şart. Biz keşif yaptığımızda ne olursa olsun biz yaparız demiyoruz. Eğer çatısı uygun değilse müşterimize bunu belirtiyoruz ve bunun için yapması gerekenleri anlatıyoruz. Çünkü bu 25 yıllık bir yatırım." açıklamasını yaptı.

Pasifik Teknoloji , Titra Teknoloji'nin yüzde 51'ini aldı

Pasifik Teknoloji, Türkiye'nin ilk insansız helikopteri Alpin ile adını duyuran Titra Teknoloji A.Ş'nin yüzde 51'ini, hazırlatılan değerleme raporu kapsamında tespit edilen 478 milyon 197 bin TL bedel ile satın aldı. İnşaat ve gayrimenkulden uluslararası lojistiğe, gıdadan imalat sanayiine, enerjiden madenciliğe kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren Pasifik Grubu bünyesinde bulunan ve 13 Şubat'ta Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri A.Ş (Pasifik Teknoloji), bu satın almayla ürün ve hizmet kapsamını genişletmeyi hedefliyor.

Pasifik Grubu CEO'su F. Nusret Dur, halka arz sürecinde de belirttikleri gibi şirket satın alma ve birleşmeler ile Pasifik Teknoloji'nin hem ürün ağını geliştirmek hem de yeni pazarlara açılmak için yatırımlarına devam ettiğini söyledi. Ankara merkezli Titra Teknoloji'nin yüzde 51 oranındaki hissesini 478 milyon 197 bin TL bedel karşılığında satın aldıklarını ifade eden Dur, şunları söyledi:

"Titra, Türkiye'nin ilk insansız helikopteri olarak envantere alınan Alpin ile adını duyuran bir şirket. Askeri ve sivil kullanıma uygun insansız hava araçları sistemleri, akıllı sağlık sistemleri, akıllı şehirler, yapay zeka, siber güvenlik teknolojileri, büyük veri (big data) analizi gibi alanlarda inovatif projeler üretiyor. Titra Grup şirketleri bilişim alanında entegratörlük ve saha bakım hizmetleri, envanter yönetimi gibi alanlarda da kurumsal müşterilere ve çeşitli kamu kurumlarına hizmet sunuyor."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi'nin 2023 net karı artan öz sermaye karlılığı ile birlikte beklentilerin üstünde gerçekleşti. Şirket faiz gelirlerini 2022 yılında 1.1 milyar TL iken 2023 yılında yüzde 120 artırarak 2.3 milyar TL'ye yükseltti. (çeyreklik %47'lik bir artış ile) Faiz giderleri ise 127 milyon TL olarak gerçekleşti. (2022: 71 milyon TL) Gelecek Varlık Yönetimi böylece faaliyet gelirlerini bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 59 artırarak 1.2 milyar TL'lik gelir elde etmiş oldu. Artan faaliyet karı ile birlikte net kar 9A2023 dönemi için 504 milyon TL tutarında iken son çeyrekte 351 milyon TL tutarında net kar elde edildi ve şirket 2023 yılını bir önceki yıla kıyasla yüzde 119 artış ile (bir önceki çeyreğe kıyasla %70) 855 milyon TL net kar ile kapattı.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, bağlı ortaklığı olan Erde Mühendislik ile Dünya Göz Hastanesi için verdiği iş tekliğinin kabul edildiğini bildirdi. Toplam alınan iş 80.4 milyon TL olup şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 4.5'ine karşılık geliyor.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, yurtdışında yerleşik bir müşterisi ile 6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 23'üne karşılık geliyor.

MEKA BETON: Meka Beton, yurtiçi yerleşik üç şirket ile 720 bin TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.1'ine karşılık geliyor.

NATUREL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 13.0 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 45'ine karşılık geliyor. Şirket ayrıca BOSSA ile 7.8 milyon dolar tutarında ek bir sözleşme imzaladı. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 27'sine karşılık geliyor.

OBA MAKARNACILIK: Oba Makarnacılık payları 1 Mart itibariyle 39.24 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ARTEMİS HALI: Artemis Halı payları 4 Mart itibariyle 25.36 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik, 26 Mart'ta pay başına brüt 2.33 TL temettü ödeme kararı verdi.

OTOKAR: Otokar, 3 Nisan'da pay başına brüt 6.0 TL temettü ödeme kararı verdi.

PEGASUS: Şirket açıklamasına göre Pegasus 102.3 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin 397.7 milyon TL artırılarak 500 milyon TL'ye çıkarılmasına ve sermaye artırımında kullanılacak tutarın bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılmasına (%389) karar verdi.

ASELSAN: Aselsan, Savunma Sanayi Başkanlığı ile 82 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 8.7'sine karşılık geliyor. Teslimat 2024-2027 yılları arasında yapılacak.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun açtığı ihalede 51.7 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 17.5'ine karşılık geliyor.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, yurtdışında üretim yapan Recordati Grup Şirketlerinden, EUSA Pharma (UK) Limited, Recordati Rare Diseases, Recordati AG Rare Diseases Branch ve Recofarma İlaç ve Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

ALVES KABLO: Alves Kablo Sanayi payları 29 Şubat itibariyle 19.45 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.

EREĞLİ: Ereğli Demir ve Çelik sermayesinin 3.5 milyar TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 3.5 milyar TL artışla 7 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

AGROTECH: Agrotech, Türkmen Telekom'un açtığı ihalede kazanan şirket olduğunu bildirdi. Şirket daha önce Aralık ayında ihaleye katılacağını bildirmişti. İhale tutarı 300 milyon dolar olarak açıklansa da detaylar kesinleşme sonrasında bildirilecek.

DOĞAN HOLDİNG: Doğan Holding, bağlı ortaklığı olan Öncü Girişim Sermayesi'nin Gama Recycle sermayesinin yüzde 70'ine karşılık gelen payların satın alınmasına ilişkin karardan vazgeçildiğini bildirdi.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Emek Satış Pazarlama aracılığı ile 1.9 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 26.5'ine karşılık geliyor.

HİDROPAR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket Kontrol sermayesi geçen hafta 35 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 70 milyon TL artışla 105 milyon TL'ye yükseltildi.

KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman, Afrika'da bir şirket ile 7.7 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 26'sına karşılık geliyor.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, Kocaeli ili Demirciler Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilecek Metal Oksit Çatı Güneş Enerji Santrali Projesi'nin kurulum işlerine yönelik olarak verdiği 147 bin dolar + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.5'ine karşılık geliyor.

TÜRK TRAKTÖR: Şirket Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına brüt 62.96 TL ve toplamda 6.3 milyar TL olacak şekilde nakit temettü dağıtım kararı alındı. Temettü verimi brüt yüzde 7.5 seviyesinde olup, ödemenin 1 Nisan tarihinde yapılması bekleniyor.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir Çelik, pay başına brüt 0.5 TL temettü ödeme kararı aldı.

SELÇUK ECZA: Selçuk Ecza, 18 Nisan'da pay başına brüt 0.25 TL temettü ödeme kararı aldı.

AKÇANSA: Akçansa'nın 2023 net karı vergi gideri etkisiyle baskı altında kaldı. Akçansa satışlarını yıllık bazda yüzde 12 oranında artırırken brüt kar marjının 2022 yılındaki yüzde 8.4'ten 2023 yılsonunda yüzde 21.2'ye yükselmesi ile birlikte brüt karında yüzde 184 oranında yükseliş gösterdi. Akçansa FAVÖK marjı yüzde 21 olarak gerçekleşirken yıllık bazda yüzde 143'lük bir artış ile 2023 yılında 3.9 milyar TL'lik FAVÖK elde etti.

OTOKAR: Otokar'ın 12 aylık net karı vergi geliri etkisiyle 2 milyar TL olarak gerçekleşti. Otokar enflasyon muhasebesi uygulanan finansal tablolarında, 12 aylık satışlarını yıllık bazda yüzde 53 oranında artırarak 27.2 milyar TL olduğunu açıkladı. Brüt kar marjı 2022 yılındaki yüzde 22.7'den 2023 yılsonunda yüzde 23.2'ye yükselse de, enflasyon muhasebesi uygulanmayan 9 aylık brüt kar marjı olan yüzde 30 seviyesine göre daha düşük gerçekleşti. FAVÖK marjı da 12 aylık sonuçlarda yüzde 6.1 oldu. (9 aylık enflasyon muhasebesi uygulanmamış bilançoda FAVÖK marjı %13.6 olarak gerçekleşmişti)

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası sermayesi geçen hafta 10 milyar TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 150 milyon TL artışla 25 milyar TL'ye yükseltildi.

OBASE BİLGİSAYAR: Obase Bilgisayar, bir havayolu şirketi ile beş yıl süreli kurumsal raporlama lisans ve bakım sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Söz konusu sözleşmenin şirketin 2023/9A (12 aylık) dönemi hasılatının yüzde 10'undan fazla olması bekleniyor.

NUH ÇİMENTO: Nuh Çimento geçen hafta pay başına brüt 6.0 TL temettü ödedi.

BİZE ULAŞIN