Siber alemin genç yeteneği

Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’nun en genç kadın siber mühendisi Canan Özdoğan, 80 milyonun verilerini koruyor.
14.05.2021 12:55 GÜNCELLEME : 14.05.2021 12:55

Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'nun en genç kadın siber mühendisi Canan Özdoğan (26), 80 milyonun verilerini koruyor. İnfrasis Siber Mühendislik'teki görevi kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verilerinin korunmasına ilişkin sistemi geliştiren Özdoğan, devreye aldığı bu altyapı uygulamasıyla bakanlığın uzaktan çalışma sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Olası saldırıların önüne geçmenin sürekli kontrol ve dikkat gerektirdiğinin altını çizen Özdoğan, "Bakanlığın 100 binden fazla kullanıcısı var. Bakanlıktaki görevli personel her gün Türkiye'deki milyonlarca kişinin işlemini gerçekleştiriyor. Biz de geliştirdiğimiz bu altyapı ile Türkiye'deki 80 milyonun bilgilerinin korunmasını sağlıyoruz" dedi.

En genç kadın

Uygulama dağıtımı ve güvenliği çözümlerinde dünya lideri olan F5 Networks'ün yürüttüğü sertifikasyon süreci kapsamında Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'nun en genç kadın siber mühendisi unvanının sahibi olan Canan Özdoğan, 26 yaşında. "Dünya genelinde kullanılan kurumsal uygulamaların yüzde 95'inden fazlasının web uygulaması olduğu biliniyor. Bu uygulamalar da milyonlarca farklı zafiyete sahip" açıklamasını yapan Özdoğan, "Bir web sunucuya; farklı farklı saldırılar gerçekleştirilebilir. Bizim görevimiz de bu saldırıların tespit edilmesi ve engellenmesi. Kod kullanılarak uygulamaların altyapısı çalınabilir, kullanıcıların bilgileri ya da oturum bilgileri de çalınabilir. Bunun yanı sıra kullanıcı adı ve şifre tahmin edilerek sisteme girmeyi amaçlayan saldırılar da olabilir. Veri kaybının majör sebebi web uygulaması güvenliği. Bu tür zafiyetleri algılayıp bir koruma politikası geliştirmek adeta nakış işçiliği gerektiren bir iş" diye konuştu.

Kadın siber mühendislere ihtiyaç var

Türkiye'de olduğu gibi dünya genelinde de yazılım ve siber güvenlik alanında erkek çalışanların ağırlıkta olduğunu anlatan Özdoğan, bu kapsamda kadın çalışanlara yönelik bazı önyargıların olduğunu belirtti. "Çalıştığım isimler arasında muhakkak erkek çalışanların bu konuda daha yetkin olduğunu düşünenler oluyor" ifadelerini kullanan Özdoğan şunları aktardı: "Bu genelde ilk karşılaşmada oluyor. Yapılan çalışmaların, üretilen projelerin ardından bu fikir hızlıca değişiyor. Siber güvenlik alanında kadın mühendislere her zaman ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kadın mühendislerin de daha çok cesaretlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Bu sektöre adım atmak isteyen kadın çalışanlara tavsiyelerde de bulunan Özdoğan, "Sektördeki kadın çalışan sayısı gerçekten çok az. Ama bu alanda kendini geliştirmek, güzel yerlere gelmek mümkün. Tabii ki bu sektörün de diğer pek çok sektörde olduğu gibi zorlukları var. Yeni gelen teknolojileri sürekli okumak, bilgilerimizi güncel tutmak adına 7/24 çalışmak zorundayız. Tüm bunlarla birlikte bu sektörde kariyer hedefi olan kadın çalışanların İngilizceyi çok iyi bilmeleri gerekiyor."

BİZE ULAŞIN