Yapay zekaya ilgimiz bir yılda yüzde 230 arttı

Türkiye'de yapay zekayla ilgili hiç olmadığı kadar çok arama yapılıyor. Google’a göre yapay zekaya ilgi, geçen yıldan bu yana yüzde 230, son 10 yılda ise yüzde bin 200 arttı. Peki en çok ne arıyoruz?..
10.10.2023 00:09 GÜNCELLEME : 10.10.2023 00:09

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER "Yapay zeka ile CV hazırlama, yapay zeka ile müzik yapma, yapay zeka ile slayt yapma, yapay zeka ile web sitesi oluşturma, yapay zeka ile metin yazma, yapay zeka soruları nasıl sorulur" başlıkları, yüzde 5 bin ve üzerinde arama artışı gösteren kelime grupları.

Trend olan sorgular arasında "Yapay zekayı nasıl kullanabilirim" (geçen yıldan bu yana yüzde bin 190 artış), "yapay zeka hangi alanlarda kullanılıyor" (yüzde 200 artış), "Nasıl yapay zeka uzmanı olunur" (yüzde 180) da yer alıyor. Türkiye'de "yapay zekayı uygulama" sorgusu son bir yılda yüzde 300 oranında artış gösterirken "yapay zeka nedir" sorgusu yüzde 50'nin üzerinde arttı.

Kullanıcılar dijital becerilerini geliştirirken ve alternatif yeni kariyer yolları oluştururken de Google'a yöneliyor. "Kendi işimi nasıl kurarım" aramaları yüzde 80 artarken, "işletme/vergi numarası nasıl alınır" ve "sosyal girişimcilik nedir" aramaları sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 20 arttı. Veri analitiği (yüzde 100 artış), bilgi teknolojileri desteği (yüzde 80 artış) ve proje yönetimi (yüzde 50 artış) alanlarındaki sertifika arayışlarının bu yıl yüksek oranda artmasıyla birlikte, kullanıcılar özellikle dijital beceriler alanında yeni nitelikler kazanmanın yollarını aradı. İnternet güvenliği (yüzde 220 artış), çevrimiçi reklamcılık (yüzde 30 artış) ve dijital pazarlama (yüzde 20 artış) da bu yıl artış gösteren dijital beceri alanları arasında yerini aldı.

*****

SAP, Joule asistanı ile iş zekasını daha da akıllılaştırdı

Küçük-büyük ayırt etmeden küresel çapta kurumsal uygulama yazılımları sunan SAP, yapay zekaya "temel altyapı, bulut, yönetim" yapısıyla her türlü sisteme entegre olabilecek doğal dil kullanan, üretken yapay zeka asistanı Joule'u duyurdu.

Joule, SAP'nin kurumsal bulut çözüm portföyünün tamamında yer alacak ve SAP'nin çözüm portföyünün yanı sıra, üçüncü taraf kaynaklardan da proaktif ve bağlamsal içgörüler sağlayacak. Joule, birden fazla sistemde yer alan verileri hızlı bir şekilde sıralayarak ve bir bağlama oturtarak, daha akıllı içgörüler oluşturup insanların işlerini daha hızlı halletmesine, güvenli ve mevzuatla uyumlu bir şekilde daha iyi iş sonuçları elde etmesine yarayacak.

SAP, diğer dev teknoloji markalarından sonra, şimdiye kadar oluşan ekosistemi ve zorluklarını, sınırlayıcı taraflarını inceleyerek geleneksel yaklaşımıyla kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarını karşılama yaklaşımını benimsemiş.

Geçen hafta düzenlenen basın toplantısında konuşan SAP CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Christian Klein, küresel çapta neredeyse 300 milyon kurumsal kullanıcının düzenli olarak SAP bulut çözümleriyle çalıştığını belirterek, "SAP'nin işle teknoloji arasında köprü kuran benzersiz konumundan yararlanan Joule, müşterilerimizin en acil sorunlarını çözmelerine yardımcı olmaya devam etmek için, iş zekasına yönelik amaca uygun, güvenilir ve sorumlu bir yaklaşımı temel alıyor. Joule, yalnızca 'ne dediğiniz'i değil, 'neyi kastettiğinizi' yani 'ne demek istediğinizi''anlayacak" dedi.

SAP'nin yeni nesil yapay zeka destekli asistanı Joule, insan kaynaklarından finansa, tedarik zincirinden satın alma ve müşteri deneyimine kadar SAP uygulamaları ve SAP Business Technology Platform'un (SAP BTP) içine yerleştirilecek. Öğrenmek veya çözümlemek istedikleri bir sorunu ifade etmek için sade bir dille sorular soracak veya çözülecek bir sorunu tanımlayacak çalışanlar, bağlamı koruyarak SAP portföyü ve üçüncü taraf kaynaklardan alınan zengin iş verileri, metinler, görseller ve içgörülerden elde edilen akıllı yanıtlar alabilecek.

BİZE ULAŞIN