Yakın takibe alınacak 15 enerji hissesi

Enerji, son dönemde en hızlı büyüyen sektörler arasında. Borsa İstanbul’daki hızlı yükselişte de enerji hisseleri ön planda. Uzmanlar, büyüme potansiyeli nedeniyle uzun vadede enerji sektörü hisselerinin yakından takip edilmesini öneriyor. İşte dikkat çekilen 15 hisse…
15.12.2022 12:17 GÜNCELLEME : 15.12.2022 12:17

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Özellikle pandemi sonrası bütün dünyanın ortak sorunu enerji ihtiyacı oldu. Dünyadaki enerji krizi doğal olarak Türkiye'yi de etkiliyor. Ülkemizde de son dönemde en hızlı büyüyen sektörler arasında enerji yer alıyor. Borsa İstanbul'daki hızlı yükselişte de enerji hisselerinin ön plana çıktığı görülüyor. Söz konusu hisselerin yılbaşından itibaren getirilerine bakıldığında ise yüzde 927 ile yüzde 67.72 aralığında bir seyir izlediği dikkat çekiyor. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören toplam 25 enerji şirketi var. Bu arada halka açılmak için sırada bekleyen enerji şirketleri de bulunuyor. Borsa uzmanları da büyüyen ve ileride de büyümesine kaçınılmaz gözü ile bakılan sektör hisselerinin yakından takip edilmesini öneriyor.

Türkiye'nin büyüme potansiyeli gözönünde bulundurulduğunda sadece enerji hisselerine değil, bu sektördeki şirketlere iş yapan onlara ekipman ve hizmet satan şirketlerinde ihmal edilmemesi gerektiği belirtiliyor. Analistler, enerji sektöründe faaliyet gösteren hisseler arasında seçim yaparken bütün hisselerde öncelikle bakılması gereken kriterlerin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca enerji sektörü hisselerine yatırım yaparken şirketlerin kurulu gücü, portföy dağılımı, elektrik satış fiyatı, yurtiçi-yurtdışı gelir dağılımının da önem arz ettiği hatırlatıyor. Uzun vadede özellikle yenilenebilir enerji hisselerini öneren uzmanlar, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 15 hisseye dikkat çekiyor.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ HİSSELERİ"

Borsa İstanbul'da enerji sektöründe faaliyet gösterip hisseleri işlem gören 25 şirket bulunduğunu belirten Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu, enerji hisselerinin global risklere bağlı olarak artan fiyatlar sonrası iyi performans sergilediğini hatırlatıyor. Fiyatların normalleşmesiyle enerji hisselerinde talep tarafında daralma olabileceğini bu nedenle global gelişmelerin enerji hisseleri için kritik rol oynadığının altını çiziyor.

Enerji hisselerinde uzun vade için uygun seviyelerden pozisyon almanın doğru bir strateji olduğunu da dile getirerek "Uzun vadede özellikle yenilenebilir enerji hisselerinde pozisyon almanın doğru bir strateji olduğunu düşünüyoruz. Çünkü iklim değişiklikleri, karbon salımı, yenilenebilir enerjiyi gittikçe daha önemli hale getirecektir. Bu nedenle yenilebilir enerji hisselerinde uzun vadeli pozisyon bulundurmanın portföylere olumlu katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Ayrıca depolama faaliyeti için birçok şirket lisans başvurusunda bulundu. Bu noktada da lisans başvurusu onaylanan şirketler, uzun vadede yapacakları yatırımlarla ön plana çıkacaktır" diyor.

"ENERJİ HİSSELERİNE YATIRIM"

Enerji hisselerinde seçim yaparken bütün hisselerde öncelikle bakılması gereken kriterlerin göz ardı edilmemesi gerektiğinin de altını çizen Akkoyunlu; özellikle rasyoları, temettü politikası, yeni yatırımları ve borçluluk durumunun incelenmesi gerektiğini söylüyor. Tüm bunlara ilave olarak enerji sektörü hisselerine yatırım yaparken şirketlerin kurulu gücü, portföy dağılımı, elektrik satış fiyatı, yurtiçi-yurtdışı gelir dağılımının da önem arz ettiğini hatırlatıyor.

Akkoyunlu enerji sektöründe faaliyet gösteren ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Aksa Enerji, Aydem Yenilenebilir Enerji, Ayen Enerj, Biotrend, Çan2 Termik, Consus Enerji, Enerjisa, Galata Wind, Naturelgaz, Odaş Elektrik, Smart Güneş Enerjisi, Zorlu Enerji, Tüpraş, Petkim ve Aygaz hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"EREĞLİ'DE HEDEF FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ"

İş Yatırım Araştırma departmanı Ereğli'de hisse başına hedef fiyatını yeni peletleme tesis yatırımını değerlemesine dahil etmesi, kur tahminlerindeki revizyon, enerji fiyatlarındaki artış, uluslararası benzer şirket çarpanlarındaki güncelleme ve 3Ç22 sonuçlarını tahminlerine yansıtması sonucu önceki 30.50TL'den 40.90TL'ye yükselttiğini açıkladı. Ancak hedef fiyatındaki artışa rağmen, Ereğli hisselerindeki tavsiyesini yeni hedef fiyatın getiriye işaret etmemesi, 2023T çarpanlarının hem uluslararası benzer şirket çarpanlarına hem de Ereğli'nin 5 yıllık tarihsel ortalamalarına kıyasla primli işlem görmesi ve son olarak 4Ç22 ve 2023 için zayıf faaliyet performans beklentisi nedeni ile TUT'dan SAT'a çektiğini belirtti. Hisse 2023T 7.0x Firma Değ./FAVÖK ve 13.2x F/K çarpanları ile yurtdışı benzer şirketlerin 4.6x ve 7.5x ortalama çarpanlarına kıyasla primli işlem gördüğünü de ifade ederek "Hisse ayrıca kendi 5 yıllık tarihsel ortalama 5.1x Firma Değ/FAVÖK ve 9.2x F/K çarpanlarına kıyasla da primli işlem görüyor. Yüksek enerji maliyetleri, Türk çelik üreticilerinin hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarındaki rekabet gücünü aşındırıyor. Erdemir'in artan enerji maliyetleri nedeniyle ton başına FAVÖK rakamını 3Ç22'deki 124 dolar dan 4Ç22'de 117 dolara gerileyeceğini öngörüyoruz. Ortalama yassı çelik fiyatının 2022'deki tahmini 885 dolar/tondan 2023'de yüzde 25 düşüşle 665 dolar/tona gerilemesini bekliyor ve Erdemir'in FAVÖK/ton rakamının 2022'deki tahmini 228 dolardan 2023'de 135 dolara düşeceğini hesaplıyoruz." diyor.

"550 MİLYON DOLAR YATIRIM"

2023'de Erdemir toplam satış hacminde 2022'ye benzer kalacağını öngören İş Yatırım araştırma departmanı, 550 milyon dolar tutarındaki yeni pelet tesisi yatırımının temettü dağıtım politikasını etkilemesini beklemiyor. Erdemir'in, Kasım ayı başında, bağlı ortaklığı Ermaden'in Bingöl Avnik'teki demir madeni sahasında 250-300 milyon ton rezerve sahip cevherleşme tespit ettiğini ve 3 milyon ton/yıl üretim kapasiteli peletleme tesisi kurmaya karar verdiğini de hatırlatarak "Demir rezervi kapsamında 100 milyon pelet üretilmesi hedeflenmekte (hesaplanan rezerv ömrü: ~35 yıl). Erdemir yeni peletleme tesisi için toplam 550 milyon dolar yatırım harcaması bütçelemekle birlikte, bu tutarın yüzde 15-20'sini 2023'te, kalanı 2024 ve 2025'te eşit olarak harcamayı planlanıyor. Yeni tesisin 2026'nın 2. çeyreğinde faaliyete geçmesi öngörülüyor. Erdemir'in 2023'te yüzde 90 dağıtma oranı tahminimizle 14.9 milyar TL temettü dağıtacağını hesaplıyoruz. Temettü verimi yüzde 10" yorumunu yapıyor.

"GÜÇLÜ FİNANSAL SONUÇLAR BEKLİYORUZ"

İş Yatırım, Doğuş Otomotiv'deki hedef fiyatını da yukarı yönlü revize etti. Doğuş Otomotiv'de hisse başına hedef fiyatını 9A22'de elde edilen güçlü faaliyet marjları etkisiyle FAVÖK marjı varsayımlarındaki yukarı revizyon nedeniyle önceki 132.30 TL'den 204.30 TL'ye yükseltti. İş Yatırım 2022 ve 2030 tahmin döneminde FAVÖK marjı varsayımlarını ortalama yüzde 1.5 puan artırdığını da belirterek "Doğuş Otomotiv'in 4Ç22 ve 1Y23'te güçlü faaliyet marjları ve finansal sonuçlar açıklamaya devam etmesini bekliyoruz. Tedarik koşullarındaki iyileşmeye rağmen, yurtiçi otomotiv pazarında arz ve talep koşullarında devam etmesi beklenen dengesizliğin otomotiv oyuncularının fiyatlama kabiliyetini ve marjlarını 1Y23 sonuna kadar desteklemesi bekleniyor. Doğuş Otomotiv için revize hedef fiyatımızın yüzde 30'luk artış potansiyelini göz önünde bulundurarak 'AL' tavsiyemizi koruyoruz." diyor.

"TEMETTÜ VERİMİ YÜZDE 11.6"

Hissenin oldukça cazip 2023T 3.0x FD/FAVÖK ve 3.7x F/K çarpanı ile global benzer şirketlerin 6.0x FD/FAVÖK ve 8.3x F/K ortalamasına kıyasla iskontolu işlem gördüğünü de belirterek "Hisse 2023T çarpanları ile ayrıca beş yıllık tarihi 7.3x FD/FAVÖK'üne ve 8.1x F/K ortalamasına göre de iskontolu işlem görmekte. Tüm bunlara ek olarak, şirketin 2023 yılında 4Ç22 ve 1Y23'te beklenen güçlü nakit yönetimi nedeniyle yüzde 50'lik bir dağıtım oranı tahminimizle 4.0 milyar TL temettü dağıtacağını öngörüyoruz. Temettü tahminimiz yüzde 11.6 temettü verimine işaret ediyor" açıklamasını yapıyor.

"Tüpraş'ın +yüzde20 seviyelerinde temettü verimine ulaşmasını bekliyoruz"

Ali Kerim AKKOYUNLU/ Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

TÜPRAŞ: Şirket, orta distilat ürün marjlarındaki yükselişe bağlı olarak geçtiğimiz iki çeyrekte oldukça güçlü finansallar açıkladı. Benzer durumun son çeyrekte de devam edeceğini, 2023'te ise bir miktar aşağı yönlü normalleşme olsa da tarihi seviyelere kıyasla yine oldukça güçlü ürün marjlarının süreceğini düşünüyoruz. Öte yandan şirketin tam konsolide ettiği iştiraki Entek Enerji'nin yenilenebilir enerji tarafında aldığı kapasite artışı ve enerji depolama kararlarının da orta ve uzun vadede şirket finansallarını ve dolayısıyla hisselerini destekleyeceğini öngörüyoruz. Temettü tarafında da şirketin önümüzdeki sene +yüzde20 seviyelerinde temettü verimine ulaşmasını bekliyoruz. Tüpraş hisseleri yıl başından bu yana BIST-100'e ile kıyaslandığında göreceli olarak yüzde 17'lik ek getiri sağlasa da, yine BIST-100'e kıyasla son altı ayda yüzde 8'lik, son üç ayda yüzde 10'luk daha düşük getiri eldi etiği görülüyor. Bu nedenle güçlü marjlar, enerji sektöründeki orta/uzun vadeli yatırımlar ve yüksek temettü verimi beklentilerinin şirket paylarını her vadede destekleyeceğini düşünüyoruz. Tüpraş hisselerinde yüzde 48 yükselme potansiyeli ile 647.72 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

AKSA ENERJİ: Şirket hisseleri özellikle yurtdışı yatırımları ve ağırlıklı olarak döviz bazlı gelirleri ile ön plana çıkmakta. Aksa Enerji Gana'da 2024 yılında bitecek olan sözleşmesini 15 yıl süreyle dolar bazlı uzattı. Ayrıca şirket 1,813MW depolama kapasitesi için başvurdu. Bununla birlikte şirket, yenilenebilir enerji alanında da faaliyetlerini geliştirmesi planlanmakta. Böylece portföy çeşitlendirmesi de sağlıyor. Devam eden iş geliştirme faaliyetleriyle Aksa Enerji'nin yeni yatırımlarla global enerji şirketi konumunu güçlendireceğine inanıyoruz. Tüm bu veriler ışığında şirket hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyoruz. Aksa Enerji hisselerinde yüzde 12 yükselme potansiyeli ile 52.56 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Endekse paralel getiri bekliyoruz.

GALATA WİND: Elektrik fiyatlarındaki yükselişle 2022 yılında iyi bir performans sergiledi. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren şirket, 550MW depolama kapasitesi için başvuruda bulunmuştu. Bu sayede kurulu gücünü artırmayı planlayan şirket, temiz enerji alanında önemli bir oyuncu. Yenilenebilir enerji üretmesi sayesinde elde ettiği karbon kredisi ile şirket, ek gelir elde etmekte. İlerleyen dönemde karbon kredisindeki fiyatın kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bu durum da şirketi ön plana çıkarıyor. Son olarak 3. çeyrekte net nakit pozisyonuna geçen şirketin ilerleyen dönemlerde artan nakit ile önemli bir temettü verimi sağlayacağını düşünüyoruz. Tüm bu veriler ışığında şirket hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyoruz. Galata Wind hisselerinde endekse paralel getiri bekliyoruz.

HALKA ARZ EDİLDİ

Birikim Varlık Yönetim A.Ş hisseleri geçen hafta 8-9 Aralık 2022 tarihlerinde sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle halka arz edildi. Halka arz 14.20 TL sabit fiyattan gerçekleştirilerek 6 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 6 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı yoluyla olmak üzere toplam 12 milyon TL nominal değerli payın halka arzı gerçekleştirildi.

YEDİ HİSSEYE TEDBİR GETİRİLDİ

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul, yedi hisseye tedbir uygulanmasını kararlaştırdı. Buna göre VBTS (Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi) kapsamında ARD Grup Bilişim Teknolojileri, İpek Doğal Enerji Kaynakları, KOZA Altın İşletmeleri, Metemtur Yatırım, Tetamat Gıda ve Vakko Tekstil payları 06/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

Uzertaş Boya payları da 06/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir iletim kanalları kısıtlanarak (internet emir yasağı ile) işlem görecek.

Hissede uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas, emir paketi ve tek fiyat işlem yöntemi tedbirleri) internet emir yasağı tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.

Bilindiği gibi Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararları uyarınca, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda işlem gören paylarda işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi devreye alındı. Bu kapsamda ilgili paylarda gerekli koşulların oluşması halinde kademeli olarak ve bir sonraki seviye tedbir uygulanırken önceki seviye tedbirin veya tedbirlerin uygulanmasına devam ediliyor.

BORSA'YA YENİ BİR ENERJİ HİSSESİ GELİYOR

Girişim Elektrik A.Ş'nin bağlı ortaklığı olan ve sekiz fabrikası ile elektrik ekipmanları ve sistemlerini 420kV'a kadar her gerilim seviyesinde üreten, proje tasarımı, proje yönetimi, otomasyon & SCADA, işletmeye alma, denetim, saha testleri ve eğitim hizmetleri gibi geniş bir yelpazede mühendislik hizmetleri sunan global oyuncu Europower Enerji hisseleri önümüzdeki günlerde halka arz edilecek.

Europower Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Harmanlı'nın verdiği bilgilere göre, halka arz için talep toplamanın yakın bir tarihte gerçekleşmesi öngörülüyor. Bilindiği gibi geçen yıl halka arz edilen Girişim Elektrik, GESAN kodu ile BİST'te işlem görmeye başlamıştı.

Ak Yatırım liderliğinde gerçekleşecek halka arzda, Europower Enerji #EUPWR kodu ile BİST'te işlem görecek.

Harmanlı'nın verdiği bilgiye göre Europower Enerji, ürün çeşitliliğiyle global bir oyuncu, dünyanın güvenini kazanmış, yatırımcının aradığı öncelikli bir marka. Europower Enerji'nin bir taraftan yenilenebilir enerjinin tüm kollarına ürün ve sistem tedarik ederken, diğer taraftan enerjinin üretimi, iletimi, dağıtımı anlamında diğer işlem ve yatırımcıların da ana tedarikçisi ve getirdiği endüstriyel çözümlerle de sanayi kuruluşlarının tercihi haline geldiğini belirten Behiç Harmanlı, şu bilgileri verdi:

"En ayrışan noktası ise sistemleri akıllı hale getiren otomasyon ve SCADA hizmetlerini ve çözümlerini kendi içinde çözebilmekte. Böylece sistemlerin izlenmesi ve uzaktan kontrolü, koruması mümkün hale geliyor. Beş kıtada 70'e yakın ülkeye ürün ve hizmet ihracatı gerçekleştirmiş, 120'den fazla mühendis, toplamda 800'den fazla çalışanı ile faaliyet gösteren Europower, enerjiye ihtiyaç olan her yerde ürün çeşitliliğiyle takımı tamamlayarak alçak gerilim, orta ve yüksek gerilim ekipman ve sistemleriyle enerji sektörünün tam bir entegratörü konumunda bulunuyor.

Şirketin tüm ürünleri, uluslararası standartlara uygun üretilmekte ve uluslararası akredite laboratuvarlarda tip testlerinden geçiriliyor. Europower Enerji, kendi bünyesinde barındırdığı 245kV'luk nominal gerilime kadar ekipmanların tip testlerini, rutin testlerini ve saha testlerini uluslararası (TURKAK) akredite edilmiş yüksek gerilim test laboratuvarında gerçekleştirebiliyor."

Europower Enerji'nin, halka arz sonrası yapacağı yatırımlar ile hem kapasite artışı hem de Ar-Ge merkezinin geliştirdiği ürünlerin ticari hale gelmesini sağlayacağını da kaydeden Harmanlı, "Önümüzdeki yılların konuları olan depolama sistemleri, küçük ve orta ölçekli mesken tipi güneş enerjisi çözümleri, elektrikli şarj istasyonları, hibrit sistemler Europower'ın ana gündeminde. Yatırımının ilk fazı sonlanmak üzere olan Güneş Paneli fabrikası da Europower Enerji'nin önümüzdeki yıllardaki önemli atılımlarından biri olacak. PEAK-PV Solar markası ile hem Türkiye hem de Avrupa'da önde gelen bir güneş paneli üreticisi haline gelmeyi hedefliyoruz" dedi.

OTOKAR'DAN GÜRCİSTAN'A 30 ADET OTOBÜS İHRACATI

Otokar, kendi tasarımı ve üretimi otobüslerle ihracat pazarlarında büyümeye devam ediyor. Avrupa başta olmak üzere dünyanın 50'yi aşkın ülkesinde seyahat imkanı sunan Otokar, Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nın açtığı 30 adet otobüs ihalesini kazanmasının ardından, araçları kısa süre içinde teslim etti. 2020 yılında Gürcistan'ı ihracat pazarına ekleyen Otokar, iki yıl gibi kısa sürede ülkedeki araç parkını 200'ün üzerine çıkardı. Şirket bölgedeki ihracatını artırmayı hedefliyor.

Otokar, bilindiği gibi Gürcistan'ın artan toplu taşıma ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan dönüşüm çalışmaları neticesinde 2020 yılında 175 adetlik dev otobüs ihracat anlaşmasına imza atmıştı. Gürcistan'da halihazırda altı farklı belediye tarafından Otokar Kent ve Sultan otobüsleri kullanılıyor. Yeni ihale kapsamında teslim edilen 30 adet Doruk otobüs ise Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nın personelini taşıyacak.

"Kullanıcı ihtiyaç ve beklentilerine odaklanarak geliştirdiğimiz çevreci, konforlu ve güvenli araçlarımız geniş bir coğrafyada tercih ediliyor" diyen Otokar Ticari Araçlar Kamu Satışları Direktörü Mahir Özşeker, "Önceki sene teslim ettiğimiz otobüslerimizle Gürcistan toplu ulaşımına yeni bir soluk getirdik, araçlarımız altı belediyenin filosunda başarıyla hizmet vermeye devam ediyor. Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nın açtığı ihaleyi kazanarak teslim ettiğimiz 30 otobüs ile ülkedeki araç parkımızı artırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Araçlarımızın zorlu yol ve iklim şartlarına dayanıklılığı, uzun ömürlü oluşunun yanı sıra satış sonrası hizmetlerdeki başarımızla öncelikli tercih olmaya devam ediyoruz. Bölgedeki ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın orman varlıklarının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği "Ormanın Gözleri" projesinde Adana'daki yangın kulesi kurulumu tamamlandı. Toplumun ve gelecek nesillerin daha rahat bir nefes alması amacıyla başlatılan proje kapsamında 2023 yılında Çanakkale, Muğla, Adana ve Antalya'da olmak üzere dört adet yeni nesil yangın gözetleme kulesi daha yapılması hedefleniyor. Balcalı'da hizmete giren kule, mobil ve insansız teknolojisiyle bölgede yangınlara müdahalede önemli bir role sahip olacak.

Yangına erken müdahalede çok önemli bir yere sahip olan yangın kulelerinin yenilenmesi ve mobil kulelerin yaygınlaştırılması konusunda çalışacaklarını dile getiren Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, "Bir yandan ülkemizin yangınla mücadele kapasitesini artırmaya destek olurken bir yandan da bu konuda bilinç yaratmak en büyük amacımız" dedi.

ARD GRUP: ARD Grup ile kamu kurumuna ait bir güvenlik şirketi arasında 102,6 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 47'sine karşılık geliyor.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, Kasım ayında toplam 22,2 milyon TL tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 13'üne karşılık geliyor.

EUROPEN ENDÜSTRİ: Europen Endüstri, güneş enerjisi panel camı yatırımı için 37 milyon dolar tutarında ekipman alımı için sözleşme imzalandığını bildirdi.

İŞBİR SENTETİK DOKUMA: İşbir Sentetik, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmek üzere yıllık 7,8 ton üretim kapasitesine sahip yatırım kararı aldığını bildirdi. Yatırım kapsamında 1,5 milyon euro tutarında sipariş verildiği belirtildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, ABD'de kurulacak olan 3GWh/Yıl kapasiteli lityum-ion hücre, batarya ve enerji depolama ürünleri fabrikasının kurulumuna ilişkin olarak 127 milyon dolar tutarında yatırım teşvik belgesi alındığını bildirdi.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın, Himmetdede Altın Madeni İşletmesi'ne yakın mesafede bulunan yurtiçi yerleşik kişiye ait ruhsat sahalarının devirlerine ilişkin olarak Nevşehir ili Avanos ilçesi sınırları dâhilindeki, 52049 ruhsat ve 2405375 erişim sayılı IV. Grup işletme ruhsatı için 20 bin ons kadar altın için 9,5 milyon dolar ve bu rakam üzerindeki cevher için KDV hariç 475 dolar bedel ödeneceğini bildirdi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Smart Güneş Enerji Ekipmanları'nın 834 bin dolar tutarında sipariş aldığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A dönemi hasılatının yüzde 1.3'üne karşılık geliyor.

SUN TEKSTİL: Sun Tekstil ile H&M arasında Mayıs-2023 tarihine kadar gerçekleşmesi beklenen yaklaşık 6,4 milyon euro tutarında sipariş (2022/9A dönemi satışlarının yaklaşık yüzde 4.3'ü) planlaması yapıldığı bildirildi. Bu çerçevede yaklaşık 500 bin euro tutarında resmi sipariş alındığı bildirildi.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları'nın Kasım dönemi yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artarak 5,08 milyona yükseldi. Rakam, 2019 yılı verilerinin yüzde 6 üzerinde. Ocak-Kasım döneminde ise toplam yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artış gösterdi.

TURKCELL: Turkcell, BeST hisselerin yüzde 20'sini 1,2 milyon dolara satın aldı. İşlem sonrası Turkcell'in BeST içindeki payı yüzde 80'den yüzde 100'e çıktı. BeST operasyonlarında 1,5 milyon aboneye (aktif abone: 1,1 milyon) sahip olan Turkcell, Belarus'taki faaliyetlerinden son 12 aylık dönemde 16,1 milyon dolar FAVÖK üretti.

TÜPRAŞ: Tüpraş, Opet Petrolcülük A.Ş.'nin yüzde 1.67 oranındaki payını 179 milyon TL karşılığında satın aldı. İşlem sonrası Tüpraş'ın Opet Petrolcülük'teki payı yüzde 40'tan yüzde 4.,67'ye yükseldi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, Tekirdağ'da kurulacak GES için güneş enerjisi paneli satışına ilişkin olarak 5,3 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını ve avans ödemesinin yapıldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor. Alfa Solar Enerji, 14 milyon dolar tutarında lisanssız elektrik üretimi için yatırım yapacağını bildirdi. Şirket cari fiyatlarla yatırım sonrasında yıllık 100 milyon TL tasarruf edilmesini planlıyor.

ÇELİK HALAT: Çelik Halat'ta daha önce Doğan Şirketler Grubu Holding ile yapılan pay devir sözleşmesine istinaden, hakim ortak konumunda bulunan Artaş İnşaat ve Betatrans Lojistik'in, söz konusu devir nedeniyle zorunlu pay alım teklifi yapma yükümlülüğü doğduğu ve bu sebeple SPK'ya başvuru yapıldığı bildirildi.

ERCİYAS ÇELİK BORU: Erciyas Çelik Boru, yurtdışından 119,4 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 89'una karşılık geliyor. Teslimatlar 2023 yılında tamamlanacak.

EUROPEN ENDÜSTRİ: Europen Endüstri sermayesi geçen hafta 168,8 milyon TL'den yüzde 350 oranında bedelsiz olarak 591,2 milyon TL artışla 760 milyon TL'ye yükseltildi.

FRİGO PAK: Frigo-Pak, 2023 yılında teslim etmek üzere 2,6 milyon euro tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 32'sine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın Şanlıurfa'da açılan bir ihalede 78,8 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi.

NETAŞ: Netaş ile Türk Telekom arasında BNG yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik 3,27 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.7'sine karşılık geliyor.

ÖZAK GYO: Özak GYO, Bodrum Türkbükü'nde yapılacak bir gelir paylaşımı projesi için Emlak Konut ihalesine katıldı. Söz konusu arsa 40 bin metre kare alana sahip.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, Taksim Otelcilik AŞ, Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ, Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ'deki paylarını Vakıfbank'a devretti. BDDK onayı beklenen Vakıf Faktoring'in de devredilmesiyle Türkiye Sigorta'nın 4Ç karlılığına 100-120 milyon TL tek seferlik pozitif bir etki beklenmekte. Bu rakam Türkiye Sigorta'nın 9A22 (518mnTL) karlılığının yaklaşık yüzde 20'sine tekabül etmekte.

SASA POLYESTER: SASA Polyester kayıtlı sermaye tavanının 3 milyar TL'den 15 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini bildirdi. Karar ilk Genel Kurul'da görüşülecek ve Kurul'dan izin için başvuru yapılacak.

TSKB: TSKB, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 200 milyon dolar tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. TSKB, AIIB'den temin edeceği bu krediyle Paris İklim Anlaşması ile uyumlu olarak Türkiye'nin iklim değişikliği kaynaklı azaltım ve uyum yatırımlarının finansmanına destek olacak.

SUN TEKSTİL SANAYİ: Bağlı ortağı Ekoten Tekstil San. ve Tic. A.Ş.'nin ("Ekoten") İzmir/Torbalı Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan örgü fabrikasında yapılacak, kapasite artırımı ve ürün çeşitliliğine imkan tanıyan, tutarı 1.262.082 doları (yaklaşık 23.475.949 TL) 20 adet yuvarlak örgü makinası ve beş adet yapay zeka destekli kumaş hata tespit sistemi yatırımlarıyla ilgili olarak Yatırım Teşvik Belgesi alındığını bildirdi.

MEDİTERA TIBBI MALZEME: Meditera Tıbbi Mazleme, İzmir Tire' de bulunan üretim tesisindeki uygun alanların güneş panelleri ile kaplanmasına, bu proje çerçevesinde yaklaşık 3 bin 600 metrekare alana güneş paneli yerleştirilerek 735 KWP elektrik üretimi gerçekleştirilmesine karar verildi. Toplam 9 – 10 milyon TL arasında yatırım yapılması öngörülmekte olup, bu yatırımın yatırım teşvik ile yapılması kapsamında başvuru işlemleri başlatılacak. Yatırım tamamlandığında üretim faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 16-20 sinin bu santralden karşılanması hedefleniyor.

BİLİCİ YATIRIM SANAYİ: Adana Organize Sanayi Bölgesinde yapımı devam eden yeni tesisinin çatısı üzerine güneş enerjisinden elektrik üretim (GES) tesisi kurulmasına karar verildi. Kurulacak tesisin kurulu gücü 2.313 kwe olup, yıllık yaklaşık olarak 3.075.000 Kws/yıl elektrik üretmesi ve tesisin kurulumun maliyetinin 1.275.000 dolar olması bekleniyor. Yatırım öz kaynaklarla finanse edilecek. Projenin devreye alınması ile birlikte firmanın elektrik giderinde yüzde 65 tasarruf, net karlılığa ise yüzde 20 etki bekleniyor.

BANVİT: Banvit, toplam varlıklarında yüzde 0.25 paya sahip olan atıl durumdaki büyükbaş kesimhane tesisinin KDV dahil 25.310.000 TL bedelle satılmasına karar verdi. Satıştan elde edilecek kar ile nakit kaynaklar artırılacak.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, geçen hafta yüzde 181.61456 oranında bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirdi.

BİZE ULAŞIN