Şirketlere “Dijital CEO” atayacak!
ÜRÜN DİRİER/ Gerçek Zamanlı Konumlandırma (Real Time Location System - RTLS) ve IoT çözüm hizmetleriyle teknoloji sektöründe önemli bir boşluğu dolduran Navbea, endüstriyel alanları yapay zeka ile daha güvenli ve verimli hale getiriyor. Hollanda merkezli şirketin ortaklarından Eran Tapan, bir yıl içinde hayata geçirmeyi planladıkları "Dijital CEO" projesi ile, artık KOBİ'lerin de holdingler gibi profesyonel bir şekilde yönetilebileceğini söylüyor. Tesislerde giyilebilir elektronik donanımlarla kişi, nesne ve sensör verilerini gerçek zamanlı izleme, değerlendirme ve raporlama çözümlerini tek bir dijital akıl altında toplayan Navbea'nın 2025 hedefleri arasında Avrupa pazarına açılmak da var. Eran Tapan ile teknolojinin geldiği en uç sınırları ve gelecek hedeflerini konuştuk…
Navbea tam olarak ne işe yarıyor ne yapıyorsunuz?
Günümüzde bütün dünyada pazarlar daralıyor. Maliyetler yükseliyor, personel giderlerinin toplam giderler içinde payı artıyor. Birçok firma ayakta kalamıyor, rekabet edemez hale geliyor. Emek yoğun sektörler daha da zor durumda. Emek yoğun sektörlerde şirket bir holding firmasıysa, sermayesi güçlüyse ancak dayanıyor. Onun haricinde hep cepten yiyor. Bu noktada verimlilik ana eksene oturuyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm artık her sektörden her şirketin olmazsa olmazı haline geldi. Nedir dijital dönüşüm? İlk olarak ihtiyacınız olan datayı toplamanız lazım. Sonra o dataları alıp yorumlayıp anlamlandırıp şirket yönetiminde alacağınız kararlarda kullanmanız gerek. İnsan hatalarını minimize etmek, operasyonel süreçleri iyileştirmek, optimizasyonları sağlamak gibi başlıklarda dijital dönüşüm olmazsa olmaz bir süreçtir. Dijital dönüşüm işinin de birinci aşaması real-time location system'dan geçiyor yani RTLS. Bu ne demek? Gerçek zamanlı gelişmelerden haberdar olman demek. Biz de bu alanda çalışıyoruz.
Biraz açar mısınız?
RTLS, İngilizce açılımıyla Real-Time Location System yani Gerçek Zamanlı Konum Belirleme Sistemi demektir. RTLS, insanların, nesnelerin veya cihazların konumunu gerçek zamanlı olarak takip etmek için kullanılan teknolojik bir sistemdir. Genellikle kapalı alanlarda (hastane, fabrika, depo, okul gibi) kullanılır. Hasta ve ekipman takibi, depo içi ürün hareketleri, makine ve personel takibi, müşteri hareketleri, ürün yerleşimi, öğrenci takibi, acil durumda personel yer belirleme, stok sayımı gibi aklınıza gelebilecek hemen her sektörde kullanılabilir. Gerçek zamanlı analiz ve raporlama, güvenlik ve acil müdahale kolaylığı, kayıp nesne veya kişiyi hızla bulma ve operasyonel verimlilik gibi sayısız avantajı vardır. RTLS özetle bir kişinin ya da nesnenin nerede olduğunu anlık olarak bilmeni sağlayan sistemdir. Özellikle karmaşık kapalı ortamlarda güvenlik, takip ve verimlilik için kullanılır.
Örnek verir misiniz? Kimlerin nasıl işine yarıyor RTLS?
Gerçek zamanlı takip yapabilmek için insanlara ve nesnelere yüzlerce sensör yerleştiriliyor. Mesela personel iddia edilen saatlerde iddia edilen yerde miydi? Orada ne kadar kaldı ve ne yaptı her şey an be an takip edilebiliyor. Şirketler de kararlarını ona göre alıyor. Mesela şirket hafriyat yapıyor diyelim. Kaç litre benzin harcanacağı önden bilinebileceği için suistimaller kolaylıkla ortaya çıkarılabilir. Personel aracı kendi işlerini halletmek için kullanmış mı bu ortaya çıkarılabilir. Ya da diyelim gece yalnız çalışan bir personel düştü belli bir süre hareketsiz kaldı. Sistem hareketsizliği algılayıp bunu hemen haber veriyor.
Ne tür müşterileriniz var?
Şu anda Türkiye'nin çok büyük bir perakende zinciri firmasına 350 bini aşkın sensörle bütün süreçlerinin dijitalleşmesini yapıyoruz. Avrupa ülkelerinden birindeki mevcut havaalanını akıllı havaalanına dönüştürme projemiz var. 2020'den beri Yatağan Termik Santrali'nin 3500 çalışanın takibinde kullanılıyor yazılım ve sensörlerimiz. Rusya'da da çok büyük bir santralin projesini geliştiriyoruz. Şu an için 40'dan fazla şirketle çalışıyoruz. Ama bunların bazıları holding ve altında onlarca başka şirket de yer alıyor. Farklı sektörlere ihtiyaçları doğrultusunda kuruma özel digitalleşme hizmetleri sunuyoruz. Yani Akıllı fabrikalara dönüştürüyoruz.Bazı referans müşteriler olarak Yatağan Termik Santrali, Migros, Medcem, Çimsa ve Akçansa firmalarını sayabiliriz. Firmaları Akıllı Fabrikalara dönüştürüyoruz; mesela Türkiye'nin en büyük Çimento tesislerinden Medcem'de tüm modülleri ile devreye alıyoruz , bittiğinde örnek en dijital çimento fabrikalarından biri olacak. Bizim bir de "ilacım nerede" diye bir projemiz var. Tüm hastane ce eczanelerin kullanımına açık olacak. Soğuk zincirin kırılmamasının önemli olduğu ilaçların teslimatının ne kadar sürede yapılabildiği takip edilebilecek.
Şirketin kuruluşu ne zaman?
Şirketi 2013 yılında Aziz Murat Dikmen kurdu. Ben 2024 yılında şirkete ortak oldum. Merkezimiz Hollanda'da yer alıyor. Ayrıca Türkiye'de giyilebilir sensörleri üreten ilk şirketiz.
Kendinizden de bahseder misiniz biraz?
Benim ilk iş hayatım Koç Holding'de planlama uzmanı olarak başladı. Sonra Sabancı grubuna geçtim. Londra'da bir ithalat ihracat şirketinin yöneticiliğini yaptım. Bir de Londra'daki Sabancı Bankası'nda yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bu benim kurumsal, profesyonel tecrübelerim. Sonra Amerika'ya gittim. Amerika'da 33 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir ticaret şirketinin EMEA bölgesi direktörü oldum. Orada 5 sene çalıştım. Orada çalışırken de taksilerin üzerindeki reklam tabelaları ilgimi çekti. İstanbul'a dönüp bu projeyi hayata geçirdim ilk olarak. O zaman Abdülkadir Aksu vardı İçişleri Bakanı. Onunla görüştüm. Bu işin Türkiye'de yasal altyapısı yok dediler. Bu konuda İçişleri Bakanlığı'na danışmanlık yaptım. Emniyet Genel Müdürlüğü Mevzuat Dairesi'ne de danışmanlık verdim ve yönetmeliğin çıkmasına aracılık ettim. Taksimedya isimli şirketimle bu işi Türkiye'de ilk biz yaptık. On binlerce esnaf bu iş aracılığıyla çok para kazandı. Daha sonra dev holding ve şirketlere tüketici sadakat programları gibi çeşitli projeler geliştirdiğim İde Danışmanlık şirketini kurdum. Navbea'nın yanı sıra bu işe de hala devam ediyorum.
Navbea olarak bu yıl hedefiniz nedir?
Navbea'yı global pazarlara açmak bu yılki hedefimiz. Almanya, Fransa, İspanya ve İngiltere bu yıl açılacağımız pazarlar. Bunun için çalışıyoruz. Rakiplerimizden daha iyi ve daha rekabet avantajıyla kurabiliyoruz sistemleri. Son bir yıl içinde 40 milyon Euro'nun üstünde bir ciro elde ettik. Türkiye'de 25, Hollanda'da 5 çalışanımız var. Çözüm ortaklarımızı da dahil edersek yüzlerce çalışanımız var diyebiliriz. Nihai hedefimiz global oyuncu olmak. 3 yılda en az 20 kat büyüme hedefimiz var.
Teknoloji sektöründe devrim yaratacak bir projeniz de var. Dijital CEO'dan bahseder misiniz?
Yolun sonunda esas varacağımız proje Dijital CEO projesi. Bir yıl sonra hayata geçirebileceğimizi umuyoruz. Yani şirket operasyonlarına dair dataları alıp, yapay zekayla anlamlandırıp şirketin acil alması gereken tedbirleri alıp süreçleri yönetebilecek, rakipleri analiz edebilecek bir dijital CEO'dan bahsediyorum. Özellikle CEO maliyetini karşılayamayacak olan KOBİ'ler için devrimsel bir çözüm sunmuş olacağız.
Aynı zamanda fahri Trafik Müfettişisiniz. Bu nasıl oldu?
1998'de 33 yaşındayken araç reklamları yönetmeliğini geçirmeyi başardığım için o zaman beni Türkiye'nin en genç fahri trafik müfettişi yapmışlardı. Şu an hala fahri trafik müfettişiyim. 40 yaş üstü ve üniversite mezunu olan, trafik cezası ve yüz kızartıcı bir suçtan cezası olmayan herkes Trafik Müdürlüğü'ne başvurarak fahri trafik müfettişi olabilir. Böylece trafikte polisin olmadığı yerlerde gerçekleşen kural dışılıkları polise bildirerek yardımcı olabiliyoruz.
ERAN TAPAN KİMDİR?
İDE Proje Geliştirme şirketinin de kurucusu olan Eran Tapan, Ankara Gazi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi işletme bölümü mezunu olup, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde Uluslararası Yönetim yüksek lisans derecesi vardır. Cambridge Üniversitesi'nde İşletme alanında 1 yıl yüksek lisans eğitimi görmüştür. İş hayatına Koç Holding'te planlama uzmanı olarak başladı. Koç Holding'te Avrupa Topluluğu ve ekonomik ilişkiler, Ram Dış Ticaret firmasında uluslararası ticaret alanlarında çalışmalar yaptı. Sabancı Holding Londra Merkezi'nde görev yapan Tapan, ayrıca Bridgestone ve Sabancı ortaklığı Lassa'nın global bayii teşkilatının kurulmasında ve pazarlama stratejilerinin oluşturulmasında aktif rol aldı. Londra Sabancı Bankası yönetim kurulu üyeliği; Exsa UK Trading ve Universal Trading Londra ofislerinde Genel Müdürlük , holding bünyesinde grubun stratejilerinin belirlendiği planlama ve yönlendirme Konsey Üyeliği görevlerinde bulundu. Uluslararası ticaret ve medya alanında konumlarında lider Londra Merkezli MRI ve New York merkezli Atwood Richards şirketlerinde yönetici olarak görev yaptı. 30 yıllık kariyerinde iş geliştirme, medya, pazarlama ve satış olmak üzere birçok farklı alanda uzmanlaştı. Şu anda şirketlerin karlılıklarını artırmak üzere pazarlama, satın alma, stok ve atıl kapasite değerlendirme, finansman, medya, siber güvenlik ve sosyal medya hizmetleri alanlarında proje geliştirmekte ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. 27 yıllık Fahri Trafik Müfettişliği, TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) bileşenlerinden Beyin Fırtınası Düşünce Kulübü Başkanlığı yanı sıra Galatasaray Kongre üyesidir. 2 çocuk babasıdır.
Görüntü işleme teknolojilerinde sayılı firmalardan
Navbea firması, 3 sene önce Hollanda hükümeti tarafından girişimcilik vizesi ile Türkiye'den davet edilen ilk firma olmuş ve bu sayede merkezi Amsterdam'a taşınmıştır. Görüntü işleme teknolojilerinde dünyanın sayılı firmaları arasında yer alan Navbea'nın teknolojisi, Houston'daki NASA Space Center, Coca-Cola Center, Rockefeller Center ve Dubai Art Museum gibi 30'dan fazla merkezde kullanılmaktadır. 2025 yılının başında Financial Times dergisi ile Hollanda Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışmada, 1500 firma arasından ilk 10'a giren tek Türk şirketi olarak seçilmiştir.