Yaşlı rakiplerine rağmen, Türk bankaları ikinci yüzyıla da güçlü girdi

100 yıl önce Ulu Önder Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nde felsefi temellerini attığı Türk bankacılık sektörü, bir asırlık süreye çok büyük başarılar sığdırdı. 700 yıllık tarihe sahip küresel rakiplerine 20 yıl fark atan Türk bankacılık sektörü, ikinci yüzyıla da güçlü bir şekilde giriyor.
02.11.2023 12:32 GÜNCELLEME : 02.11.2023 12:44

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN 1923 yılının şubat ayının 17'sinde yani Cumhuriyet'in ilanına daha yedi ay varken İzmir İktisat Kongresi'nde konuşan dönemin İktisat Bakanı Mahmut Esat Bey, yeni Türk Devleti'nin izlemesi gereken politikayı 'milli bankacılık' olarak özetledi. Esat Bey, milli bankaların kurulmaması halinde ülkenin yabancı sermaye altında ezileceğini söylemişti. O dönemde yerli tasarruf ve sermayenin azlığı nedeniyle tüm milli mücadele kahramanları da aynı fikirdeydi çünkü özel teşebbüslerle büyük sermayeli bankaların oluşturulamayacağı, hükümetin de bu tür girişimlere yardımcı olması gerektiğinin altı çizilmişti. 'Kredi, ziraat, ticaret ve sanayi işlerinde devletin himaye ve yardımının zaruri olduğu' kongrenin tutanaklarında yer almıştı.

Cumhuriyet'in ilan edildiği 1923 yılında bankacılık sistemi büyük ölçüde yabancı sermayenin hakimiyeti altındaydı. Para çıkarma yetkisine sahip olan Osmanlı Bankası, yabancı bankalar içerisinde en geniş şube ağına sahipti. Bu dönemde Osmanlı Bankası dışında 13 yabancı banka daha faaliyet gösteriyordu. Selanik Bankası, Credit Lyonnais, Deutsche Orient Bank, Deutsche Bank, Banco di Roma, Banco Commerciale İtalyana, Dersaadet Küçük İstikraz Sandığı, Bank Marmara Blank, Holantse Bank, American Express, İyoniyen Bank, Fransız Memaliki Şarkiyye Bankası ve Şark-ı Karib Ticaret Bankası.

TASARRUFUN YÜZDE 70'İ YABANCILARDA

Yabancı bankalar gerek mevduatta ve gerekse de mudi sayısında milli bankalardan oldukça üstündü. Ülke içerisindeki toplam mevduatın yüzde 70'den fazlası yabancı bankalara aitti. Toplam krediler içerisindeki payları da yüzde 50'yi geçiyordu. Milli bankalar içerisinde ise en geniş şube ağına sahip olan banka Ziraat Bankası'ydı. Ülke genelinde 320 şubesi olan banka, kredi imkanlarının oldukça daralmış olması nedeniyle ziraat alanında üreticilere ancak düşük miktarlı krediler açabiliyordu.

OSMANLI'DA 15 MİLLİ BANKA VARDI

Bu bankalar; Ziraat Bankası dışında 14 milli banka vardı. İtibar-ı Milli Bankası, İstanbul Emniyet Sandığı, İstanbul Bankası, Adapazarı İslam Ticaret Bankası, Konya İktisadi Milli Bankası, Karaman Milli Bankası, Milli Aydın Bankası, Manisa Bağcılar Bankası, Konya Ahali Bankası, Adapazarı Emniyet Bankası, Konya Türk Ticaret Bankası, Çiftçiler Bankası, Bor Zürra-Tüccar Bankası ve İktisat Türk A.Ş. idi.

Böyle bir bankacılık sistemi devralan yeni Cumhuriyet, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ısrarı ve tüm karşı görüşlere rağmen kurduğu yerli bankalar ile serüvenine başladı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında bankacılık sektörü önemli bir gelişim gösterdi.

KURULUŞTA ÜÇ BANKANIN TEMELLERİ ATILDI

1924'te Türkiye İş Bankası, 1925'te Sanayi ve Maadin Bankası, 1926'da Emlak ve Eytam Bankası kuruldu. Ziraat Bankası ise yeniden yapılandırıldı. O günden bu yana sayısız emek ve zor zamanları atlatan Türk bankaları ve finans sistemi, dünya bankacılık sektöründe şu anda örnek gösterilir bir yapıya sahip. Dünyanın en büyük 500 bankası arasında sekiz Türk bankası var. Türk bankalarının 2001 krizinden bu yana attığı adımları ve yenilikçi yapısını dünya bankaları 20 yıl geriden takip ediyor. Özellikle ödeme hizmetleri tarafında 'buy now pay later', taksitli ödemeler ve buna benzer uygulamaları 20 yıl önce devreye alan Türk bankaları, küresel bankacılık sistemine de üst düzey yöneticiler ihraç eder pozisyonda. CEO'lardan genel müdür yardımcılarına ve hatta start-up'lara kadar Türk bankacılık sektörü artık küresel bir ayak izine sahip. Üstelik Türk bankacılık sektörünün 100 yıl içinde geldiği seviye, Medici'lerden bu yana yani yaklaşık 700 yıldır bu işin içinde olan Batı'nın da önüne geçmiş durumda. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 14 trilyon lira düzeyinde. 10 trilyon liralık da bir kredi havuzu yönetiliyor.

CUMHURİYET'İN BİR YAŞ KÜÇÜK KARDEŞİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir yaş küçük kardeşi olan Türkiye İş Bankası'nın İş Sanat'ta düzenlediği "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış" başlıklı konferansın açılışında konuşan Genel Müdür Hakan Aran da Atatürk'ün şu sözleriyle 100 yıllık tecrübeyi özetledi:

"Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen, tam manasıyla modern ve millî bir banka kurulması…"

Hakan Aran, aslında Türk İş Bankası'nın daha önce verdiği demeçlerde şu sözlerle aslında bankanın gelecek yüzyılı için de sinyalleri vermişti: "Ülkemize dair birinci yüzyıldaki duruşumuz neyse ikinci yüzyılımızda da bunu koruyacak, değişmeyen değişimin sembolü olmaya devam edeceğiz."

YENİ YÜZYILDA AYNI ÖZVERİ VE KARARLILIK

Cumhuriyetin en itibarlı ve büyük kurumlarından ve son yıllarda ciddi bir sıçramaya imza atan Vakıfbank da Cumhuriyet'in 100'üncü yılında kamu bankaları tarafının yüzakı olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bankanın Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, şu sözlerle bankanın 100'üncü yıl vizyonunu özetledi: "Türkiye'nin en büyük iki bankasından biri olarak, 69 yıldır azimle yürüttüğümüz 'Daima Türkiye'nin yanında olma' misyonumuzu Cumhuriyet'imizin yeni yüzyılında da aynı özveri ve kararlılık ile sürdürmeye devam edeceğiz." Üstünsalih sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakıf kaynaklarını ekonomik kalkınmanın ihtiyaçları doğrultusunda en iyi biçimde değerlendirmek amacıyla 1954'te kurulan Vakıfbank, kısa sürede genç Cumhuriyet'in ekonomideki lokomotifine dönüştü. Kurulduğu günden bu yana toplumun farklı kesimlerinden ihtiyaç sahiplerinin yanında durarak ülke ekonomisinin kalkınmasına ve toplumsal refahın artmasına katkıda bulundu. Bir kamu bankası olma sorumluluğuyla müşterilerine, çalışanlarına, hissedarlarına ve topluma kattığı değerleri sürekli artırma misyonuyla hareket eden VakıfBank, bugün yurtiçi ve yurtdışında bine yaklaşan şubesi ve 20 bin çalışanıyla büyük bir aileye ulaşmış durumda."

İzmir İktisat Kongresi

"ATAMIZIN İZİNDEN YÜRÜDÜK"

Diğer bankalara göre nispeten yeni olan ama kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin stratejik sektörlerine yatırım yapan Denizbank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş, "DenizBank olarak 1997 yılında, bankacılık aracılığıyla ülkesinin dört köşesine hizmet götürmeye kendini adamış bir avuç insanla sektöre adımımızı attık. Bugün itibarıyla, halka arz dahil olmak üzere 26 yıllık hikayesine dört hissedar değişimi sığdırmış, 81 ilde şubesi olan iki bankadan biri haline gelmiş, 15 bine yaklaşan çalışanıyla Türkiye'nin en büyük beşinci özel bankası olarak yolumuza devam ediyoruz. Biz bunu başardık; çünkü Cumhuriyetin kazanımlarını bize emanet eden Atamızın izinden yürüdük. İlk günden itibaren önümüze koyduğumuz, 'çocuklarımızın gelecekte çalışmak isteyeceği kurumu oluşturma' hedefine doğru kararlılıkla ilerledik" sözleriyle 100'üncü yıl vizyonunu özetledi.

"Resim heykel müzesi 29 Ekim'de kapılarını açıyor"

Hakan ARAN / İş Bankası Genel Müdürü

İş Bankası olarak bağımsızlık mücadelemizin Cumhuriyet ile taçlandırılmasının 100. yılını büyük bir gururla kutlamaya 'Yaşasın Cumhuriyet!' sergisinin açılışıyla başladık. Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle hazırlanan "Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları" başlıklı sergi, 22 Mart Çarşamba günü, İstanbul Eminönü'nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ziyarete açıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle taçlanmazsa sonuç kalıcı olamaz" sözünden alınan ilhamla hazırlanan sergide, iktisadi ve sosyal hayatın kalkınması mercek altına alınıyor. İş Sanat'ın koordinasyonunda hazırlanan serginin küratörlüğünü 19. ve 20. yüzyıl Türkiye iktisadi ve sosyal tarihi, kurum ve girişimcilik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen, Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Murat Koraltürk üstlendi. Yurtiçinden ve yurtdışından alanında uzman isimleri bir araya getirdiğimiz "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış" Konferansıyla Büyük Kurucumuz Atatürk'ün 20. yüzyılın başında ortaya koyduğu ve geleceğe ışık tutan vizyoner yaklaşımını yeniden vurguladık. 29 Ekim'de kapılarını açacak İş Bankası Resim Heykel Müzesi için de hazırlıklarımız son aşamaya ulaştı. Bankaya 63 yıl boyunca Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, 2020 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam eden tarihi bina, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi olarak 29 Ekim'de kapılarını ziyarete açıyor. Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya pek çok sanatçının 2 bin 700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, ülkemizin en geniş ve en zengin özel koleksiyonlarından biri olarak biliniyor. Resim Heykel Müzesi'ndeki ilk sergilerinde bu koleksiyondan seçilen 600'e yakın eser yer alacak.

"Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkıyoruz"

Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH / VakıfBank Genel Müdürü

VakıfBank'ın 2023 yılının ilk yarısında aktif büyüklüğü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 2.2 trilyon liraya ulaştı. Türkiye'nin en büyük iki bankasından biri olma konumunu koruyan bankamız, üretimi, istihdamı, ihracatı ve hane halkını destekleyerek 2023 yılı haziran sonu itibarıyla nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla müşterilerine 1.6 trilyon liraya varan destek sağladı. Finansal faaliyetlerimizin yanı sıra spor, kültür ve eğitim alanında yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerimizle, ülkemizin geleceği olan gençlerimizin hayatlarına dokunuyoruz. Türk sporunun medarıiftiharı VakıfBank Spor Kulübümüz ile ''Türkiye'nin uluslararası alanda en çok kupa kazanan takımı'' konumundayız. Bugün VakıfBank'ın İstanbul (Bağlarbaşı, Beylükdüzü, Kartal), Ankara (Batıkent, Yaşamkent), İzmir (Konak ve Ulukent), Bursa (Nilüfer ve Özlüce) ve Bosna Hersek'te (Saraybosna) yer almak üzere toplam 10 adet spor okulu bulunuyor. Okullarımızda yetişen sporcu adayları, alanında uzman ve tecrübeli antrenörlerden eğitim alma imkanına sahip oluyor. VakıfBank Spor Kulübü'müz Cumhuriyet'in değerlerine sahip çıkarken Türk sporunu layık olduğu yere taşımanın da gururunu ülkemize yaşatıyor.

Hakan ATEŞ / Denizbank Genel Müdürü

"Cumhuriyeti yaşam biçimi olarak görüyoruz"

Cumhuriyeti sadece yönetim şekli değil, yaşam biçimi gören bir kurum olarak Türkiye'de kalkınmayı, gelişimi, fırsat eşitliğini destekleyecek her alanda, bugüne kadar olduğu gibi yarın da elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. 2002'de sektörümüzde ilk olarak sahiplendiğimiz tarımın bankası olduk. Bu alanın finansmanına dair örnek bir model yarattık. Ekonomimizin yapı taşı olan KOBİ'lerin darboğaza sürüklendikleri her an onlara can suyu sağladık, nefes olduk. Yerel yönetimlerin demokrasinin olmazsa olmazı olduğu bilinciyle belediyeleri finanse ettik, ülkemizin kalkınma stratejisinde hayati rolü bulunan turizmin ve geçiş ekonomisi olmamız nedeniyle denizciliğin yanında durduk. Üçüncü Köprü, Üçüncü Havalimanı, Kıbrıs Barış Suyu ve Ankara Tren Garı'nın bulunduğu birçok önemli projenin en büyük finansörleri arasında yer aldık. Toplumsal gelişimin önemli bir sacayağı olan kültür ve sanatın yaşam damarlarımızı beslediği inancıyla, Cumhuriyetimizin 100. yılını da Cumhuriyet kurumlarımız olan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Ankara Devlet Çoksesli Korosu ve Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının bir arada sergiledikleri performanstan oluşan konserler dizisiyle kutluyoruz. İlk konserimiz 23 Ekim tarihinde, CSO Ada Ankara'da gerçekleşti; İzmir ve İstanbul'da da etkinliğimiz devam edecek. Ülkemizde çok sesli müziğin temellerinin atıldığı Ankara'da, Cumhuriyetin 100 yıllık mirasını alıp daima daha ileri götürmek konusundaki adanmışlığıyla gelecek nesillere rehber olmasını dilediğimiz sanatçılarımız eşliğinde bu özel günü kutlamak son derece kıymetli.

"Sen de gururla göster herkese, #Cumhuriyet100ünde!"

Ayşegül ADACA / Aktif Bank Genel Müdürü

Büyük bir heyecan ve coşkuyla ikinci yüzyılını karşıladığımız Cumhuriyetimizin, neredeyse çeyrek asrına Aktif Bank olarak biz de eşlik ettik. Bundan tam 24 yıl önce kurulan ve Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olan Aktif Bank; iş yapış biçimi, teknoloji yatırımları ve finansal kapsayıcılığı artıran öncü aksiyonlarıyla Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında "Türkiye'nin En Değerli" 100 markası arasında yer alıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün armağan ettiği Cumhuriyetimiz ile yepyeni bir yüzyıl bizleri bekliyor. Aktif Bank olarak ülkemize, ekonomiye ve topluma olan katkımızı bu yeni dönemde de hiç durmadan sürdüreceğiz. Cumhuriyeti geleceğe taşıyacak ve yaşatacak olanlarla birlikte bu yolu yürümeye hazırız. Tam da bu duygularla Aktif Bank ve dijital bankamız N Kolay ile 29 Ekim'e özel, çok anlamlı bir reklam filmine imza attık. Cumhuriyetin100'ünün, gördüğümüz her yüzde olduğuna inanarak filmimizde "Sen de gururla göster herkese, #Cumhuriyet100ünde!" dedik. Kalplere dokunduğumuz ve bu ülkenin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla andığımız reklam filmini herkesin keyifle izlemesini diliyor, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyoruz.

"Ülkemizin refahı için çalışmaya devam edeceğiz"

Aynur EKE / Vakıf Faktoring Genel Müdürü

Cumhuriyetimizin 100. yılı heyecanını kalplerimizde büyük bir mutluluk ve coşku ile yaşamaktayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin, gözünü her daim ufuklara dikmiş fertleri olan değerli çalışanlarımız ve Cumhuriyetimizin daimi bekçilerinden olan VakıfBank ailemizden almış olduğumuz güçle, bu mukaddes yurdu yarınlara emin adımlarla taşıyacak yüce Türk milletinin bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. Böylesi anlamlı bir yılda, elde ettiğimiz sektör birinciliğimizle ülke ekonomisine sağladığımız katkıdan ayrıca gurur duyuyoruz. Vakıf Faktoring olarak ülkemizin refahı için çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bize yurt kılan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda emeği geçen tüm silah ve dava arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz, ruhları şad olsun.

"Dün, Bugün, Daima ülkemize hizmet etme sözümüz var"

Akbank olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını en güzel şekilde kutlamanın yolunun Cumhuriyet değerlerine duyduğumuz kalpten bağlılıkla, Türkiye'nin gelişim yolculuğunda ön saflarda yer almak olduğuna inanıyoruz. Bu bilinçle teknolojiden sanata, eğitimden sürdürülebilirliğe her alanda yüksek bir değer yaratmak için çalışıyoruz. Bu sayede; 75 yıl önce bir pamuk tarlasında birkaç cesur girişimcinin hayali olan Akbank, bugün milyonlarca kişinin hayallerinin gerçekleşmesinde yol arkadaşı ve çözüm ortağı konumunda 'Dün, Bugün, Daima' ülkemize hizmet etme sözümüz doğrultusunda ise geleceği güvence altına almak, herkes için parlak bir yeni yüzyıl inşa etmek temel hedefimiz. Finansal gücümüz, çalışan yetkinliğimiz, dijital ve ileri analitik altyapımız ve insanı odağına alan sürdürülebilirlik vizyonumuz ile de bu güçlü geleceği yaratmaya hazırız. Akbank'ın Cumhuriyet değerlerine bağlılıkla geleceğe değer katma vizyonunu yansıtan bir filmle de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyoruz. Ortak duygularımızı yansıtan, birlikte büyüme ve gelişmeye adanmış yüzyıllık yolculuğumuzu kutlayan bu film, aynı zamanda birbirimizi nasıl bir bütün kıldığımızı yansıtıyor. Bunun için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti'nin eski görüntülerini günümüzdeki görüntülerle eşleştirdik.

"Ülkemizin geleceği için çocuklara yatırım yapıyoruz"

Yapı Kredi olarak bugüne kadar Cumhuriyetimizin ilke ve değerlerine bağlılığımızla sayısız başarılara imza attık. Hem Türkiye Cumhuriyeti tarihi hem de Türk bankacılık sektöründeki uzun yolculuğun önemli bir parçası olduk. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ten aldığımız ilhamla sadece ana faaliyet alanımız olan finans alanında değil, her alanda sınırları kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kapsamda Cumhuriyetimizin 100. yılına özel başlattığımız Yarınlara Kartopu eğitim programı ile 0-6 yaş aralığındaki çocuklarımızın sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olarak, hayata mümkün olan en iyi şekilde başlamalarını hedefliyoruz. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve uzman proje ekibinin önderliğinde yürütülen projemizle 0-6 yaş grubundaki çocuklarımızın gelişimine uygun deneyimler sağlamak adına zengin içerikler ile farklı konularda eğitimler hazırladık. Bu içeriklerimize paralel olarak hazırlanan eğitim setlerimizi de Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 17 ilde bulunan çocuklarımıza ulaştırmaya başladık. Ülkemizin geleceği çocuklarımıza armağan ettiğimiz bu projemiz ile ebeveynlerimizi de çeşitli eğitimlerle destekleyeceğiz. Projemiz, ilerleyen günlerde tüm ülkemize yayılarak büyüyecek ve geleceğimiz için bir kartopu etkisi yaratacak. Ülkemiz için aydınlık bir gelecek inşa edebilmek adına Cumhuriyetimizin 100. yılına ve çocuklarımızın geleceğine armağan ettiğimiz Yarınlara Kartopu projesiyle milyonlarca çocuğa ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Böylece Atamızın emaneti Cumhuriyetimize de sahip çıkacağımıza inanıyoruz.

Meksika ve İspanya'daki binalar kırmızı-beyaz oldu

Garanti BBVA'nın Cumhuriyetin değerlerinden, sunduğu imkânlardan güç alarak kurulup bugünlere gelen nice kurumlar gibi bu değerleri korumak ve geleceğe taşımak gibi çok önemli bir misyonu var. Bu bilinçle hareket eden banka, ülkemizin aydınlık geleceği için her daim topluma değer yaratma ilkesinden şaşmadan yoluna devam ederken, Cumhuriyetin 100 yıla ulaşmasının mutluluğunu ve gururunu yaşıyor. Garanti BBVA 100. yıl kutlamaları kapsamında çalışanlarının da katılımıyla Cumhuriyet ruhunu yeniden hissettirecek gerek kurum içinde gerekse kurum dışında çeşitli etkinlikler tasarladı. Bu etkinliklerin bir kısmını hayata geçti bir kısmı da peyder pey devreye giriyor. Bankanın çalışmalarından ilki "Yüz Yıl Önce, Yüz Yıl Sonra: Fotoğraflarla Mustafa Kemal Paşa'nın Cumhuriyet Yolu" sergisi oldu. Sergi kapsamında, Bankanın Fotoğrafçılık Kulübü liderliğindeki gönüllü çalışanları Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Mücadele ve kuruluş sürecine tanıklık etmiş tarihi mekânlarını 100 yıl sonra ziyaret ederek kayda geçirdi. Çalışanlar bu anlamlı yolculuğa Garanti BBVA Yelken Kulübü ile birlikte Mustafa Kemal Paşa'nın Bandırma Vapuru ile yola çıkışından esinlenerek, İstanbul'dan bir yelkenliyle başladı ve çalışmaların adımları Milli Mücadele'nin ilk kıvılcımının ateşlendiği Samsun'da atıldı. Yelken Kulübü üyeleri öncülüğünde Samsun'dan İzmir'e, Kütahya'dan Sivas'a, İstanbul'dan Konya'ya kadar 22 şehirde kurtuluş yolculuğunun durakları fotoğraflandı. Sayısız arşiv tarandı, yerel tarihçilerle çalışarak eski fotoğrafların izleri sürüldü. Bankanın bünyesinde bulunduğu BBVA, Garanti BBVA'nın İstanbul Genel Müdürlük binasının yanı sıra Madrid ve Meksika'daki BBVA binalarını Türk bayrağının renkleriyle, kırmızı beyaz olarak aydınlatarak 100. yıl kutlamalarına katkı sunuyor.

"Adımızda Türkiye, Adımlarımızda Cumhuriyet"

100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin 73 yılında önemli katkıları bulunan TSKB, kurulduğu günden bu yana ülkemizin ekonomik, sosyal ve çevresel gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Banka, Cumhuriyetimizin 100. yılında "Adımızda Türkiye, Adımlarımızda Cumhuriyet" mottosuyla özel projeler hayata geçiriyor. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında her yeni yatırımın sürdürülebilirlik prensiplerine göre yapılması ve yeşil dönüşümün hızla başarılması için etki alanını genişletme kararı alan banka, ikinci kalkınma üssünü Ankara'da hizmete açtı. Banka ayrıca, üniversiteli kız öğrencilerin desteklenmesinden, ulaşılması zor arazilerin ağaçlandırılmasına; depremden etkilenen illerde okul kütüphaneleri açılmasından, sanatsal eser üretiminin desteklenmesine kadar pek çok alanda eş anlı yürüttüğü 100. yıl projeleriyle TSKB etkisini Türkiye'nin dört bir yanına taşıyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere bıraktığı mirası yaşatma ve Cumhuriyet'in değerlerini yeni nesillere aktarma vizyonuyla 100. Yıl projelerimizi büyük bir heyecan ve azimle sürdürüyoruz. Adında 'Türkiye' geçen ender kurumlardan biri olarak bu anlamlı yılda ülkemize kalıcı eserler armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Cumhuriyet'e özel sergi açıldı

Anadolubank; Cumhuriyet'in 100. yılını, ekim ayı boyunca gerçekleştirdiği farklı etkinliklerle kutladı. Banka, 100. yıl coşkusunu Türkiye genelindeki 116 şubesinin vitrinlerine taşırken, Anadolubanklıların hazırladığı eserlerden oluşan "Anadolubanklıların Gözünden Cumhuriyet" sergisini, Genel Müdürlük binasında çalışanlarının ziyaretine açtı. Genel Müdürlük binasında tüm Anadolubank çalışanlarına açık olarak düzenlenen "Anadolubanklıların Gözünden Cumhuriyet" sergisi; resimden müziğe, seramikten heykele, hikayeden şarkıya Cumhuriyet'in 100. yıl coşkusunun hayat bulduğu, Anadolubank çalışanları ve çocuklarının kendi emekleriyle hazırladığı eserleri içeriyor. Cumhuriyet mirasının değer ve önemine dair eserlerin yanında sergi; Banka'nın kuruluşundan bugüne değişen kurumsal kimliğini ve bu süre boyunca ülkeye kattığı değeri çeşitli materyaller üzerinden de gösteriyor.

Bankalar Birliği'nde 100'üncü yıla özel kitap

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Cumhuriyetin yüzüncü yılı vesilesiyle ülke ekonomisi ve bankacılık sektörünün son bir asırdaki gelişimini ele alan, "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye Bankacılık Sektörü" başlıklı basılı ve elektronik bir kitap yayımladı. Yapılan çalışmayı değerlendiren TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, "Cumhuriyetimizin ilanından bugüne kadar geçen sürecin anlatımına rehberlik eden bu kitap, ülkemiz ekonomisinin ve bankacılık sektörünün; son yüzyıldaki kilometre taşlarını, tarihsel gelişimini, sürdürülebilirlik ve dijital bankacılıktaki gelişimini özel olarak hazırlanan grafik ve istatistiklerle anlatıyor" dedi.

BİZE ULAŞIN