5 ayda 931 milyon dolar yatırım aldı

Pandemi birçok sektörü olumsuz etkilerken, startup ekosisteminin önünü açtı. Bu yılın ilk 5 ayında ekosisteme 931 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
18.06.2021 09:46 GÜNCELLEME : 18.06.2021 09:47

Pandemi birçok sektörü olumsuz etkilerken, startup ekosisteminin önünü açtı. StartupMarket ve Kitlesel Fonlama Platformu Kurucu CEO'su Serkan Bağçe, salgın döneminde startup ekosisteminin 10 yıl olarak öngörülen hacimsel büyümeye 15 ay gibi kısa bir sürede ulaştığını kaydetti. Bağçe, şirket değeri 1 milyar doların üzerinde olan startupların yaygınlaşmasını beklediklerini ancak bunun tahminlerinden çok önce gerçekleştiğini belirterek "2020 yılında 172 yatırım turunda 177 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu yılın ilk 5 ayında ise 107 turda toplam 931 milyon dolarlık yatırım var" dedi.

2021 yılının ilk 5 ayında çok yol kat edildiğini de söyleyen Bağçe "Bu ivmelenmenin artarak süreceğini tahmin ediyoruz. Bunun nedeni ise toplamda 46 yatırım fonunun toplam hacimlerinin 1 milyar doların üzerinde olması. Büyük yatırım fonları yurtdışı temelli fonlar tarafından da destekleniyor. Bu perspektiften baktığımızda yakın dönemde yatırım bekleyen 10 milyar dolar gibi bir miktar olacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Serkan Bağçe

SPK'nın kitlesel fonlama platformlarını yasal zemine kavuşturmasıyla hisse bazlı işlerin de yapılıyor olmasının süreçleri kısalttığını ifade eden Bağçe şunları aktardı: "Her bir yatırım turuna baktığımızda yeni isimlere, yeni kişilere, yeni melek yatırımcılara rastlıyoruz. Önümüzdeki günlerde kredi kartı ile startuplardan hisse almak da mümkün olacak. Bu da startuplara olan yatırım iştahını oldukça artıracak. Ek olarak kurumlarla iş birliği yapmayan startuplar çok zor büyüyor. Bunu geçtiğimiz yıllarda çok fazla gördük. Bugün baktığımız zaman sadece kurumların yönettiği 10'un üzerinde hızlandırma programı ve büyük şirketlerin kurduğu fonlar var. Bu şirketlerin kurduğu alt yapılar sayesinde ekosistemin büyüyeceğini düşünüyoruz."

BİZE ULAŞIN