Yapay zekada yeni yarış: Çip üretimi

OpenAI, yapay zekada üstünlüğü sağlamak için elinden geleni yapıyor. Geçen yılın en parlak girişimi, bu kez çip üretimi için 7 trilyon dolarlık yatırım arayışında.
28.02.2024 10:43 GÜNCELLEME : 29.02.2024 00:01

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER OpenAI birkaç alanda saldırıya geçmiş durumda… OpenAI CEO'su Sam Altman, potansiyel olarak ulusal güvenlik ve rekabet yasalarıyla ilgili endişelere neden olabilecek yapay zeka çipi girişimi için ABD hükümetinden onay almak için çalışıyor.

Bloomberg'ün haberine göre, küresel çip üretimini artırabilecek yeni bir proje üzerinde çalıştığı bildirilen Altman'ın, potansiyel yatırımcılara ve ortaklara Washington'un yeşil ışık vermeden ileri gidemeyeceğini biliyor. ABD medyasına göre Altman, tam 7 trilyon dolarlık yatırım arayışında. ABD'nin dışında Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan yatırımcıların olduğu ifade ediliyor.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ocak ayında beş şirkete, üretken yapay zekaya yönelik son yatırımları ve ortaklıkları hakkında bilgi vermelerini talep eden talimatlar göndermişti. Bu şirketler arasında Alphabet, Amazon, Anthropic, Microsoft ve OpenAI'ın olduğu biliniyor.

NVIDIA'YA RAKİPLER GELİYOR

OpenAI'ın bu girişimi, dünya çapındaki çip (GPU) rekabetini tamamen değiştirecek nitelikte. OpenAI'ın Kasım 2022'de ChatGPT'yi piyasaya sürmesiyle başlayan yeni yapay zeka döneminde rekabet tam hız devam ederken, geçen yıl başlayan büyük rekabetin en kârlı çıkanı, dünyanın en büyük ve yapay zeka destekli çiplerini üreten Nvidia oldu. Nvidia'nın piyasa değeri 15 Şubat'ta 1,83 trilyon dolara kadar yükseldi. Şirketin hisseleri son bir yılda ise yüzde 224.64 değer kazandı.

Nvidia artık Alphabet, Amazon, Apple ve Microsoft ile birlikte ABD'nin en değerli şirketlerinden biri.

Bu nedenle teknoloji şirketleri, Nvidia'ya olan bağımlılıklarını azaltmak veya sona erdirmek istiyor. Nvidia'nın yapay zeka uygulamaları için geliştirilen H100 80GB GPU'sunun bekleme süresi, 8-11 aya kadar uzamıştı.

Nvidia'ya başka bir rakip de var. SoftBank Group'un kurucusu Masayoshi Son, Nvidia'ya rakip olacak Izanagi adlı yeni bir çip girişimi için 100 milyar dolar toplamayı planlıyor.

Diğer yandan OpenAI'ın yapay zeka pazarında üstünlük kurma çabası, ABD Patent ve Marka Ofisi'ne (PTO) yaptığı patent başvurusuyla devam etti. PTO, OpenAI'ın "üretken (G) önceden eğitilmiş (P) transformatör (T)" anlamına gelen GPT kelimesini tescil ettirmek için yaptığı başvuruyu, GPT'nin tescil edilemeyecek kadar genel bir terim olduğunu ve rakiplerin ürünlerini GPT olarak doğru bir şekilde tanımlamalarını engelleyebileceğini söyleyerek reddetti. Zira üretken yapay zekanın ChatGPT ile yükselişinden bu yana, diğer birçok yapay zeka hizmeti ürün adlarına GPT'yi ekledi.

*****

MAIN'den sonra 'ASEL GPT'

HAVELSAN'ın ardından ASELSAN da yerli ve milli yapay zeka modeli geliştireceğini duyurdu. ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, ASEL GPT projesini ilk kez açıkladı.

ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, şunları söyledi:

"Yapay zekayı mümkün olduğu kadar süreçlerimizde bulundurmak ve yapay zekada iddialı oyuncu olmak; ülkemiz, sektörümüz ve ASELSAN için önemli bir hedef. Bazı teknolojiler ciddi bir ölçek, yatırım ve altyapı gerektiriyor. Bunları gerçekleştirmek çok zaman alıyor. Yazılım tabanlı teknolojilerde bunları daha düşük ihtiyaçlarla gerçekleştirmek mümkün. Yapay zeka da böyle bir fırsat. Bundan uzak kalmamamız lazım. ASELSAN yapay zekayı tüm süreçlerinin bir parçası haline getirdi. ASELSAN Yapay Zeka Stratejisi hazırlıyoruz. ASEL GPT dediğimiz bir projeyi de hayata geçiriyoruz."

*****

Sohbet botu kullanımı için emsal teşkil edilebilir

Kanada'da bir mahkeme, Air Canada'nın Vancouver'lı bir adama, sitesinin sohbet botu (chatbot) tarafından vaat edilen uçuş biletinin kısmi bir iadesini ödemesi gerektiğine karar verdi. Bu karar, işletmelerde yapay zeka kullanımı için dönüm noktası olabilir.

Jake Moffatt, büyükannesinin ölümünden sonra Kasım 2022'de havayolunun taziye indirimi sağlayıp sağlamadığını sormak için havayolunun yapay zeka destekli sohbet botuna başvurdu. Sohbet botu, havayolunun indirimli tarifeler sunduğunu ve Moffat'ın uçuştan sonraki 90 gün içinde başvurarak indirim alabileceğini söyledi.

Ancak havayolunun taziye politikasında böyle bir durumda uçuştan sonra değil, önceden belirtilmesi halinde indirimin onaylanacağını söylüyor.

Moffat, Vancouver'dan Toronto'ya ve gidiş-dönüş yeni bir bilet satın alarak ödediği yaklaşık bin 200 dolar için sohbet botu tarafından vaat edilen yaklaşık yarı fiyatına indirimi talep etti, ancak havayolunun destek personeli tarafından sohbet botunun yanıtlarının yanlış ve bağlayıcı olmadığı söylendi.

Air Canada, Moffat'ın açtığı davada sohbet botunun şirketten "ayrı bir yasal varlık" olduğunu ve müşterilere yönelik sözlerinden sorumlu tutulamayacağını savundu.

Ancak hakim, geçtiğimiz günlerde Moffat lehine karar vererek, havayolunun ihmal yoluyla yanıltıcı beyanda bulunduğunu ve sohbet botunun vaat ettiği indirimi yerine getirmesi gerektiğine karar verdi.

Air Canada sohbet botunu kullanımdan kaldırdı.

BİZE ULAŞIN