Kahve atığından plastik üretiyorlar

Dünyada her gün 2,25 milyarı aşkın fincan kahve tüketiliyor. 1 ton kahve atığı 340 metre küp metan gazı salıyor. Kahve atık yönetim zinciri Wastespresso, kahve atıklarını geri dönüşüme kazandırıyor.
05.07.2021 10:39 GÜNCELLEME : 05.07.2021 10:39
PARA ÖZEL/ Bir kafede barista olarak çalışırken kilolarca kahve atığının çöpe gittiğini gören Cavid Bayramlı ve Kerem Acar, dünyanın ilk kahve atık yönetim zincirini kurdu. Kafe ve restoranlardan topladıkları kahve atıklarından hem çatal bıçak üretiyor hem de sanayiye hammadde sağlıyorlar.

Dünyada her gün 2,25 milyarı aşkın fincan kahve tüketiliyor. Kahveye talep giderek artarken 2050 yılına dek 9,8 milyara ulaşacağı tahmin edilen küresel nüfusun kahve üretimini üç katına çıkaracağı öngörülüyor. Ortaya çıkan ve çıkmaya devam edecek olan atığın boyutu düşünüldüğünde bazı rakamlar endişe veriyor. The Arbor Day Foundation'ın araştırması, bir kilo kavrulmuş kahvenin ortalama 11 kilo karbon ürettiğini ortaya koyuyor. Tam da bu noktada dünyada günden güne katlanarak artan kahve ve plastik pazarının birbirinin çözümü olabileceğini düşünerek Wastespresso'yu hayata geçirdiklerini belirten Cavid Bayramlı, "Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin desteğiyle kahve atıklarından restoran ve kafelerde kullanılabilecek biyoplastik üretimine başladık. Bu biyoplastik ile ürettiğimiz pipet, çatal, kaşık ve bıçaklar toprakta iki ay içinde çözünebiliyor" dedi. Restoran ve kafeler için özel olarak geliştirdikleri kahve atıklarını toplama ve kompostlama yöntemi ile işletmeler kolaylıkla atık yönetimi yapabiliyor. Doğada uzun süre çözünemediği için besin zincirindeki tüm canlılara zarar veren plastikler yerine çevre dostu sürdürülebilir çözümlerin tüm dünyada rağbet gördüğünü ifade eden Bayramlı kuruluş hikayelerini de şöyle aktardı:

Fikir kafede çalışırken doğdu

"Wastespresso fikri benim ve diğer kurucu ortaklarımızdan Kerem Acar'ın barista olarak bir kafede çalıştığımız sırada ortaya çıktı. Çalıştığımız kafede günlük olarak onlarca kilo kahve atığı oluşturuyorduk ve bu atıkları da gün sonu maalesef çöp konteynırına dökmek zorunda kalıyorduk. Biz de bu atıkları değerlendirme düşüncesiyle yola çıktık. Wastespresso'nun ticarileşmesi ile birlikte aramıza Ergi Şener ve Vedat Levi de ortak olarak katıldı. Erciyas Holding'ten 2020 yılında 12.5 milyon TL değerleme ile yatırım aldık."

1 ton kahve atığı 340 metre küp metan gazı salıyor

Dünyada ilk küresel kahve atık yönetim zincirini kurarak dünyanın kahveden gördüğü zararı en az seviyeye getirmeyi hedeflediklerini aktaran Bayramlı, "Türkiye 2020 yılında 3.212 milyar dolar bir büyüklükte plastik üretimi yaptı ve 2021 yılında ise yüzde 1,6 lık bir artış beklenmekte. Globalde ise 2020 için 450,880 milyar dolar bazında bir plastik üretimi yapıldı. 2027 yılına kadar ise yüzde 4,2 artış beklenmekte. Bizler biyoplastik yerine biyo atık bazlı biyoplastik üretimini destekliyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomi için bu tür girişimlerin artması gerektiğine inanıyoruz. Öte yandan 1 ton kahve atığı 340 metre küp alan kadar Co2 ve metan gazı salınımını yapmakta. Bizler Wastespresso olarak bu oranı en aza indirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Sanayiye hammadde sağlıyorlar

Restoran ve kafelere sunulan atık yönetim hizmeti haricinde Wastespresso geliştirdiği yeşil kurutma ve özel parçacık yöntemiyle, anlaşmalı işletmelerden topladığı kahve atıklarından nemi uzaklaştırıyor ve istenen parçacık boyutuna getirerek tekstil, kozmetik, ilaç, gıda, üç boyutlu yazıcı, otomotiv gibi farklı sektörlere yenilikçi ve sürdürülebilir bir hammadde olarak sunuyor.

BİZE ULAŞIN