Endekste alım iştahı sürüyor

Endekste alım iştahı genele yayılır şekilde sürerken sanayi endeksinin yüzde 7.52 değer kazandığı haftada bankacılık endeksindeki değer kazanımı, yüzde 4.83 oldu. Bu süreçte getiri sağlama açısından alım iştahının bir süre daha güçlü olmasını bekleyeceğiz.
01.12.2022 14:24 GÜNCELLEME : 01.12.2022 14:24

GÖKSEL TEKİNER Borsa İstanbul'da önceki haftanın son günlerinde yaşanan satışlara rağmen geçen haftanın genelinde güçlü pozitif bir seyir izlendi. Sakin açılış sonrasında güçlenen alımlarla beraber haftanın genelinde yükseliş eğilimini koruyan BİST 100 endeksi, haftayı yüzde 7.68 oranında güçlü yükselişle 4.874.34 seviyesinden tamamladı.

Endekste alım iştahı genele yayılır şekilde sürerken sanayi endeksinin yüzde 7.52 oranında değer kazandığı haftada bankacılık endeksindeki değer kazanımı yüzde 4.83 olarak gerçekleşti. Haftanın önemli verisi, Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararıydı. PPK toplantısında 150 baz puanlık indirimle beraber gösterge faiz yüzde 9 seviyelerine çekilirken, KKM hesaplarında ilk defa geçen hafta azalışın yaşanmış olması TL'ye sınırlı da olsa yönelimin arttığını gösteriyor.

Ayrıca son dönemde yatırımcı sayısında yaşanan hızlı artış da kur ve faiz cephesinde beklediği getiriyi elde edemeyen yatırımcıların hisse senedi piyasasına yöneldiğini gösteriyor. Temel olarak enflasyon döneminin yaşandığı bu süreçte getiri sağlama açısından alım iştahının bir süre daha güçlü olmasını bekleyeceğiz.

Teknik açıdan psikolojik sınır olarak da gördüğümüz 5.000 seviyesine yaklaşılırken teknik göstergelerin pozitif yönde olması, bu direncin yılın son ayında kırılma olasılığını artırıyor. Bu dönemde hisse tercihlerin daha seçici olmasının yararlı olacağını düşünüyoruz, pozisyon değişimleriyle beraber ana trendde bir bozulma beklemiyoruz.

Özellikle 5.000 seviyesini haftalık bazda ve kısa vadeli seyir açısından kritik nokta olarak takip edeceğiz. Bu direncin kırılması yükseliş trendlerinin biraz daha ivme kazanmasına neden olacaktır. Trendin devamı halinde 5.500 ve dolar bazlı direnç konumunda olan 323-325 dolar direncinin, yani TL bazlı baktığımızda mevcut kur seviyeleri ile 6.000 ve 6.050 bandı üst dirençler olarak hedeflenecektir.

Endekste önceki hafta satışların geldiği yer olan 4.784 seviyesini ara destek olarak takip edeceğiz.

Beklentimizin aksine bu desteğin kırılması, geri çekilme eğilimi bir miktar artıracaktır. 4.450 seviyelerini ise alt destek noktası olarak verebiliriz

BİZE ULAŞIN