İş yerini bin TL’ye sigortalatmak mümkün

Sigorta şirketleri, KOBİ’lerin risklerine özel sigorta paketleri çıkartmaya başladı. Yıllık primi bin TL’den başlayan KOBİ Sigorta Paketleri sayesinde yangın ve doğal afetlere karşı bina, makine ve demirbaşları teminat altına alınıyor.
22.02.2022 13:25 GÜNCELLEME : 23.02.2022 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ ESİN ÇETİNEL Sigorta şirketleri, KOBİ'lerin risklerine özel sigorta paketleri çıkartmaya başladı. Yıllık primi bin TL'den başlayan KOBİ Sigorta Paketleri sayesinde yangın ve doğal afetlere karşı bina, makine ve demirbaşları teminat altına alınıyor. Paketlere firmaların isteğine göre mali sorumluluk, kar kaybı, makine kırılması, elektronik cihaz ve ferdi kaza sigortaları gibi çok sayıda ürün de ekleniyor…

KOBİ'ler için birinci öncelik hiç tartışmasız yeni pazarlar bulmak, ürün ve hizmetlerini üretmek ve satmak... Ancak çoğu KOBİ satmak, kar etmek ve ayakta kalmak kadar önemli olan çok sayıda riski hep göz ardı ediyor. Oysa ki işletmelerin yangın, sel, dolu, makine ve aksamlarında oluşan arızalar nedeniyle üretime ara vermek, hatta ürettiği malların nakliyesi sırasında oluşabilecek riskler gibi saymakla bitmeyen çok sayıda riski de var.

Özellikle KOBİ'lerin sigortaya mesafeli davranması ve onu ek bir gider kalemi olarak görmesi rakamlara da yansımış durumda. Örneğin yapılan araştırmalara göre bugün küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yarısının yangın sigortası bile yok. Diğer sigortalarda bu oran çok daha düşük seviyede. Buna rağmen sigorta şirketleri KOBİ'leri işletme bazında ziyaret ederek sigortanın önemini vurgulayıp, ürün ve hizmetlerin onlara sunduğu avantajları anlatmaya çalışıyor. Amaç üretim dışı oluşabilecek riskler karşısında KOBİ'lerin ayakta kalabilmesi.

PAKET ÇIKARTTILAR

Sigortanın yaygınlaşmasını amaçlayan sigorta sektörü, son yıllarda etkin tanıtım yapmanın yanı sıra uygun fiyatlı KOBİ sigorta paketleri de çıkartmaya başladı. Paket haline getirilen KOBİ sigortaları işletmelerin özelinde hizmet ve ürünlerle donatıldı. Bu arada KOBİ'nin isteğine göre yeni ürünler eklenip, sigorta teminatlarının da isteğe göre belirlenmesi özelliği eklendi…

Aynı zamanda bu paketlerde ücretsiz danışmanlık ve asistans hizmetleri de bulunuyor. Örneğin en yaygın verilen asistans hizmetleri içinde çilingir, su tesisatçısı destek hizmetleri, aynı zamanda iş yerine ücretsiz ambulans gönderilmesi gibi çok sayıda avantajlı hizmet de yer alıyor.

Bugün teminat tutarları ve eklenen ürünlere göre fiyatları değişen KOBİ sigortalarında fiyatlar, bu kriterlere göre bin TL'den başlayan fiyatlarla raflara konuldu.

GROUPAMA SİGORTA

DANIŞMANLIK VE DENETİM SAĞLIYOR

Groupama Sigorta, KOBİ'lerin tüm risklerini teminat altına alıyor. Bu amaçla KOBİ ürünlerini paket poliçeler olarak tasarlayan firma, bina, makine, demirbaş, tesisat vb. tüm maddi değerleri, yangın ve doğal afet risklerinden kaynaklanabilecek zararlara karşı teminat altına alıyor. Bunların yanı sıra, firmanın ihtiyacı ve talebine göre çok sayıda ürünü de pakete dahil edebildiklerini söyleyen Groupama Sigorta Teknik ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Bayram, teminat kapsamındaki diğer ürünler hakkında ise şu bilgiyi veriyor;

"Şayet teminat altına aldığımız bu riskler gerçekleşip sigortalı KOBİ üretime ara vermek zorunda kalırsa, ortaya çıkan mali kayıpları da paket poliçelerimizin kapsamında sigortalıyoruz. Ek olarak, işletmelerdeki makine ve elektronik cihazların arızası ve işletmeye ait malların nakliyesi sırasında oluşabilecek riskler konusunda da KOBİ'lerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda işletmenin faaliyeti sırasında oluşabilecek sorumluluk riskleri ve iş kazaları gibi riskler de poliçelerimizde yer alıyor."

Groupama, KOBİ müşterilerine danışmanlık ve asistans hizmetler de sağlıyor. KOBİ'lerin iş yeri güvenliği, iş yerinde mahsur kalanların kurtarılması, tıbbi bilgi ve danışmanlık, iş yerine ambulans çağrılması gibi kapsamlı asistans hizmetlerinden 7/24 faydalanabildiğini söyleyen Bayram, "Ayrıca KOBİ Sigortası paketlerinden birini seçen tüm sigortalılarımız, özel destek hizmetimiz olan 'Groupama İş Yeri Yardım Hizmeti'nden de yararlanabiliyor. Bu hizmetimiz ile KOBİ'lerimiz çilingir, su tesisatçısı gibi pek çok konuda destek hizmetlerine kolayca ulaşabiliyor" diyor.

Firma KOBİ'lerin mevcut risklerini, tecrübeli risk mühendisliği ekipleri sayesinde tespit edip işletmenin riskini azaltıcı tavsiyelerde de bulunuyor. Tavsiyelerin yerine getirilip getirilmediğine dair kontrolleri ise sigortalı KOBİ ve acenteleri ile birlikte düzenli olarak takip ediyor. Groupama, KOBİ paketlerindeki fiyatları teminat kapsamı ve sigorta bedellerine göre belirliyor. Bayram, fiyat belirleme kriterleri hakkında ise şunları söylüyor;

"Fiyat belirlemede çok sayıda değişkene bakıyoruz. Deprem teminatı içeren poliçelerde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından bildirilen deprem tarifesine uygun olarak fiyat belirleniyor. Yangın, mali sorumluluk, kâr kaybı, makine kırılması ve elektronik cihaz, ferdi kaza gibi teminatlar talep edilmesi halinde ilgili sigorta bedelleri göz önüne alınarak fiyat çıkartılıyor. Ayrıca piyasa koşulları, geçmiş hasar bilgisi, riskin niteliği, alınan güvenlik önlemleri gibi etkenler de fiyatlandırmayı etkiliyor. İşletme sahibi sigortalılarımızın bütçelerine ve finansal planlarına uygun olarak tercih edebilecekleri vade farksız taksitlendirme imkânımız da var."

ALLIANZ TÜRKİYE

İKİ FARKLI PAKETİ VAR

Allianz Türkiye'nin KOBİ'lere özel hazırladığı iki farklı sigorta paketi bulunuyor. Bu sigortalardan "İşletmem Güvende Sigortası" iş yerlerindeki demirbaş, muhteviyat ve binayı birçok riske karşı güvence altına alıyor. İş yeri sahibi olan herkesin sabit fiyat alternatifleriyle sahip olabileceği bu ürün; yangın, sel ve su baskını, grev lokavt, terör, hırsızlık, su hasarları, duman, fırtına, cam kırılması, elektronik cihaz gibi daha birçok riske karşı teminat sağlıyor.

Firmanın KOBİ'lere özel bir diğer ürünü ise "İşyerim Sigortası". Bu sigorta ile yine işyerleri ve isteğe bağlı olarak iş yerindeki muhteviyat; yangın, hırsızlık, deprem, sel ve su baskınlarının yarı sıra, iş durması ve kira kaybına kadar pek çok risk güvence altına alınabiliyor. Bu üründe, KOBİ'lerin farklı paket seçeneklerinden yararlanarak teminat kapsamı genişletebildiğini söyleyen Allianz Türkiye Elementer Ticari Sigortalar Genel Müdür Yardımcısı Öktem Örkün, "Ürün sayesinde KOBİ'ler, risklere karşı ihtiyaçlarına uygun teminatları seçiyorlar. Şirketlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilen bu sistem ile kurumlar, risklere karşı en uygun sigorta teminatlarını kendileri belirleyebiliyor" diyor.

Örkün, Türkiye'de KOBİ'lerde sigortalılık oranının çok düşük olduğuna dikkat çekiyor. Birçok işletmenin sigortayı bir masraf kalemi olarak gördüğünü ifade eden Örkün, KOBİ'ler açısından sigortanın önemi hakkında şunları söylüyor;

"Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her iki işletmeden birinin yangın sigortası bulunmuyor. Biz, konusunda uzman risk mühendisleri ile KOBİ'lere online risk yönetimi eğitimleri veriyor, proses ve yangın güvenliği alanındaki tecrübelerimizi onlarla paylaşıyoruz. Bu kapsamda, saha ziyaretlerimiz ve online risk analizlerimizle olası riskleri belirleyip gerekli önlemlerin alınması yönünde KOBİ'lere destek oluyoruz.

Sanal Risk Analizi ile KOBİ'lerin muhtemel risklerinin olası bir hasar meydana gelmeden önce belirlenmesine ve önlenmesine yardımcı oluyoruz. Ayrıca Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi de olası deprem ve yangın risklerinin azaltılması ve önlenmesine yönelik profesyonel risk danışmanlık hizmeti sunuyor."

Allianz yeni dönemde ayrıca KOBİ'ler için siber sorumluluk sigortaları konusunda global olarak Allianz bünyesinde çalışmalar yürütüyor. Bu sigorta sayesinde KOBİ'ler, uğradıkları finansal zararlardan kâr kaybına, veri kaybı sebebiyle oluşan masraflardan siber risk uzmanlarının sunduğu hizmetlere kadar tüm zararları teminat altına alabilecek.

Allianz'dan İşletmem Güvende Sigortası satın alan işletmeler, aynı zamanda su ve elektrik tesisatı hizmetleri, çilingir ve kurtarma, cam işleri, güvenlik, doktor ve ambulans, bilgi hattı gibi asistans hizmetlerinden de yararlanıyor. Ayrıca mali müşavirlik gibi uzmanlık ve danışmanlık gerektiren konular için asistans hizmetler de sunuluyor. Kurum İşyerim Sigortası ile de İşletmem Güvende paketiyle verilen tüm asistans hizmetlerinin yanı sıra tercih edilen pakete göre akaryakıt avantajı, hukuki yardım bilgi hattı, çalışan ve işveren danışmanlığı gibi ek asistans seçenekleri sunuyor.

TURK NİPPON

FAALİYETE ÖZEL ÜRÜN ÇIKARTTI

Türk Nippon Sigorta, KOBİ'lere özel sigorta paketi çıkartan az sayıda firmadan biri. KOBİ Paket adlı üründe işletmelerin faaliyet grupları özelinde belirlenen ürünlerle zenginleştirilmiş içerikler bulunuyor. Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda ürünler sunmaya gayret gösterdiklerini ve KOBİ'lerin ihtiyaçlarını gözeterek paketi yeni klozlarla zenginleştirdiklerini söyleyen Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. Baturalp Pamukçu, "KOBİ Paket ürünümüzde de bu düşünce ile yola çıkarak KOBİ'lerin uğrayabileceği çeşitli zarar ve kayıplara karşı onları sigorta güvencesi altına alıyoruz. Bunun yanında kasko, konut, ferdi kaza ve tamamlayıcı sağlık ürünlerimizde bulunan ek teminatlarla sigortalılarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırıyor ve kendilerine risk gerçekleşmeden kullanabilecekleri kombi bakım, halı yıkama, check up, psikolojik danışmanlık, diyetisyen ve bunun gibi birçok ilave hizmeti bir arada sunuyoruz" diyor.

FİYATLAR BİN İLE 2 BİN 400 TL CİVARINDA

Sigorta şirketleri KOBİ'lere sundukları sigorta paketlerinde yer alan teminat ve ürünlere göre fiyatlarını belirliyorlar. Bu yüzden net bir rakam veremiyorlar. Buna karşın Allianz KOBİ'lere özel hazırladığı iki farklı paket için yaklaşık fiyat listelerini açıklayan az sayıda kurumdan biri… İki paketin farklı içeriklerde bulunduğunu açıklayan Allianz Türkiye, fiyatlarına ilişkin şu bilgiyi paylaşıyor;

"İşletmem Güvende Sigortası fiyatları, paket seçeneklerine göre farklılık gösterebiliyor. Ancak verilen teminatlar ve bu teminatların bedelleri ve primleri sabit. Sigortalı, kendi işletmesine en uygun planı seçiyor. İşyerim Sigortası'nda ise işletmenin faaliyet alanı, riziko adresi ve talep edilen paket seçeneğine göre belirlenecek teminat ve ek hizmetlere göre ödenecek olan prim tutarı değişiklik gösteriyor. Taşınır ve taşınmaz kıymetlerin bedeli, poliçenin oluşturulduğu tarihteki alım bedeli üzerinden hesaplanıyor. Envanter kayıt defterleri, demirbaş listesi ve stok kaydı bilgileri gibi dokümanlar, bu bedelin belirlemesinde yardımcı oluyor. Yaklaşık bir örnek vermek gerekirse, ortalama primler İşyerim Sigortası için 2 bin 400 TL, İşletmem Güvende Sigortası için bin TL civarında."

HANGİ RİSKLER SİGORTALANIYOR?

Yangın, sel, dolu gibi doğal afetlere karşı bina, makine, demirbaş ile tesisatlar güvence altına alınıyor,

Grev, lokavt, terör, hırsızlık, cam kırılması eklenebiliyor,

Üretime ara verme sonucu oluşan kar ve kira kaybı kaynaklı mali kayıplar,

Makine ve elektronik cihaz arızaları,

Malların nakliyesi sırasında oluşabilecek riskler,

Ürünün zamanında teslim edilememesi gibi sorumluluk riskleri

Üretim ve nakliyesi sırasında oluşabilecek iş kazaları,

Siber saldırılara karşı siber sorumluluk sigortaları,

Kombi bakım, halı yıkama, check up, psikolojik danışmanlık, su ve elektrik tesisatı hizmetleri, çilingir ve kurtarma, cam işleri, güvenlik, doktor ve ambulans, bilgi hattı gibi asistans hizmetleri de var.


BİZE ULAŞIN