Medikal ozon tedavisi yine revaçta

Pandeminin etkileri azaldı ancak medikal ozon tedavisine ilgi yine de revaçta. Özellikle ağrılar için etkili bir tedavi yöntemi olarak görülen ozon; bağışıklık sistemini desteklemek, metabolizmayı canlandırmak için ve enfeksiyonlarda kullanılıyor. Genelde 10 seans önerilen ozon terapinin seansı ortalama bin 500 TL.
09.01.2023 13:44 GÜNCELLEME : 09.01.2023 13:44

PARA ARAŞTIRMA/ ÖZGE ÖZ Ozon tedavisi, uzun süredir kullanılan ve bilinen ciddi bir yan etkisi olmayan destekleyici bir tedavi yöntemi. Ozon terapisi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve virüslere karşı koruması ile bir süredir hem dünyada hem de Türkiye'de çokça tercih ediliyor. Eklem, tendon veya bağ yaralanmalarında, ağrılı durumlarda, bel veya boyun ağrılarında kas içine uygulanabilir. Bu tedavi tabii ki her yerde uygulanmamalı. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliğe göre; onaylı tıp merkezlerinde uygulamayı, yalnızca eğitimini alan ve uygulama sertifikası olan hekimler yapabilir. Ortalama 8-12 seans, bu tedaviyi yaptırmak gerekiyor. Ama bu, kişiden kişiye değişiyor. Seans sayısına, tedaviyi yapan hekimler karar veriyor. Fiyatlar ise seans başına ortalama bin 500 TL. Dünyada ortalama bir ozon tedavinin seanslık fiyatı, 100 ila bin ABD doları arasında değişiyor. Bağışıklığın güçlü olması, hastalıklara karşı en etkili yöntem. Pandemiyle iyice talep gören ozon terapisinin popülerliği, hala devam ediyor. Şu sıralar özellikle ağrılar için çokça tercih sebebi. Her yaştan insanın tercih edebileceği ozon terapisinin etkinliğini bilimsel çalışmalar da ortaya koyuyor. Sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan ozon terapisi nedir? Sizler için araştırdık…

MİNİMUM YAN ETKİ

Ozon, 50 yılı aşkın bir zamandır tıbbi uygulamada yer edindi kendine. Etkileri kanıtlanmış, minimum yan etkiye sahip. Tedavinin uygulanmasıyla ilgili bilgi veren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Mehmet Ağırman, ozonun lokal ve sistemik olmak üzere genellikle iki şekilde uygulandığını belirtiyor. Ağırman, "Kas ve eklem gibi bölgelere direkt enjekte edilebiliyor. Kişinin bir miktar kendi kanı alınıp dışarıda ozonlanarak kendisine verilmesi şeklinde uygulanır. Dolaşıma karışan ozon, vücudun her yerine rahatlıkla ulaşma imkanına erişir. Bu yöntem, bağışıklık sistemini desteklemek, metabolizmayı canlandırmak ve enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılır" diyor. Ozon, enfeksiyon hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, yara iyileşmesinde, bağışıklığın ve vücut direncinin desteklenmesinde tercih edilse de şu sıralar özellikle ağrı tedavi yöntemi olarak sıklıkla tercih ediliyor. Pandemi sürecinde ve sonrasında ozon terapisine olan taleple ilgili de konuşan Ağırman, ozonun Covid-19'a faydalı olduğunu gösteren birçok çalışmanın bulunduğunu belirtiyor. Ağırman, "Ozon destek tedavisinin akciğer hasarını azalttığını gösteren de çalışmalar mevcut. Pandemide hem hastalık aktivitesini azaltmak hem de bağışıklık sistemini desteklemek için ozon tedavisi alan hasta sayısında artış oldu. Buradan edinilen tecrübelerle ve hastaların farkındalığının artmasıyla son zamanlarda hem hekimlerin tedavi önerilerinde hem de hastaların taleplerinde bir artış gözlendi" diyor. Ağırman, son olarak "Ozon tedavisine ilgi son yıllarda giderek arttı. Hem kozmetikte hem de tedavide ozon ve ürünleri kullanılabiliyor. Unutulmaması gereken şey, ozon tedavisi bir tıbbi uygulamadır ve muhakkak hekim gözetiminde olmalıdır. Ağrı tedavisinde tek başına tedavi edici olabilen ozon, diğer hastalıklarda destekleyicidir" diye konuşuyor.

TALEP ARTARAK DEVAM EDİYOR

Ozon terapi ile yapılan tedavi, dört farklı şekilde yapılabiliyor. Ancak şu sıralar en çok tercih edilen, major otohemoterapi yöntemi. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyhun Başoğlu, her yöntemin farklı şekilde yapıldığını belirtiyor. Başoğlu, "Bu tedavi yönteminin yan etkisinin olup olmadığı da merak edilen bir konu. Ancak uygun dozlarda uygulanan ozon tedavisinin yan etkisi neredeyse yok denilebilecek kadar az. Oluşan yan etkiler de genelde yanlış uygulama veya yanlış malzeme seçimi nedeniyle ortaya çıkıyor" diyor. Pandemiden bu yana talebin arttığı ozon tedavisi, şu sıralar daha çok ağrılar için kullanılıyor. Literatüre bakıldığında ozon tedavileri kas iskelet sistemi ağrılarında oldukça faydalı olduğunu belirten Başoğlu, "Örneğin bel fıtığı olan bir hastada fıtıklaşmış disk içine ozon enjeksiyon uygulaması, fıtıklaşmış disk hacminde önemli derecede azalma ile ilişkili bulunmuştur. Yine bel fıtığı olan hastaların bel bölgelerinde kaslara uygulanan lokal ozon enjeksiyonlarının ağrı üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Fibromiyalji dediğimiz yaygın ağrılar, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, huzursuz bacak sendromu gibi şikayetlerin olabildiği durumda major otohemoterapi şeklinde uygulanan ozon tedavisinin kişinin günlük yaşam aktivitelerinde oldukça pozitif etki yarattığı görülmektedir" şeklinde konuşuyor. Son zamanlarda çokça tercih edilen bu tedavi yöntemini; kronik yorgunluğu, yaygın ağrıları olanlar, iltihaplı romatizma hastalıklarına sahip olanlar, alerjik hastalıklara sahip olanlar gibi bir takım hastalık veya şikayetlere sahip olanlar genelde tercih ediyor. Ancak son zamanlarda spor yapan ve performansını artırmak isteyenler ile pandemi döneminden sonraki günlerde bağışıklık sistemlerini güçlendirmek isteyen sağlıklı kişiler de ozon tedavisini tercih ediyorlar. Başoğlu, son olarak "Ozon tedavisine olan talebe baktığımızda talebin artarak devam ettiğini söyleyebiliriz. Çünkü insanlar ozon tedavisini duydukça ve uygulattıkça günden güne bir artış oluyor" diyor.

HASTALIK ÖNLEYİCİ TEDAVİ

"Ozon terapinin ortaya çıkan başarılı sonuçları, bütün dünyada ilgiyle takip edilmesini sağlamıştır" diyen Memorial Ataşehir Hastanesi Uz. Dr. Özlem Özen Ekmekçi, bu tedavi yöntemini tercih edenlerin yelpazesinin çok geniş olduğunu söylüyor. Ekmekçi, "Özellikle Covid – 19 salgını döneminde bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, ilginin daha da artmasına neden oluyor. Sporcular performans artırıcı özelliğinden dolayı tercih ediyor. Antioksidan etkisi, cilt gençleştirici anti-aging etkisi, detoks mekanizmasını harekete geçirmesi ve bağışıklık sistemini desteklemesi nedeniyle birçok kişi tarafından kullanılıyor" diyor. Ekmekçi, fibromiyalji gibi ağrı sorunu yaşayan hastaların da ozon tedavisine yöneldiğini vurguluyor. Ozon terapinin ne kadar uygulanması gerektiğinden bahseden Ekmekçi, ideal seansın uygulama alanına göre farklı sayılarda alabileceğini belirterek, "Genel olarak haftada iki seans olmak üzere toplam 10 seans uygulanıyor. Daha sonra etkinliğinin devam ettirilebilmesi için aylık seanslar tercih edilebilir" diyor. Günümüzde insanlar, sağlıklı yaşlanmayı hedef haline getirdi. Hastalıkların artık kader olarak görülmeyerek çözüm arandığını kaydeden Ekmekçi, "Uzun yaşam sırlarından biri de hastalık önleyici tedavilerdir. Ozan tedavisi bu anlamda ön plana çıkıyor. Ozon tedavisini kullanan kişilerin ilk tepkileri, kendilerini iyi, zinde ve sağlıklı hissetmeleri şekline oluyor. En önemli özelliklerinden biri de kanserle mücadele. Kanser hücreleri genel olarak oksijensiz ortamda çoğalır. Ozon yoluyla yüksek oksijene kavuşan dokulardaki kanserojen hücreler, üreme yeteneğini yitirir. Ozon tedavisi ve kanser arasındaki ilişkiyi gösteren çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor" diyor. Ekmekçi, son olarak ozon terapisinin uyku kalitesini artırdığı için zihinsel performansta da artış görüldüğünü söylüyor.

"Kas ve iskelet ağrılarında tedavi destekleyici bir yöntem"

Hülya ŞİRZAİ / Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sağlık Grubu Medikal Direktörü

Ozon tedavisine son dönemlerde ilgi arttı. Buna paralel olarak tercih edenler de çoğaldı. Tedavinin etkinliği bilimsel çalışmalarda kanıtladığı için ilginin arttığını düşünüyorum. Ozon, tedavi destekleyici bir yöntem. Kas, iskelet ağrılarında sıkça tercih edilen ozon tedavisi, fizik tedavide doping etkisi oluşturuyor. Ozon tedavisi; bel ve boyun fıtıklarında, inme, kireçlenme, kronik enflamasyonla giden kas/iskelet sistemi rahatsızlıklarında, romatolojik rahatsızlıklarda, fibromiyalji, kronik yorgunlukta, menopoz sonrası kemik erimesi gibi geniş bir alanda ozon tedavisini kullanıyoruz. Son zamanlarda özellikle ağrıları gidermede tercih edilen ozon, bel ve boyun fıtıklarını küçültmede etkili. Bel ve boyun fıtıklarında fıtığın hacmini küçültüp, damarlara olan basıyı azaltarak, ağrı kesici ve anti inflamatuar etki sağlayabiliyoruz. Kireçlenmede, eklemde oksijenlenmede artış, enflamasyonda azalma, hızlı ağrı kontrolünün sağlanması ve buna bağlı hızlı aktivite kazandırma etkisi nedeniyle yer buluyor, kıkırdak tamirini destekliyor. Bu sebeple spor yaralanmalarında da tercih ediliyor. Kas ağrısı sendromunda, omuz ve kalça ağrılarında, ağrı kontrolü amacıyla tetik noktalara ya da akupunktur noktalarına da uygulanabiliyor. Major ozon dediğimiz damar yolu ozon tedavisi, haftada iki kez 10 seans şeklinde yapılıyor. Seansı 750 TL. Eklem içi ozon enjeksiyonu uygulamalarının seansı ise bin 500 TL.

OZON TERAPİNİN FAYDALARI

  • Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Virüs, bakteri ve mantarların yapısını bozarak iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Vücudun oksijen seviyesini artırarak zindelik ve canlılık verir.
  • Kan sulandırıcı etkisiyle kalp krizi riskini azaltır.
  • Detoks ve anti-aging özelliğiyle metabolizmayı hızlandırır.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak damar hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Dokuları yenilediği için selülit tedavisinde etkindir.
  • Karaciğer yağlanmasını azaltır ve diyabet tedavisini destekler.
  • Kanserin önlenmesinde ve tedavisinde destekleyici bir uygulamadır.
  • Sedef ve egzama gibi cilt sorunlarının tedavisinde etkindir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için otoimmün hastalıkların tedavisinde destekleyicidir.
  • Kas/iskelet sistemi hastalıkları ve eklem kireçlenmesi tedavisinde yardımcı olur.
  • Kadınlarda hormon dengesini düzenleyerek menopoz dönemini daha konforlu yaşanmasını sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcı olur.
BİZE ULAŞIN