Süt sektörünün devi satılıyor mu?

Kulislere göre Matlı Holding, Türkiye’nin en büyük sütçüsü Sütaş’ı almak için harekete geçmiş. Sektör bu dedikodu ile çalkalanıyor.
02.03.2022 13:28 GÜNCELLEME : 02.03.2022 13:28

Bir dönem SETBİR (Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği) Başkanlığı da yapan Murat Yörük ve Yörük Ailesi'ne ait olan Yörsan markası ve şirketi mali sıkıntıya girmiş, sonrasında Dubai merkezli bir şirkete ve Abraaj Kapital'e satılmıştı. Bu el değiştirmeler de bir işe yaramadı. İşler istendiği gibi gitmedi ve önce konkordato, en sonunda da iflasla sonuçlandı. Süreç sonunda Yörsan'ın fabrikası Balıkesir Susurluk İcra Dairesi'nce satışa çıkarılmıştı. Fabrikayı ise yem sektörünün güçlü firmalarından Matlı Holding satın aldı. Matlı Holding, 230.5 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkan Yörsan'ı 150 milyon TL'ye satın aldı. Yörsan'ı satın alan Matlı Holding'in temelleri 1970'li yıllara dayanıyor. Temeli Bursa Karacabey'de atılmış. Hayvancılık ile başlayan Matlı, başlangıçta süt ve besi sığırı işleriyle iştigal etti. Sonrasında ise yem işlerine giren şirket yumurta sektöründe de faaliyet gösteriyor. Matlı Gıda Grubu bugün Proyem, Bilgi Yem, Kabul yem markaları ile Karacabey'in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa), Samsun, Gaziantep, Burdur ve Polatlı (Ankara) tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiyor. Toplam cirosu 2.9 milyar TL'ye ulaşırken binin üzerinde istihdamı bulunuyor. Yörsan'ın bu gurubun bünyesine girmesiyle bu cirolar ve çalışan sayıları da artacak.

Niye bu kadar uzun giriş yaptık? Gelelim kulisimize. Öğrendiğimize göre Matlı Holding, Türkiye'nin en büyük sütçüsü Sütaş'ı almak için harekete geçmiş. Bütün sektör bu dedikodu ile çalkalanıyor. Süt sektöründe çok şirket var bize göre rekabet kanunu açısından bir sıkıntı olmaz ama Matlı Holding'in patronu Özer Matlı yöneticilerine, hukukçularına talimat vermiş. Bir sürprizle karşılaşmamak ve işi sağlama almak için kanun açısından bir engel var mı araştırılması talimatını vermiş. Taraflar masaya oturur mu, bu ilgi somut bir teklife döner mi, süreç nasıl sonuçlanır bekleyip göreceğiz…

BİZE ULAŞIN