İnsansız çalışan araçlar için teknoloji geliştiriyor

GİRİŞ TARİHİ: 20.01.2022 GİRİŞ TARİHİ: 11:49 SON GÜNCELLEME: 20.01.2022 11:49
Endüstriyel araçlara insansız çalışabilme kabiliyeti kazandıran ve operasyonları otonom hale getirecek giydirilebilir çözümler geliştiren ZGN Otonom ve Robotik’in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru ile, otonomi ve akıllı fabrikalar üzerine konuştuk.

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER ZGN Otonom ve Robotik, tamamı mühendis toplamda 15 kişilik Ar-Ge ve Ür-Ge ekipleri, yazılım, elektronik devre kartı, tasarım ve algoritma geliştirme yetenekleriyle endüstriye yönelik giydirilebilir ve modüler otonom operasyon çözümleri geliştiren bir girişim. Ana odağı, endüstriyel otonom dönüşüm sürecinde sektör için avantaj yaratacak fiyat-performans ürünleri geliştirerek son kullanıcıya erişmek. Otonom operasyon için kritik olan merkezi kontrol birimlerini geliştiren ve üreten firma, endüstriyel üretim sahalarında, fabrika içi taşıma operasyonlarında, her boyut ve kapasitedeki depo alanlarında aktif olarak kullanılan transpalet, forklift, turret truck, reach truck gibi insanlı çalışan çatallı tip endüstriyel taşıma araçlarına, tamamen giydirilebilir ve araç bağımsız ek bir özellik olarak otonom operasyon yeteneği kazandırıyor. Bunun yanında, fabrika çıkışlı manuel endüstriyel taşıma araçlarına da sadece basit bir modül eklemesiyle insansız çalışabilme özelliği kazandırıyor. Hali hazırdaki AGV sistemlerine yani otomatik yönlendirmeli araçlara da merkezi kontrol birimi modülleriyle çözüm sunuyor. Endüstriyel araçlar için güvenlik asistanı uygulamalarıyla da çalışma güvenliğini maksimuma çıkaran çözümler geliştiriyor.

ZGN Otonom Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru ile endüstriyel dijital dönüşümde Türkiye'nin ne aşamada olduğunu, otonom dönüşüm sistemlerini ve akıllı fabrikaları konuştuk.

Endüstriyel dijital dönüşüm Türkiye'de nasıl ilerliyor?

Türk sanayisi, Endüstri 4.0 sürecini hızlı şekilde benimseyerek erken harekete geçti. Uzun yıllardan beri süre gelen ve çözüm aranan birçok angarya ve zorlu sürecin Endüstri 4.0 ile birlikte hızlı ve kolay bir şekilde çözüme ulaşabileceğine olan inancını her zaman korudu. Bu sürecin ilk safhası olan dijital dönüşüm süreci de Türk endüstrisinde hızlı bir şekilde başladı. İlk yıllarda sıklıkla enerji ve otomotiv gibi yüksek cirolu sektörlerde dijital dönüşüm başarıları lanse edilse de şu anda günümüzde dijital dönüşümün tüm sektörlerde kendini belirgin bir şekilde göstermekte olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Özellikle yerli çok sayıda yazılımsal çözüm, çok alternatifli donanım çözümleriyle birçok süreci ve işleyişi basitleştirmek, verim artışı sağlamak ve bu çözümlere ulaşmak oldukça kolay.

Otonomi nedir? Otonomi Türkiye'de ne durumda?

Otonomi, belirli bir kapsam ve hedef doğrultusunda, sahip olunan yetkinliklere uygun verilen görevleri herhangi bir dış yönerge ve müdahaleye ihtiyaç duymadan zamanında ve doğru olarak gerçekleştirilmesini sağlayan çalışma şeklidir. Gerçekçi olmak gerekirse bizden önceki mevcut çözümlerle otonomi uygulamaları Türkiye'de oldukça dar bir çerçevede gerçekleştirilmiş ve sektörde çok kısıtlı bir uygulama imkanı bulabilmiştir. Bu durum özellikle otonom araçlara karşı sektör genelinde ön yargılı bir yaklaşım olmasına neden olmuştu. Son iki yıl içerisinde ZGN'nin otonom araç alanında aktif olması ve kendisini gösterip sektörde birçok uygulama yapmasıyla birlikte, firmalar ZGN'deki gelişmiş otonom operasyon çözümlerini görmeye başladı ve bu durumun lehimize değişmesine yardımcı oldu. Pandeminin de etkisiyle birlikte insansız operasyonların özellikle üretim sektörü için ne kadar önemli olduğunu da net bir şekilde görmüş olduk. Bu iki durum birbiriyle harmanlandığında sektördeki otonom operasyon çözümlerinin uygulanabileceği fırsat penceresi oldukça genişlemiş oldu. Deneme, demo ve satın alma taleplerinin neredeyse tamamı doğrudan sektördeki potansiyel müşterilerimizden gelmeye başladı ve süreçlerin tamamlanma takvimleri oldukça kısaldı. Türkiye'de otonom operasyona yönelik talebin önümüzdeki yıllarda da ciddi büyüme yüzdeleriyle artacağını rahatlıkla öngörebiliyoruz.

ZGN'nin Türk mühendisleri tarafından geliştirdiği modüler otonom sistemleri nasıl bir farklılık yaratıyor?

ZGN ekibi tarafından geliştirilen AVT Otonom Operasyon Sistemi, alternatiflerine göre birçok üstün özelliğe sahip. AVT'nin özellikleri tamamen sektörün ihtiyacına, taleplerine ve beklentilerine göre en yaygın kullanım şansına sahip olacak şekilde belirlendi. AVT Sistemi, marka, model ve tipi fark etmeksizin manuel elektrikli bir endüstriyel araca bir hafta içerisinde otonom çalışma yeteneği kazandırır. Saha şartlarının zorluğuna bağlı olarak azami 2 ay içerisinde otonom aracınızla sahada tam kapasitede çalışmaya geçilmesini mümkün kılar. Bu yönden sektördeki rakiplerinin oldukça önündedir. AVT Otonom Dönüşüm Sistemi, giydirilebilir bir teknolojidir. Giydirildiği aracın tüm özellik ve yeteneklerinin otonom operasyonlarda kullanılmasını mümkün kılar. Sistem, araç marka model ve tipinden bağımsızdır. Bu sayede farklı marka model ve tiplerde araçlar üzerine sistemin transferi gerçekleştirilebilir. Örneğin, bir istifleyici üzerinde kurulu olan AVT Otonom Dönüşüm Sistemi'ni alıp, daha büyük bir fırsat gördüğünüz bir forklift üzerine birkaç saat içerisinde taşıyabilir ve devreye alabilirsiniz.

Bu sistem araçların parçaları üzerinde bir müdahalede bulunuyor mu?

AVT Otonom Dönüşüm Sistemi, giydirilebilir, taşınabilir ve modüler yapısından dolayı aracın fabrika çıkış donanımları üzerinde herhangi bir mekanik, elektronik ve yazılımsal müdahalede kesinlikle bulunmaz. Bu özelliği sayesinde garanti kapsam ve şartlarına aykırı bir durum oluşturmadığından garantisi devam eden ve/veya kiralık araçlara rahatlıkla uygulanabilirliği kabul görmüştür. AVT Otonom Dönüşüm Sistemi manuel endüstriyel araç üzerine ek bir yetenek olarak kurulur. Bu sayede endüstriyel araç hem manuel hem de otonom olarak kullanılabilir. Herhangi bir otonom sistem kaynaklı arıza gibi durumda aracın kapasite kullanımında bir düşüş olmasının önüne geçilir. Tercihinize göre istediğinizde aracı bir butona basarak manuel/otonom moda geçirerek kullanabilirsiniz. Kısaca sistemin modüler ve giydirilebilir yapıda olması, araç özelinde değil tamamen bağımsız bir sistem olması AVT'nin sektörde öncü bir çözüm olmasını sağlamıştır.

Sistemin avantajları neler?

AVT, standart bir altyapıda, katı güvenlik kuralları altında çalışan katmanlı mimari mantığında modüler olarak tasarlandı. AVT Otonom Operasyon Sistemi görüntü işleme, kontrol ve tetikleme modüllerinden oluşmakta. Bir endüstriyel aracın insansız bir biçimde tam kapasite çalışabilmesi için gerekli olan optimum sayıda donanımı yönetebilecek kapasitededir. Ayrıca sahada hali hazırda kurulu olan depo yönetim ve ERP sistemleriyle tam entegre olabilmekte, iş listelerini ve görevleri bir merkezden alabilmekte ve yine bu merkezlere görev raporlamalarını yapabilmektedir.

Akıllı fabrika son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri. Fabrikaları akıllı fabrikaya dönüştürmek mümkün mü? Bu ne gibi avantajları var?

Akıllı fabrikalar, bilinen ve geleneksel olarak kabul edilen üretim ve imalat sistemleri üzerine verim, enerji, kapasite vb. maliyeti ve değeri doğrudan etkileyen kritik konuların anlık olarak takip edilebilmesini ve gerektiğinde uzaktan müdahale edilebilmesini sağlayan teknolojik otomasyon sistemleriyle donatılmış fabrikalardır. Günümüzde teknoloji gelişimindeki yüksek hız üretim ve imalat yapan tüm fabrikaları doğrudan etkilemektedir. Bilinen ve kolaylıkla görülen bir gerçek olarak günümüzde üretim kapasiteleri ve fabrika sayıları hızla artmaktadır. Hammadde maliyetlerinin sürekli yükselen bir grafik izlemesi, sektörlerde artan alternatiflere doğru orantılı olarak artan rekabet ve birim ürün maliyetinde sahip olunması git gide daha değerli hale gelen rekabet avantajı, fabrikaları akıllı ve değerli üretim yapmaya zorlamaktadır. Üretimin, hammaddenin, enerjinin, birçok yönden kalitenin ve kapasitenin takibinin yapılması maliyetlerin kontrol altında tutulması, tasarruf fırsatlarının görülmesi ve hızlı bir şekilde değerlendirilebilmesi akıllı fabrikaların sağladığı en önemli avantajlardır. Gerçek zamanlı yani anlık üretim takibiyle birlikte hatalı durumlar, dar boğazlar, kalite kayıpları vb. durumlar noktasal olarak tespit edilebilir.

Giydirilebilir teknolojiyi sanayiye nasıl uyarlıyorsunuz?

ZGN olarak geliştirdiğimiz giydirilebilir ve modüler AVT otonom operasyon sistemi, sanayide endüstriyel araçların ihtiyaç duyulduğu her alanda firmaların hızlı fırsatlar yakalamalarını mümkün kılıyor. Normalde geleneksel çözümlerle endüstriyel bir araca otonom çalışma yeteneği kazandırmak için atölyede 5-7 ay, saha adaptasyonu için 4-5 ay arasında bir zaman gerekmektedir. Yani geleneksel çözümlerle manuel bir endüstriyel araç ortalama 12 ay içerisinde otonom çalışma kabiliyetine erişir. Ayrıca araç üzerinde birçok kalıcı değişiklik yapılır ve araç genellikle garanti kapsamı dışında kalır. Geleneksel otonom dönüşüm süreçleri kiralık araçlar için de uygulanabilir değildir. Geliştirdiğimiz AVT otonom operasyon sistemiyle bir araca 1 hafta içerisinde otonom çalışabilme yeteneği kazandırıyoruz. Ortalama 2 aylık bir sürede de saha adaptasyonunu sağlayabiliyoruz. AVT, tamamen giydirilebilir bir yapıda olduğundan araç üzerinde kesinlikle mekanik, elektronik ve yazılımsal bir müdahalede bulunmaz. Gerekli yerlere birkaç kablo bağlantısı ile tamamen paralel bir yapıda araca ekstra bir özellik olarak eklenir. Tamamen kapalı bir kutudur ve araç üzerindeki mevcut kontrol birimiyle aynı prensipte çalışır. Giydirilebilir olması ve araca kesinlikle kalıcı müdahale etmemesi sebebiyle aracın garanti kapsamı için bir risk oluşturmaz ve kiralık araçlara da güvenle uygulanabilir. AVT'nin giydirilebilir özelliğinin en büyük avantajlarından birisi de araç tipinden bağımsız olmasıdır. Örneğin, bir transpalet üzerinde kurulu olan AVT sistemini, herhangi bir teknik desteğe ihtiyaç duymadan hızlı bir biçimde bir forklifte taşıyabilirsiniz. Bu işlem birkaç saat içerisinde yapılabilir ve kısa bir kalibrasyon sürecinden sonra araç sahada devreye alınabilir.

2022 hedefleriniz nelerdir?

2022 yılında en büyük hedefimiz 2021 yılının başından beri aktif olmaya başladığımız Ege bölgesindeki varlımızı yaygınlaştırmak ve çözümlerimizi burada birçok farklı sektörde birçok farklı alanda devreye almak. Bunun yanı sıra uzun süredir çalıştığımız yurt dışında geniş faaliyet alanları bulunan Türk firmalarının yurt dışı fabrikaları ve sahalarında otonom operasyon çözümlerimizi yaygınlaştırmaya başlamayı hedefliyoruz. Belirlediğimiz birkaç yüksek teknoloji ve değer üretecek Ar-Ge çalışmamızın temellerini atarak bu alanlarda değer üretmek için çalışmalara başlamayı hedefliyoruz. Zaman planlarımız, bütçelerimiz ve kaynak yönetim planlamalarımız hazır. Hedeflerimize ulaşmak için 2022 yılına hızlı bir giriş yaptık.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.