En yeni iş fikirleri

Bayilik sektöründeki büyüme, 2022 yılının son çeyreğinde de hız kesmedi. Piyasaya yeni çıkan markaların girişimci arayışları halen sürüyor. İtalyan usulü pizzacısından donutçısına, özel yapım çikolatadan kişiye özel eğitime kadar hepsi büyümenin yollarını arıyor.
02.12.2022 12:35 GÜNCELLEME : 05.12.2022 00:01

PARA FRANCHISE/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Franchise sektöründeki büyüme, girişimcilere yeni fırsatlar yaratmaya devam ediyor. Gıdasından tekstiline, eğitiminden kozmetiğine kadar her yıl binlerce marka piyasaya çıkıyor. Girişimci olma yolunda ilk adımı atanlar ise marka sahibi olmuş firmaların izinden gidiyor. Hem iç pazarda hem de yurtdışında pek çok şube açmayı hedefleyen markaların çoğu, yatırımcılarından isim hakkı bedeli, reklam bedeli ve royalty bedeli dahi talep etmiyor. Sıfırdan marka yaratmak yerine var olanı tercih eden girişimciler daha karlı çıkıyor. Sektöre yeni girmiş ve bayilik arayan 10 yeni markayı PARA Dergisi olarak inceledik…

TADONAT

50 mağaza hedefliyor

2022 yılında Almanya'daki tecrübesini Türkiye'ye taşıma kararı alan M. Kemal Öztürk, Tadonat gıdayı İstanbul'da kurarak hizmete başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı tesislerinde donut, berliner, cronut, churros, cannoli, cinnaroll, muffin, cookie gibi ürünler üretiyor. Firma bünyesinde ve bayilikler yoluyla ilk yılın sonunda 50 mağaza hedefine ulaşılmak isteniyor. Global olarakta birçok ülkede master franchise vermeyi hedefliyor. Firma, bayilik almak isteyen girişimcilere, lokasyon ve dekorasyon konularında yardımcı olmayı ihmal etmiyor. Standart şubeler 30 metrekare ile 50 metrekare arasında ve 450 bin TL ile 500 bin TL olarak anahtar teslim yapılıyor. Türkiye'nin birçok farklı noktasında hizmete açılmayı planlayan ve iki yıl içinde 300 şubeye ulaşmayı hedefleyen Tadonat'ın yatırım maliyeti ise 250 bin TL ile 750 bin TL arasında değişiyor.

Web Adresi: www.tadonat.com

GIDEROS PIZZA

Gerçek İtalyan lezzeti sunuyor

Gerçek İtalyan lezzetini müşterilere ulaştırmayı amaçlayan Gideros Pizza, özgür franchise yapısı ve inovatif iş modelleriyle birden fazla sistemi yatırımcılarına sunuyor. 2019'da faaliyetlerine başlayarak 2022 yılı içinde beş franchise hedefine ulaşmayı hedefleyen firmanın İstanbul Bayrampaşa'da kendi şubesi bulunuyor. Ekşi mayalı soğuk fermente, probiyotik donuk pizza ve pizza tabanları üretimi gerçekleştiren Gideros Pizza, bu fikrin Türkiye'de de tutacağına inanarak yola koyulmuş. İşletme sahibi ve girişimcilerin istek ve ihtiyaçlarına göre ister Gideros Pizza Corner, istenirse de pizza şubesi olarak kurulabiliyor. Gideros Pizza açmanın maliyeti ise 100 bin-500 bin TL arasında değişiyor.

Web Adresi: www.giderospizza.com.tr

CHOCOLATE SARAYI

Irak'ta 16 şube

Türkiye'de ve dünyada çikolatalı tatlı kültürünün önemli temsilcisi konumunda yer alan Chocolate Sarayı, kendine özgün konsepti, gelişen zengin ürün yelpazesi ve kendine has dekorasyon anlayışıyla 2015 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Ana merkezi İstanbul olan firma, 2016 yılında ilk franchise'ını Irak'ta açmış. Altı yıl içinde de yine Irak'ta 16 şubeye ulaşmış. Dünyanın her ülkesinde en az bir adet şube açarak binlerce insana istihdam kaynağı olmayı hedefleyen Chocolate Sarayı'nın şu anda Senegal, Cezayir, Gana ve Kongo'da şubeleri bulunuyor. Firmadan franchise almak isteyenler, online platform üzerinden başvuruda bulunabiliyor.

Web Adresi: www.chocolatesarayi.com

DENIGMA

Denim ürünleri üretiyor

2020'de temelleri atılan, sürdürülebilir gelecek adına sorumlu moda bilinci vizyonuyla hareket eden Denigma, kadın ve erkek denim ürünleri üretiyor. 2022 yılında önde gelen ulusal ve uluslararası pazar yerleri başta olmak üzere anlaşmalarını tamamlayan firma, 2023 yılında başta Amerika ve Rusya olmak üzere tüm Avrupa'da hizmet vermeyi hedefliyor. Mağazacılık alanında da gelişmek isteyen Denigma, marka kimliğine uygun olarak hazırlattığı mağaza dizaynı ile fiziki satış yerlerini de açmayı planlıyor. Kendi mağazalarının yanı sıra franchising sistemiyle büyümeyi isteyen firma, online platform üzerinden başvuruları kabul ediyor.

Web Adresi: www.denigmajeans.com

MATEMATİK RÖNTGENİ

Öğrenciye özel seanslar

Matematik Röntgeni; öğrenci hangi sınıfta olursa olsun, matematikle ilgili başarılı olmasını engelleyen tüm temel eksikleri tek seansta analiz eden, öğrenciye özel yol haritası hazırlayan ve eksiklerini bire bir olarak kapatıp başarıya ulaştıran bir sistem. Öğrencinin tüm temel eksikleri öğrenciye özel dokümanla çözüm seanslarında gideriliyor. 15 yıllık tecrübe üzerine kurulmuş olan Matematik Röntgeni, pandemiden önce İstanbul'da evlere öğretmen göndererek başlamış, pandemi ile birlikte online'a dönüşerek tüm Türkiye'deki öğrencilere ulaşmış. Şu an Türkiye'nin yanı sıra yedi farklı ülkede de öğrencileri bulunuyor. Dijital eğitim süreçlerinin yazılımsal çalışmaları Biruni Üniversitesi Teknopark'ta oluşturulmuş ve geliştirilmeye devam ediliyor. Firmanın yatırım bütçesi ise 15 bin-40 bin TL arasında.

Web Adresi: www.matematikrontgeni.com

İRFAN USTA

Yatırım maliyeti 50 bin dolar

İrfan Temel tarafından kurulan ve ilk restoranını 2013 yılında açan "İrfan Usta", pide ve lahmacun üretimi yapıyor. Hedefi, her ilde bir restoran açmak olan Temel'in sekiz farklı çeşitte lahmacunu, 10 farklı çeşitte ise pidesi bulunuyor. Yüksek ciro potansiyeline sahip bölgeleri tercih eden ve 60 ve 80 metrekarelik dükkânlarda hizmet vermeyi amaçlayan firma, franchise giriş bedeli olarak 150 bin TL olarak belirlemiş. Toplam yatırım maliyeti ise 50 bin dolar. Royalt bedeli ise yüzde 3 olarak belirlenmiş. 2023 yılı sonuna kadar şube sayısını 40'a çıkarmayı hedefleyen firma, girişimcilerini bekliyor.

Web Adresi: www.irfanusta.com.tr

JOURE PERFUME

İsim hakkı istemiyor

2020 yılında yurtdışındaki tecrübesini Türkiye'ye taşıma kararı alan Joure Perfume, Ankara'da bin 100 metrekarelik alanda üretim yapıyor. IFRA, GMP, ISO, Sağlık Bakanlığı gibi tüm kurum ve kuruluşların sertifikasyonundan geçen üretim tesisinde parfüm, kolonya, ortam kokusu, oda spreyi, vücut losyonu, saç parfümü, kokulu mum, sabun gibi ürün yelpazesinde üretim gerçekleşiyor. Firmanın şu anda Türkiye'de toplam 12 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin dördü franchising sistemiyle işletiliyor. Yurtdışındaki şube sayısı ise 11. Firmaya franchise olarak katılmak isteyen yatırımcılardan isim talebi ya da kardan pay talep edilmiyor. Anahtar teslim dekorasyon, mimari destek, fizibilite çalışması kuruluş ürün paketi ile birlikte fiyat 290 bin TL olarak belirlenmiş. Firma, 2022 yılı için beş şube hedefi bulunurken, Ortadoğu'da bulunan bir ülke için de master franchise anlaşması için görüşmelerini sürdürüyor. Yurtiçinde her ay en az iki mağaza açmayı hedefleyen Joure Perfume, yurtdışında da büyümeği istiyor.

Web Adresi: www.joureperfume.com

BREW MOOD COFFEE & TEA

Konsepti yeni nesil

Brew Mood Coffee & Tea mağazacılık sistemi, 2015 yılında Coopart A.Ş. bünyesinde kurulmuş. Klasik dünya kahveciliği ile yeni nesil kahve demleme yöntemlerini bünyesinde barındıran özel ve öncü bir konsepte sahip. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan markanın ikisi kendine ait, 29 ise franchise şubesi bulunuyor. 500 bin TL'den başlayan yatırım bütçesi bulunan Brew Mood Coffee & Tea'de, yatırımcılardan yüzde 4 royalty bedeli talep ediliyor. Personel sağlanması ve eğitim planlaması sürekli olarak merkez kontrolünde ve denetiminde yürütülen markada, şubede çalışan her personel merkez tarafından belirleniyor. Brew Mood Coffee & Tea bayiliğini almak isteyen girişimcilerin, online platform üzerinden başvuruda bulunması gerekiyor.

Web Adresi: www.brewmood.com.tr

WHEEGO WINDYCAR

2023 sonuna kadar 15 şube

Hunko Otomotiv'in şemsiyesi altında 2014'ten bu yana araç kiralama faaliyeti gösteren WindyCar Rental ile Almanya'nın araç kiralama ve teknoloji devi wheego ile birleşerek hizmet veren Wheego Windycar'ın şu anda tamamı kendine ait 16 şubesi bulunuyor. Yurtdışında ise Almanya, Malta, Yunanistan, Kıbrıs, Fas, İzlanda, Sırbistan, Polonya, Çekya, Arnavutluk, Slovakya, Romanya'da toplam 12 şubesi bulunuyor. Firma; 2023 sonuna kadar ise 15 franchising şube açmayı hedefliyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il; Gaziantep, Bursa, Hatay, Diyarbakır ve Van. Yurtdışında hedeflenen şube sayısı ise beş. Bu şubeler; İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere'nin yanı sıra Orta Doğu'da açılması planlanıyor. Yatırımcılardan franchising giriş bedeli şehrin potansiyeline göre belirlenirken royalty yüzdesi 6-12 arasında değişiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi, dönemsel olarak belirleniyor. Bayilik başvuruları info@windycar.com.tr'ye üzerinden yapılıyor.

Web Adresi: www.windycar.com.tr

POTANSİYELİM

Giriş bedeli 10 bin TL

Türkiye'nin ilk online eğitim kurumu olan ve 2011'den bu yana sadece online eğitimler veren Potansiyelim'in şu an bir şubesi bulunmuyor. Sadece bazı büyük illerde temsilcilikleri bulunan firmanın temsilciliklerini kapatarak tümüyle bayilik sistemine geçmeyi hedefliyor. Firma, girişimcilerden isim hakkı bedeli olarak 5-6 bin TL dolaylarında bir ücret talep ediyor. Giriş bedeli olarak ise 10 bin TL olarak belirlenmiş. Yatırımcılardan aylık reklam ve hizmet bedeli ise istenmiyor. Firmanın herhangi bir yer şartı bulunmazken, firmanın gelişim akademisi sayesinde bayilik alacaklara çeşitli desteklerde bulunuyor. Potansiyelim, 30 büyük şehrin tamamında bir ile üç bayilik açarak 60 şubeye ulaşmayı hedefliyor.

Web Adresi: www.potansiyelim.com

BİZE ULAŞIN