Teknoloji devlerinden şaşırtan kararlar

Oyun dünyası teknolojinin dev isimlerinin gündeminden düşmüyor. Önemli ölçüde gündemin oyun üzerinden belirlenmeye başlaması, gelecek yatırımların evrileceği yeni haller hakkında da fikir sağlıyor. Microsoft’tan Sony’e, Electronic Arts’tan Facebook’a kadar pek çok firmanın aldığı kararlar dikkat çekici…
14.09.2022 22:29 GÜNCELLEME : 15.09.2022 00:00

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Birkaç haftadır hem oyun sektörü hem de teknoloji devi şirketlerin yatırım odaklı birleşme ve satın alım süreçlerine yönelmiştik. Ancak gün geçmiyor ki pazarı etkileyecek yeni bir haber gelmesin. Bunların bazıları radikal olduğu kadar, sonraki hamleleri de etkileyecek türden. Daha fazla merak ettirmeden ilk haberi Sony'den vererek başlayalım. PlayStation için yapılan resmi açıklamayla birlikte bir mobil oyun birimi kurulma süreci olduğunu öğrendik. PlayStation Studios çatısı altında mobil oyunlara yönelik hamleler yapılacağı belirtiliyor. Hemen ilk hamlelerden biri olarak da Savage Game Studios ile anlaşmaya oturulmuş. Bu çaba neden önemli derseniz, Microsoft'un Xbox ile bulut platformlarında kurduğu çapraz platform desteği sürecine yakın bir hamle olarak örneklendirmemiz mümkün. Yani anlaşılan PlayStation'ın mobil oyun pazarında kendi markasıyla yayılım fırsatı gördüğü ortaya çıkıyor. Çapraz platformda yeni isimlerin daha da etkin olmaya başlaması, buluta yaptığımız işaretin ne kadar isabetli olduğunu da teyit ediyor.

FACEBOOK'TAN ÖNEMLİ ADIM

Bundan tam beş yıl evvel, 2017 yılı Mayıs ayında, Microsoft firması tarafından tanıtılan Mixer isimli bir uygulamayla tanışmıştık. Canlı yayın platformu bağlamında Twitch. TV'ye rakip olarak da addedilmiş uygulama önemli bir etki oluşturmuştu. Ancak pazar hakimiyeti bakımından bu fikirden vazgeçilmiş; proje 2020'de sona erdirilerek Facebook ile iş birliğine gidilen yol aralanmıştı. Facebook'un oyunlar için oluşturduğu yayın platformu olan Facebook Gaming'e yöneltilen projeden sonra, Microsoft bulut hizmetlerine ağırlık vermek istediğini dile getirmiş ve çapraz platform unsurlarına yönelik geniş yelpazede bir hazırlık sürecine girişmişti. Aradan geçen yıllar sonunda bugün Facebook da benzer bir hamle kararı alarak pazardaki Facebook Gaming platformunu sonlandırma kararı aldı. Yapılan duyuruyla birlikte tıpkı Microsoft'un yaptığına benzer bir hamleyle sanal dünyada güçlerini farklı bir noktaya kaydırma gayreti içinde oldukları anlaşılıyor. CNN Business'ın özel haberine göre Facebook Gaming, 28 Ekim 2022'den itibaren platform faaliyetlerini durduracakmış. Amazon'un sahibi olduğu Twitch. TV ile süren rekabete en azından yayıncılık anlamında son verildiği anlaşılıyor. Diğer yandan, CNN yazarı Catherine Thorbecke'nin haberinde aktarıldığına göre, tüm oyun yayıncılığı pazarının yüzde 76.7'sini elinde bulunduran Twitch. TV'yi, yüzde 15.4 ile YouTube Gaming Live takip ediyormuş. Facebook ise yüzde 7.9 bandında kalmış. Meta ismiyle yeniden yapılandırılmaya gidilen firmanın gelecek perspektifi anlamında yayıncılıkta Microsoft'un tercih ettiği şekilde işbirlikleri arayıp aramayacağını zaman gösterecek. YouTube ise pazar hakimiyeti konusunda adımlarını atmaya devam ediyor. 27 Ağustos'ta YouTuber'ların da dâhil olduğu Game On isimli etkinlikle, en popüler dijital oyunlara yönelik, izleyicilerin de etkileşimli olarak yer alabildikleri bir program düzenlediler. Toplamda 5 milyonu aşan bir izleyiciye ulaşılmış. Biraz daha farkındalığı yükseltmeye yönelik çabalarını, genç neslin popüler ve gözde tercihleri yönünden canlandırmaya çalıştıkları görülüyor. Bakalım ilerleyen dönemde yayıncılığa yeni bir rakip girecek mi, yoksa perakendede görülen dominasyonun bir benzeri yayıncılık platformları üzerinden oyun üretim süreçlerine de yansıyacak mı? Kısacası, Amazon'un büyüme noktalarının nerelerde test edilebilir olduğunu hep birlikte göreceğiz.

ELECTRONIC ARTS'TA KIDEM TAZMİNATI MESELESİ

Geçtiğimiz haftalarda spor oyunlarının en güçlü ismi Electronic Arts'ı birkaç kez bu köşeye taşımış ve birleşme ile yatırım haberleri arasında sürekli adını duyurduğundan bahsetmiştik. Tam bunları konuştuğumuz sırada, geçtiğimiz günlerde Axios'un oyun yazarlarından Stephen Totilo'dan EA hakkında önemli bir haber geldi. Şirket hissedarlarınca dile getirildiği şekliyle şirketten ayrılma durumunda, üst yönetime ödenecek kıdem tazminatlarında bir sınırlama talebi iletilmiş. Yapılan sözleşmeler üzerinden milyonlarca doları bulan tazminatların yanında hisselerden de pay alınmasına yönelik hesaplamalarda bir limitlemeye gidilmesi gündeme alınmış. Böylesine büyük kurumsal yapılarda, hissedarların aktif biçimde yönetim kademesi hakkında bir karar merciine dönüşmesi anlamında incelendiğinde oldukça önemli bir gösterge oluyor. Tabii ki bunu büyük olmakla değil, çok büyük ve derin bir kurum kültürüne sahip olmakla izah edebiliyoruz.

BİZE ULAŞIN