Estetisyen olmak isteyenler için sertifika programları yaygınlaşıyor

Estetisyen olmak için MEB onaylı sertifika veren kursların sayısı her geçen gün artıyor. Bu kurslar genellikle mezuniyet sonrasında kursiyerlerine iş imkanları da sağlıyor. MEB’e bağlı bir kurum açmanın bedeli 500 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Yeni mezunlar asgari ücret + primle işe başlıyor…
28.08.2022 21:37 GÜNCELLEME : 29.08.2022 00:00

PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Estetisyenliği meslek olarak icra edebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifikaya sahip olmak gerekiyor. Kursu bitirip sertifika almaya hak kazandığınızda estetisyen olarak çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Kursun sonunda verilen MEB onaylı bu sertifikanın ise dünyada birçok ülkede geçerliliği bulunuyor.

El becerileri ve yeteneği olan pek çok kişinin rağbet ettiği estetisyen ve güzellik uzmanı nasıl olunur, neler yapar, iş imkanları ve yeni başlayacakların maaş bilgisi nedir? Sizler için araştırdık.

"SAHTE BELGEYLE İŞ YAPANLARA DİKKAT"

2000 yılında ilk olarak İzmir'de faaliyetine başlayan Seba Ülgen Estetisyenlik Kursu, şu anda İstanbul Kadıköy'de hizmet veriyor. Akademide pandemiden dolayı 10 kişi eğitim alabiliyor. Eğitimler birebir özel derslerden oluşuyor. Yaklaşık altı ay süren bu eğitimlerde MEB onaylı sertifika veriliyor. İlkokul mezunu herkesin bu eğitimi alabileceğini söyleyen Seba Ülgen Estetisyenlik Kursu Uzman Usta Eğitimcisi Tuba Gürle, Seba Ülgen Estetisyenlik Kursu'ndan mezun olan herkesin direkt olarak Ustalık Belgesi alarak yer açabileceğini ifade ediyor. Gürle, öğrencilerin istekleri doğrultusunda Uluslararası Eurocard ve Sertifika verdiklerini de belirtiyor. Kursta kozmetoloji, cilt bakımı, profesyonel makyaj, iğneli epilasyon, lazer epilasyon, manikür pedikür, protez tırnak, ipek kirpik, kaş ölçümü, kaş ve kirpik boyama, tek kirpik takma, kirpik lifting'i, masaj, refleksoloji, (microblading, eye liner, dudak renklendirme) ve kalıcı makyaj eğitimleri mevcut. Akademiden mezun olan öğrencilere yüzde 99 iş garantisi verdiklerinin de altını çizen Gürle, "Eğitim esnasında sonlara doğru stajyer olarak salonlara gönderiyoruz. Doktor yanında veya güzellik salonlarında çalışabilirler. Yurtdışında çalışan çok öğrencilerimiz var. Bu eğitimler yurtdışında çok pahalı olduğu için bize gelip eğitimlerini alıp çalışıyorlar" diyor. Kurs fiyatlarının dördüncü seviye estetisyenlik eğitimi için 7 bin 500 TL olduğunu sözlerine ekleyen Gürle, bu eğitimin içinde cilt ve vücut bakımı, manikür, pedikür, profesyonel makyaj, iğneli epilasyon, masaj ve kozmetoloji olduğu bilgisini veriyor. Yeni mezun olanların ise asgari ücret + primle işe başladıklarını vurgulayan Gürle, maaş politikasında her firmanın çalışma şartlarının farklı olabileceğine de değiniyor. Gürle'ye ülkemizde bu alanda boşluk var mı, diye sorduğumuzda ise sözlerini şu sözlerle tamamlıyor: "Pazarda boşluk var. Çünkü kaliteli eğitimlerin tam verildiğine inanmıyorum. Eski kurumlar olarak bu konuda çok mücadele ediyoruz. Sahte belge ile iş yapanlar ve haksız rekabet çok var. Yanıltıcı reklamlara çok kanılıyor. Bu da bizim meslek ve sektörümüze olan güveni sarsıyor. Sonra da yasaklar başlıyor. Mesleğimiz çok popüler oldu. Herkes bu işe yönelmeye başladı. İşinizi doğru ve güvenilir yaparsanız kurs açmak isteyen yatırımcı kazanır. İzin almak için birçok prosedür var. Bakanlığın hazırladığı yönergeye göre kurs açılabilir."

"YURTDIŞINDA ÜLKEMİZİ TEMSİL EDİYORUZ"

Canan Yılmaz Güzellik ve Meslek Edindirme Kursu, sektörde 25 yıllık bir geçmişe sahip. Akademiden bugüne kadar 7 bin 600 öğrenci mezun olmuş ve mezuniyetler halen devam ediyor. İstanbul Çekmeköy'den sonra ikinci okullarını Edirne'de açtıklarını ifade eden Canan Yılmaz Güzellik ve Meslek Edindirme Kursu Kurucusu Canan Yılmaz, "Mesleki kariyerimiz sadece Türkiye'de olmadı, yurtdışında da ülkemizi temsil ediyoruz. Şu an İran ve Azerbaycan'da var olan iş ortaklığımız ile yoğun öğrenci projelerimiz var. Güzellik uzmanlığı, kalıcı makyaj, medikal cilt uygulamaları, plazma pen, cold plazma, protez tırnak bölümlerinde eğitimlerimiz devam ediyor" diyor. Kurucu Yılmaz, sınıf eğitimlerinin dışında birebir özel dersler ile özellikle güzellik merkezi açmak isteyen kişilere eğitim cihazları ve kurulum anlamında da destek verdiklerini kaydediyor. Güzellik uzmanlığı eğitiminin 826 saat, yani altı aylık bir programdan oluştuğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, kalıcı makyaj eğitimlerinin ise 102 saatlik programdan oluştuğunu sözlerine ekliyor. Bu eğitim süreleri, MEB'in özel muhtelif kurslar için belirlediği süreler. Ancak Kurucu Yılmaz, kurum olarak bu saatlerin üzerine çıkarak daha detaylı teori ve uygulama eğitimleri vermeye gayret ettiklerini söylüyor.

Herkesin güzellik uzmanı olabileceğini sözlerine ekleyen Yılmaz, ancak bu bölümü seçen kişinin öncelikle bu alana istekli ve yatkın olması gerektiğini belirtiyor. Estetisyenlik kurslarını herkesin açamayacağını da söyleyen Yılmaz, "Bu sektörde en az 10 yıllık iş tecrübesi olması gerekir. Bu profesyonelliği tamamlayan ve insanların sorumluluğunu alacak ve yerine getirebilecek kişiler eğitim tarafına yönelmeli. Hayalleri olan kişiler mağduriyet yaşamamalı" diyor. Canan Yılmaz Güzellik ve Meslek Edindirme Kursu'nda, güzellik uzmanlığı, kalıcı makyaj uzmanlığı, protez tırnak uzmanlığı, ipek kirpik, cold plazma, plazma pen, ileri seviye cilt bakım teknikleri, kuaförlük eğitimleri veriliyor. Kurs fiyatları ise 10 bin-20 bin TL bandında gerçekleşiyor. Kurucu Yılmaz, MEB'e bağlı bir kurum açmanın bedelinin ise 500 bin ile 1 milyon TL arasında değişiklik gösterdiğini, lokasyon ve tüm eğitimlerde kullanılacak cihaz temininin de fiyatlarda etkili olduğunu kaydediyor.

İŞ İMKÂNI DA SAĞLIYOR

Akademi olarak iş imkanı da sağladıklarını belirten Yılmaz, bu bölümden mezun olan kişilerin, hastane ve kliniklerde, güzellik salonlarında, bay bayan kuaför salonlarında, cilt bakım salonlarında, masaj salon ve merkezlerinde, otel ve termal otellerde, SPA merkezlerinde, manken ajanslarında, sinema ve televizyon stüdyolarında, kozmetik satış noktalarında, güzellik malzemesi satan ve pazarlayan işyerlerinde çalışma olanakları olduğunu belirtiyor. Yeni mezunların asgari ücret ile başladığını da sözlerine ekleyen Yılmaz, sektörün durumu hakkında da şu bilgileri paylaşıyor: "Yıllardır işin içinde hem uygulayıcı hem eğitimci biri olarak daha fazla denetim yapılıp kurum açılmasının aslında önüne geçilmesi lazım. Çünkü biz çok mağdur insan görüyoruz. Ancak kendi bilgi ve tecrübesine güvenen tüm dostlarımızı görmekten de mutluluk duyuyoruz. Bir kurum açmak için MEB mevzuatına uygun ciddi bir araştırma yapmak, uygun evrak düzeni ve buna uygun yer kurulumu gerekir."

"BELGELERLE BAŞKA ÜLKELERDE ÇALIŞILABİLİR"

2006'dan bu yana sektörde hizmet verdiğini söyleyen MEB Çiğdem Sarp Akademi Kurucusu Çiğdem Sarp, o dönemlerde lazer epilasyon ve medikal estetik uygulamaları alanında çalıştığını, sonrasında yurtiçi-yurtdışı birçok eğitime katılarak kendini geliştirdiğini ifade ediyor. Daha sonraları yurtdışından birçok ürün ithalatı yapmaya başladıklarının altını çizen Sarp, önce kendi kullanımları için getirdikleri bu ürünleri daha sonra satmaya başladıklarını ve sattıkları ürünlerin kullanım ve eğitimlerini de vermeye başladıklarını söylüyor. Ayrıca zamanla verdikleri eğitimleri çeşitlendirerek Türkiye Akreditasyon Kurumu'ndan bin 724 alanında akredite olarak, şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın vermiş olduğu yetki ile mesleki yeterlilik belgeleri de vermeye başladıklarını dile getiriyor. Sarp, şu anda sektörde güzellik alanında eğitim faaliyeti veren kurumlar arasında da bu yetkiyi alan tek kurum olduklarını iddia ediyor. Akademide kontenjan 19 kişi, ama akademinin kurucusu Sarp, 5-10 kişilik daha ufak gruplarla çalışmayı tercih ettiklerini söylüyor. MEB Çiğdem Sarp Akademi'de güzellik uzmanlığı, kuaförlük, masaj terapisi, kalıcı makyaj, protez tırnak gibi güzellik alanında eğitimler veriliyor. Estetisyen olmak için herhangi bir şartın olmadığını sözlerine ekleyen Sarp, "Zorunlu eğitim ile beraber aslında en az lise mezuniyeti aranmalı. Bu durum mesleki kaliteyi artıracaktır. Sonuçta insan sağlığının birinci sırada olduğu bir meslek dalı" diyor. Çiğdem Sarp Akademi'de kurs ücretleri 3 bin ile 10 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu alanda eleman açığı olması dolayısıyla kolaylıkla iş bulunabileceğini de söyleyen Sarp, kurs açmak içinse gerekli ekip olduktan sonra yatırımcı olarak herkesin açabileceğini dile getiriyor.

"SEKTÖR KATLANARAK BÜYÜYOR"

Burada gerekli şartlar ise kurum için fiziki ve eğitmen kadrosunun istenilen niteliklerde istihdam edilmesi, ayrıca birtakım bürokrasi ve prosedürler. Böyle bir akademi açmayı düşünenler sürenin 6 ile 12 ay arasında sürdüğünün de bilincinde olmalılar. Hemen faaliyete başlamak pek mümkün değil. Mezun öğrencilerin birçok çalışma alanı olduğunu da kaydeden Sarp, güzellik salonları, estetik klinikleri, hastaneler ve otellerin tatil köylerinin bünyesinde rahatlıkla çalışabileceklerini söylüyor. Ayrıca MEB'in onayı ile verilen belgelerin dünyanın birçok yerinde geçerli olduğunu ve Avrupa'daki birçok ülkede kabul görebileceğini ekliyor. Sarp, yeni mezun bir öğrencinin ilk etapta asgari ücretle başladığını, birkaç yıl deneyim ile bu ücretin 10 bin TL'lere çıkabileceğini de sözlerine ekliyor. 10 sene evvel bu alanda bu kadar kurs olmadığını da ifade eden Sarp, şimdilerde çok fazla kursun açıldığını ve ticari olarak kazançlı bir sektör haline geldiğini söyleyerek, "Tüm sektörlerde rekabet artıyor. Fakat güzellik ve kişisel bakım sektörü özellikle her geçen gün harcanan paranın katlanarak arttığı bir sektördür. O nedenle bu alana girmeyi yatırım yapmayı birçok finansal uzman da makul buluyor" diyor. Sarp'a göre, bir kurs açmanın maliyeti birçok faktöre göre değişkenlik gösteriyor ve ortalama 500 bin TL'den başlıyor. Sarp, kabaca verilmiş ortalama bir rakam olarak bu miktarın; işyerinin büyüklüğü, dekorasyon ihtiyaçları, donanım seçimine göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor.

"MÜŞTERİYE SAYI VE CİRO GÖZÜYLE BAKILMAMALI"

Özge TOMAR / Uzman Estetisyen

Yaklaşık 10 yıldır kalıcı makyaj alanında hizmet veriyorum. Bakırköy, Beylikdüzü ve Kartal şubelerimizle hizmetimizi sürdürüyoruz. Kalıcı makyaj, doğal özelliklerinizi koruyup tamamlayarak en iyi görünüşünüzü ortaya çıkarmak için harika bir yoldur. Kullanılan pigment ve uygulama, yapılan bölgeye bağlı olarak bir ile beş yıl arası ciltte kalabilir. İstenirse doğal silinme sürecinden önce de kalıcı makyaj silme ve kaş silme işlemi de yapılabilir. Herkes farklı cilt tiplerine ve yaşam tarzlarına sahip olduğundan kalıcılık süresi de kişiden kişiye değişebilir. Bu etkenler arasında güneşe fazla maruz kalma, ciltteki pul pul dökülmeler, çeşitli sporlar ve terleme sayılabilir. Bir aralık vermek gerekirse ülkemizde kalıcı makyaj hizmetleri kullanılan malzeme kalitesine, uzmanın deneyimine ve lokasyona göre değişmekle birlikte ortalama bin - 2 bin TL arası. Bu rakamın altında fiyatlar ise malzeme ve uygulama kalitesinden şüphelenmenizi gerektirecek fiyatlardır. Alanında yeterlik edinmiş bir uzman, bugün ortalama 6-10 bin TL arası maaş ve bazı yan haklarla iş bulabileceği gibi kapasite, yetenek ve özverisine bağlı olarak maaş ve çeşitli prim uygulamalarıyla da istihdam edilebilecektir. Girişimci ruhlu ve sermaye birikimi olan, müşteri portföyü oluşturduğunu düşünen kişiler ise kendi işyerini de açıp işletebilecek, kendi gelirlerini kendi çabalarıyla belirleyebilecek ve istihdam yaratır hale gelebileceklerdir. Bugün gerek ünlüler şöhretlerini paraya çevirmek, gerekse girişimciler bir koyup iki alma hevesiyle yeterince deneyim kazanmadan ve müşteri memnuniyetini öncelemeden sektöre girebiliyor. Bazı semtlerde kolunuza girip sizi salonlara götürmeye çalışanlar da olduğunu hatırlatırsam sanırım sektördeki rekabeti gözler önüne sermiş olurum. Oysa siz danışanlarınıza ne kadar emek ve çaba verirseniz onları ne kadar iyi anlar ne kadar memnuniyet verici kişiselleştirilmiş sonuçlar ortaya çıkarırsanız o kadar başarılı olur, sık ziyaret edilir ve kulaktan kulağa tanınır tercih edilirsiniz. Bu nedenle bu işte müşteriye sayı ve ciro olarak bakmaktan ziyade yaşam tarzı olarak kişisel bakımı ve güzelliği benimseyenler, her yeni uygulamadan keyif alanlar ve memnuniyet yaratmaktan haz duyanlar tercih ederlerse bence mutlaka başarıyı yakalayacaklardır.

BİZE ULAŞIN