İşte kuşak çatışması nasıl önlenir?

Helvacızade Şirketler Grubu’nun üçüncü kuşak üyesi Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil’in imzasını taşıyan “Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y, Z Kuşağını Anlamak” kitabı okurla buluştu.
21.06.2021 12:07 GÜNCELLEME : 21.06.2021 12:09

Sektörde 45 yılı geride bırakan iş insanı ve akademisyen Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil'in imzasını taşıyan "Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y, Z Kuşağını Anlamak" kitabı okurla buluştu. Aile şirketlerinde; X, Y ve Z kuşakları arasındaki farklılıkların, iş hayatına etkisini mercek altına alan kitap, aile şirketlerinin sürdürülebilirliği için atılması gereken adımlara ışık tutuyor. Yazar Büyükhelvacıgil'in yeni çalışması, aile şirketlerinin yanı sıra profesyonel yöneticilerin de başucu kitabı olmaya aday...

Yüz otuz beş yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin önde gelen kurumlarından Helvacızade Şirketler Grubu'nun üçüncü kuşak üyesi ve girişimcilikte sıra dışı başarı öyküleri sergileyen Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, aile şirketlerinde kuşaklar arasındaki farkılılıkları ve şirketlerin geleceklerine olan etkilerini yeni kitabında buluşturdu. Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil'in "Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y, Z Kuşağını Anlamak" adlı eseri, aile şirketleri başta olmak üzere, her sektörden yöneticiler için hayati önem taşıyan kuşak çatışmaları konusunu irdeliyor.

Uluslararası literatürü Türkiye gerçekleri üzerinden bir araya getiren bu eser, Büyükhelvacıgil'in üç kuşağın bir arada çalıştığı Helvacızade'nin ekosistemindeki kişisel deneyimlerini okurlara aktarıyor. Aile şirketlerinin en fazla yaşadığı problemlere değinen ve şirketlerden en fazla gelen soruların da cevaplandığı kitap, yakın geleceğe dair zihinleri meşgul eden birçok soru işaretini yanıtlarıyla buluşturuyor.

Gelenekçi kuşak, baby boomer (bebek patlaması kuşağı), X, Y ve Z ve alfa kuşağının özellikleri ve kuşaklar arasındaki farkları, bu farkların iş hayatına ve aile şirketlerinin bugün ve gelecekte yansımasına odaklanan Büyükhelvacıgil, yıllar içinde yaptığı gözlemleri büyük bir titizlikle aktarıyor. "Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y, Z Kuşağını Anlamak" kitabı özellikle yüksek sayıda çalışan istihdam eden şirketlerin yöneticileri ve aile şirketlerini geleceğe başarıyla taşımaya çalışan aile üyeleri için değerli bir başucu kitabı olarak sunuluyor.

Eser içerisinde ayrıca kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, Türkiye'nin önde gelen aile şirketlerinin, basın mensuplarının ve Helvacızade Şirketler Grubu kuşaklarının ve çalışanlarının da görüşleri bulunuyor.

Kitabıyla ilgili görüşlerini dile getirirken kuşaklar arasındaki iletişim sorununun iş hayatında önemli bir problem olduğuna dikkat çeken Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, "Herkes X, Y ve Z kuşakları için belirli tanımlamalar yapıyor ancak bu tanımlamalar söz konusu kuşaklara mensup bireylerin iş hayatındaki tavırlarını anlamlandırmamız için tam anlamıyla yeterli olmuyor. Ben 45 senelik kariyerimde kendimden önceki ve sonraki kuşaklarla omuz omuza çalışmış bir yöneticiyim. Kariyer yolculuğum sayesinde, akademisyen sıfatımla da üzerine çalışmış olduğum kuşaklar konusunu tamamen içselleştirmiş olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Tecrübe ve bilginin buluşması paha biçilmez bir formüldür. Takdir edersiniz ki bu formüller ancak kamuyla paylaşıldığında daha geniş kitlelere ulaşarak fayda sağlar. Bu çalışmamda kuşaklar arasında çatışmaya sebebiyet veren vizyon farklılıklarını daha derinlemesine irdeleyerek farklı kuşak temsilcilerinin birlikte nasıl en verimli şekilde çalışabileceğini aktarmak istedim. "Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y, Z Kuşağını Anlamak" Kitabı'nın özellikle aile şirketlerinin uzun ömürlü ve verimli olmasını arzu eden yöneticilere ve aile şirketi olmayan kurumların profesyonel yöneticilerine büyük fayda sağlayacağına gönülden inanıyorum" dedi.

Büyükhelvacıgil'in yedi yıllık sürede, 7000 farklı kaynaktan yararlanarak kaleme aldığı diğer kitapları "Aileden Kuruma Aile Anayasası" ve "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası" ise pek çok şirket için rehber niteliğini koruyor.

Helvacızade Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve grubun ABD'deki şirketi Zade Global Inc.'nin CEO'su olan Büyükhelvacıgil ayrıca 2012'de yayınlanan "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası" kitabının ingilizce versiyonu "Instituonalization and Consitution Implementation in Family Corporations" kitabı ile de dünya çapında üniversite ve kurumlara önemli bir kaynak sağladı.

"Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y, Z Kuşağını Anlamak" kitabı, Optimist Yayın Grubu tarafından okurlarla buluşturuldu.

BİZE ULAŞIN