“Metaverse hukuku ve anayasası oluşacak”

Bilişim Vadisi ve ABD Teksas Austin’deki ofislerinde Metaverse ile Artırılmış Gerçeklik teknolojileri üzerine çalışan RoofStacks’ın CEO’su Burak Soylu, “Bugünkü ekonomik göstergeler esas filmin bir fragmanı. Metaverse’ün kendi hukuku ve anayasası oluşacak" diyor.
28.02.2022 11:41 GÜNCELLEME : 28.02.2022 11:42

PARA ÖZEL Bilişim Vadisi ve ABD Teksas Austin'deki ofislerinde, başta Metaverse, Artırılmış Gerçeklik olmak üzere, oyun geliştirme, turizm sistemleri ve finansal teknoloji alanlarında sürdürülebilir iş modelleri üreten RoofStacks, dijital geleceğin mimarları arasında yer alma mottosuyla yola çıkmış bir teknoloji firması. Firmanın CEO'su Burak Soylu, "Metaverse alanındaki teknoloji ürünümüz GoArt ile bunu başardık. GoArt, AR (Artırılmış Gerçeklik) tabanlı geliştirilmiş ve zamanda yolculuk kavramını meta evrende gerçeğe dönüştüren bir Metaverse platformu. Kendi zaman döngüsüne sahip kurgusal evreniyle dünyadaki diğer metaverselerden ayrı bir konumda. GoArt platformunda, geçmiş, şimdi ve gelecek zaman boyutunda inşa edilen farklı meta evrenleri eş zamanlı olarak deneyimleme şansı buluyor kullanıcılar. Avatarınız aracılığıyla var olduğunuz bu evrende zaman kapılarından geçerek zamanlar arası yolculuk yapıyorsunuz" diyor.

Metaverse'ün dünyanın son 30 yılda yaşadığı teknolojik devinimin son halkası olduğuna işaret eden Soylu, "Şu an bir tanışma seansı yaşıyoruz ama yakın bir gelecekte oldukça samimi olacağımız bir yaşam versiyonu bu. Elbette fiziksel evrendeki yaşam döngümüz sürecek. Ama şöyle düşünün; bu fiziksel dünyaya paralel bir ikiz evren daha olacak. Ve bu dijital evrende fiziksel evrende yaptığımız, deneyimlediğimiz ve hatta yaşayamadığımız pek çok şeyi Metaverse'te farklı duygu ve içgüdülerle yapıyor olacağız. Sanat, spor, eğlence, turizm, eğitim, perakende, e- ticaret gibi pek çok farklı sektörde önemli değişimler kaçınılmaz olacak. Yeni meslekler, yeni bir ticaret ve ekonomi alanı oluştu bile. İnsanın fiziken bulunma zorunluluğu olmadan pek çok aktiviteyi bu evrende yapacak olması sosyal hayatı, iş hayatını ve tabi insan ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyacaktır" diye konuşuyor.

Metaverse'ün yarattığı değişim ve dönüşümün dev bir ekonomiyi de beraberinde getirdiğine vurgu yapan Soylu, "Bugünkü ekonomik göstergeler esas filmin bir fragmanı diyebileceğimiz bir boyutta. Şu an Metaverse'ün iş hacmi, 420 milyar dolara ulaşmış durumda ve ekonomistlere göre 5 yıl içinde 4 trilyon dolar olacak. Pek çok global marka şimdiden, dijital marketing planlamalarını, sosyal medya stratejilerini, Ar-Ge çalışmalarını ve pazarlama modellerini bu yönde belirlemeye başladı bile. Metaverse'te arsa alırken, seçtiğiniz Metaverse platformu güvenilir mi ve kullanıcı haklarını ne kadar gözetiyor, buna dikkat edilmeli. Birbirinden bağımsız pek çok Metaverse var ve bu sayı daha da artmaya devam edecek" diyor.

"Metaverse'ün kendi hukuku oluşacak"

Metaverse'te satılan milyon dolarlık arsalara yatırım yapma konusunda da bilgi veren Soylu şunları aktarıyor: "Geleceğin ekonomisinin en kazançlı pazarlarının Metaverse'te şekilleceğini düşündüğümüzde elbette mantıklı bir yatırım alternatifi bu. Bu gelişmeler yakın bir gelecekte hukuksal bir oluşumu da beraberinde getirecektir. Yani Metaverse'ün kendi hukuku ve anayasasının bile oluşacağı bir gelecek söz konusu. Blockchain sistemi bu anlamda kullanıcılara güvenilir ve takip edilebilir bir ağ sunuyor. Kar etme mantığı dijital ticarette de geçerli hiç kuşkusuz. Bu noktada insanların Metaverse'e dahil olmak için hangi platformu tercih edeceği önemli. Ve seçtiğiniz platform ya da uygulamanın hangi blockzinciri kullandığı. Siber güvenlik dijital dünyada önemli bir ayrıştırıcı özellik. NFT alım satımı, kripto para kullanımı ve arazi- arsa alımları şu an bile büyük rakamlara ulaşmış durumda. Böylesine büyük meblağların olduğu bir alanda kötü niyetli oluşumlar da olabilir elbette. Ancak kullanıcılar seçtikleri Mmetaverse platformunun sahibi olan firma ya da teknoloji sahibinin güvenilir kimliğine itibar etmeli görüşündeyim. Bahse konu güvenlik ve güvenilirlik gereksinimlerinin sağlanmadığı durumlarda yatırım aksiyonları ciddi mağduriyetlere dönüşebilir. GoArt'ın yaratım sürecinde de güvenilirlik ilkesi en önem verdiğimiz konu olmuştur. Kullanıcılar takip ve kontrol edilebilir bir faaliyet alanı bulacaklardır. Şu an küresel teknoloji devlerinin ve global markaların yatırım yaptığı büyük bir ekonomi söz konusu ve Metaverse'te kayıtsız bir şeyin olması ise sistem gereği mümkün değil. O nedenle güvenilir bir yatırım aracı. İlerleyen süreçte uluslararası hukukun da oluşacak boşlukları dolduracağını ve tüm gerekli düzenlemeleri yapacağı görüşündeyim. Hukuk eğitimi almış bir metaverse girişimcisi olarak aynı zamanda, metaverse alanında yapılan çalışmaların güvenilirliği ve sürdürülebilirliği konularında bilişim hukuku üzerine oluşturduğum ekibimle bu dünyanın kanunun kodlar olduğunu da bilerek önemli araştırmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların da sektör için önemli veriler çıkaracağını düşünüyorum."

BİZE ULAŞIN