Dünyanın en pahalı stadyumları

Sıcaklık kontrolü olan, eğlence hizmeti sunan dünyanın en pahalı stadyumlarına bir göz atalım mı? Maç ya da konser izleme keyfi bir yana, bu stadyumlarda bulunmak bile ayrı bir zevk…
28.02.2024 10:57 GÜNCELLEME : 29.02.2024 00:01

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Spor, özellikle dünyanın en pahalı stadyumlarında insanları bir araya getiriyor! Bu son teknolojiye sahip mekanlar, Kaliforniya'daki SoFi'den Birleşik Krallık'taki Wembley Stadyum'una modern çağda şimdiye kadar inşa edilmiş en pahalı spor stadyumlarından bazıları… İnşaattı milyonlarca, hatta milyarlarca dolara mal olan bu stadyumların geniş oturma alanları, geniş otoparklar ve düzinelerce yürüyen merdiven gibi birçok özelliği var!

SoFi Stadyumu (5.50 milyar dolar):

SoFi Stadyumu Kaliforniya'da yer alıyor. Los Angeles Rams ve Los Angeles Chargers'ın evi olarak geçiyor. Dünyanın en pahalı stadyumu olmasının yanı sıra, inşa edilen ilk kapalı-açık stadyumlardan biri. SoFi Stadyumu ayrıca bölgedeki eğlence, perakende, ticari ve rekreasyon alanlarına yönelik 298 dönümlük bir geliştirme alanının kalbinde yer alıyor. Bir spor mekanı olmasının yanı sıra, konserler ve gösteriler de dahil olmak üzere eğlence etkinliklerine de sahne oluyor. 3,1 milyon metrekare alana yayılan bu devasa stadyumun inşası altı yıl ve en az 5 milyar dolar aldı. Tasarımı, asimetrik, şeffaf çatısı ve açık konseptli stadyum kenarlarıyla tamamlanan Kaliforniya sahili boyunca görülen "eğrileri" onurlandırıyor.

MetLife Stadyumu (2.03 milyar dolar):

New Jersey'in Doğu Rutherford bölgesinde bulunan MetLife Stadyumu, New York Jets ve New York Futbol Devlerine ev sahipliği yapıyor. MetLife Stadyumu 2010 yılında açıldı ve o zamandan beri Super Bowl XLVIII ve WrestleMania 29 da dahil olmak üzere üç binden fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı. Stadyumun toplamda futbol ve futbol etkinlikleri için yaklaşık 82 bin 500 oturma kapasitesi var. Bu New Jersey stadyumunu ve 360 mimarın yeteneğini inşa etmek, yaklaşık 1,6 milyar dolara mal oldu! Yıllar geçtikçe stadyum, yüksek kârlılığı ve spor ve eğlence için birinci sınıf mekan alanıyla tanındı. Muazzam boyutuna rağmen MetLife Stadyumu, sera gazı emisyonlarını azaltmak için Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin İklim Eylemi için Spor Çerçevesi ile iş birliği yapan ilk NFL Stadyumu oldu.

Allegiant Stadyumu (1.90 milyar dolar):

Allgiant Stadyumu, gelecekteki NFL oyunları ve eğlence etkinlikleri için geniş bir mekana sahip olan Las Vegas Strip'in bitişiğinde yer alıyor. Allegiant Stadyumu'nu inşa etmek için 105 bin metreküp betonun yanı sıra 28 bin ton yapısal çelik gerekliydi! 65 bin kişilik kapasiteye sahip ve tamamen kapalı (ancak sıcaklık kontrollü) bir mekan. Saha etkinlik alanı, 75 bin metrekarelik video panolarıyla tamamlanan 95 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Stadyumda 2.3000'den fazla TV bulunması nedeniyle katılımcılar maçın veya etkinliğin bir saniyesini bile kaçırmıyor. Ayrıca Allegiant Stadyumu'na dağılmış 44 yürüyen merdiven bulunuyor.

*****

Yedi bin dolarlık patates kızartması

Bir patates kızartmasına en fazla ne kadar ödersiniz? Üstelik bir porsiyon da değil mevzu bahis olan sadece bir adet patates kızartması… Şaka değil ABD'de Mac Donald's şubesinde yemek yiyen biri, patates kızartmasının Nike logosuna benzediğini fark ediyor. Ve fotoğrafını çekip ebay sitesinde satılığa çıkarıyor. Üstelik yedi bin dolar da fiyat biçiyor. Onlarca teklif alan patates kızartması, sonuçta 10 bin dolardan alıcı buluyor. Artık markanın kendisi mi aldı yoksa Nike meraklısı mı bilinmez. Ama boşa harcayacak parası olan çok fazla insan olduğu bir gerçek…

*****

600 milyon dolarlık tasarruf

Jeff Bezos'un yakın zamanda Seattle'dan Miami'ye taşınması şimdiden meyvesini veriyor. Milyarder iş adamı, geçtiğimiz haftalarda 2 milyar dolar değerinde Amazon hissesi sattığında Florida'nın milyarder dostu vergi kanunu sayesinde yaklaşık 140 milyon dolar vergi tasarrufu sağladı. Bu bağlamda, dünyanın en zengin adamlarından biri olan Bezos'un geçen yıl Amazon'u kurduğu ve 30 yıldır evi olan Washington eyaletinden taşınması hiç de sürpriz değil. Washington'un eyalet gelir vergisi olmasa da 2022'de eyalet, hisse senetleri ve tahviller de dahil olmak üzere 250 bin doların üzerindeki bazı varlıkların satışına yüzde 7'lik bir sermaye kazancı vergisi uyguladı. Florida'da eyalet gelir vergisi olmadığı gibi sermaye kazançları da vergilendirilmiyor. Muhtemelen bu yılki tek satışı bu olmayacak, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na yapılan başka bir başvuruya göre Bezos, 31 Ocak 2025'ten önce tahmini 8.5 milyar dolar değerindeki toplam 50 milyon Amazon hissesini satmayı planlıyor. Her şey planladığı gibi giderse ve Amazon'un hisse senedi fiyatının aynı kalacağını varsayarsak, vergilerden yaklaşık 600 milyon dolar tasarruf edecek.

*****

Porsche'tan elektrikli tekne

Porsche ilk elektrikli teknesini de suya indirdi. Elbette Frauscher iş birliği ile. Porsche 850 Fantom Air, eşi benzeri olmayan yüksek performanslı lüks bir elektrikli tekne. Porche, elektrikli spor teknesini ilk kez halka tanıtarak test sürüşlerine de olanak sağladı. Frauscher Genel Müdürü Stefan Frauscher, yaptığı açıklamada "Fantom Air'in elektrikli versiyonu, azami hız, hızlanma ve kullanım gibi tüm sürüş özellikleri açısından içten yanmalı motora sahip versiyondan daha iyi ve aynı zamanda yerel olarak emisyonsuz" dedi. Frauscher 1955'ten beri elektrikli tekneler üretiyor olsa da ortaklık, segmentin daha da ileriye taşınmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda şirketin kurucusunun torunu olan Stefan Frauscher şöyle diyor: "Elektrikli tahriklerin sektörümüzde önemi giderek artıyor." Porsche, gelecekteki karayolu araçlarının suda kullanması için tasarlanan tahrik teknolojisini daha da uyarladığını söylüyor.

******

Bunları biliyor muydunuz?

  • Müziğin tüm beyni çalıştıran aktivitelerden biri olduğunu…
  • Kalbin kanı üç metre yukarı pompalayamadığını…
  • Gök gürültüsünün 16 kilometreye kadar duyulabildiğini…
BİZE ULAŞIN