"Kıyafet kiralama sektörü çok hızlı büyüyor"

Geleneksel hazır giyim markalarının kiralama işine girmesiyle beraber kıyafet kiralama sektörü hızla büyümeye başladı. Rentony Kurucu Ortaklarından Stil Danışmanı Yasemin Eke, "Tüketim çılgınlığının içine hapsolmak istemeyenlerle aynı yerdeyiz" dedi.
04.04.2022 11:53 GÜNCELLEME : 04.04.2022 11:53

Geleneksel hazır giyim markalarının kiralama işine girmesiyle büyük bir atılım gösteren kıyafet kiralama sektörü büyüklüğünün 2028'de dünyada 4,4 milyar dolara ulaşması beklenirken, yeni nesil gardırop Rentony Kurucu Ortaklarından Stil Danışmanı Yasemin Eke, Türkiye'de kiralama sektörünün 2022'de çok hızlı büyüyeceğini belirtti.

Global Data Retail'e göre 2018'de 1 milyar dolar büyüklüğe sahip olan kıyafet kiralama sektörünün 2028'de 4,4 milyar dolara ulaşacağını belirten, Rentony kurucu ortaklarından stil danışmanı Yasemin Eke, "Çok ünlü perakende devlerinin kiralama işine girmesi sektörün geleceğine dair önemli ipuçları veriyor. Özellikle Amerika'da çok büyük şirketler moda kiralaması yapıyor ve en önemli markalar kiralama sektörünün içinde yer almayı önemsiyorlar. Bunu gençlere ulaşabilmek veya çağı yakalamak için bir yol olarak görüyorlar. Her yıl çok hızlı büyüyen bir sektörden bahsediyoruz. Sahip olmaktan çok deneyim kazanmanın önemsendiği günümüzde, çevre bilinci yüksek olan gençleri de dikkate alınca kıyafet kiralama sektörünün çok daha hızlı büyüyeceği kesin. Türkiye'de ise hala yeni ve gelişmekte olan bir sektör, o yüzden bizim de öncelikli amacımız bu pazarı büyütmek." dedi.

Moda sektörü hızla dijitalleşti

Yeni nesil gardırop olarak tanımlanan Rentony'nin stil danışmanlarının seçtiği farklı parçalar arasından beğendiklerinizi seçip kiralama imkanı tanıyan yeni dünyanın kurallarına uygun bir iş modeli olduğunu da sözlerine ekleyen Eke, "Elbise kiralama, 'paylaşım ekonomisinin' de bir parçası ve günümüz yaşam koşullarının doğurduğu bir ihtiyaç. Kiralama pazarı, hızlı modanın çevresel ve sosyal açıdan olumsuz etkilerini azaltmayı ve marka imajını korumayı hedefleyen markalar için; kusursuz bir alternatif oluşturuyor. O yüzden kısa süreli bir trendden daha çok büyüyüp gelişecek bir akım olarak yol alıyor. Pandemiyle birlikte her alan gibi moda da ilk önce şaşkınlıklar yaşadı ama bu duruma evrilerek ayak uydurdu. Daha hızlı dijitalleşti ve teknolojinin farklı yönlerini keşfetti" dedi.

"Tüketim çılgınlığının içine hapsolmak istemeyenlerle aynı yerdeyiz"

Sürdürülebilir moda markalarıyla çalışmalarına da değinen Eke; "Sürdürülebilir bir moda markası yapmak çok yüksek maliyetli. O yüzden sayıları da çok kısıtlı. Biz de sürdürülebilir markaların sayısını artırmak ve markaları buna yönlendirmek için satın almalarımızda seçim yaparken sürdürülebilir markaların tüm koleksiyonlarını almayı garanti ediyoruz. Anlaşmalarımızda da sürdürülebilir markalarla, onlar için diğer markalardan daha kazançlı komisyon oranları belirliyoruz. Aynı zamanda sürdürülebilir koleksiyona sahip olan markaların PR çalışmalarına da destek oluyoruz. Yola çıkarken iyi ve kaliteli giyinmek ama özellikle farklı görünmek isteyen kadınlara ulaşmayı istedik. Doğayı koruma bilincinin yüksek, tüketim çılgınlığının ise içine hapsolmak istemeyenlerle aynı yerdeyiz. Hedefimizi günümüz kadını olarak belirledik" şeklinde konuştu.

İşleyiş ve fiyatlarını hakkında da bilgi veren Eke "Web sitemiz üzerinden yüzlerce özel ve yeni marka içerisinden istenilen kıyafet, belirlenen süre aralığında kiralanabiliyor. Ürünü seçip kiraladıktan sonra kıyafeti özel kuryemizle adrese teslim ediyor, iade zamanı geldiğinde ise ürünü yine kuryemizle kapınızdan teslim alıyoruz. Özel 3 aşamalı hijyen programıyla temizlenen giysiler, tekrar kiralanabilir konuma getiriliyor. Üstelik bilinenin aksine sadece özel günler için değil, günün her anına uygun kıyafetleri de sistemimizde kiralamak mümkün. Ürün grubuna göre değişen fiyatlarımız var. Ulaşılabilir bir fiyatlandırma politikası izlemeye özen gösterdik. O yüzden sitemizde 175TL ile 3 bin TL arası değişen parçalar mevcut." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

BİZE ULAŞIN