Bu bir gelin, görümce, kardeş hikayesi
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR / Küresel organik gıda pazarı hızla büyümeye devam ediyor. Günümüzde 130 milyar dolarlık devasa bir sektör haline gelen bu alanın atıştırmalık kategorisi yaklaşık 12 milyar dolar seviyesinde. Türkiye'de paketli organik gıda pazarının ise gelişme alanları oldukça fazla. Henüz doygunluğa ulaşmamış ve günden güne büyüme trendini sürdüren paketli organik gıda pazarının hacmi yaklaşık 170 milyon dolar. Avrupa'da organik tarım alanları toplam tarım alanlarının yüzde 9'unu oluştururken, Türkiye'de bu oran yüzde 1.5 seviyelerinde. Yani önümüzde büyük bir potansiyel var. Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz biyoçeşitlilik ve tarım avantajlarıyla bu pazarda çok daha büyük bir yer edinmek mümkün. Bu büyümeyi gözden kaçırmayan ve yakın zamanda pazarın liderleri arasına ismini yazdıran bir markadan bahsedeceğiz. Üç başarılı girişimci kadının 2017'de bir araya gelerek kurdukları Humm Organic markası, GGK Gıda Yiyecek İçecek Ürün İşletmeciliği Anonim Şirketi çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Aynı aileye mensup gelin, görümce ve kız kardeşin bir araya gelmesiyle kurulmuş. Hale Şener, Damla Şener Akkaynak ve Aslı Acundaş'ın annelik ilhamından yola çıkarak kurulan şirket, bugün organik atıştırmalık pazarında liderliği oynuyor.
"NEDEN BİZ ÜRETMİYORUZ DEDİK"
Humm Organic, kurulduğundan bu yana ürünlerini BTA Unlu Mamulleri'nde kendi kalite ve kontrolleri nezdinde ürettiriyor. Organik atıştırmalıklar ile pazara giren şirket, bugün çocukların, sporcuların ve glütensiz beslenenlerin tercih ettiği bir ürün haline geldi. "Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, gelişimlerine pozitif katkıda bulunmak için yola çıktık, ancak kısa sürede yetişkinlerin de ilgisini çekerek geniş bir kitleye hitap eden bir marka olduk" diyerek söze başlayan Şener, bugün herkesin tercih ettiği bir marka olmaktan gurur duyduklarını ifade getiriyor. Tabii şirketin üç ortağı olarak nasıl bir araya geldiklerini sorduğumuzda Akkaynak şu sözlerle cevap veriyor: "Yaklaşık 10 yıl kadar önce, yurtdışında sağlıklı, organik, temiz içerikli besinlerin tüketimi hızla artan bir trenddi. Biz de çalışan ve sürekli yurtdışına seyahatleri olan anneler olarak bu trendi yakından takip ediyorduk. Çocuklarımızın doğması ile ilgimiz ve ihtiyacımız arttı. Türkiye'de bu alandaki eksikliği görünce "Neden biz üretmiyoruz?" dedik. Çocukların sevdiği reçeteler üzerinden, Türk damak tadına uygun, en öncelikle sağlıklı, organik ve lezzetli; akabinde de eğlenceli ürünler yaratmayı ve bunları Türkiye'nin dört bir yanından yerel olan ham maddeler ile Türkiye'de üretmeyi hayal ettik. Aynı aileden üç kadın olarak, farklı yetkinliklerimizi birleştirerek bu hayali gerçeğe dönüştürdük" diyor.
ÖNCE ÇOCUKLARDI ŞİMDİ YETİŞKİNLER
Hale Şener, Şişli Terakki Lisesi'nden mezun olduktan sonra Kültür Üniversitesi'nde Mimarlık bölümünü bitirmiş. Yurtdışında Aberystwyth ve Domus Academy'de master yapmış. O nedenle şirketin tasarım ve paketleme süreçlerini kendisi yönetiyor. Damla Şener Akkaynak ise TED Ankara Koleji ve Warwick Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun. Ardından London Business School'da MBA derecesi almış. O da işin finansal boyutunu görev edinmiş. Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım mezunu olan, ardından da Koç Üniversitesi'nde MBA yapan Aslı Acundaş ise yurtdışı operasyonları ve ürün geliştirmeden sorumlu.
Markanın ürün gamında krakerlerden kahvaltılık gevreklere, kurabiyelerden tatlılara kadar her damak zevkine uygun, ana ve ara öğünlerde tüketilebilecek çeşitli seçenekler bulunuyor. "Türkiye'nin en kapsamlı organik ürün portföyüne sahip tek markası olarak, ürünlerimizi gıda ve kalite mühendislerimizin denetiminde ürettiriyoruz. Şeker, renklendirici ve koruyucu içermeyen sağlıklı atıştırmalıklarımıza, pazarda ilk kez sunulan portakallı ve çilekli organik kurabiyeleri de ekledik" diyen Acundaş, ürünleri temiz beslenme prensibiyle hiçbir katkı maddesi içermeden ürettiklerini anlatıyor. Humm Organic'i kurarken hedef kitle çocuklar olarak belirlense de sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla yetişkinlerin de tercihi olmuş. "Bugün vegan, glütensiz, şeker ilavesiz, katkı ve koruyucu içermeyen temiz içerikli ürünlerimizle geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyoruz" diyor Akkaynak.
KÖRFEZ ÜLKELERİNE İHRACATA BAŞLADI
2024 yılı itibarıyla yurtdışına açılmak için fizibilite çalışmalarını tamamlayan marka, bugün Lübnan, Kuveyt, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ihracat yapıyor. Türkiye'de ise ulusal zincir marketler ve online satış kanallarında geniş bir erişime sahipler. Yani ürünlere e-ticaret kanalıyla kolayca ulaşmak mümkün. Bu yıl ise daha da fazla noktaya ulaşmak istediklerini söylüyor Acundaş…
Türkiye'de organik ya da doğal üretim yapmanın maliyeti diğer üretimlere nazaran biraz daha zahmetli oluyor. Acundaş; "Biz, sağlıklı ve temiz içerikli atıştırmalıkları erişilebilir fiyatlarla sunarak, tüketicilerimize ödenen paraya değer ürünler sunuyoruz. Üstelik son yıllarda konvansiyonel ve organik gıdalar arasındaki fiyat farkı da daraldı. Çünkü ambalaj ve lojistik maliyetleri her iki taraf için de döviz bazlı olarak artıyor. Bu da organik gıdaların eskisine kıyasla daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlıyor" diye konuşuyor. Marka, organik atıştırmalık pazarı dışında farklı tüketici gruplarını hedefleyen projeleri de hayata geçirmeyi planlıyor. Hatta ilerleyen dönemlerde bu projeleri hayata geçirerek pazarı tüm paydaşlarıyla büyütmek istiyor.
"YÜZDE 66'SI ARA ÖĞÜN TÜKETİYOR"
Humm Organic, Türkiye'yi temsil eden 18-50 yaş arası bin katılımcı ile organik ve sağlıklı gıda tüketimi üzerine detaylı bir araştırma gerçekleştirmiş, Türk tüketicisinin organik atıştırmalıklarına olan ilgisini analiz etmiş. Şener, sonuçların organik gıdaya yönelenlerin bilinçli tüketicilerin olduğunu ve özellikle annelerin bu konuda büyük bir hassasiyet gösterdiğini ortaya koyduğunu söylüyor. "Tüketicilerin yüzde 66'sı ara öğünlerde mutlaka bir atıştırmalık tüketiyor. Bu ilginin sebebini de sorguladık. Katılımcıların yüzde 30'undan fazlası, hamilelik sürecinde veya çocuğu olduğunda ilk kez organik gıda tüketimine başlıyor. Bu sonuçlar gösteriyor ki, anneler çocuklarının sağlığı için son derece duyarlı ve öğrenmeye açık, annelik organik beslenmede önemli bir motivasyon kaynağı" diye belirtiyor Şener.
SATIŞLARIN BÜYÜK KISMI İÇ PAZARA
Markanın satışlarının büyük bir bölümü iç pazara gidiyor. Acundaş, 2025 ve önümüzdeki yıllarda satışların yüzde 10'unu ihraç etmeyi hedeflediklerini söylüyor. "İç pazarda ise müşterilerimizin yüzde 10'u alışverişlerini e-ticaret üzerinden yapmayı tercih ederken, yüzde 20'lik bir kesim yerel marketlere yöneliyor. Geriye kalan yüzde 70'i ise alışverişlerini ulusal süpermarketler, konsept perakende zincirleri üzerinden gerçekleştiriyor. Markamızın kurulduğu dönemde satış ağı bugünkü kadar geniş değildi, bu nedenle e-ticaretin satışlardaki payı daha yüksekti ve yaklaşık yüzde 20 seviyelerindeydi. Ancak bugün, ulusal ve yerel anne-bebek mağazaları, kahve zincirleri, özel gurme ve şarküteriler gibi çok geniş bir satış ağına sahibiz. Dolayısıyla, e-ticaretin, toplam satış hacmindeki payı oran olarak yüzde 10'a düşmüş olsa da, adet olarak bu kanalın satışları bir önceki yıla kıyasla çift haneli oranlarda büyümeye devam ediyor" diyor.
"ÜÇ YILDA ÜÇ KAT BÜYÜDÜK"
Humm Organic 2025'te çift haneli büyümeyi hedeflerken bu kapsamda çeşitli kampanyalarla da bunu etkin olarak arttıracak. Akkaynak, bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor: "Bu yıl odağımızda, daha çok inovasyonu tüketicilerimizle buluşturmak olacak. Beslenme dünyasında sürdürülebilirlik, temiz beslenme ve organik bsinler olmak üzere üç ana tema öne çıkacak. Bizim de önceliklerimiz, bu üç tema üzerine inovasyonlarımızı gerçekleştirmek olacak. Son üç yılda üç kat büyüme elde ettik, önümüzdeki beş yıl içinde de hedefimiz beş kat büyümek. Yüzde 100 yerli sermayeli bir Türk markası olarak global pazarda güçlü bir yer edinmek istiyoruz" diyerek hedeflerini belirtiyor. Markanın bir diğer hedefi ise; Humm ürünlerini güvenle verebilecek, kuşaktan kuşağa aktarılan bir 'love brand' olmak."
Hem girişim hem sosyal sorumluluk
Hiçbir katkı maddesi içermeyen, yüzde100 organik Humm'lar, bu özellikleriyle gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde önemli rol oynuyor. Markanın tüm amacı da, bu alanda farkındalık oluşturmak, temiz reçeteli ürün kullanımı ve seçimi üzerine çocukları ve ebeveynleri bilinçlendirmek. Bu nedenle beslenme uzmanları ve pedagoglarla iş birliği yaparak kamuoyunu bilgilendiriyorlar. Marka, sağlıklı nesillerin yetişmesi için de uzun vadeli projeler hayata geçirmeyi hedefliyor.