2023’te gözler altında olacak...

2022’nin Aralık ayına kadar yüzde 40’lık getiri sağlayan altın, bu yıl sekiz aylık bir baskının ardından yılsonunu hareketli geçiriyor. Altının gramı için bin 400 seviyelerini tahmin edenler de var. Herkesin merakla beklediği ise ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı’nın faiz tutumu…
15.12.2022 12:11 GÜNCELLEME : 15.12.2022 12:11

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Türkiye, geçtiğimiz yılı borsada yüzde 140 (9 Aralık itibarıyla) artışla kapattı. 2022 yılı borsa tarafında yatırımcıların ve profesyonellerinin bile beklemediği kadar iyi geçti. Reel faizlerdeki gerileme, alternatif yatırım araçlarını da her zamankinden önemli hale getirdi. Borsa kadar parlak bir dönem geçiren bir diğer yatırım aracı da altın oldu.

Gram altın için bin 200-bin 400 seviyelerini bekleyenler bile var. Çünkü altın, sekiz aydır baskılanıyor. Uzmanlar ekim ayında 998 liraya kadar gerileyen altının özellikle belirsizliğin arttığı 2023 için de güvenli liman olacağı konusunda hem fikir.

YILSONUNDA ÖNEMLİ HAREKETLİLİK VAR

2022 yılını tamamlarken, son bir aylık süreçte altın fiyatlarında yukarı yönlü önemli hareketlilik gözlemlendiğini belirten ALB Yatırım Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, "Bu süreçte temel gelişmelere baktığımızda; ABD enflasyonunda yaşanan gerileme, FED'den gelen daha güvercin mesajlar ve bunlara paralel olarak dolar endeksinde (DXY) gerileme yaşandı. DXY, 200 günlük ortalamayı (105,70) aşağı kırdı ve zayıf bölgeye geçti. Bütün bunlar ters korelasyon etkisiyle ons altın fiyatlarında yükselişi destekledi. 'Ons'ta ağustostan bu yana ilk defa bin 800 dolar görüldü. 12 Aralık haftasında iki kritik gelişmeye odaklanıyor, olacağız. 13 Aralık'ta ABD enflasyonu ve 14 Aralık'ta FED faiz kararı, DXY ve ons altın üzerinde doğrudan etkili olacak. ABD enflasyonunda beklenti yüzde 7.3 oldu. FED'den de 0.50 faiz artışı kararı bekleniyor. Bu paralelde yaşanacak gerçekleşmeler mevcut görünümü bozmayacak" dedi.

11 AYDA YÜZDE 40 KAZANÇ

2022 yılına 775 lira seviyesinden başlayan altının gram fiyatının bin 85 lira seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdığını söyleyen Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Altın, 20 yıldır olduğu gibi bu yıl da yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı oldu. 11 ayda yüzde 40 kazandıran altın, 2023'de kazandırmaya devam edecek. Çünkü altının ons fiyatı, bu yükselişe daha dahil olmadı. 2022'ye bin 830 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı, sekiz aydır FED'in politikasından dolayı manipüle edilmiş, baskı altında kalmıştı. Altının ons fiyatı altı ay aradan sonra tekrar bin 800 dolara yükseldi. Yani, ons tarafında bir yükseliş görmedik. Altının en çok sevdiği ortam 2022 oldu. Jeopolitik riskler, enflasyon, resesyon, belirsizlik gibi altını destekleyen her şey 2022'de oldu. Bu kadar risklere rağmen altının ons fiyatı bilerek ve istenerek baskılandı. Ancak 2023'de tutulamayacak bir dönemde olabilir. 2 bin dolar seviyesini kıran ons, altının gram fiyatında bin 450-bin 500 lira aralığını gündeme getirebilir. Bu nedenle elinde altın bulunduran yatırımcı satmak için değil, almak için fırsat kollamalı.

"Bin 40 seviyesi artık dip"

Şirin SARI / ALB Yatırım Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

ABD'de her ne kadar ücretlerde artış gözlemlense de petrol fiyatlarında son yaşanan gerileme, enflasyonist baskıyı azaltma yönünde daha belirgin olacaktır. FED'in de 2023'ün ilk çeyreğinde faiz hadlerinde zirveye varacağı yönündeki ağırlıklı beklentiler; "zayıf DXY-güçlü ons" senaryosuna da destek olacaktır. Zaten piyasalarda son dönemde bu fiyatlanıyor. Ons altına teknik olarak bakarsak; öncelikle 200 günlük ortalamanın (bin 792) üzerinde yerini sağlamlaştırması gerekiyor. Ardından son bir ayda oluşan "yükselen üçgen formasyonu" gereği, bin 808 doların yukarı yönlü kırıldığını görebiliriz. Beklenti dahilindeki ABD verilerinin destek vereceği bu senaryoda; ons altında orta vadede bin 875 dolara varabilecek yükselişlerin önü açılabilir ki, bu da gram altında bin 300 TL'nin de üzerinde varabilecek yükselişleri destekleyecektir. Yatırımcılar özellikle 13 Aralık'ta açıklanacak ABD enflasyonunun kötü bir sürpriz yapmadığını görmeli, altın fiyatları üzerindeki en büyük risk bu olacaktır. Kötü bir sürpriz, ons altını öncelikle bin 785-bin 765 bandına doğru geri çekebilir. Gram altına baktığımızda da bin 40 seviyesinin artık "dip" olarak öne çıktığı görülmektedir.

"Fiyata değil miktara bakmak lazım"

İslam MEMİŞ / Para Piyasaları Uzmanı

Daha yeni başlayan yükseliş, her fırsatta üzerine koyarak devam edebilir. Altın, uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Herhangi bir yatırım yapmadan sadece fiyat yükseldi diye altın gibi rezerv bir para, gerçek para satılmaz. Altında fiyata değil, miktara bakılmalı. Fiyat üzerinden hesap yapan zarar eder. Eğer fiyat üzerinden bakarlarsa yanlış bir karar vermiş olurlar. Gram altın, son 20 yılda yatırımcısına yüzde 6 bin 290 kazandıran yatırım aracıdır. Birinciliği elden bırakmıyor. Miktara odaklanmak gerek, yatırımcı "Kaç gram olduğunun" hesabını yapmalı. Gram altın, hem dolar hem de onstan destek gördüğünden şanslı bir yatırım aracıdır. Mesela; 2022'de ons değil, dolar yükseldi. Yani, gram altın sadece dolardan destek alarak yüzde 40 kazandırdı. Bir de onsun çıktığını düşünün. Bu sefer gram altın, yüzde 80 kazandırır.

Artık borsada da altın almak mümkün

Altında 2023'te beklenen bu hızlı seyir bir yandan devam ederken diğer tarafta altın yatırımı daha kolaylaşıyor ve geleneksel ile teknoloji bir araya getiriliyor. Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan Darphane Altın Sertifikaları ile yatırımcılara borsada altın alım-satım imkanı tanınmaya başlandı. Borsada ALTIN.S1 koduyla işlem gören sertifakalarda alım-satım arasındaki farkların düşük olması, düşük komisyonla alınıp satılabilmesi, çalınma riskinin olmaması ve bu varlıktaki kazançlardan stopaj vergisinin alınmayacak olması, başlıca avantajlar olarak öne çıkıyor. Her biri 0.01 gram altını temsil edecek şekilde vadesiz olarak ihraç edilen 0.995 saflıkta sahibine fiziki altına dönüşüm imkanı da sağlanıyor.

Güvercin Powell altını uçurur

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın yumuşak tonda açıklamaları sonrası risk iştahı da yükseldi. Başkan Powell, aralık ayında faiz artış hızında yavaşlamaya gidileceği beklentilerini güçlendirdi. Powell, enflasyonist riskin baskılanacağına dair mesaj verirken, "Faiz artış hızında ılımlılaşma zamanı en erken aralık ayında gelebilir" şeklinde belirterek güvercin bir tavır sergiledi. Altının ons fiyatı da FED'in faiz artışında frene basacağı beklentisinin kuvvetlenmesiyle yükselişe geçti. FED başkanının şahin tutumunu bırakıp güvercin politikalara yönelmesi ile yatırımcının yüzü gülecek.

BİZE ULAŞIN