Devlet kurumları üzerinden hibe alma yolları

Devletten hibe, destek ve teşvik almak için hangi yollar izlenmeli? ODS Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Onur Seçkin, PARA için 10 adımlık yol haritası hazırladı.
28.05.2021 14:35 GÜNCELLEME : 28.05.2021 14:37

PARA ÖZEL/ Kosgeb, Ticaret Bakanlığı, Tübitak, Kalkınma Ajansları, Tarım Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi devlet kurumlarının verdiği hibe ve destekler, birçok şirketin işini büyütmesinde etkin rol oynuyor. Hibe ve krediler, işletmelere büyüme yolunda önemli bir destek sunarken, ekonominin güçlenmesinde de önemli yapı taşlarını oluşturuyor. Bu tarz destekler hem üretim ve istihdamın hem de Ar-Ge ve inovasyon üzerine yapılan çalışmaların artmasına katkıda bulunuyor. Yeni dünyada para demek katma değer demek, katma değer demek ise Ar-Ge ve inovasyon demek. Küçük ya orta ölçekli şirketler, üretim kapasitelerini artırabilmek, Ar-Ge konusunda yol alabilmek ve kurumsallaşma özelliğini işletme karakterine ekleyebilmek için özellikle devlet kurumlarının verdiği destekleri önemsiyor. Peki devlet kurumlarından hibe ve destek nasıl alınır? İzlenmesi gereken yollar neler? Hibe teşvik programları, proje yazımı ve proje yönetimi gibi alanlarda danışmanlık hizmetleri veren ODS Consulting Group Yönetim Kurulu Başkanı Onur Seçkin, PARA için hibe/destek alma yol haritası hazırladı.

Onur Seçkin

İŞTE 10 ADIMLIK YOL HARİTASI…

1-Hibe ve destek sunan tüm kuruluşları tarayın ve destek konularını inceleyin. Hibe ve destekler faaliyet gösterilen sektöre, bölgelere, illere veya destek unsurlarına göre farklılık göstermekte olup birçok kurum ve destek programı bulunmaktadır. Öngördüğünüz hedefleriniz ve sektörünüz doğrultusunda bu kuruluşlarca verilen destek konularını inceleyin. Kurumların resmi sitelerinde paylaştıkları program çağrılarını ve içeriklerini detaylı okuyun.

2-Çağrı esaslı destek programlarını da takip edin. Birçok destek programı yıl boyunca başvurulara açık iken bazı destek programları Çağrı Duyuruları ile farklı zamanlarda açılabilmekte ve başvuru süresi olmaktadır. Bu nedenle tüm kuruluşların duyurularını düzenli olarak takip edin.

3-Daha önce hibe ve desteklerden yararlanmış firmalardan ya da tecrübeli kişilerden destek alın. Çevrenizde varsa hibe ve destek almış firmalardan aklınıza takılan konular ve süreçle ilgili bilgi alın. Doğru bilgilendirilme ve tüm süreç boyunca iyi bir strateji izleyebilmek için gerekirse profesyonel kişilerden destek alın.

4-İlgili Bakanlık ya da kurum uzmanlarından görüş alın. Tespit ettiğiniz hibe ve destek programları ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda, kurumun resmi sitesinde yayınlanan irtibat numaralarını ve e-posta adreslerini kullanarak program ile ilgilenen uzmandan görüş alın. Varsa programlarla ilgili kurum tarafından düzenlenen online eğitim, webinar gibi etkinliklere katılım sağlayın.

5-Tespit ettiğiniz hibe ve destek programlarına uygunluğunuzu değerlendirin. Tespit ettiğiniz programları, firmanızın faaliyet alanı, firma altyapınız, yatırım planlarınız ve gelecek stratejileriniz kapsamında değerlendirin. Programdan yararlanma koşullarına uygunluğunuzu, program bütçesi, destek oranları, destek üst limitlerini ve desteklenen giderleri kontrol ederek strateji ve hedefleriniz doğrultusunda planlama yapın. Tespit ettiğiniz hibe ve destek programı ile ilgili mevzuatları okuyun, başvuru şartlarını detaylıca inceleyin. Yatırımlarınız esnek ise hibe ve destek programı başvuru koşulları ve destek kalemlerine göre yatırım kalemleri ya da stratejileri belirleyin.

6-Gerçekçi bir bütçe çalışması oluşturun. Bütçenizi hazırlarken program başvuru rehberini mutlaka inceleyin ve bütçeleme ilkeleri üzerine detaylı çalışın. Her program için farklı bütçeleme ilkeleri ve esasları uygulanmakta, genel yaklaşımlar benimsense de her projede farklı uygun maliyet ve uygun olmayan maliyet kalemleri oluşabilmektedir. Mutlaka güncel maliyetler üzerinden veri oluşturun ve tedarikçilerden önden fiyat teklifleri alın. Bütçenizde yer alan adet/miktar oranlarını gerçekçi ve açıklanabilir olarak oluşturun. KDV tutarlarının destek kapsamında olup olmadığını kontrol edin, istisnai durumları ve şartları mutlaka inceleyin. Doğrudan ve dolaylı masraflarınızı dikkate alarak gerçeğe yakın bir bütçe planlaması yapın.

7-Programda geri ödemeli destekler varsa ödeme planınızı oluşturun. Geri ödemeli desteklerden yararlanacaksanız desteğin geri ödeme şartları konusunda bilgi edinin. Programlarda hibe/destek oranlarına göre karşılamanız gereken tutarı hesaplayarak, yapacağınız yatırımın geri dönüş süresini de değerlendirerek ödeme planı oluşturun.

8-İhracata ilişkin desteklerde küresel koşulları detaylı değerlendirin. Dış ticarette ihracatın artırılması amacı doğrultusunda çeşitli hibe ve teşvikler verilmektedir. Programa başvurmadan önce hedef aldığınız pazarlar için bilgi eksiklerinizi giderin. Küresel ekonomik konjonktür, hedef pazarlardaki güncel durum, yasal yükümlülükler, rakipler ile ilgili önceden bilgi sahibi olun. Bu bilgiler tamamlandıktan sonra fuar ve organizasyonlara katılım gerçekleştirerek başarı şansını artırın.

9-Ar-Ge ve inovasyon üzerine başvurmayı düşündüğünüz programlar için öncelikle altyapınızı hazırlayın. Firmanız bünyesinde Ar-Ge yapabilecek uzman personel, ekipman gibi temel gereksinimlerin karşılandığından emin olun. Ar-ge ve yenilik stratejilerinizi belirleyin.

10-Tüm talep edilen dokümanları eksiksiz sunarak başvuru yapın. Proje bazlı desteklerde proje kurgusunun ve içeriğinin uygun olduğundan emin olun, talep edilen başvuru formlarını eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurun. Diğer desteklerde hazırlanması gereken bilgi ve belgelerin eksiksiz olmasına ve ilgili kurumlar tarafından talep edilen şekil şartlarını taşımasına dikkat edin.

BİZE ULAŞIN