TOKİ, 42 bin yeni konut ihale edecek

Konut üretiminde 1.1 milyona ulaşan TOKİ, yeni başarı hikayeleri yazacak. İhtiyaç sahibi vatandaşlar için konut üretmeye devam edecek olan TOKİ, bu yıl 220 farklı alanda 42 bin yeni konutun ihalesini yapacak. 64 bin konutu vatandaşa teslim edecek.
22.02.2022 13:53 GÜNCELLEME : 23.02.2022 00:00

HÜLYA GENÇ SERTKAYA Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2022 yılında da ihtiyaç sahibi vatandaşların talep ve ödeme güçlerini dikkate alarak yatay mimariye uygun, hızlı, nitelikli, kaliteli sosyal konut üretmeye devam edecek. Sosyal konutlardan kentsel dönüşüme, afet konutlarından hükümet konaklarına kadar 2021 yılında yaklaşık 36.5 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştiren, 70 bin kişiye istihdam sağlayan TOKİ, bu yıl içinde yaklaşık 64 bin konutu tamamlayarak vatandaşlara teslim edecek. Yaklaşık 66 bin konutun da satış sözleşmesini gerçekleştirecek. "Evi olmayan vatandaş kalmayana kadar sosyal konut üretimi" hedefine kilitlenen TOKİ, bu yıl içinde 220 farklı alanda 42 bin yeni konutun ihalesini gerçekleştirecek. 2021 yılında 14 millet bahçesini bitirerek vatandaşların kullanımına açan TOKİ, bu yıl içinde 42 millet bahçesini daha tamamlayarak hizmete açacak.

BÖLGENİN EN HIZLISI

PARA Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut, TOKİ'nin sosyal konut yapımı, şehirlerin imarı, yeni yaşam alanlarının geliştirilmesi ve yeşil alanların çoğaltılması noktasında önemli bir süreci yürüttüğünün altını çizdi. TOKİ'nin özellikle sosyal konut üretiminde Avrupa ve Afrika başta olmak üzere bölgenin en hızlı ve en çok sosyal konut üreten kamu idaresi olduğunu ifade eden Bulut, "19 yıl içinde bir başarı hikâyesi yazılarak konut üretiminde 1 milyon 100 bin rakamına ulaşıldı, 81 ilimiz ve ilçelerimizde projeler geliştirildi. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi evi olmayan vatandaşımız kalmayana kadar, sosyal konut üretmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte de TOKİ'nin sektördeki öncü, yönlendirici ve eğitici kurumsal kimliği ön planda tutularak yeni başarı hikayeleri yazılacaktır" diye konuştu.

42 BİN YENİ KONUT İHALE EDİLECEK

Amaçlarının evi olmayan vatandaşlar öncelikli olmak üzere sosyal konut üretmek olduğunu söyleyen Bulut, 2019 yılında "50 Bin Sosyal Konut Projesi", 2020 yılında da "100 Bin Sosyal Konut Projesi"ne yönelik kampanyalar düzenlediklerini hatırlatarak, "Bu kampanyalar kapsamında yapılan projelerin büyük bir kısmı bitirilmiş olup teslimleri etaplar halinde devam ediyor. Bu yıl içinde 220 farklı alanda 42 bin yeni konutun ihalesini gerçekleştireceğiz. Kentsel dönüşüm projelerinde Bakanlığımızın ve İdaremizin hedefleri doğrultusunda afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu alanlara öncelik vererek projeler üretmeye devam ediyoruz. Ayrıca şehirlerin tarihi sürecini ortaya çıkartan, kadim şehirlerimize değer katacak, tarihi alanları ve binaları yaşatacak projeler geliştiriyoruz" dedi.

240 AYA KADAR VADE

Bulut, TOKİ'nin sosyal konutlarının hangi şartlarda satıldığına ilişkin de bilgi verdi. Önceliklerinin bölge içinde yaşayan, tapuda üzerine kayıtlı konut bulunmayan ve belirli hane halkı gelirinin altında geliri olan vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması olduğunu söyleyen Bulut, şunları kaydetti:

"Tüm bu şartlar projelerin talep toplama aşamasında ilan edilmekte ve toplanan talepler titizlikle kontrol ediliyor. Talep toplama aşamasında ilan edilen şartları taşımayan başvurular elenerek konut ihtiyacı olan kişilerin konut sahibi olması hedefleniyor. Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmiş olup engelliler, şehit aileleri ve maluller için de ayrıca bir kontenjan ayırılmıştır. 240 aya kadar vade yapılmaktadır."

Şehit aileleri başta olmak üzere gazi ve görev malulü vatandaşlara faizsiz konut kredisi kullandırıldığına işaret eden Bulut, şu bilgileri paylaştı:

"Bu şartları taşıyan ve müracaat eden bütün vatandaşlarımız bu krediden yararlanmaktadır. 2021 yılında kişi başına verdiğimiz 177 bin TL'yi bu yıl 241 bin TL'ye çıkardık. 2021 yılında 875 kişiye 148 milyon 846 bin 500 TL kredi kullandırıldı."

İLK EL SATIŞTA TOKİ'NİN PAYI YÜZDE 13.8

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 2021 yılında kur'alı ve açık satış kapsamında vatandaşlara az peşinat, uzun vadeler ve düşük taksitlerle 66 bin 800 konutun, 3 bin 432 işyerinin satışını gerçekleştirdiklerini, 40 bin 300 konutun teslimini yaptıklarını söyledi. Bulut, "Özellikle belirtmek isterim ki, 2021 yılında Türkiye genelinde ilk el konut satışlarında TOKİ'nin payı, ilk defa yüzde 13.8'e yükseldi. Bu yıl içinde yaklaşık 64 bin konutu tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Yaklaşık 66 bin konutun da satış sözleşmesi gerçekleştirilecek. Afetten zarar gören Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla illerimizde toplamda 40 bin konut ve köy evi, bin 900 işyeri, 2 bin 200 ahır ve sosyal donatılar inşa edilmiş olup, bir kısmı da halen devam ediyor. İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla'da inşa ettiğimiz konutları da inşallah kısa sürede teslim edeceğiz" dedi.

42 MİLLET BAHÇESİ BİTİRİLECEK

Bulut, millet bahçeleri projesinin şehircilik adına son yıllarda atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Bulut, TOKİ olarak şehirlerde; sosyal konut üretiminin yanında depreme dayanıksız, estetikten yoksun, altyapının yetersiz olduğu yerleşim alanlarında kentsel dönüşüm projeleri geliştirirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda Cumhurbaşkanının 81 ilde başlattığı 81 milyon metrekare millet bahçesi projesiyle de kentlere nitelikli yeşil alanlar kazandırdıklarını söyledi. Sayıları her geçen gün artmakla birlikte TOKİ olarak 210 millet bahçesini inşa ederken, 2021 yılında 14 millet bahçesini bitirerek vatandaşların kullanımına açtıklarını belirten Bulut, "Halen 98 millet bahçemizin inşaatı devam ediyor. Bu yıl içinde 42 millet bahçesini daha bitirerek vatandaşlarımızın kullanımına açacağız."

"UKRAYNA'DA 500 KONUT İNŞA EDECEĞİZ"

TOKİ'nin, sosyal konut yapımında dünyada öncü bir kuruluş olduğunu söyleyen Bulut, yaklaşık 100'ün üzerinde ülkenin bu konuda TOKİ ile işbirliği yaptığını kaydetti. İnsani amaçlı olarak Pakistan, Somali, Endonezya ve Srilanka'da yaklaşık 6 bin 400 konut, kamu binaları, hastane ve okullar inşa ettiklerini belirten Bulut, "26 Kasım 2019'da da Arnavutluk'ta meydana gelen deprem sonrasında kardeş Arnavutluk halkına yardım amaçlı konut projesi başlattık. Laç şehrinde inşa ettiğimiz 522 konut ve sosyal donatıları bu yıl 17 Ocak'ta Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın katılımlarıyla Arnavut kardeşlerimize teslim ettik. Kırım'ın işgali sonrası yurtlarından edilen soydaşlarımız için de Ukrayna'da 500 konut inşa edeceğiz. Bu konutların da projeleri hazırlanmış olup ihale sürecine başlanmıştır."

"BU YIL İKİ İNDİRİM KAMPANYASI DÜZENLENECEK"

TOKİ tarafından satışı gerçekleştirilen konut ve iş yerleri için 2022 yılı içerisinde ilki mart ayında ve ikincisi yılın ikinci yarısında olmak üzere bu yıl iki indirim kampanyası daha düzenlenecek. Bulut'un verdiği bilgiye göre Mart ayında planlanan indirim kampanyasından, satışları 2020 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmiş ve geri ödeme taksitleri en geç 2020 yılı sonu itibarıyla başlamış olan (vadesi 12 aydan daha az kalanlar hariç) konut ve iş yerlerinin kampanyadan faydalanması mümkün olacak.

"2021'DE 36.5 MİLYAR TL'LİK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK"

TOKİ Başkanı Bulut, 2021 yılında 810 şantiyede sosyal konuttan kentsel dönüşüme, afet konutlarından millet bahçelerine, hükümet konaklarından öğrenci yurtlarına, yurtdışı projelerinden köy evlerine kadar yaklaşık 36.5 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. TOKİ'nin 2021 yılında yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Bulut, "Geçen yıl 80 bin sosyal konut ile 3 bin 620 dükkân, 160 okul, 8 kreş, 101 ticari ünite, 59 kamu binası, 57 cami ve diğer sosyal binalar olmak üzere toplamda 4 bin sosyal donatının ihalesini yaptık. Halen 185 bin konutun inşaatı devam ediyor" dedi.

BİZE ULAŞIN