Ayvalık’ta gözler Cumhurbaşkanlığı komisyonunda
İDİL TARAKLI/ Ayvalık Ticaret Odası (ATO) Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Ali Uçar'la da Ayvalık'ta zeytinyağı üretimi, lisanslı depoculuk ve sahtecilere karşı verdikleri mücadeleyi konuştuk.
Ayvalık'ta lisanslı depoculuk çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "Cumhurbaşkanlığı'ndaki komisyondan çıktıktan sonra yer tahsisini alacaklarını söyledi. Fiyat kontrolünü lisanlı depolar yapmazsa tüccarın eline kalıyor diyen Uçar lisanslı depoculuğun Ayvalık zeytinyağı borsasını oluşturmak, ihracatçıya ürün temin etmek ve fiyat kontrolü için önemli olduğunu belirtti.
Uçar, yer tahsisi için ilgili bakanlıktan onay aldıklarını belirterek "Cumhurbaşkanlığındaki komisyondan çıktıktan sonra lisanslı Depoculuk şirketini kuracağız. En geç 2 sene içerisinde tamamlamamız gerekiyor. Fizibilitesini yaptık. Bu model, aslında Türkiye'de ilk defa olacak. Yerli ve Milli bir proje bu. Oda ve borsaların çoğunluğa sahip olabileceği bir tüzel kimlik oluşturmayı düşünüyoruz. İleride özel sektörü de bu işe katmayı düşünüyoruz. Çünkü amacımız ihracata dönük mal temin edebilmek, zeytinyağının var yıllarında envanterini oluşturmak. Mesela geçen sene için 115.000 ton yağ devri var, ancak nerede envanteri yok. Coğrafi işaretli ürünlerin sınıflandırılarak kaliteli bir şekilde saklanması için çok önemli bir yatırım. Bir de en büyük özellik borsasını oluşturmak. Bu işin fiyat kontrolünü sağlayabilmek. Fiyat kontrolünü lisanslı depolar yapmazsa tüccarın elinde kalıyor." açıklamasını yaptı.
Ayvalık zeytinyağının yüksek marka değeri olduğunu ve bu kapsamda sahtecilere karşı da mücadele verdiklerini dile getiren Uçar "Sosyal medyada ve e-ticaret sitelerindeki satışların yüzde 80'i Ayvalık ibareli. Bunda marka değerinin yüksek olması etkili. Biz bu değeri korumak için coğrafi işareti aldık. Ayvalık ibareli farklı yörelerdeki markalara da isim verilmesi, sosyal medya ve e-ticaret sitelerinde denetimlerin azlığından dolayı sıkıntılarımız var. Zeytinyağı fiyatının yüksek olduğu dönemlerde bu daha fazla ön plana çıkıyor. Dijital kanallar üzerinden sahtecilik yüzde 60-70'lerde diyebilirim." dedi.
En sık görülen sahteciliğin ise trans yağlar olduğunu da belirten Uçar "Bunların fiyatları çok düşük. Litrede 15 TL ile 35 TL arasında. Bunları alıp karıştırıyorlar. Birde bitkisel yağları, tohum yağları karıştırıyorlar" bilgisini verdi.
Ayvalık zeytinyağı coğrafi işaretinin kendilerinde olduğunu özellikle vurgulayan Uçar, tüketicinin zeytinyağında coğrafi işaretli ürünleri tercih etmesi gerektiğinin altını çizdi. En doğrusu bilindik yerden, coğrafi işaretli ürünleri almak diyen Uçar sözlerine şöyle devam etti "Çünkü coğrafi işaretli ürünler bizdeki ticaret odasının laboratuvar analizinden geçer. Yılda 4 kez denetliyoruz, Türk Patent Kurumu'na da bildiriyoruz. Seri numarasından hangi markaya verildiğini görebilirsiniz. Hem coğrafi işareti, hem hologramı var. Sahteciler özellikle hologramı yapamaz. Baktığınızda Ayvalık Ticaret Odası'nın işaretini görürsünüz. Çünkü Türkiye'de sadece bir firma basıyor bu hologramları"
Türkiye'de zeytin ve zeytinyağında bu yıl 'var yılı' olduğunu da hatırlatan Uçar "Bu sene rekolte bol bu nedenle de fiyatlar litrede 100 liralara gerilemiş durumda. Şu anda fiyat nerdeyse geçen yılın yüzde 35 gerisinde" dedi.
"AYVALIKLI KADINLARIN ÖYKÜLERİ İLHAM KAYNAĞI OLDU"
Öte yandan Türkiye'nin ilk ticaret odalarından Ayvalık Ticaret Odası, 9 meslek grubunun altında 1860 üye sayısıyla aynı zamanda Türkiye'nin en güçlü odalarından da bir tanesi. Ayvalık Ticaret Odası'na bağlı Kadın Girişimciler Kurulu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Ayvalık'ın başarılı iş kadınlarını tanıttı. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Ayvalık Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İrem Erhan, "Ayvalık'ta kafanızı nereye çevirseniz bir kadın dokunuşuyla karşılıyorsunuz. Bazen bir üretici bazen bir sanayici bazen bir işletmeci olarak karşınıza çıkıyorlar. Ne de olsa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi 'Dünyada her şey kadının eseridir' derken, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar da kadın istihdamı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uçar, "Kadınlarımız girişimcilik konusunda oldukça hevesliler. 41 ülkede 42 binden fazla kişiyle yapılan bir araştırmaya göre kadınlar, hayallerinin peşinden gitmek, maddi bağımsızlığa kavuşmak, iş-yaşam esnekliğini artırmak ve dünyada fark yaratmak amacıyla girişimci olmak istiyor. Türkiye özelinde de kadınların yüzde 60'ı kendini girişimci olarak tanımlıyor. Z kuşağında ise bu oran yüzde 88'e çıkıyor. Yine her 10 kadından 6'sı kendisini girişimci olarak görüyor. Bu oranlar oldukça mutluluk verici. Özellikle de kentimiz Ayvalık için… Pandemiyle birlikte nüfusu artan ve giderek kurumsal hayattan uzaklaşıp yeni bir iş hayatına açılmak isteyenlerin uğrak noktası oldu Ayvalık. Bugün iş dünyasının içerisinde yer alan pek çok kadın Ayvalıklı… Yeni gelen genç nüfusun teşviklerle kendi girişimcilik öykülerini yazarak hem kendilerine hem kentimize hem de ülkemize büyük katkılar sunacağını düşünüyoruz" dedi.
Sabuncugil Tarım Ürünlerinin sahibi Deniz Sabuncugil
"YÜZYILLIK MARKA TESCİLİ ALDIK"
Yüzyıllık bir hikayede yer almaktan çok mutluyum. 5. kuşak geliyor bizden sonra. İş yaparken karşılaştığım ilk şey telefonu her açtığımda ismimim de aynı zamanda bir erkek ismi olmasından ziyade beni erkek zannetmeleri oluyor. Çünkü zeytin ve zeytinyağı işi sanki erkeklerin yapması gereken bir işmiş gibi algılanıyor. Oysa kadın her işte yer alabilir. Duyusal analiz, coğrafi işaret ve tadım konularında kendimi geliştirip, bir sonraki nesle daha iyisini bırakmaya çalışıyorum. Yüzyıllık marka tescili aldık.
Iam İnovasyon ve Ar-Ge Merkezi Anonim Şirketinin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Özdenal
"İSTİHDAMIMIZIN YÜZDE 85'İ KADIN"
İş geliştirme hocasıyım ve bu alanda da 3 tane kitap yazdım. İş geliştirmek için maddi dayanak olmadığına inanıyorum. Kendi tesislerimi kurarken de dayanışmanın gücüne inandım. Beyaz kağıt geri dönüşümü konusunda 40 ülkeye ihracat yapıyorum. Kağıt alanında İzmir, Sakarya ve Gaziantep tesislerimle 20 bin ton kağıt işliyorum. Kadın istihdamını sağlayan en önemli sanayi kuruluşlarından biriyiz. Çünkü istihdamımızın yüzde 85'i kadın ağırlıklı. Zorlu şartlardan geçtik. 6 defa fabrikamız yandı. Bunun en büyük nedeni geri dönüşümün tam olarak bilinmemesi. Geri dönüşümü anlatmak üzere çalışmalarımız devam ediyoruz.
Onursel Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Nuriye Hatice Yeşilkaya
"BU DÜNYADA ÜRETİLMEYEN TEK ŞEY TOPRAKTIR"
Biz üçüncü kuşağız. Zeytin satmak için beklerken babam 'O zaman kendi hikayeni yaz' dedi. Sürdürülebilir bir tarım için marka kentimiz Ayvalık'ın daha iyi bir yere gelmesi için çiftçilerimize markalaşmayı öneriyorum. Benim babamın hiç oğlu olmadı. O zaman oğlan çocuğu olmayanı çocuktan saymıyorlardı. Babama 'Kızın evlenir, senin malların da dağılır' dediler ama babam bana inandı. Benim yol haritam çiftçinin markalaşması. İşimiz de bu yönde. Sanayileşmeden daha butik olarak çalışıyoruz. Kendi ürettiğimiz ürünleri satıyoruz sadece. Bu yıl da ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu dünyada üretilmeyen tek şey topraktır. Çiftçimizin markalaşmasından yanayım. Bir de küresel ısınma var. Çiftçi markalaşarak kendi ürününü kendi satmak zorunda.
Aktaşlar Ayvalık Gıda İnşaat Petrol Ürünleri ve Katı Yakıtlar Yönetim Kurulu Üyesi İrem Aktaş
"SENDE YAPABİLİRSİN DENİLEREK YETİŞTİRİLDİM"
İkinci kuşağım. 93 doğumluyum. Yöneten değil, dönüştüren olduğumu düşünüyorum. Çekirdekten yetiştirildim. Benim için önemli olan bir gün bu bayrağı devralacağımı düşünmemdi. Bayrağı devralmam, sürekliliği sağlamam olacaktı. Biz daha çok erkek egemen bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Ben bu sektörde babam tarafından her zaman 'Sen de yapabilirsin' denilerek yetiştirildim. Erkek çocuklarını işe getirmek isteyen insanların aksine babam hep aksini söyledi. İlk yönetimi devraldığımda 'Ben şimdi ne yapacağım?' dedim. Herkesin hayatında devrim yarattığı gün vardır. Benimkisi de mezun olduğum gün oldu. İşe başladığımda çalışanların yüzde 90'ı erkekti. Önce onlara varlığımı kabul ettirdim sonra ekip kurdum. Ailelere burada çok büyük rol düşüyor. Benim ailemin bana desteğiyle bu bayrağı devam ettirebiliyorum.
Başka Bir Eğitim Mümkün Kooperatifi Yürütücüsü Esra Başak
"ZEYTİN ATLASI ÇIKARMAK ÜZERİNE ÇALIŞMAMIZ VAR"
Kar amacı gütmeyen kooperatif konumundayız. Avrupa Birliği ile birlikte Türkiye'deki bütün zeytin coğrafyasında ikimle mücadeleyi etkin kılacak tarımsal mücadeleyi konu alıyoruz. Projemiz 3 sene devam edecek. Şu an ilk senesi tamamlandı. İki senemiz daha var. Ayvalık Ticaret Odasıyla birlikte slow oil tarzı bir konseptimiz var. Bu çeşitliliği koruyan; zeytin atlası çıkarma hedefimiz var.