Büyücü bir ‘muggle’ olmaya ne dersiniz?

Harry Potter karakterlerinden esinlenen markalı ürünler, büyücülük okulu Hogwarts’ı sıradan insanların evine taşıyor. ‘Muggle’lar yani büyücülük yeteneği olmayan insanlar, en çok asa, pelerin, ajanda, kitap, kitap ayracı, kupa, anahtarlık ve funko pop ürünleri tercih ediyor. Üstelik deneyim mağazalarının sayısı da her geçen gün artıyor.
30.07.2022 22:19 GÜNCELLEME : 01.08.2022 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Türkiye ve dünyada sevilen kitap ve film serilerinden biri olarak karşımıza çıkan Harry Potter, yıllardır popülerliğini koruyor. İlk defa 1997'de yayınlanan yedi kitap serisi boyunca "Hayatta Kalan Çocuk" ile "Adı Anılmaması Gereken Kişi"nin mücadelesini anlatan bir eser olarak karşımıza çıktı. Yine 2001 yapımı olan ilk filmiyle her yaştan kitleye hitap etmeyi başardı. Harry Potter yazarı Joanne Kathleen; "Jo" Rowling veya bilinen adıyla J. K. Rowling'in büyücülük dünyası ile adeta hayranlarının eğlenmesi için koleksiyon, replika ve kıyafet talebi oluşturmuş oldu. Özel film replikalarından kırtasiye ürünlerine, kıyafetten koleksiyon ürünlerine kadar binlerce çeşitte ürün gamı mevcut. Üstelik fiyatlar her kesime uyacak şekilde; 5 TL'ye de ürün var, 58 bin TL'ye de. Sihirbaz Okulu CEO'su Koray Özdemir, satışların hep ön planda olduğunu ancak son zamanlarda 'Fantastik Canavarlar' serisinin sinemada tekrar canlanması üzerine ürün satışlarının hareketlendiğinden bahsediyor. D&R Genel Müdürü Mustafa Altındağ ise ürünlerin piyasaya çıkması, reklam ve tanıtımla da desteklenmesiyle son yıllarda ilginin daha da arttığı görüşünde. Bkmkitap da bu yılı 350 milyon TL'lik satışla kapatmayı hedefliyor.

Bu hareketli ve büyülü dünyayı sizler için araştırdık…

FANTASTİK BİR DENEYİM SUNUYOR

Sihirbaz Okulu, yaklaşık dokuz senedir Warner Brothers lisansiyesi olarak yoluna devam ediyor. Özel film replikalarından kırtasiye ürünlerine kadar 2 bin 415 çeşit ürünle Türkiye ve Avrupa'da geniş bir ürün yelpazesine sahip. Şu an halihazırda sekiz şubesi mevcut. Ancak iki tane de inşaatı süren projesi varmış. Sihirbaz Okulu görüşmelerle birlikte bu yılı 18 mağaza ile kapatmayı hedefliyor. Son 18 aydır Harry Potter ağırlıklı ürün satışlarının iyice önem kazandığı görüşünde olan Sihirbaz Okulu CEO'su Koray Özdemir, kuruluş hikayesinden şöyle bahsediyor:

"Sihirbaz Okulu, pek çok disiplin, ihtiyaç ve hayalin birleşimi. Özellikle bu fantastik dünyayı sevenlerin hayatlarına dokunacak sadece ürün satın alacakları bir yer değil, ayrıca bu dünyayı yaşayacakları ve aynı sevgiye sahip farklı hayranlarla da aktiviteler katılabilecekleri bir buluşma noktası. Disney Enstitüsü'nden aldığım eğitim ve lisans dünyası içindeki tecrübelerin birleşimiyle bu mağaza fikrini oluşturdum" diyor. Burada ürünler; yerli lisanslı üretimler ve ithal ürünler olarak iki ayrı grupta yer alıyor. Özdemir, geçen sene iki mağaza ile hizmet verdiklerini söyleyerek seneyi 8 milyon ciroyla kapattıklarını ifade ediyor. Özdemir, bu sene ise sekiz ve eklenecek diğer iki mağaza ile rakamı 24 milyon ciroya taşımak istediklerinin altını çiziyor. Sihirbaz Okulu, ürün bazında 138 binden fazla ürün satışı gerçekleştirmiş. Bu seneki hedef ise yeni mağazalarla birlikte 240 binden fazla ürün satışına ulaşmak. Mağazadaki en pahalı ürün 58 bin TL'lik bir heykel. En ucuz ürün ise 5 TL'ye satılan kitap ayraçları. En çok koleksiyon ürünleri ilgi görüyor. Özdemir, kurdaki dalgalanmaların fiyatları çok etkilediğini söylüyor ve döviz bazlı bir lisansa sahip oldukları için kur artışlarının anlık olarak değişebildiğini hatırlatıyor. Müşteri portföyünde yediden 70'e herkese hitap ettiklerini de sözlerine ekleyen Özdemir, "Bu fantastik dünya her yaşa her kitleye hizmet ediyor. 38 yaşında bir yetişkin büyücü cübbesini keyifle giyebilirken, beş yaşında bir ziyaretçimiz de pelüş Zümrüdüanka Kuşu'nu tercih edebiliyor" diyor. Müşterilerin özel sihir gösterisiyle kendi asalarını seçebildiği bir bölümde olduğunu söyleyen Özdemir, bu bölümde ciddi asa satışlarının olduğunu, bugüne kadar 8 bin 460 adet kahraman asası sattıklarını da vurguluyor. Özdemir, en çok fark yaratan ürünün ise koleksiyonlar için olan Funko Pop ürünü olduğunu söylüyor. Harry Potter ürünlerine kitabının çıktığı ilk günden itibaren yaklaşık 20 senedir ciddi bir talebin olduğunun da bilgisini paylaşan Özdemir, "Ancak 20. sene özel koleksiyonları Fantastik Canavarlar serisiyle sinemada tekrar canlanması üzerine ürün satışlarını tekrar yukarı doğru ivmelendirdi. Ayrıca çok çeşitli ürünlerin de pazara katılması önemli bir etken" diyor. Ağırlıklı olarak mağazadan satış gerçekleştirdiklerini de ekleyen Özdemir, deneyimin önemli bir etken olduğunu ifade ederek, özel çalışılmış her mağazasında farklı mimari tasarımları, koleksiyon ve sergi ürünleri, workshoplar ile müşterilere yüz yüze ulaşmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Özdemir, en son Sihirbaz Okulu'nun bir deneyim mağazası olduğunu söyleyerek konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor: "Her hafta her lokasyonda farklı bir aktivite, workshop ya da hayran buluşması oluyor. Bu dünya sadece alışveriş yaptığınız değil, yaşadığınız fantastik bir deneyim olması önceliğimiz. Benim hep ekibimle paylaştığım bir misyonum var. Biz bir mağaza değil bir network'ü yönetiyoruz. Bizim müşterilerimiz yok; macera arkadaşlarımız var."

18-24 YAŞ ARASI GRUBUN İLGİSİ YÜKSEK

Bkmkitap, ilk Harry Potter kitabının çıktığı tarihten bu yana ürün satışı gerçekleştiriyor. Bkmkitap Kurumsal İletişim yetkilerinin verdiği bilgiye göre, toplam 445 adet Harry Potter ile alakalı ürün bulunuyor. Harry Potter kitaplarının telif haklarını ise BKMkitap doğrudan yayınevleri ile halledip sadece satışını gerçekleştiriyor. Burada en çok talep edilen ürün Mabbels Harry Potter Ajandası. Fiyatı ise 103.94 TL. Müşteri portföyünde en büyük oranı, yüzde 27.86 ile 18-24 yaş arası oluşturuyor. Yüzde 26.71 ile 25-34 yaş arası, yüzde 20.77 ile de 35-44 yaş grubu oluşturuyor. Bu ürünlere genel talebin hep yüksek olduğunu belirten yetkililer, trend ve yapılan kampanyalara göre de talebin değişebileceğini hatırlatıyor. Geçen yıl Bkmkitap, Harry Potter ürünleri özelinde yaklaşık 250 milyon TL'lik satış yapmış. Bu yıl ise 300-350 milyon arasında satış hedefliyor.

"SON YILLARDA İLGİ DAHA DA ARTTI"

Mustafa ALTINDAĞ / D&R Genel Müdürü

Mağazalarımızda yaklaşık dört yıldır Harry Potter ürünlerini satıyoruz. ve stok kodlu 400 ürün bulunuyor. Ağırlıklı olarak distribütör firmalardan ürün alıyoruz. Oyuncak kategorisinde bu yıl ilk defa kendi ithalatımıza başladık. İngiltere Spinmaster ve Wow Stuff (D&R özel marka) firmalarından ürün alıyoruz. Harry Potter ürünlerinde en fazla talep görenler ajanda, kitap ayracı, kupa ve anahtarlık. Bizce ürünlerin hep trendi ve fanları vardı, ancak ülkemizde ürün olmadığı için farkındalık yaratılmadı. Ürünlerin piyasaya çıkması ve reklam tanıtımıyla da desteklenmesiyle son yıllarda ilgi daha da arttı. En ucuz ürünümüz 9.99 TL ile başlayan kitap ayracı, en pahalı ürünümüz de 2 bin 500 TL olan Lego kalesi. Ayrıca, D&R olarak Harry Potter'ın 20. yılına özel geçtiğimiz sene birbirinden eğlenceli etkinliklere imza attık. D&R İstinyePark mağazası, Türkiye'de ilk defa Hogwarts Express temalı ürün standına da ev sahipliği yaptı. İkonik karakterin ve ilk filmin 20. yıl dönümüne özel minik fanlar; boyamadan puzzle yapmaya, Harry Potter'ın büyüleyici dünyasının asalarını tanımaktan 'Hogwarts' atmosferinde fotoğraf çekilmeye kadar pek çok etkinliğin parçası oldu.

"GÖRÜNMEZLİK PELERİNİ" VE "TOM RIDDLE'IN GÜNLÜĞÜ" REVAÇTA

İhsan Mehmet OĞRALI / Junoo Toys & Gadgets Kurucusu

Junoo, bir ihtiyaçtan doğdu aslında. Hem oyuncak konusunda hem 'gadget' konusunda beğendiğimiz, satın alabileceğimiz ürün sayısı giderek azalmaya başladı. Yurt dışında ise bu konuda büyük bir pazar var. Fuarlarda gördüğümüz ödül alan oyuncaklar ve 'gadget'lar çok ilgimizi çekmeye başladı, onları araştırmaya başladık ancak burada hiçbirini bulamıyorduk. Sonra "neden biz getiremeyelim ki?" dedik ve Junoo doğmuş oldu. 2019'dan bu yana hizmet veriyoruz. Son bir yıldır da Harry Potter ürünlerinin satışını gerçekleştiriyoruz. İlk olarak beş parça ile başladık, şu an Harry Potter kategorisinde 21 ürün bulunuyor. Ürünü verdiğimiz bayilerimizle birlikte Türkiye'nin her yerine yayılan 60'tan fazla mağazada varız. Bulunduğumuz satış noktaları sürekli artıyor. Ürünlerimizin tamamı ithal. Rakamlarımız ise yükselen bir ivmeyle sürekli olarak değişiklik gösteriyor. Harry Potter ürün gamındaki kişilerin uygulamayla görünmez olduğu "Görünmezlik Pelerini" ve "Tom Riddle'ın Günlüğü" ürünlerimiz çok ilgi görüyor. Bunun dışındaki markalarımız arasında ise nostaljik görünüme sahip Arcade1Up Lisanslı Oyun Konsolu oldukça seviliyor. Ürünlerimiz, hem çocuklara hem de içindeki çocuk hep canlı kalanlara yönelik. Bu sebeple her yaş kitlesinin beğenisini topluyoruz. Geçen yıl stoklarımız çok hızlı bir şekilde tükendi. Bu yıl da bu ilginin aynı kaldığını, hatta arttığını öngörüyoruz. Bu konudaki skalamız da çok geniş, bir nevi her kitleye hitap özelliği devam ediyor diyebiliriz. Ancak kurdaki dalgalanmalar sonucu yeni ithalat süreçleri boyunca ufak ufak artırmalar yapmak durumunda kalıyoruz. Buradaki en büyük kıstasımız, son kullanıcıyı da zor duruma sürüklemeden satışı gerçekleştirebilmek.

BİZE ULAŞIN